AUTOMOBILI U RAZMERI

picture.php

MERCEDES TRAVEGO 1:87 REALTOY

picture.php

Ovo mi je prva sačuvana maketa, broj 1 u kolekciji. Kupio mi ćale 1980. godine u Bugarskoj na fri šopu. Ovo je neki iveco 1:100 corgi, ali je made in Velika Britanija nije kineski. I posle 30 godina je kao nov. Pitam se šta će biti sa ovim našim kineskim maketama posle 10-15 godina jer ne verujem da je kvalitet materijala i boje isti kao dok su se proizvodile u Evropi i Americi.
Ako je sve 100% plastika onda ce biti idalje u dobrom stanju (naravno ako se cuvaju i sl) dok ovi drugi, uz svo cuvanje nazalost nemaju velike sanse da se ipak sacuvaju zbog zamora metala. Jos pre 7-8 godina bila je emisija na RTS-u o kolekcionarima u evropi i kako su ljudi iz istocne nemacke svercovali matchbox modele i sl. i na kraju su rekli sta je najveci problem ovog hobija. . . A to je spomenuti zamor metala, jednostavno posle nekog vremena metalni modeli ce poceti sami od sebe da se raspadaju i kd ih dodirnes da se bukvalno pretvaraju u prah. . . Tako da. . .
Zato je sakupljam samo u 1:87 da bi sve bilo plasticno i sacuvano i posle toliko godina :mrgreen:

Ako je sve 100% plastika onda ce biti idalje u dobrom stanju (naravno ako se cuvaju i sl) dok ovi drugi, uz svo cuvanje nazalost nemaju velike sanse da se ipak sacuvaju zbog zamora metala. Jos pre 7-8 godina bila je emisija na RTS-u o kolekcionarima u evropi i kako su ljudi iz istocne nemacke svercovali matchbox modele i sl. i na kraju su rekli sta je najveci problem ovog hobija. . . A to je spomenuti zamor metala, jednostavno posle nekog vremena metalni modeli ce poceti sami od sebe da se raspadaju i kd ih dodirnes da se bukvalno pretvaraju u prah. . . Tako da. . .
Zato je sakupljam samo u 1:87 da bi sve bilo plasticno i sacuvano i posle toliko godina :mrgreen:
Samo ja karoserija od plastike. Jel pamtiš možda kako se zvala ta emisija i da li je ima negde na internetu. Pamtim kad je bila i gledao bi je opet.

Auuuuuuuuu, ala si ovo pojednostavio! Od čega to može da se "zamori" metal na ,modelu koji stoji u vitrini? Problem je potpuno druge vrste, samo nisi pažljivo slušao ili shvatio. Čisto hemijsko- tehnološki. Ali to je već malo poduža pričica. Zato uopšte nije nevažno da znate čije modele kupujete. Spuštajući cene mnoge firme koriste legure neodgovarajućeg sastava, a od toga ponajviše zavisi da li će trajati vekovima ili 10- 20 godina. I nemoj tako bezuslovno da veruješ ni u plastiku.

Eovde moram da se umesam.Emisiju sam i ja gledao,ali si ti pogresno shvatio anisi ni citao o tom problemu koji je opisao espanol u auto svetu.Modeli se liju od legure koja se zove zamac.To je legura cija je osnova cinksa dodatkom aluminijuma,magnezijuma i bakra.Ime je dobila od pocetnih slova komponenata.Kod tih modela je dolazilo do zamora metala zato sto su tehnolozi kasno shvatili da cink u leguri mora da bude cistoce 99,9 procenata,uprotivnom stalne primese rude olova,kalaja i kadmijuma dovode do krozije iraspada modela.T OGA VISE NEMA MODELI SU SIGURNI I SLOBODNO KUPUJTE METALNE MODELE.I u toj emisiji o o zamoru metala je pricao onaj matori spanac sa svojim matorim kolegom o tome.Imam celu emisiju snimljenu i znam je napamet.

Za vas sto imate velik broj modela: Dali ih sami sastavljate ili ih kupujete vec sastavljene?

Gde ste ljudi,dugo me nije bilo i vidim da tema poprima formu "naj bitnije sporedne stvari na svetu" sto me jako raduje :):):) pogotovu veliko interesovanje novih ljudi:super:
Sto se tice modela gotovih oni su proverena "varijanta" ali nekad mogu i da omanu tako da vam savetujem da ako niste videli model uzivo a svidja vam se da nabavite bezbroj slika sa interneta i da se informisete kod starijih kolega pa tek onda da uzimate - sto bi nas narod rekao tri puta meri, jednom seci :D
Modeli na sklapanje mogu da ispadnu bolje nego gotovi,pod uslovom da ih oblikuje iskusna ruka majstora sto u vecini slucajeva nije;)
Veliki pozdrav za sve:super::super::super:

Back