Vidim ovo tvoje pitanje dragi kolega koje postavljas vec drugi put, i to mi je mnogo licilo i na mene kada sam se ove godine uclanio a niko mi nije davao odgovor oko kupovanja na e bay-u.Elem,posto izvadis karticu u banci koja moze da se koristi za internet placanje(jer neke i ne mogu da se koriste u te svrhe ako nemaju neka famozna tri broja na poledjini),onda se registrujes na e-bay-u i pay pal-u(s tim sto ce ti pay pal poslati u banku svoj verifikacioni code-kod, radi sigurnosti,koji ces posto ga uzmes iz banke upisati u za to predvidjeno polje na svom registrovanom nalogu na pay pal-u), nakon toga mozes slobodno da pretrazivanjem da nadjes neki model koji ti se svidja i ako imas novca na racunu tj kartici izvrsis placanje. Placanje tj kupovinu vrsis tako sto kliknes na oznaceno mjesto kraj proizvoda gdje pise BUY i pratis dalje instrukcije. Sto se tice aukcija ja zaista nisam imao srece sa njima jer obicno se modeli u mom slucaju "ispucaju" na meni ne prihvatljive cjene. Vodi racuna o SHIPPING-u tj. postarini koju racunas na nacin sto otkacis svoju zemlju i stisnes GET RATES. Mozda sam i preopsirno dao svoj odgovor ali sve u svrhu da se ovde uskoro pojave novi modeli
POZDRAV ZA SVE KOLEKCIONARE I FORUMASE IZ REPUBLIKE SRPSKE![]()
Za postarinu najbolje kontaktirati prodavca. . . Kod mene je slucaj da svabe recimo obozavaju da koriste DHL koji je 40 evra, dok obicna posta isto moze da uradi i za 10-tak evra, ali niko od njih nece da salje preko poste svi bi preko DHL-a pa to ti je. . .
A sto se tice aukcija, mali savet. Ako vidis da se ljudi nadmecu nedaj ponudu do zadnjih 10-15 sec. Samo dzabe dizes cenu proizvoda. I kad budes kuckao tu zadnju ponudu ukucaj onoliko koliko mislis da proizvod vredi i koliko bi do za njega, a ne par evra vise od onoga sto pise. Ja sma pre par meseci imao slucaj da sam uzimao neko model za koji sam bio spreman da idem i preko 100$, 30 sec. pred kraj aukcije cena je bila 40-50$ i ja sam po mom obicaju cekao zadnjih 15 sec dao ponudu od oko 100 ili koliko vec i za tih 10-15 sec uletelo je jos 4-5 ponuda i cena je autu sa 40-50$ skocila na oko 90$ i ja kao najveci ponudjac sam ga pokupio sa 90 i nesto. Ako vidis da se ama bas niko ne takmici za proizvod i da dan-dan i po pred kraj aukcije nem aponuda onda stavi svoju ponudu, ali nek ti ponuda bude bas toliko koliko prodavac trazi i onda u zadnjih 10-tak sec bez obzira koliko je ponuda bilo pre toga i da li ih je uopste bilo ponudi cenu do koje bi zaista isao i cekaj kraj aukcije. I to ti je to. . . Kao sto sam rekao, ono da dajes ponudu ranije nema svrhe jer samo dzabe dizes cenu proizvodu, tako ceka zadnji momenat i onda reaguj.
I jos kod aukcija. . . Ti kad dajes ponudu e-bay uzima samo onoliko koliko ti treba da budes u vodjstvu, tako da ako porizvod kosta 20$ i ti ukucas 100$ nova cena nece biti 100$ vec mozda 21$ a tvoja ponuda od 100$ ce ostati za slucaj da dodje neko novi i da recimo 35$ ponudu. U tom slucaju ti automatski dajes novu ponudu koja je veca od njegove i ti idalje imas najbolju ponudu i ona je sada mozda 36$ a tvojih 100$ idalje stoju u pozadini za slucaj da se javi neko novi sa novom ponudom. I sve dok su nove ponude ispod 100$ ti dajes automatski najbolju ponudu. Ako neko dodje i da 120$ onda tvoja ponuda od 100$ pada u vodu i on daje najbolju ponudu koja je sada 105$ i dok neko ne da vise od njega on ce uvek imati najbolju ponudu. Koliko je cija maksimalna ponuda niko ne zna se e-bay-a i ponjudjaca. Prodavac vidi sve ono sto i drugi vide, tenutu cenu i to je to. . .
Mali tecaj o aukcijama