Automatski menjači - da ili ne?

To po fabrichkim specifikacijama automatski troshi vishe ali mislim da u praksi automatski daleko manje troshi od manuelnog,sa manuelnim imas slobodu da uterujes auto u visoke obrtaje sto naravno dovodi do vece potroshnje.Sto se tiche odrzavanja takodje je jeftinji ali pod uslovom da nije od nekog proizvodjacha koji nema pojma da pravi automatske menjache i da se ulje menja redovno.Pa mercedesovi automatski menjachi prelaze i po pola miliona kilometara bez absolutno nikakvog problema samo ako se ulje menja na predvidjene intervale.Dok na zalost to nije sluchaj kod pojedinih proizvodjacha automobila,na primer Opelovi i Volvovi aut. menjachi nisu nizasta,iako se odrzavaju redovno.
E sad kod prodaje zavisi gde se auto prodaje,u norveskoj na primer su automatski menjachi jako popularni,tako da ako prodajes auto sa manuelnim jedva ces ga prodati,narochito mercedes,oko 30% gubi na ceni ako je sa manuelnim menjachem.
ok, znaci vise me neinteresuje gubitak vrednosi, brine me sto je ford imao vlasnistvo nad volvomom, a i opel mu je blizu, mada kako kazu razvili su nov dura sift menjac sa duplim kvacilom, e sada, bas bi voleo da cujem iskustva bas za taj, ja sam sa mojim presao oko 360 000, ima na satu 610 000, nista osim trapa kaiseva kocnica gomila guma i ulja nisam dirao, i limarije, zastavica mi je pretrcavala put:hahaha:, ali sam pazio kako ga odrzavam, bas me interesuje kakav je taj fordov automatic, nisam sreo nekog vlasnika......
neznam kakvi su novi sa duplim kvacilom, obecavaju nizu potronju i vece uzivanje, dali bi prosao na 130 ks i 2000 cm2 dizel , ipak ej to veliki auto, kakvo mu je odrzavanje i trajnost to je ???

Poslednja izmena:
Ево да се јавим и ја као власник аута са аутоматским мењачем... У питању је Мерцедес Е220 CDI...
Ја, искрено, не верујем у приче да троши више него са мануелним мењачем...
Ево вам слике при вожњи од 110-120km/h, 4 особе у колима и претрпан ауто стварима...
264264_199033516810711_100001121910084_483503_8373979_n.jpg

У току вожње било је и кратких јурцања при брзини од 180-200 на сат, али то је пар километара...
Гориво у колима је сипано у Босни, рафинерије Модрича...
Док је темпомат био укључен, потрошња је била и 4.7 литара...

Што се одржавања тиче, битно је да се уље у мењачу мења на време, али то и није баш тако често...
za mercedes znam da je najbolji automatski menjac, vozio sam gotovo sve mercedese, s 350 d, s 320 e , s 420 e, s 320 cdi 205 ks 3150 cm2, i 320 cdi 325 bese ks i 2999 cm2, vozio sam i e 22cdi 136 ks, d obicno, itd, taj cdi mi je trosio ovde po selu 8 l automatic, mozda kratke relacije??, tacnije 220 cdi od 136 ks, nekazem da moze da trosi na auto putu 6 l, ja bi bio zadovoljan, i grad spica do 10, vozio sam ml 270 cdi i prelazio je 12, kombinovano, nekad i 15, plasi me potrosnja, nisam lud da ocekujem 5 l dizela ali u nekim normalama bi se bas za mecku odlucio, nije meni problem ni 320 cdi, dobijam na registraciji jer placam na ime invalida, poznate su mi cdi dizne i njivhove preventive, znam za airmatic i 4matic da treba da izbeegavam, a i volim zadnju sa sperom, jedino me plasi kod mecana potrosnja, stariji nisu postojali ispod 8-9 l dizela, cak je i ovaj s 350 d skoro trosio kao s 320 e, a isao je kao prebijeno kuce, pa veruj mi najsecniji bi bio kada bi vozio ovakav par godina.....http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/768039_Mercedes_S_320_2003_god , pa makar me kostalo, kada bi znao da ide prosek do 8 l, ali mora da bude savsren tehnicki,
a moglo bi i 220 cdi sve samo ne preko 7 prosek, i c klasa nikako, koji je tvoj 150 ks
kazu da novi manje trose, ja bi nesto do deset somova max, samo da iscupam potvrdu za uvoz na invalida, po ovim stopama kako sam video je katastrofa ako ides legalno...

Poslednja izmena:
Trosi vise sigurno, nema sta da verujes ili ne verujes.

Ja volim automatik, ali tamo gde mu je stvarno mesto. Velike automobile tipa Benz E270 ili E350 je besmisleno uzeti sa manuelnim, dok je recimo automatik u Puntu 1.2 horor (pricam o onome sto sam vozio).
horor je i sa pezoom 1,6 benzincom automatikom tiptronikom, a ne 1,2 , volim i ja, ali recimo ml 270 trosi 12 l pa gore....

+1
Kad sam vozio automatik po snegu ne da se nisam osecao sigurno nego sam i uspeo da sletim sa puta.Doduse to je bio SX200 i moja prva zima sa automatikom.
A sto se tice potrosnje ne trosi automatik vise od manuelca kad ga vozis na otvorenom u krajnjoj brzini(4 ili 5) nego kad ga vozis u gradu gde on sam menja brzine i to konstantno radi.Tu on popije vise goriva a plus sto automatik mora da ima konja i kubika da bih ja uzivao u njemu.
Poslednji koji sam imao je Audi A6 2,5 TDI sa 163ks pa mi je bio tek na pocetku zadovoljstva jer da je bio slabiji to se vuce a trosi. Audi je trosio 11L po gradu i onda ja kao vozim dizela radi ekonomije.:)
a upoznat sam sa zimskom voznjom zadnja + automatic, milim ako se secam da je bio 230 e, treba iskutva i treninga dosta gde nema prometa, to je par dana godisnje.

za mercedes znam da je najbolji automatski menjac, vozio sam gotovo sve mercedese, s 350 d, s 320 e , s 420 e, s 320 cdi 205 ks 3150 cm2, i 320 cdi 325 bese ks i 2999 cm2, vozio sam i e 22cdi 136 ks, d obicno, itd, taj cdi mi je trosio ovde po selu 8 l automatic, mozda kratke relacije??, tacnije 220 cdi od 136 ks, nekazem da moze da trosi na auto putu 6, ja bi bio zadovoljan, i grad spica do 10, vozio sam ml 270 cdi i prelazio je 12, kombinovano, nekad i 15, plasi me potrosnja, nisam lud da ocekujem 5 l dizela ali u nekim normalama bi se bas za mecku odlucio, nije meni problem ni 320 cdi, dobijam na registraciji jer placam na ime invalida, poznate su mi cdi dizne i njivhove preventive, znam za airmatic i 4matic da treba da izbeegavam, a i volim zadnju sa sperom, jedino me plasi kod mecana potrosnja, stariji nisu postojali ispod 8-9 l dizela, cak je i ovaj s 350 d skoro trosio kao s 320 e, a isao je kao prebijeno kuce, pa veruj mi najsecniji bi bio kada bi vozio ovakav par godina.....http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/768039_Mercedes_S_320_2003_god , pa makar me kostalo, kada bi znao da ide prosek do 8 l, ali mora da bude savsren tehnicki,
a moglo bi i 220 cdi sve samo ne preko 7 prosek, i c klasa nikako, koji je tvoj 150 ks
kazu da novi manje trose, ja bi nesto do deset somova max, samo da iscupam potvrdu za uvoz na invalida, po ovim stopama kako sam video je katastrofa ako ides legalno...
S320CDI trosi malo vise jer je sam auto preko 2 tone,medjutim 220CDI posle 2006 godine je odlichno napravljen i potroshnja silazi cak na 4,7L i to sam licno merio vise puta ali mora se koristiti tempomat,u gradu je oko 7-8 litara.Na losem glasu su bili mercedesovi benzinci zbog potrosnje,kao sto je onaj 280 benzinac ili 240 benzinac,dosta su trosili,dok CDI motori svi do jednog trose jako malo.

Mene jedna stvar opasno nervira kod automatika, a to je: kada je u poziciji drive (D), i stanem (na semaforu na primer), put je potpuno ravan, a ja moram da drzim nogu na kocnici jer on krece sam i ako nisam dao gas. Pricam o automaticima sa pocetka 90.-ih godina. Zanima me ko ima novije automobile, da li je ova stvar resena ili i dalje mora da se drzi noga na kocnici?
I kod novih moras da drzis kocnicu jer auto je praktichki u brzini,takodje dobar pokazatelj da nesto nije u redu sa menjachem je ako auto na ravnom nece da krene napred ili cak krene unazad,isto tako ako si na maloj uzbrdici auto treba da stoji mirno,tako je napravljen da kad zimi kreces po klizavom dovljno je milimetar gasa i auto ce krenuti bez proklizavanja.

horor je i sa pezoom 1,6 benzincom automatikom tiptronikom, a ne 1,2 , volim i ja, ali recimo ml 270 trosi 12 l pa gore....

IMao sam jednom prilikom da prinudno vozim opel corsu automatic iz 98 cini mi se da je bila,nema nista gore,auto se pregrejava na svakoj vecoj uzbrdici,menjac je katastrofa jer ne mozes da ga ubacis u N a da pri tom podignes rucnu a da prokleti auto ne pisti kad otvoris vrata,u to vreme sam radio kao raznosach novina pa se moj sluzbeni auto pokvario pa sam morao tu corsu da koristim,haos od auta.

S320CDI trosi malo vise jer je sam auto preko 2 tone,medjutim 220CDI posle 2006 godine je odlichno napravljen i potroshnja silazi cak na 4,7L i to sam licno merio vise puta ali mora se koristiti tempomat,u gradu je oko 7-8 litara.Na losem glasu su bili mercedesovi benzinci zbog potrosnje,kao sto je onaj 280 benzinac ili 240 benzinac,dosta su trosili,dok CDI motori svi do jednog trose jako malo.

to sam i ja cuo, otpor vazduha, precizno ubrizgavanje, samo sto nisam nikada vozio 220 cdi mladji od 2003, taj od recimo 177 ks, ali od 2006 nije do 10 000 nikako, bar ne da valja, i ovaj od 2999 s 320 i 224 ks manje trosi od ovoga od 320 od 3150 i 205 ks, mozda dosta noviji i nastelelovan, jaci je bio cudo na otvorenom, takodje imam drugara kojem ml 270 trosi 10, ali ga nisam probao njegovog, a i slk 180 kompresor 10, dosta me buni jer recimo zna da bude razlika izmedju borda i stvarne bar 10 %, ono sto sam ja video ocima je zabrinjavajuce, mozda kada pobas auto malo ga garis, mozda bi trebao test par dana da se uverim, mercedes forsira "opustenu voznju" a to mi treba ...

Nemoj mi reci da si mercedes vozio inace :D
BTW jedno pitanje:
u cemu je razlika izmedju recimo C200CDI i C220CDI osim u snazi, zasto imaju drugacije oznake ako su oba zapremine 2148ccm? :)
pa dobro, ako je menii upuceno, 200 cdi ima manju konjazu, a i obicno stariji model motora, recimo 200 cdi ima 115 ks, 220 cdi 136, pa kada izadje 150 ks, onda je 220 150 ks a 200 136, pa kada izadje 177 je 220 a 150 je 200 cdi, e sada je izasao 250 cdi, isto ali 200 ks, neko rece da je zbog poreza u inostranstvu, mada neverujem, a koliko klipova ima 270 cdi bez pretrage na net i kakav je motor i menjac u odnosu na 220 cdi to godiste, i vozio sam tudje nisam imao moj, drugar mi je trgovao kolima i imao otpad, a i volim mercedese, spremam se za jednog ako bog da....
i koliko konja ima 180 a koliko 200 kompresor i koja je kubikaza

Poslednja izmena:
200CDI,220CDI i 250CDI su potpuno isti motori odnosno isto kubika imaju,samo sto ovaj 200 ima 136,ovaj 220 ima 170 a 250 ima 204 konja,takodje ogromna je razlika u obrtnom momentu,to su napravili za zemlje gde je mnogo skupo imati auto sa velikom kubikazom,kao sto je norveska ili srbija gde je skupo imati auto sa vecom kubikazom od 2L.

pa dobro, ako je menii upuceno, 200 cdi ima manju konjazu, a i obicno stariji model motora, recimo 200 cdi ima 115 ks, 220 cdi 136, pa kada izadje 150 ks, onda je 220 150 ks a 200 136, pa kada izadje 177 je 220 a 150 je 200 cdi, e sada je izasao 250 cdi, isto ali 200 ks, neko rece da je zbog poreza u inostranstvu, mada neverujem, a koliko klipova ima 270 cdi bez pretrage na net i kakav je motor i menjac u odnosu na 220 cdi to godiste, i vozio sam tudje nisam imao moj, drugar mi je trgovao kolima i imao otpad, a i volim mercedese, spremam se za jednog ako bog da....
i koliko konja ima 180 a koliko 200 kompresor i koja je kubikaza
270CDI je petak,isti onaj sto je bio i u 320CDIu.

200CDI,220CDI i 250CDI su potpuno isti motori odnosno isto kubika imaju,samo sto ovaj 200 ima 136,ovaj 220 ima 170 a 250 ima 204 konja,takodje ogromna je razlika u obrtnom momentu,to su napravili za zemlje gde je mnogo skupo imati auto sa velikom kubikazom,kao sto je norveska ili srbija gde je skupo imati auto sa vecom kubikazom od 2L.
pa zavisi razlika koje godine toliko konja, znaci 2001 je bila razlika neznam 115 i 136 200 i 220 cdi, a zasto su napravili kada u saobracajni pise kubikaza pa pise, dali je 200 ili 220 cdi ista je skoro registracija, osim za osiguranje, malo meni nema smilsa...

Kako god okrenes dobijes 30 000 vecu registraciju nego auto od 2000 kubika

to sam i ja cuo, otpor vazduha, precizno ubrizgavanje, samo sto nisam nikada vozio 220 cdi mladji od 2003, taj od recimo 177 ks, ali od 2006 nije do 10 000 nikako, bar ne da valja, i ovaj od 2999 s 320 i 224 ks manje trosi od ovoga od 320 od 3150 i 205 ks, mozda dosta noviji i nastelelovan, jaci je bio cudo na otvorenom, takodje imam drugara kojem ml 270 trosi 10, ali ga nisam probao njegovog, a i slk 180 kompresor 10, dosta me buni jer recimo zna da bude razlika izmedju borda i stvarne bar 10 %, ono sto sam ja video ocima je zabrinjavajuce, mozda kada pobas auto malo ga garis, mozda bi trebao test par dana da se uverim, mercedes forsira "opustenu voznju" a to mi treba ...
Board kompjuter tek pocinje da bude merodavan posle nekih 200km predjenih,jer kad auto stoji a tek si resetovao bord komp onda potrosnja raste iako auto ne trosi toliko dok stoji.

pa zavisi razlika koje godine toliko konja, znaci 2001 je bila razlika neznam 115 i 136 200 i 220 cdi, a zasto su napravili kada u saobracajni pise kubikaza pa pise, dali je 200 ili 220 cdi ista je skoro registracija, osim za osiguranje, malo meni nema smilsa...
To je bilo pre,sad voi sto se proizvode to je potpuno identichan motor samo razlicita konjaza i obrtni moment,a ista registracija jer je ista kubikaza a to ti odredjuje cenu.

To je bilo pre,sad voi sto se proizvode to je potpuno identichan motor samo razlicita konjaza i obrtni moment,a ista registracija jer je ista kubikaza a to ti odredjuje cenu.
pa nije bas, sada rade bi turbo i on je 220 i 200 koji ima jednu turbinu ako se nevaram, i razlika je u gneraciji, ja bi rekao kao na wv crveno i i belo...
kad smo vec duboko u off u, audi petak dizel 2000 kubika video ga li neko

Poslednja izmena:
250CDI je biturbo :) idi na www.carfolio.com i pogledaj specifikacije zadnjih motora,videces da je to isti motor.
pa naravno, sta si ocekivao, nece da bude sa jednom turbinom a jaci od 220 cdi, ima drugaciji motor, u smislu interkulera, hladnjaka, dizni, vrste turbina, ugradjuje se i u s klasu....

postoji i mondeo od 2150 cm2 dizel a 200 ks fabrickih, sa duplim kvacilom, ali daleko to meni, mislim kupujes u tom vremenu najboje u klasi za te pare, uvek ce da postoji bolji, kao telefoni...
svuda su 270 upisali nekada u novinama kao v6 (u katalogu prodaje), takodje je 280 cdi v6, isti kao 320 sa manjom konjazom, krs motor trosi a neide kao 320, bas kao 270, 270 postoji 163 i 186 bese konja, i u san yong rexstronu ali ne proizveden u mercedesu nego u korei, tamo dizne turbine i sve ostalo pravljeno po licenci pa cak i trap i menjac, recimo imas sada da nadjes rexstrona za 6- 7 2005 i to presao 120 000 130 000, samo za delove:per:
mercedes mi se svidja i zato sto mozes da znas koliko je stvarno presao

Poslednja izmena:
ma znam vozio sam taj 136 merkator- ovca po najvecem spicu, zato i neverujem, ***, sta je gradska voznja, nije isto smederevo i bg centar spic, od 6 do 10 je normalno preko je mnogo, osim za s klasu:mrgreen:
i ja bi sebe voleo da ubedim, ali kad prelazi malo vise???

Poslednja izmena:
za mercedes znam da je najbolji automatski menjac, vozio sam gotovo sve mercedese, s 350 d, s 320 e , s 420 e, s 320 cdi 205 ks 3150 cm2, i 320 cdi 325 bese ks i 2999 cm2, vozio sam i e 22cdi 136 ks, d obicno, itd, taj cdi mi je trosio ovde po selu 8 l automatic, mozda kratke relacije??, tacnije 220 cdi od 136 ks, nekazem da moze da trosi na auto putu 6 l, ja bi bio zadovoljan, i grad spica do 10, vozio sam ml 270 cdi i prelazio je 12, kombinovano, nekad i 15, plasi me potrosnja, nisam lud da ocekujem 5 l dizela ali u nekim normalama bi se bas za mecku odlucio, nije meni problem ni 320 cdi, dobijam na registraciji jer placam na ime invalida, poznate su mi cdi dizne i njivhove preventive, znam za airmatic i 4matic da treba da izbeegavam, a i volim zadnju sa sperom, jedino me plasi kod mecana potrosnja, stariji nisu postojali ispod 8-9 l dizela, cak je i ovaj s 350 d skoro trosio kao s 320 e, a isao je kao prebijeno kuce, pa veruj mi najsecniji bi bio kada bi vozio ovakav par godina.....http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/768039_Mercedes_S_320_2003_god , pa makar me kostalo, kada bi znao da ide prosek do 8 l, ali mora da bude savsren tehnicki,

ML 320 iz Budve ka Podgorici potrošnja ispod 9l ;)

I kod novih moras da drzis kocnicu jer auto je praktichki u brzini,takodje dobar pokazatelj da nesto nije u redu sa menjachem je ako auto na ravnom nece da krene napred ili cak krene unazad,isto tako ako si na maloj uzbrdici auto treba da stoji mirno,tako je napravljen da kad zimi kreces po klizavom dovljno je milimetar gasa i auto ce krenuti bez proklizavanja.

Upravo tako! :ok:

Kad cale vozi auto po gradu, potrosnja bude od 7,6l do 8,5l, a kada vozi sestra, potrosnja ode i na 11-12l, to vam govori da potrosnja sa automatski menjacem dosta zavisi i od samog vozaca...

To je lepo i Klarkson iz Top Gira pokazao kad je provozao Prijusa i M3 na stazi. . . Sve te price o potrosnji se svode samo na jedno, kako covek vozi tako ce auto i da trosi, a menjac kao menjac je tu skroz u drugoj prici. . . Ja kad vozim nagazim gas do pola pa mi i menjac menja na oko 3000 kad stavin nogu lagano na gas i kad vozim polagano, onda menja na 2000. . . Sve je to u voznji i do vozaca. . . Samo najveci problem je u Srbiji sto u 90% slucajeva ljudi pisu o necemu sa cime nemaju iskustva i samo prenose tudje reci a najverovatnije ni ne znaju ko je to i kad rekao, ali eto culi su to na toliko puno mesta da sad slepo veruju u to. . . Sto se mene tice ja biram poluautomatski, imam jedno i drugo i bas me briga. . .

Back