Automatski menjači - da ili ne?

manuelno... Automatik mi nekako više za one preko bare, gde su putevi iljadu milja i ubaci u D i bole ga...
@senta: A to što volimo šaltanje? Jel nas sve onda čini CITAT "...kvazi gradskim reli vozacima..."?
vozio sam ujakov tuareg automatik, ono... Cimao sam se na menjač, vozio sam njegovog brata BMW 325 2007 god, isto...
Kad uporedim BMW 325 (AM) i Audi A4 koji je imao (MM) uzeo bi A4, iako sam fan BMW-a... Toliko...
Imam Opela evo puni 400.000 km i još sve originale, niti je rađena generalka, niti nešto oko menjača+ fabrička lamela... Moja poenta: Više volim manuelne, ali ako se lepo održava, radi dobro i jedno i drugo... Peace... V,,

Automatski menjac nema lamelu (koliko ja znam) nego (valjda) hidro-dinamicno povezivanje motora i pogonskog mehanizma!?!?!?!?:?::?::?:

Inace, moj izbor je definitivno AUTOMATIK. Ja sam odavno za penzionersku voznju i pun mi je Q. saltanja menjaca, ubacis u D i teras!!!
I jos nesto:
1. Automatski menjac produzi vek trajanja motora, poluosovina, diferncijala, i t.d. barem za jos polovovinu km, od onoga sto bi presao sa manuelnim!!!
2. Ako se uzme u obzir da popravke na motoru i ostalim pogonskim delovima nece biti toliko ceste, onda se mozda cak i isplati platiti skuplju popravku automatskog menjaca kad se pokvari!!!
3. Jos nisam cuo za nekog ko normalno vozi i redovno menja ulje (u menjacu) da se zali na automatik, i da mu se pokvari isti. Ti pacijnti za koje znam da su pokvarili automatike su uglavnom napaljeni klinci koji uzmu tatin auto (koji je tata kupio da bi uzivao u krstarenju, bez saltovanja), i siluju ga kao manijaci, ili ludaci koji ne menjaju ulje redovno, a onda kazu da automatik ne valja (Srbin naucio samo da sipa benzin ili dizel i da tera)!!!
4. Sto se tice cene popravke nisam bas siguran da je automatik toliko skuplji za odrzavanje, jer imam poznanika (audi A4, 1,9 TDI 1998g.) kome je crko manuelni menjac i mora da izdvoji tricavih 500€ za zamenu (polovan)!!!

Dakle: Moj definitivni izbor je Automatik!!!

Verovatno kad bih mogao da priustim sebi dva automobila, jedan bi bio neki sitan ali dinamitan, naravno sa manuelnim menjacem za uzivanje u sportskoj voznji, a drugi bi bio luksuzni sa automatskim menjacem za uzivanje u krstarenju!!

Ali..... posto imam uslova samo za jedan auto, opredeljujem se za limuzinu sa automatikom. Imam vec limuzinu, ali sa manuelnim menjacem, i mogu vam reci da je to smrt za veliki auto (masa + jacina motora + manuelni menjac = novo kvavilo posle 15 000 km, i novi homokineticki i poluosovine posle 20 000 km), a i veliki je smor da se drkeljisem sa menjacem i kvacilom svaki cas!!!

Neko moze da kaze da se limuzina ne vozi po gradu, ali opet ponavljam da ja nemam uslova za dva automobila, a posao mi je takav da moram da imam veci auto zbog nosenja instrumenta (violoncelo) i raznih drugih pomagala, a i cesto putujem van grada, tako da zbog bezbednosti vozim veliki auto!!!

Sve je stvar licnih afiniteta:
Neko uziva u saltovanju i ostrijoj voznji (volim i ja to, ali sada malo manje nego pre), dok je nekom drugom to isto zamor i zeli da samo stiska gas, kocnicu i da vrti volan (trenutno sam vise naklonjen ovoj grupi)!!!

Pre sest - sedam godina sam i ja bio ukleti protivnik automatskog menjaca jer sam smatrao da kvari uzivanje u voznji, i redovno sam sa starijim bratom imao prepirke na tu temu, medjutim sada ipak vise naginjem ka mirnoj voznji sa sto manje cimanja i pokreta!!!

Kazu da pamet dolazi sa godinama!!!:D:D:D (salim se)

p.s. Postujem sve one kojima je izbor manuelni menjac bez obzira na godine jer cuvaju tradicionalni duh prave voznje!!!

p.p.s. Zivimo u vremenu kada se sve svodi na elektroniku i razna pomagala i stvarcice koje olaksavaju svakodnevni zivot!!!
Neko moze reci da i ovo sto radimo (forum) nema veze s' mozgom jer je prava stvar uzeti naliv pero i pisati rukom po papiru, ili pak da je auto kao prevozno sredstvo glupost, jer covek sedi a ide (nista bez izlizanih djonova i znojnih graskica po celu)!!!:lol::lol::lol:

Celo vreme sam pokusavao da kazem da je stvar licnog afiniteta prema autmatskom ili manuelnom menjacu. Za kvarove nema dokaza.
@damnjan
U automatskom menjacu postoje lamele i razlicite su velicine, znaci vise njih u jednom menjacu. Spoj izmedju menjaca i motora je uredjaj koji se zove kolektor i radi na principu koji je @Alaman objasnio.
Pitaj drugara ko mu je popravljao menjac, ko je majstor i odakle je?

@Bojan_BRT
Vozio sam ja Nivu po BG-u, stvarno je katastrofa tvrda za voznju.

Negde na severu...da l sombor, indjija - slagacu te...
ima neki cuveni servis za aut. menjace...

nesho, valjda zna covek za sta ce da da 300eura (:

Imao je u Cacku vrhunskog majstora za menjace, ko je iz Cacka a imao je problem sa menjacem mora da zna Miska Ludaka. Lik zna svaki menjac koje zupcanike nosi, napamet, i od nekoliko hiljada zupcanika koje ima u radionici, svaki zna od cega je. :shock:

apsolutamente... :lol:

ovaj mi je najsmesnije automatski menjac pre riknjava u guzvi hehe :confused: :D , znam da ces se ljutiti ali sta cu moram da ti kazem da se ne razumes u automatske menjace tako da ti je najbolje da se ne pravis pametan o ovoj temi.
Sada ja malo da se nadovezem i da kazem o auto.menja. pricate kako riknjavaju autom.menj. i ja mogu da kazem vama da riknjavaju i manuelni skoda oktavija, golf 4, reno lagune.... znaci kao sto se gore vec pisalo kvarovi dolaze kada se ne servisira redovno automatsi menjac , ulje , filteri.
Nase srbende vole da saltaju startniji su brzi su a jos ne znaju sta je automatski menjac znaju samo da riknjava??sto nije tacno uopste, sve nove mecke amg imaju automatske menjace pitam se zasto nemac nije stavio manuelni menjac ako ce biti stratnije auto,tehnika napreduje tako da su danasnji automatski menjaci neki i startniji od manu. kao i novi cvt manjace gde se promena brzine ne oseti, kod slabijih auta da se primeti razlika da sporije ubrzavaju ali to su male razlike...
I da kazem jeste da su skuplji za odrzavanje to mislim na promenu ulju i filtera kao i na sam auto kada se kupuje skuplji je od man.
AUTOMATIK prava stvar

e, iz licnog iskustva posto imam auto sa automatikom i auto sa manuelnim menjacem - MANUEL! kraj price.
p.s. autoprevoznik sam, pa ako se neko nasaltao brzina uzbrdo i nizbrdo to sam ja, tako da verujte mi - ne zelite automatik ni najgorem neprijatelju.

i ja sam vozac i nasaltao sam se i uzbrdo i nizbrdo ali preporucujem automatski menjac i prijatelju i poznaniku :D i bas mi je zao sto nemam autom menjac na kamionu. To je vec pitanje sta ko voli nema tu sta da se raspravlja.

Reč - dve o jednoj posebnoj vrsti automatskog menjača. Obični imaju nekoliko stepena prenosa te ih to čini sličnim s manuelnim. Variomatski menjač je u tom pogledu potpuno drugačiji:

Pivgetriebe-1.jpg

Cela stvar funkcioniše ovako: oba kaišnika mogu da se šire i skupljaju, što se dešava zahvaljujući posebnim tegovima u njima, u skladu s obrtajima motora. Na malom broju obrtaja pogonski kaišnik je potpuno raširen i kaiš potpuno upada u njega. Kako se broj obrtaja povećava, pogonski kaišnik se skuplja i kaiš se sve više izvlači iz njega čime se dobija efekat kao da se povećava stepen prenosa zbog većeg obima pogonskog dela. Vic je u tome što je ovde zapravo broj stepena prenosa beskonačan. Zato ovi menjači u kabini imaju samo komande P-R-N-D. Korišćeni su na Dafovima 33-66, Volvoima 66 i 343, a u novije vreme ih je Fiat koristio pod imenom CHT na nekim modelima.

ovaj mi je najsmesnije automatski menjac pre riknjava u guzvi hehe :confused: :D , znam da ces se ljutiti ali sta cu moram da ti kazem da se ne razumes u automatske menjace tako da ti je najbolje da se ne pravis pametan o ovoj temi.
Sada ja malo da se nadovezem i da kazem o auto.menja. pricate kako riknjavaju autom.menj. i ja mogu da kazem vama da riknjavaju i manuelni skoda oktavija, golf 4, reno lagune.... znaci kao sto se gore vec pisalo kvarovi dolaze kada se ne servisira redovno automatsi menjac , ulje , filteri.
Nase srbende vole da saltaju startniji su brzi su a jos ne znaju sta je automatski menjac znaju samo da riknjava??sto nije tacno uopste, sve nove mecke amg imaju automatske menjace pitam se zasto nemac nije stavio manuelni menjac ako ce biti stratnije auto,tehnika napreduje tako da su danasnji automatski menjaci neki i startniji od manu. kao i novi cvt manjace gde se promena brzine ne oseti, kod slabijih auta da se primeti razlika da sporije ubrzavaju ali to su male razlike...
I da kazem jeste da su skuplji za odrzavanje to mislim na promenu ulju i filtera kao i na sam auto kada se kupuje skuplji je od man.
AUTOMATIK prava stvar

:lol: A zašto bi se ljutio...? To je moje mišljenje. I tebi ću da ponovim da nisam automehaničar i nisam mašinski inžinjer... To pričam na osnovu neke moje slike o istima, koju sam stekao na osnovu informacija od ljudi koji su vozili automobile sa automatskim menjačima. Niti sam vozio automatik, niti mi pada na pamet da ih vozim - stvar principa... E sad ako su se oni iživljavali, ili neredovno servisirali - pa su im iz tog razloga crkavali, ne znam...nisam im bio suvozač. Ako se neko pravi pametan zato što iznosi svoje mišljenje, onda se ja stvarno pravim pametan... Samo mislim da si izabrao malo drzak izraz - "pravi pametan". Zato što je taj izraz prefinjena verzija za - glup... Al' nema veze, ne ljutim se...
Ja i dalje smatram da su automatski menjači još uvek luksuz za prosečnog čoveka u Srbiji. Jer ovde niti imaš dovoljno kompetentne ljude za popravku, niti raja ima novaca za servisiranje istog. Čast "izuzecima"...
MANUEL - prava stvar...:razz:

Back