Automatski menjači - da ili ne?

Ne žestim se, ali nakratko si me - tekstom koji je ličio na pokušaj omalovažavanja drugačijeg stava - podsetio na nekog s kim sam svojevremeno imao određeno ubeđivanje, a koji je imao sličnu "žvaku"...:D Sorry...;)

Niti sam automehaničar, niti sam mašinski inžinjer, niti sam rasklapao isti... Ono što sam napisao je zaključak iz kontaktiranja sa ljudima koji su imali vozila sa automatikom (oni koji još uvek voze auto sa automatikom sigurno neće reći da ne valja)...
Ja i dalje tvrdim da automatski menjač loše podnosi gradsku vožnju. Tih 500.000 zavisi gde su voženi - ako neko misli da će da pređe tu kilometražu vozeći pretežno gradom (ne vidim svrhu posedovanja Audija A6 ako će da se vozi pretežno gradom), smatram da neće dugo, ma koliko savremenih rešenja u sebi imao... E na otvorenom putu je stvar već nešto drugačija...
Na kraju krajeva, sa automatskim menjačem se gubi jedan od elemenata koji vožnju čine užitkom...?

Ej bre ti navalio sa gradskom voznjom ko smrt na babu! :cool:
Ajd navedi mi razlog zbog koga mislis da brze strada u gradu? Sta se desava u menjacu kad ubacis rucicu u "D" a sta pre toga kada je u "N"? Sta se desava kad stanes na semaforu, drzis kocnicu, menjac stoji u "D"?
Prvo razjasni sebi principe rada automatskog menjaca uopste pa posle prostudiraj "tiptronic" "steptronic".... pa ces videti da nisi u pravu.
Eh da, iz mog posta na prethodnoj strani, nisi rekao nista na tacku 3.?

nije bre to to... ne znam, nekako mi je osecaj voznje i sam osecaj za auto umanjen. da mi je kamion automatik, ja bih poludeo. ovako ga nadjem u nekoj finoj brzini, na lepim obrtajima i uzbrdo i nizbrdo, a sa automatikom (autom, a mogu samo da zamislim kako li se ponasaju kamioni) nikad nije kao sto ja hocu.

Automatski menjači su u ovoj zemlji retkost, jer su skupi za održavanje - jednostavno narod nema para da to popravlja. Čak i da nisu, meni je veće zadovoljstvo da vozim auto sa manuelnim menjačem. Manji greh priznati da nešto ne znaš, nego praviti se da znaš. Tako da komotno i bez stida mogu kažem da nisam sveznajući i da malo znam o automatskom menjaču i malo znam o principu rada automatskog menjača. Zato jer me nikada nije zanimalo na kom principu radi. Tako da ne znam šta se dešava kada ručicu ubaciš u D, a šta kada prebaciš u N. Ne želim sebi da razjašnjavam principe rada automatskog menjača, a kamo li da se bakćem sa steptronic i tiptronic sistemom. Jer nikada neću čak i da imam para, kupiti auto sa tiptronic menjačem - u pitanju su moji principi.
Ali i dalje tvrdim da automatski menjač više strada prilikom gradske vožnje...Mislim da više ne želim da se s tobom ubeđujem...mrzi me... Ova naša ubeđivanja počinju da mi idu na qratz...
Dok sam bio na chatu, svako se predstavljao da je najlepši, najpametniji, najduhovitiji.,..prosto su se utrkivali u tome... Sve dok ne naletiš na neki forum gde su postavljene slike "lepotica" i "mačo mena". :lol::lol:
Ili ukratko - nemam pojma oko automatskih menjača, nemam veze oko automobila - lupam gluposti...jel u redu?

Ma nije odrzavanje sto mene brine - za dobar komad mehanike mene nikad nije bilo zao para, pogotovo ako to sutra moze da te ostavi na putu. Better safe then sorry.
DLOA, pusti ga bre - zavrno decko dva srafa na tocku pa misli da sve zna.
Sto se meni ne javi da ga ja ispreslisam malo...

@DeeLiteOrangeAdvanced
Nemoj se hvaliti svojim ne znanjem. Bolje da si odgovorio sto sam te pitao, koji menjac to mora da ide na prikolicu ili kamion, od kog to auta jer ne moze da stane u auto?
To sto tebi ide na patku ti jednostavno iskuliraj ovaj tread, dao si svoje misljenje, subjektivno, nemoj voziti automatika i gotovo. Mislim da u ovoj temi nemas nista vise pametno da kazes, pa se nemoj blamirati.
Eh, da, ne svadjam se, sve ovo bih izgovorio tihim tonom, bez nervoze i histerisanja.

Ma nije odrzavanje sto mene brine - za dobar komad mehanike mene nikad nije bilo zao para, pogotovo ako to sutra moze da te ostavi na putu. Better safe then sorry.
DLOA, pusti ga bre - zavrno decko dva srafa na tocku pa misli da sve zna.
Sto se meni ne javi da ga ja ispreslisam malo...

Jesi ovo mislio mene da preslisas? O kamionima stvarno malo znam, nikad me nije zanimalo i ne blejim o njima, a sto se tice autmobila, izvoli, at your service!

ovo postaje zanimljivo.... di mi se dedoshe kokice...
big_smile.gif

Starac mi je imao bmw 2800 sa automatskim mjenjačem ja mislim da je bio oko 1969. godišta, Vozio ga je do 1989. Nije bio nov kad ga je uzeo, napravio je s njim ok 700 000km za to vrijeme je radio na motoru dva puta genralku crklo je na njemu malte ne sve što je moglo crknit jedino nije ništa bilo Automatskom mjenjaču koji je prešo 700 000km i ti sad mene DLOA ubjeđuješ da automatski mjenjači se više kvare, ja lično ne znam još nikog ko me se pokvrio mjnjač ko je malo poveo računa o njemu samo ( mjenjao redovno ulje i filter. Jedino se jednom mom prijatelju pokvario zato što mi je nestalo ulja čovjek kupio auto i dve godine nije mogao zavirit da vidi nivo ulja, a kmo li ga zamjenit.

I još nešto ko da samo u Srbiji ima gužvi i saobraćajni špica, toga ima svugdje u svijetu pa tako ne boj se neće od toga da strada AM.

Vozio sam se u par mercedesa i jedan BMW540i, Z3-2.8l, i nema tog saltanja za koje bi menjao automatik.. to prepustam kvazi gradskim reli vozacima.. i za one napaljene na gradsku voznju-da cujete samo kako bruji Z3 pri prebacivanju automatskim menjacem.. milina..

Starac mi je imao bmw 2800 sa automatskim mjenjačem ja mislim da je bio oko 1969. godišta, Vozio ga je do 1989. Nije bio nov kad ga je uzeo, napravio je s njim ok 700 000km za to vrijeme je radio na motoru dva puta genralku crklo je na njemu malte ne sve što je moglo crknit jedino nije ništa bilo Automatskom mjenjaču koji je prešo 700 000km i ti sad mene DLOA ubjeđuješ da automatski mjenjači se više kvare, ja lično ne znam još nikog ko me se pokvrio mjnjač ko je malo poveo računa o njemu samo ( mjenjao redovno ulje i filter. Jedino se jednom mom prijatelju pokvario zato što mi je nestalo ulja čovjek kupio auto i dve godine nije mogao zavirit da vidi nivo ulja, a kmo li ga zamjenit.

I još nešto ko da samo u Srbiji ima gužvi i saobraćajni špica, toga ima svugdje u svijetu pa tako ne boj se neće od toga da strada AM.
:shock: O'K:lol:

onda ne znam zasto i mom drugu na s80 na 60 000km cini mi se dumro automatski menjac...

i nasem forumasu 2003 godiste audi dumro menjac... garant se kvare brze aut. menjaci...

i moj komsija je imao benza clk230kompresor *99godiste cini mi se, ne bitno, i kvario mu se cesto aut. menjac i covek se izvnervira poludi odlepi, uhhhhh, znas kakav je bio - i sutra dan kupi nov e320CDI :D
i proda njega i uzme nov 530XD :D
i svi automatik. i ima jedna stvar kod njega: nikad u zivotu po gradu nije vozio brze od 60-70. Ima nekih pravaca u KGu u gradu gde sam ja vozio oko 130 kadettom, a on tu moze bez problema 200km/h, ali opusteno celi zivot desna ruka mobilni, leva volan i gas1/25 :D
uvek smo ga zezali posto je imao Sharana DI crveno 6. brzina da nije znao da menja brzine i da nikad nije vozio 6. brzinom :D

Primera kvarova može se naći mnogo. Ja ću recimo navesti da znam dvojicu kojima je na novim Škodama pre 70.000km otkazao manuelni menjač. Dešava se. Ne postoji nijedan dokaz da jedan ili drugi traju duže ili kraće, odnosno ja ne znam ni za jedno uporedno ispitivanje. Ako neko zna, neka slobodno navede.
Grad ili put? Na autoputu svakako ubacite u najviši stepen prenosa tako da o menjaču više i ne razmišljate, pa mi nije jasno kako neko misli da su tu prednosti automatika. S druge strane, u zapadnoevropskim zemljama, naročito u Nemačkoj je uobičajeno da vozila namenjena gradskom prevozu (taxi i autobusi) imaju automatike. Zato oni uvezeni krem Mercedesi uglavnom imaju to. Štaviše, automatik su usvojili i domaći proizvođači gradskih autobusa, pa vi u novijem Ikarbusu ne možete videti ručicu menjača. Neobus na Volvoovim šasijama takođe praktikuje isto, ako se radi o verziji za gradski prevoz. Jasno je da su proizvođači i tržište dali svoj sud. Volvo je krenuo s poluautomatskim menjačem pre više od 40 godina. To je bila mala ručica uz volan, a bez kvačila. Sedamdesetih je krenuula kod njih potpuna automatika.

Nevolja s automatikom znači nije u tome što se kao češće kvari, jer nijedan dokaz za to ne postoji. S druge strane, ako se pokvari, popravka je najčešće skuplja, jer je delove teže naći, a i majstore za to.

S njim je problem i kad se zbog bilo čega motor ne može upaliti. Paljenja na vuču nema, a i inače se šlepanje njihovo ne preporučuje. Mnogi su ih upropastili upravo na taj način.

Takođe ima izvesnih problema i s kočnicama. Diskovi, pločice a često i cilindar su drugačiji nego kod istog automobila s manuelnim, pa je i njih teže naći.

Dobra vest je da motor s tim uglavnom traje duže, jer automatik uglavnom menja brzine kad mu je najbolje.

Не волим аутоматика, и уколико не будем имао неку ненормалну понуду типа да ми неко поклони аутоматика или ми прода упола цене, ја га купити нећу. Ствар је личног афинитета и ничега друго.

Аутоматик ти дође као кад хоћеш да јебeш неку женску, и ти сад га гурнеш он нешто ту ради, она се сад ту нешто окреће, уздише, стење и кад се све заврши ти га извадиш и одеш, а благе везе немаш ни шта се дешавало ни зашто се она тако понашала како се понашала и јебигa. :mrgreen:

radio sam kao vozach novina po gradu,sluzbena kola su mi bila Renault Kangoo 2006 godishte kupljen u septembru mesecu.Bash u gradskoj voznji manuelni je katastrofa,kao prvo kad je u pitanju podji stani ruka ti otpade od shaltanja,kao drugo,lamela se vishe troshi u gradskoj vznji kad je menjach manuelni.Slazem se da je super kad ti sam mozesh da birash u koju cesh brzinu i kolko gasa da mu dajesh,ali kao shto rekoh ubica u gradu.

Moj tjale ima Mercedesa,prvo smo imali E200 benzinac iz 1997 automatik,nikad sa njim nismo imali problema,sve dok menjash ulje na vreme menjach super radi,takodje kad smo kupili E220 CDI 2004 godishte,takodje automatik,super radi.

U Srbiji se automatik ne siplati kad vidim shta sve ljudi rade jandim autima,dosta njih nikad nije ni chulo da u menjach treba da se sipa ulje.Zato mnogi automatici stradaju brzo,zbog losheg odrzavanja i ljudi u Srbiji voze ko stoka(chast izuzecima).

i josh da napomenem.U celoj Norveskoj svi gradski autobusi su automatici,chak sam i radio godinu ipo dana u radionici lokalnog autoprevoznika,znam da nikad nije bilo da su morali da chahckaju ko menjacha,sem shto su menjali ulje,autobusi su svi MAN-ovi.

Не волим аутоматика, и уколико не будем имао неку ненормалну понуду типа да ми неко поклони аутоматика или ми прода упола цене, ја га купити нећу. Ствар је личног афинитета и ничега друго.

Аутоматик ти дође као кад хоћеш да јебeш неку женску, и ти сад га гурнеш он нешто ту ради, она се сад ту нешто окреће, уздише, стење и кад се све заврши ти га извадиш и одеш, а благе везе немаш ни шта се дешавало ни зашто се она тако понашала како се понашала и јебигa. :mrgreen:

svaka cast! :twisted:

Back