Боб
Poznat
- Poruka
- 8.604
P.S. nije provokacija.
ma naravno....pripadnik izmišljene nacije bez ikakve značajne istorije potpuno opravdano sumnja u autentičnost jedne od najstarijih hrišćanskih crkvi u evropi

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
P.S. nije provokacija.
Po zakonu i kanonu, nit je Dušan bio Car (jer ga nije moga lažni Patrijarh tako proglasit), nit je Srpska Crkva bila autokefalna.Колико ја знам, хиротонија Светог Саве никако није представљала аутокефалију српске цркве. Свети Сава је признавао патријарха у Константинополу као свог.
Српску аутокефалију је прогласио краљ Душан, то јест подигнуо је једног владику на чин патријарха, а овај га је онда прогласио царем. Због тога Душан Силни је примио анатему од патријарха православне цркве у Константинополу. Нема сумње да стицање аутокефалности српске цркве је био тежак прекршај канонског права.
Бугари су то већ урадили четири векова раније, кад су прогласили свог патријарха и свог цара.
Po zakonu i kanonu
Сваки оснивач тираније -- од гангстера до цара -- је отимач, јер сила се не поклања него се отима. Једино питање је ко признаје ту особиту тиранију и колико она траје. А прича да је тиранин тамо постављен од Бога је измишљена да би остали људи лакше прихватили своје поробљавање.Po zakonu i kanonu, nit je Dušan bio Car (jer ga nije moga lažni Patrijarh tako proglasit), nit je Srpska Crkva bila autokefalna.
U pravu je Stari Crnogorac,vidi kako je proglasen Simeon I za car
Анархија у Цариграду престала је након убиства Константина Дуке.[43]. Одмах је формирана влада на челу са патријархом Николом на челу. Никола је позвао Симеона на мировне преговоре[43] Симеон прекида опсаду. Дуги преговори резултирали су исплатом заосталих византијских дугова Бугарима и обећањем да ће се Константин VII оженити Симеоновом ћерком[44] Међутим, најважнија одредба мировног споразума је признавање Симеона за цара од стране патријарха
Ako nam vrati Crkvu Milo će bit najveći crnogorski vladar od Crnojevića do danas!
Vratio vam je Kostunica crkvuAko nam vrati Crkvu Milo će bit najveći crnogorski vladar od Crnojevića do danas!
биће, неко вам је узурпирао зграду локалног Комитета Савеза Комуниста?Ako nam vrati Crkvu Milo će bit najveći crnogorski vladar od Crnojevića do danas!
najveci krimos od svih vladara, to je vec sada....divna titula, nema sta....Ako nam vrati Crkvu Milo će bit najveći crnogorski vladar od Crnojevića do danas!
Брате Славене, пишем дипломски рад о Аутокефалности Српске цркве 1219. године, не могу никако да пронађем ову књигу, а она ми је једна од битнијих извора за доказивање канонске ваљаности аутокефалије. Имаш ли ти ову књигу или си ове слике преузео с неког сајта? Пошто ја никако не успевам да је пронађем по интернету у ПДФ-у или слично, а и ова ситуација око короне ми не олакшава посао. Уколико је поседујеш то би ми било од огромне помоћи.
Брате Славене, пишем дипломски рад о Аутокефалности Српске цркве 1219. године, не могу никако да пронађем ову књигу, а она ми је једна од битнијих извора за доказивање канонске ваљаности аутокефалије. Имаш ли ти ову књигу или си ове слике преузео с неког сајта? Пошто ја никако не успевам да је пронађем по интернету у ПДФ-у или слично, а и ова ситуација око короне ми не олакшава посао. Уколико је поседујеш то би ми било од огромне помоћи.
Значи не знаш како бих могао да дођем до ње?Nemam knjigu u privatnom posedu, niti sam preuzeo sa mreže, nažalost.![]()
Значи не знаш како бих могао да дођем до ње?
Има на купинду, није скупаЗначи не знаш како бих могао да дођем до ње?
Све разумем брате, уколико пронађеш то би било супер, био бих ти буквално вечно захвалан.Mogao bih probati da vidim ko to ima u ličnom posedu pa nešto da smandrljam, ali bez obećanja (posebno zato što tražiš celu knjigu, što bi podrazumevalo da osoba koja poseduje primerak ima i skener, odnosno da bude spremna da je čitavu iskenira / fotografiše). Tiraž nije bio preterano veliki i posle 1977. godine nikada više nije bilo preštampano, tako da ćeš najverovatnije morati da se strpiš da prođe epidemija.
Има на купинду, није скупа
https://www.kupindo.com/Istorija/48695799_Kanonicnost-sticanja-autokefalnosti-srpske-crkve-1219
[/QUOTE
Хвала ти брате пуно, само да није овог вируса гадног реализовао бих то одмах. Хвала ти пуно.
Znači ove slike su zapravo iz ove spomenice iz '77 godine, slikan rad prote Gardaševića, ukoliko bih preuzeo ove već postojeće slike navodio bih u fusnoti spomenicu, pa raspravu Blagote Gardaševića Kanoničnost sticanja autokefalije.... Ako sam dobro razumeo ta rasprava je objavljena i kao zasebna knjiga i kao deo spomenice?To nije cela knjiga. Tu se samo nalazi ova rasprava, koja je ionako u celini već dostupna na ovoj temi, tako da nema razloga da to nabavlja.
Ono što on traži je ovo: https://www.kupindo.com/Antikvarne-knjige/38638875_Sveti-Sava-spomenica-1977-
https://www.kupindo.com/Hriscanstvo/47854377_Sveti-Sava-spomenica-povodom-osamstogodisnjice-rodjenja
Znači ove slike su zapravo iz ove spomenice iz '77 godine, slikan rad prote Gardaševića, ukoliko bih preuzeo ove već postojeće slike navodio bih u fusnoti spomenicu, pa raspravu Blagote Gardaševića Kanoničnost sticanja autokefalije....
Ako sam dobro razumeo ta rasprava je objavljena i kao zasebna knjiga i kao deo spomenice?
ја сам склон да верујем да је најважнији разлог Савиног првог путовања у Свету Земљу добијање пристанка древних патријаршија Истока за аутокефалност Српске архиепископије (што ће Сава неколико година касније предузети и за рачун Бугарске Цркве). то би значило да је он 1219./1220. у време патријарха Манојла I Сарантина (Харитопулоса) рукоположен за Архиепископа, а Српска Црква стекла аутономију у оквиру Цариградске патријаршије, док јој је за пуну самосталност био потребан шири пристанак и осталих средишта. зато је аутокефалност стекла тек десет година касније (1229. године), томосом патријарха Германа II Науплиоса, који је Сави предат у Никеји, по његовом повратку са Истока. зато Доментијан и помиње Германа... po svemu sudeći vrlo verovatno da sam tomos nije stigao još 1219. godine, pa ni narednim godinama nedugo potom, već možda tek za vreme sledećeg vas. patrijarha ..
ја сам склон да верујем да је најважнији разлог Савиног првог путовања у Свету Земљу добијање пристанка древних патријаршија Истока за аутокефалност Српске архиепископије (што ће Сава неколико година касније предузети и за рачун Бугарске Цркве). то би значило да је он 1219./1220. у време патријарха Манојла I Сарантина (Харитопулоса) рукоположен за Архиепископа, а Српска Црква стекла аутономију у оквиру Цариградске патријаршије, док јој је за пуну самосталност био потребан шири пристанак и осталих средишта. зато је аутокефалност стекла тек десет година касније (1229. године), томосом патријарха Германа II Науплиоса, који је Сави предат у Никеји, по његовом повратку са Истока. зато Доментијан и помиње Германа.