Automobili sa fabričkim TNG - om ili metanom

marx.alter

Zainteresovan član
Poruka
221
Zdravo svima, jedna malo šira tema.
Zanima me kako generalno stoje stvari kod nas kada je ponuda automobila sa fabričkim TNG-om ili metanom kod nas u pitanju? Dakle, ništa ugradnja, samo varijante koje kao takve silaze sa trake.
Kakva su iskustva u vožnji, eksploataciji itd. Ima li nekih modela koji su se "univerzalno" dobro pokazali?
Sa druge strane, kakva su iskustva sa kvalitetom ovih vrsta goriva kod nas i u okruženju?

Ako pričamo o novim automobilima kod nas sa bukvalno fabričkim plinom može da se uzme jedino Dačija, a još neki mogu u varijanti da te pošalju kod servisera s kojim sarađuju pa taj ubaci uređaj. To recimo rade Hyundai, Škoda, Opel, povremeno Fiat ...
Metan Škoda pravi i fabrički, ali mislim da to kod nas nema u ponudi.
Kvalitet goriva - ranije je bilo dosta brljavine s TNG, ali sad je relativno ustaljen solidan kvalitet. S metanom čujem da ima dosta oscilacija, ali nisam lično probao.

Taksisti su svojevremeno vozili one multiple na fabrički metan ali ih više ne viđam po gradu znači da i nije nešto rentabilno jer ko bi pre to vozio nego oni?!?? Polovno se svašta prodaje ali zbog upitne kilometraže to je baš rizična kupovina, tigar u džaku.

Kod nas je gorivo uvek upitnog kvaliteta eno sad su najavili ubacivanje biodizela u običan dizel i metil alkohol u benzin ako sam dobro čuo. Ne procentualno srazmerno nego kada imaju što ionakvo nikakvo gorivo srozava.

Dakle ako uzimaš malu kubikažu da bi se puno vozio to ti ne ide tako lako opet sa druge strane oni i troše malo. Za velike kilometraže je veća kubikaža i naravno plin ili metan pa šta ti bog da.

Znači puno km metan plin veća kubikaža.
Malo km mali benzinac.

To ovako izgleda u gepeku a ako se nešto desi curenje ili saobraćajka, nećeš razneti ulicu nego ceo kvart možda i pola grada :lol:

Screenshot_2022-01-12-21-34-24-493_com.infostud.android.pa.jpg

CNG je trenutno najpovoljniji tj najpovoljnija je voznja.
Pusti ovog provokatora jer oduvek se znalo da je trol i da samo lazi izlaze iz njegove tastature.
Da je CNG najtrazeniji dokaz su oglasi jer odjednom su cene vozila na CNG skocila i ja trenutno imam dva vozila na CNG i pratim oglase i gledam kako skacu.
Jednostavno to je isto sto i plin ali kod nekih automobila boce zauzmu vise mesta ali kad je fabricka izvedba onda se radi o bocama koje su ispod patosa vozila i ne smetaju. Takva kola su troomija od obicnog benzinca jer su teza ali evo gledah pre neki dan Grande Punto i tezi je svega 125 kg u odnosu na benzinca iste zapremine.
Ali zato kad ga vozis on maltene pravi pare a ne da ih trosi jer se vozis za manje od 2L benzina ili dizela na 100km.

Najpovoljniji ma naravno, pogledajte na snimku kako je eksplodirao auto hahaha nemci se rešavaju bombe na 4 točka a neki ih kupuju tamo sa otpada i uvoze u Srbiju! Po meni je ovo ravno terorizmu! Gledam i vidim nekoliko taksista vozi opele na cng samo je pitanje kada će da bude neka velika eksplozija i stotine mrtvih!

Pogledajte vatrogasci nisu smeli da priđu automobilu morali su robotom da vuku auto sa pumpe :hahaha:
CNG je kotrljajuća katastrofa! To svakog momenta može da eksplodira i raznese pola kvarta!

Nemci?
Ako nisi znao italijani su najjaci sto se tice voznje na gas ili metan.
Ali otkud bi ti to znao kad ti je udarila pena na usta od besa na nemce i samo su ti oni u glavi.
Ovaj video si kacio i pre nekoliko godina i kad god se povede prica o metanu evo tebe sa ovim snimkom.
Dezurna baba sera koja na osnovu jednog videa siri pricu a milioni i milioni ljudi vozi na metan i smeje se jer ima ostaju pare u dzepu.

Ja radim sa kolima skoro dve decenije i evo jos nikad i nigde nisam cuo da je negde eksplodirao metan.
Za to vreme ko zna koliko je vozila na metan bilo koliko ih je prodato.
Evo trnutno na Polovnim Automobilima ima 331 vozilo i ko zna koliko jos sto se ne prodaje nego se vozi.
Opet lazes i izmisljas jer bi po tebi vec uveliko gradovi bili prazni od silnih eksplozija.

To ovako izgleda u gepeku a ako se nešto desi curenje ili saobraćajka, nećeš razneti ulicu nego ceo kvart možda i pola grada :lol:

Pogledajte prilog 1094204
Бензинац и дизелаш ће да разнесу целу улицу.

Ови из емисије САТ су пре једно 5 година организовали пробу - пуцали су пушком на боцу гаса у аутомобилу, чисто да виде шта ће да се деси...

Није било ничег тако спектакуларног, боца није експлодирала, мада је рупа од метка направила бацач пламена.
Гас је под добрим притиском па не може одједном да изађе.
Једино да неко направи велику рупетину на боци, али то се неће десити у нормалним условина.

Back