AUTOMOBILI U RAZMERI

Ja sam tu svaki dan bar po 3-4 puta.Mađutim vidim da se društvo skroz rasulo.
U međuvremenu sam nabavio malo više modela.Nešta sam već dobio (3-4 kom) a dvadesetak komada mi je na putu.Kada ovo sve prikupim ovu godinu bih trebao završiti sa nabavkom oko 100 kom. modela u 1:18 .
Kako mi modeli stoje na poslu slike već pristiglih stavljam sutra a ostalo kada stigne.

Evo ih. Uslikao sam samo 1:18, mada sam kupio i nekoliko malih NASCAR modela.

IMG_0452-1.jpg

IMG_0453-1.jpg

IMG_0454-1.jpg

A evo i obečanih slika.
BMW M635 CSI iz 1984 od AutoArt-a te LOTUS ESPRIT S2 iz 1979 također od AutoArt-a.
Treči je HUMMER H1 hard top od Maista.Znam da je manje vrijedan od prva dva ali meni isto značajan jer me terenci privlače.
Nadam se da će mi u ovoj sedmici količina modela značajno porasti pa će i slike biti tu.

Odavno se nismo čuli.
Kao što vidiš ,u zadnje vrijeme pokušavam nabaviti modele koji su malo skuplji, ali zato daleko kvalitetnije.Prvenstveno mislim na Kyosho,Auto Art,Minichamps.Daleko od toga da sam odustao od Buraga,Maista,Solida i sl. jer oni i dalje imaju modela koji me zanimaju ali sam se,na osnovu sugestije kolege kolekcionara iz Mostara,u par navrata odlučio za nabavku skupljih modela.Tek kada ti ti modeli dođu u ruku onda vidiš kako su loše urađeni su ovi malo jeftiniji.A mogu samo zamisliti kakvi su modeli sa cijenom od 100.- i više € .Za sada su mi nedostižni ali................
Šta sada radim ? Uglavnom čekam da pojedini modeli Kyosha,Auto Art-a i Minichamps-a budu na sniženju, a radi se uglavnom o malo starijim modelima,proizvedenim prije par godina,i sa stranica www.scale18.com i www.modelissimo.de ih naručim . U prosjeku me takav model košta od 50.-do 60.- € (sa poštarinom) što i nije tako strašno jer bi me neki Solido ili Maisto ,sa istih tih stranica došao 40.- €.
Ima jedna stvar , kada dobijem jeftiniji model igra se završi za sat-dva a sa ovim malo skupljim modelima zna trajati čitav dan,pa i sutra,prekosutra...........

Dopuna
Pod ovo jeftiniji model mislim na proizvode Maisto,Solido,Burago.........a pod skupljim modelima na proizvode AutoArt-a,Kyosho-a,Minichamps-a.Normalno, pojedini modeli od jeftinijeg proizvođaća su ponekad bolje urađeni nego poneki modeli od skupljeg proizvođaća ali govorim generalno.

Kod tebe u komšiluku,U Kanadi.Meni su malo nepovoljni zbog poštarine koja iznosi 20.-$ po modelu a putuje brodom oko 2 mjeseca ali šta je tu je.Kod njih imam stalno naručeno 3-4 modela pa mi otprilike svake druge sedmice nešta stigne.Znaju imati dobre cijene a imaju i dosta veliki izbor.

to Marauder

Po svemu sudeći,model koji imaš je od Welly-a ,proizveden ove godine i ima oznaku EL CAMINO SS 396.Postoji mogučnost da je eventualno od ERTL-a ali koliko sam vidio svi modeli Ertl-a imaju natpis na gumama pa sam 99 % siguran da je ipak Welly.

Ja sam dosad uzimao Burago, Maisto, MotorMax, ali hteo bih neki kvalitetniji cisto da uporedim razlike. Naravno to bi morao biti neki meni mnogo dobar auto, recimo '69 mustang boss302...
@Nedo, da nisi negde video model '76-78 Aston Martin V8 Vantage, uzeo bih ga pa kolko kosta da kosta.

to garwor

Nisam baš upučen u Aston M. ali mislim da model koji spominješ je ipak malo noviji model od 76-78 .
Koliko sam na brzinu mogao pogledati taj model je star par godina.

A po pitanju kvalitete nisi niti svjestan kakve modele ljudi prave.Moraš pod hitno nabaviti neki model od Kyosho-a ili sl. pa će ti sve biti jasno.

Back