Automatski menjači - da ili ne?

Sto se tice uzbrdica, dizelash ne bi trebao da ima problema s tim :P Bar onaj na kome sam ja polagao je kretao bez gasa, samo otpushtanjem kvachila, ko kad vi gospoda pushtate kochnicu na automatiku :D :zper:

I onda ti tako krenes predjes pola metra i aj opet noga na kocnicu i tako narednih sat-dva. Ne radi se o tome da li auto moze da povuce ili ne, radi se o tome da li ce to tvoji zivci izdrzati ili ne ;)

Lakše malo, bez potrebe talasaš :) Tu mečku sam vozio malo, oko pola sata, ne znam kako i na koji način ti shvataš taj osećaj na koji ja mislim, ali ja volim da ručno menjam brzine, da mogu da nabijem maximalan broj obrtaja, a ne da mi menja na 2-3 hiljade, koliko li je vec.. Ako si probao da voziš 150 u trecoj brzini, onda znaš na šta mislim.. I znam da mnogi automatici imaju mogućnost da se prebacuje na +, -, ali, za mene, to nije to... End of story. Sindikat nema veze sa temom, ali zaslužuje da se stavi i u čitanke.

Da si prešao kilometara koliko ja u automobilu, vjeruj mi da bi vapio za automatikom... A to da ti automatik mijenja brzine na 2-3 hiljade obrtaja je glupost... automatik se ponaša onako kako ti oćeš :)

noviji automatici ne trose nista vise posebno od manuelnih, da bi dizao buku oko toga, automatik je zakon, kao sto kazu oni koji su se navozali sa jednim i drugim, ne bi automatic menjali za brdo karamela. Jedino me neviralo kod starih automatskih- krajnja brzina auto put, recimo na 120 km/h 2000 obrtaja i automatic 2400, ta 4, 5 i 6 brzina, sada toga vise nema, cak automatica ima i sa 7 i 8 brzina. Automatic zahteva odzavanje, ali isto duze traje nego tona plivajucis zamajaca. Automatici saltuju kako ti hoces, cak i stariji nemaju nista vecu potrosnju za nekih 10-20 %, ili pak 0

automatik je super ako je dobro napravljen u startu i prilagodjen motoru tj vozilu. Ako nije automatik i nije neka prednost.
A bilo je i jednih i drugih u automobilima proteklih decenija.
Moje iskustvo je da automatik trosi po gradu oko 2 do 3 litra vise a na otvorenom manjim brzinama oko 2 litra dok pri vecim brzinama trosi isto.
Razlog, kada se aktivira blokada konvertera tj ukljuci kvacilo i fiksira prenos (a to je kod mene na orkuglo 100km/h) nastaje kruta veza od motora do tockova i time nestaje gubitak u konverteru momenta (lock up funkcija).

Fabrika navodi oko 25% vecu potrosnju automatika u odnosu na manuelni i toliko je otprilike i u praksi.
Za kreni stani je milina, isto tako i za parkiranje posto prebacivanje u P automatski aktivira prakticno i rucnu kocnicu posto je sastavni deo automatika i sklop namenjen blokadi tockova u P polozaju.

Sto se odrzavanja tice zamena ulja se vrsi po potrebi i pre svega termickog opterecenja ulja, ja to radim na oko 40-60.000km na prve znake promene boje i mirisa tj smrada ulja. I to je jedino potrebno odrzavanje automatika.

Pricam samo o klasicnim. Ovaj konkretno je AW71 ili ALD43 Aisin Toyota proizvod sa hidraulickim upravljanjem, znaci bez ikakve elektronike.

Ja juce vozio Merca A150 sa automatskim menjacem i za razliku od dosadasnjih koje sam vozio kod ovog apsolutno nema trzaja ni kad otpustim kocnicu a ni kad menja brzine.Jednostavno se nista ne oseti. A dobar je sto ima i tiptronik pa mogu i sam da menjam brzine.
Moram jedino jos da otkrijem dali ima Parking Asistenta jer ga ubacis u R i on se sam parkira.:eek:

samo neko da kaze za odrzavanje kad zamena ulja i koliko kosta i sta jos treba jel to spada u redovan servis na 20 000
dacu ti link kasnije sve detaljno(nemogu sad da pronadjem), i sve sto pise tamo tacno je u dlaku, pazi ako curi ulje ispod menjaca, ili ulje smrdi kao zagorela riba, bezi od njega koliko te noge nose, pazi neki menjaci imaju filter unutar menjaca, a i spolja i unutra, to povecava cenu odrzavanja, jer treba menjac da se odvoji od motora. Mada u srbiji to nije toliko skuplje (rad u servisu) i sve se popravi i servisira znatno jeftinije, da nenapomonjem da ima menjaca za engleza po srbiji od 200 do 500 evra automatica koliko hoces. Ulje kada kupis auto polse par meseci kada se skrpis zamenis ulje i nediras 100 000, cuo sam da treba paziti na pregrevanje motora jer se prenosi na menjac, i ulje NEMENJATI NIKAKO bez filtera, jer uglavnom je kvar zameena ulja a filter zapusi.
za potrosnju nije strasno, automatici se voze sa uzvianjem bez napetosti tako da se smanjuje potrosnja, mada je veca od manuelnih, bar stari menjaci.

Ja juce vozio Merca A150 sa automatskim menjacem i za razliku od dosadasnjih koje sam vozio kod ovog apsolutno nema trzaja ni kad otpustim kocnicu a ni kad menja brzine.Jednostavno se nista ne oseti. A dobar je sto ima i tiptronik pa mogu i sam da menjam brzine.
Moram jedino jos da otkrijem dali ima Parking Asistenta jer ga ubacis u R i on se sam parkira.:eek:
Cisto sumnjam da ima Parking Assist,na slikama koje si stavio na onoj drugoj temi ne mogu da vidim da ima parking senzore,cim njih nema onda nema ni parking assist.

Dule021, ne znam kakva iskustva su odranije pa ako moze dopuna.

Svaki automatski menjac treba da menja brzine tecno,meko i bez ikakvih trzanja.
Trzanje je jedan od simptoma da je automatik neispravan tj nije potpuno ispravan, bilo da je mehanicki pohaban usled ogromne kiloemtraze bilo da je u njemu ulje koje je izgubilo potrebne karakteristike.

Prvi simptom na klasicnom automatiku je trzanje pri prelasku iz prve u drugu brzinu u rezimu blagog dodavanja gasa.
Obicno je uzrok pohabana kuglica, cek ventil , u hidraulickom regleru (hidraulickom bloku, onaj lavirint).

To obicno pocinje negde na 250.000-350.000km pa je ujedno i jedan od pokazatelja koliko auto ima predjenih kilometara.

Trzanje jos moze i da nastane usled velike prljavstine unutar menjaca,uglavnom loseg odrzavanja/ neredovne zamene ulja kada ostaci frikcionog materijalasa lamelica plivaju u ulju i ponasaju se kao smirgla.

U voznji, rad automatika mora da bude gladak i jedino na obrtomeru da se vidi da je doslo do prebacivanja brzine.
Trzanje je los znak,sto jace to veca pohabanost.
Vazi za klasicne automatike, planetarni zupcanici i hidro konverter (turbina).

Vidim da se razumes ali ja sam se navozao dosad bar 10 automatika i kod svih sam osetio kad se promeni brzina a ovde ne.
Danas mi je drugar rekao da njegov Kum ima na Mercedesu B neki sistem sto se skuplja i siri i da se tu samo kais menja.
Ovo sam danas cuo i ne znam dali je istina ali stvarno sam prijatno iznenadjen ovim automatskim menjacem.
@master chief
U pravu si ovaj nema parking senzore.

automatik je super ako je dobro napravljen u startu i prilagodjen motoru tj vozilu. Ako nije automatik i nije neka prednost.
A bilo je i jednih i drugih u automobilima proteklih decenija.
Moje iskustvo je da automatik trosi po gradu oko 2 do 3 litra vise a na otvorenom manjim brzinama oko 2 litra dok pri vecim brzinama trosi isto.
Razlog, kada se aktivira blokada konvertera tj ukljuci kvacilo i fiksira prenos (a to je kod mene na orkuglo 100km/h) nastaje kruta veza od motora do tockova i time nestaje gubitak u konverteru momenta (lock up funkcija).

Fabrika navodi oko 25% vecu potrosnju automatika u odnosu na manuelni i toliko je otprilike i u praksi.
Za kreni stani je milina, isto tako i za parkiranje posto prebacivanje u P automatski aktivira prakticno i rucnu kocnicu posto je sastavni deo automatika i sklop namenjen blokadi tockova u P polozaju.

Sto se odrzavanja tice zamena ulja se vrsi po potrebi i pre svega termickog opterecenja ulja, ja to radim na oko 40-60.000km na prve znake promene boje i mirisa tj smrada ulja. I to je jedino potrebno odrzavanje automatika.

Pricam samo o klasicnim. Ovaj konkretno je AW71 ili ALD43 Aisin Toyota proizvod sa hidraulickim upravljanjem, znaci bez ikakve elektronike.

Sve receno,nemam sta da dodam.

Back