Automatski menjači - da ili ne?

Imao sam prilike da provozam dosta razlicitih automobila - automatika.

1. Automatik je apsolutno najbolja stvar za dnevni gradski saobracaj , gradske guzve , kolapse , stani-kreni ... a narocito je dobar za taxiste.

Ali Nije za otvoreni put, drumove , magistrale , serpentine itd .

2. (Ne)odrzavanje matika je to sto stvara probleme. Naj bitnije je redovno menjanje ulja !!!
Upravo zbog neredovnog menjanja ulja (u 90% slucajeva) dolazi do kvarova.
Ako su to uopste i kvarovi jer mnogi tehnicki neupuceni vlasnici (pogotovo ako je i predhodni vlasnik bio takav) svoju gresku i tvrdicluk (ulje je relativno skupo za jeftn polovan auto), pripisuju automatici i "nesavrsenstvu" automatskog menjaca...
Plus neznanje (samozvanih) majstora koji nikada nisu videli automatik , i koji takodje neznaju da je redovno menjanje ulja osnovna stvar kod matika, tj. da je staro ulje najcesci uzrocnik nepravilnog rada !!!

3. Automatik je za one koji imaju novca za redovno i uredno odrzavanje automobila. Za one koji kupuju nov auto i voze ga max. 5-6 godina, te ga posle uvale sirotinji , a sebe pocaste najnovijim modelom.
Automobil sa automatskim menjacem mora biti savrseno ispravan. Jer kad krene da se kvari , te ovo te ono , onda automatski menjac moze itekako da oteza situaciju ! (pocev od trokiranja, neravnomernog rada , pa nadalje...)
Inace za 10 -tak god 50% kvarova ce se svoditi na zamenu kompletnog automobila he,he,he...

4) Realno, u svetu je mnogo veci broj onih koji ne znaju da voze , koji ne uzivaju u voznji i kojima je voznja napor, tako da im je automatik pravo olaksanje.

5. Licno ne volim automatike - volim da u svakom trenutku kontrolisem situaciju i menjac smatram naj bitnijim delom mehanike , ali da sam taxista - vozio bih iskljucivo automatik.

@ Trucker :
- Mislim da si pogresno protumacio sinnke -a

Druze moj, nema idealne popravke na VW menjacima u Srbiji. Znas i sam da je unutra mali milion lamelica koje treba cika majstor odokativnom metodom da usteluje na ''neku desetu", a plus elektronika u samom menjacu,itd itd. Nasi majstori su ti za menjanje filtera i ulja, i za to da im doneses polovan menjac pa da ti ga ugrade. a kad se pokvari elektronika , ceskaju se po glavi i osluskuju sa srafcigerom da ne cuju neki cudan zvuk. Za pomenutog majstora nisam cuo, jesam za ovog iz CA i cuo sam da je resavao neke koske od poslova, ali ljudi sta sa elektronikom? i da mi neko kaze ko moze kvalitetno da popravi tiptronika? pa u Porseu se konzilijum majstora ceskao po glavi zbog mog slucaja, pa mi na kraju predlozili da poruce nov menjac 5500 evra bez ugradnje!!!!! Za mecku, do modela 124 priznajem automatika da je neunistiv, sve ostalo nije brate za nas, osim ako nisi punisic ovaj gore kome "izlece seljo sa manuelnim".

Ја сам само пренео искуство мог кума који откако ја знам за себе стално вози Аудија. Он после било које поправке код тог мајстора никада више није имао проблема са тим што му је овај поправљао. Он има много опреме што се тиче тих компјутерских машина и шта ја знам па вероватно има и за то - не знам нисам никада био тамо, али знам рецимо да ово што сам написао да је имао проблема са убрзањем да је било директно проблем до електроНИКЕ (значи не до елеКТРИКЕ) и да му је овај то провалио за 10 минута без расклапања и мењања сувишних и исправних делова. Недавно је кум купио нову А4 тј новију 2003год за знатно мање пара од реалне цене јер је имала наводно неки ситан квар са електроником и тај власник ју је продавао само због тога јер није могао да нађе мајстора да то поправи па се бојао да не цркне све, а овај лик о коме причам је то средио врло једноставно једино се чекало пар дана на део који је морао да поручи иначе би и ти врло брзо завршио ;) Иначе све ово причам онако како је мени кум причао, а он је тип који је у своје време возио ЈУГА редовно на сервис у овлаштени сервис иако је знао жмурећи да среди било шта на том ауту (а ко не зна?).

imam ja i precih stvari u zivotu od kvachilanja i drdanja po rucici mjenjaca...dok sam bio mladji iskljucivo manuelni ali od kad mi je izginulo pola familije u saobracajnim nesrecama brzina mi nije bitna i auto mi je PREVOZNO SREDSTVO od tacke A do tacke B..pri tom ne zelim da trosim dragocjenu energiju, mozak i uho na saltanje brzina..

pod 1. u Srbiji ne postoji dobar majstor za menjace u vozilima vw, Audi, opel, za francuze i japance. Jedino za Mercedes postoji odlican majstor , nemacki penzioner u Sopotu.
Pod 2. kod automatika novije generacije, menjac moze da popravi kako treba jedino fabrika tzv. taush menjac-SKUPO!!!!!! cena reparacije za audi 3500 evrica.
Pod 3. ako nemate tolike pare, prepravljajte na manuelni ili ne pomisljajte na matika u nasoj lepoj zemlji punoj sampozvanih majstora i poznavalaca automobila.

Ovo je iz licnog iskustva.

lepo receno ali moram da te isparvim samo kod prve stavke , covek u sopotu radi sve automatske menjace , ne znam da li mislim na istog ali je najbolji u srbiji i sve popravke ili zamene radi kod automatskih menjaca za sve proizv.auta

Koje si ti duze relacije prevalio u automatiku a koje sa manuelcem pa da pricas nesto??
Odma da ti kazem moja iskustva su SD-Hamburg-SD, SD-Split-SD, SD-Sofija-Vidin-SD sa automatikom, a sa manuelnim SD-Budimpesta-SD, SD-NS-Bukurest-SD.
I STOJIM IZA TOGA DA JE MANUELNI BOLJI KAKO GOD OKRENES!
Vidim, za tebe su svi siromasi, selje i neznalice. Daj malo samnom kreni u neku raspravu, seljo, da vidimo kako ces da prodjes.

lepo ti kaze decko a ti kao da nisi sofer, tolike kilometre si preso i da nista nisi naucio?
kao sto smo zakljucili sve je stvar coveka ko sta vise voli ALI dobro ti je rekao decko, bas na otvorenom putu ( auto put ) tu bas i nije toliko vazno da li je automatik ili manu. kao sto je rekao tu je menjac u najvecem stepenu prenosa i nema puno saltanja kao da vozis automat. covek je i bez tih tvoj relacija sd .... ns... hambur. zakljucio TACAN odgovor , oko ovog vec nije stvar sta ko voli nego jednostvano je tako nema saltanja pa ti dodje kao i autom. pozz

lepo receno ali moram da te isparvim samo kod prve stavke , covek u sopotu radi sve automatske menjace , ne znam da li mislim na istog ali je najbolji u srbiji i sve popravke ili zamene radi kod automatskih menjaca za sve proizv.auta

U Sopotu postoji onaj fensi servis sto kao radi sve, na njega verovatno mislis.
U Babama pored sopota postoji covek koji je zaradio penziju u Mercedesu u Nemackoj i samo to radi.
covek je izuzetan majstor i radi u garazi, a sa cenom je veoma povoljan.primer, stelovanje menjaca za 124 mu je 20 e. Kad ga nasteluje, uzmes punu casu vode, stavis na tablu i provozas auto,.ne prospe se ni kap vode, ne oseti se prebacivanje iz brzine u brzinu, nema nikakvog trzanja, licno se uverio. Ranije je zahtevao samo da stranka izadje iz garaze dok on to steluje, ali nije to nista dugo za cekati.
A ovi u Sopotu, prvopomenuti , malo su vise jaci sa cenom, a slabiji sa znanjem.

idealno resenje je automatik, i sa modom za menjanje brzina + i -. To uglavnom ima audi.
ako ti dosadi automatik prebacis da ti menjas brzine. Ali opet nemas kvacilo.
meni je iskreno dosadio manuelni menjac. Jos vozim 60 konja na plinu, pa moram da saltam cesce.
Malo za promenu bih vozio automatik. To je ono:
celi zivot vozim manuelni - daj automatik
celi zivot jedjem crnu cokoladu - daj belu
celi zivot samo belkinje - daj crnkinju (:

То + и - се зове тип-троник и има га већина произвођача ;)

А ово друго код мене важи делимично:
Цео (а не цели) живот возим мануелни - зајеби аутоматик
Цео живот једем црну чоколаду - дај још једну
Ово за белкиње и црнкиње нисам разумео... шта с њима :rolleyes:

sierra29.jpg

sierra17.jpg

Ja sam vozio Punta 1.2 automatik i kad sam pokusao da preteknem kamion bilo je jezivo... a leva noga stalno trazi kvacilo da ga sibnem u trecu :D Po mom misljenju to je preslab motor za automatski menjac.

S druge strane, kad bih kupovao neki kabrio (Eldo i W124 mi prvi padaju napamet) - samo jedino i iskljucivo automatik! Zamisli prelep dan, put kroz prelep predeo, prelepa devojka s vetrom u kosi na suvozacevom sedistu, Marvin Gaye na radiju a ti moras da se zezas sa pracenjem broja obrtaja i saltanjem... ne ide brate, ne ide! :wink:

Back