Auto - radionica, potraznja delova

I nije nista lose po motor voziti sa tolikim br obrtaja?
P.S. Hvala vam na odgovoru ;)
Лоше је.
Лоше је држати ауто дуго времена на великом броју обртаја.
Додуше, 4000 об. по минути и није баш превише, али је оптимум између 2500 и 3000, тако чуваш мотор и штедиш гориво.
Ово су цифре за бензинце, за дизеле су бројеви обртаја мањи.
Битна је и крива зависности обртног момента од броја обртаја, код бољих аутомобила максимални обртни момент је на нижем броју обртаја него код оних са лошијим карактеристикама...

Kad bi bio obrtomer u jugu, video bi na koliko se obrtaja njegov motor vrti, i onda ti nista ne bi bilo cudno zbog cega motor tako kratko traje. Doduse, znam jednog sto je presao 130.000 bez otvaranja motora, prodat je, pa ne znam njegovu dalju sudbinu, verujem da jos uvek nije otvaran, ali mu je servis radjen rednovno na 5k km i dobijao je dobra ulja.

Kad bi bio obrtomer u jugu, video bi na koliko se obrtaja njegov motor vrti, i onda ti nista ne bi bilo cudno zbog cega motor tako kratko traje. Doduse, znam jednog sto je presao 130.000 bez otvaranja motora, prodat je, pa ne znam njegovu dalju sudbinu, verujem da jos uvek nije otvaran, ali mu je servis radjen rednovno na 5k km i dobijao je dobra ulja.
У томе и јесте разлика између квалитетних и неквалитетних мотора, у обртном моменту.
Обртни момент је оно што гони аутомобил, што чини да "вуче". Ако ти је максимални обртни момент на 6000 обртаја, као код југа, онда треба да га пењеш на велики обртаја кад год имаш неке јаче захтеве од аута, а то хаба мотор. А кад га држиш на мањем броју обртаја, онда су му карактеристике слабије и лошије вуче...
Зато је код бољих кола већи обртни момент на нижем броју обртаја....

У томе и јесте разлика између квалитетних и неквалитетних мотора, у обртном моменту.
Обртни момент је оно што гони аутомобил, што чини да "вуче". Ако ти је максимални обртни момент на 6000 обртаја, као код југа, онда треба да га пењеш на велики обртаја кад год имаш неке јаче захтеве од аута, а то хаба мотор. А кад га држиш на мањем броју обртаја, онда су му карактеристике слабије и лошије вуче...

Obrtni momenat zavisi najvise od zapremine motora. Od 1,8 pa na gore svi imaju max obrtni momenat na oko 3.000 rpm. Ono sto me nervira kod danasnjih automobila, koji imaju motore male zapremine, recimo kia ceed, 1.4 koja ima 109 ks, a obrtni momenat tek nesto visi, na skoro 5.00 rpm, i takav auto moras stalno da ganjas da bi imao neke performanse.

Samo pravi trkacki automobili imaju vecu snagu od obrtnog momenta, koji njima nije mnogo bitan, posto se njihova voznja svodi na pun gas i vozju u visokim obrtajima, dok je vek trajanja sporedna stvar, tj. samo da izdrzi do kraja trke.

Poslednja izmena:
I s tim kratkim menjacem se jedva vuku :) Vozio sam se u jugu, ali ga nikad nisam vozio. Najsmesnije mi je sto mora da uhvati zalet da bi nekog pretekao. Ako kojim slucajem naidje neko vozilo u susret i vozac bude morao da pusti gas, nista od preticanja :)

Ti mora da si se vozio u jugu bez motora onda. Tvoj opis u vezi zaleta da bi nekog pretekao više leži za fiat punto nego za yugo. Vozim yugiće na poslu i kao vlasnik mitsubishija te mogu demantovati sve vezano za malenog yuga.

Ti mora da si se vozio u jugu bez motora onda. Tvoj opis u vezi zaleta da bi nekog pretekao više leži za fiat punto nego za yugo. Vozim yugiće na poslu i kao vlasnik mitsubishija te mogu demantovati sve vezano za malenog yuga.

Vozio sam se u 45-ici koja ima bas dobar motor, italijanski i ide mnogo bolje od onog s dmb motorom, tek za nijansu losije od 55-ice, pa kad naidje na neki autobus ili kamion moras da hvatas zalet. 55 ide malo bolje, ali opet i dalje se vuce ;)

Za grad je ok, ali za otvoren put, nikako.

:hahaha::hahaha::hahaha:

Kod mene na Coltu je max obrtni moment na 3000 obrtaja (126 Nm) a max snaga na 6000 obrtaja (66kW/90Ks) ,crveno pocinje na 6500,tako da sa njegovih 945kg ide ko zmaj.Na 4000 u petoj ide negde oko 130 km/h po GPS-u,a brzinometar pokazuje oko 145 i to mi je taman ok za autoput,a na oko 2500 u petoj ide oko 80-85 po GPS-u,taman za magistralne i ne gusi se nimalo

Poslednja izmena:
Da li neko ima ideju zbog cega mi cesto strada remen alternatora(kanalni remen),Zadnji put mi se to desilo da nisam presao ni 50 km,majstor prilikom zamjene istog nista nije primetio da ne valja sve remenice su ok jer su na velikom servisu postavljene nove.Znaci remenica radilice i remenica od alternatora su nove,to se desi tako sto mi se otkine jedan dio remena niz celu duzinu sa desne strane gledajuci u motor.Radi se o alfi 156 1,9 jtd sport wagon,

Da li neko ima ideju zbog cega mi cesto strada remen alternatora(kanalni remen),Zadnji put mi se to desilo da nisam presao ni 50 km,majstor prilikom zamjene istog nista nije primetio da ne valja sve remenice su ok jer su na velikom servisu postavljene nove.Znaci remenica radilice i remenica od alternatora su nove,to se desi tako sto mi se otkine jedan dio remena niz celu duzinu sa desne strane gledajuci u motor.Radi se o alfi 156 1,9 jtd sport wagon,

Тај ремен нема никакво оптерећење, једини проблем може бити механичко оштећење, а по твом опису изгледа да је баш то. Укључи мотор и посматрај шта се дешава, где гребе итд..
Мени је тај ремен трајао 12 година, и трајао би још да га нисам заменио.

To sto je nov ne znaci da je kvalitetan! NIsi trebao da menjas stari ako je radio posao kako treba. Ako ga imas vrati ga, ako ne, onda naruci iz Delte original.

Back