Auto - radionica, potraznja delova

vd:
ako se na neki način isključi ili ošteti lambda sonda ECU neće imati povratnu spregu i automatski će preći u SAFE MODE...
teorijski ništa strašno, prvi sistemi ubrizgavanja su radili bez povratne sprege...
ali u praksi motor će imati manje snage i trošiće više goriva...

Svaka Lambda sonda za stehiometrijsku smesu daje odredjeni napon, koji je poznat. Doduse, stehiometrijska smesa se ne praktikuje zbog izduvnih gasova, ali postoji mogucnost "prevare", tj. dovodjenja tog napona na konektor Lambda sonde i onda racunar radi normalno (i obicno je potrosnja manja).

2132.jpg

TXS004c-1.jpg

Moram priznati da mi ova donja slika ne deluje kao originalno fabricko resenje...
na slici nije fabričko rešenje već prepravka u slučaju izbacivanja katalizatora...
p.s. narodsko objašnjenje : lambda sonda meri sastav izduvnih gasova...
ako u izduvu ima "viška" goriva ECU smanjuje "dozu" i obratno...
ako nema signala ili je van razumnih okvira ECU se prebacuje u neki unapred zadat režim

Objasni brate narodski, da te svi razumeju;)

Moze da se objasni, ali je podugacko....

Lambda soda (slovo Lambda se koristi za bezdimenzioni koeficijent odnosa vazduha i goriva, tj. pokazuje da li je smesa "bogata" ("rich") ili "siromasna" ("Lean"). Kada je Lambda = 1, to pokazuje da je smesa stehiometrijska, tj. idealan odnos kolicine vazduha i goriva za sagorevanje (pri sagorevanju takve smese sagorevanje je potpuno, dakle u produktima nema ni viska kiseonika ni viska goriva). Ako se dobro secam, taj odnos za benzin je negde 14-15kg vazduha za 1 kg benzina (ovo treba proveriti). E sad, lambda sonda (ima ih nekoliko vrsta) meri visak kiseonika u izduvnim gasovima i na taj nacin odredjuje kakav je kvalitet smese usao u motor, a kao izlaznu informaciju (obicno) daje neki napon (mislim da je ispod 1V) ili otpror (to sad, isto ako se dobro secam, zavisi od toga da li je sonda sa dva ili tri prikljucka, da li ima sopstveno napajanje ili ne itd...kazem, sve ovo mi je u prilicno bledom secanju, te ne zamerite ako pogresim). Ako je smesa idealna, u izduvnim gasovima nema uopste kiseonika, L=1, lamda sonda racunaru salje signal od npr. 0.5V. Nazalost, kada je smesa idealna u izduvnim gasovima postoje toksicni sastojci koji su veci nego u slucaju neidealne (nestehiometrijske) smese, te racunar podesava smesu tako da toksicnost bude najmanja, a ne potrosnja (tj. performanse).

Pokusao sam malo da jednostavnije objasnim ovo, ima tu mnogo vise price...ako nekog zanima jos nesto neka pita, pokusacemo da nadjeo odgovor.

Back