Auto - radionica, potraznja delova

Ili se čuje kao benzinac kome su rasštelovani ventili.
Koliko sam ja skapirao, taj varijator faze regliše položaj bregaste osovine u zavisnosti od temperature motora. Znam i da remont istog košta 300-400 evra.

Da, tako se čuje.
Reguliše ugao vođenja usisne bregaste u zavisnosti od broja obrtaja (pomera je "unapred", tj. ranije otvara ventile pri većem broju obrtaja).
Sam varijator košta 150 ili više evra, najčešće oko 200.
Zamena košta oko 100e, mora da se skida bregasta.
Inače, umesto zamene varijatora može se zameniti samo uložak (plastični ili silikonsli prsten, tako izgleda otprilike). Košta samo 10-tak evra, realno bi trebao da košta i manje.

Cao majstoriii,sta ima ? evo ovako , namerava cale da kupi jednog citroena , ne znam tacno koje god. '95 + sigurno , ali , sta je zaebano , ima 3000 kubika :per:, gde mogu da nadjem motor od nekih 1400 do 1900 ? i kolika bi bila cena ..?mislim da je citroen MX ali nisam siguran..

Poslednja izmena:
Ako nekog citiras, nije lepo da citatu dodajes bilo sta.

znam da nije lepo, al' je zato zabavno
a036.gif

Zar ne regulise fazu razvoda u zavisnosti od pritiska ulja u sistemu za podmazivanje?
Pa pazi, jačina pritiska ulja je u direktnoj zavisnosti od broja obrtaja. Ti stisneš gas, motor počne da se obrće brže, on pogoni pumpu za ulje, a ta pumpa pravi pritisak. Tako da može biti i ovo.

Ne znam samo na koliko bara se otvara ventil ulja zbog prevelikog pritiska na ovom motoru. No, to je već neka druga diskusija.

Hajde probaj da mi ovo objasniš.

Nije to lako u nekoliko reci, ali sa porastom pritiska ulja (tj. RPM) varijator moze da promeni fazu razvoda u "ranije" cime se utice na overlap period i poboljsavaju performanse. Sistem moze da bude cisto hidraulicki (tj. direktan - visi pritisak - veci pomeraj) ili npr. elektrohidraulicki (elektricni ventili upravljaju uljem koje utice na rad varijatora).

Sam varjator je sprega izmedju remenice bregastog vratila (koju pogoni kolenasto vratilo) i samog bregastog vratila...uprosteno, dva dela koja mogu medjusobno da se pomeraju oko uzduzne ose do odredjne granice pomocu pritiska ulja u instalaciji.

Ako se dobro secam, stariji Alfini morori (kao onaj na ranim Spiderima) su imali hidraulicki podesive varijatore, a novi verovatno imaju elektrohidraulicke kojm upravlja racunar.

Interesantno je da je i jedan veoma stari auto imao varijator...verovali ili ne - Spacek!

Pa pazi, jačina pritiska ulja je u direktnoj zavisnosti od broja obrtaja. Ti stisneš gas, motor počne da se obrće brže, on pogoni pumpu za ulje, a ta pumpa pravi pritisak. Tako da može biti i ovo.

Ne znam samo na koliko bara se otvara ventil ulja zbog prevelikog pritiska na ovom motoru. No, to je već neka druga diskusija.

Naravno...doduse, dobre pumpe daju visok pritisak vec na "leru"...u stara vremena kada smo "budzili" FIAT-e i Zastave obavezno smo doradjivali pumpe za ulje, tako da su na 800RPM davale 'ladno 2bar.

Ne znam stvarno za ventil, ali sumnjam da dozvoljava vise od 6bar...mada je moguce...

Cao majstoriii,sta ima ? evo ovako , namerava cale da kupi jednog citroena , ne znam tacno koje god. '95 + sigurno , ali , sta je zaebano , ima 3000 kubika :per:, gde mogu da nadjem motor od nekih 1400 do 1900 ? i kolika bi bila cena ..?mislim da je citroen MX ali nisam siguran..

Hajde ljudi , ima li neko ko mozda da mi odgovori ?

Citroen XM.

Neces se ti navozati sa 1.4 do 1.9 u tolikom autu, to ti garantujem ;)

Zbog cega kaze s da se necu navoziti sa manjim motorom ?

Poslednja izmena od moderatora:
@Tex707
Znam za zaj mehanizam (proporcionalnost pritiska i broja obrtaja), nego nisam znao šta podrazumevaš pod "faza razvoda". Zvuči više kao elektro - pojam...

Izvinjavam se, mozda je trebalo napisati "sema razvoda"...a cela ta sema moze ugaono da se pomera u "ranije" ili "kasnije". Naravno, ako motor ima dva bregasta vratila po nizu cilindara, onda sema usisa i izduva mogu da se pomeraju nezavisno, pri cemu se menja overlap period, sto nije moguce kod jednog bregastog vratila. Naravno, duracija otvaranja i zatvaranja ventila se nikada ne menja (ako je 300 DEG ostaje toliko pa ma kada pocinjalo i zavrsavalo se). Moje iskustvo sa starijim motorima govori da su performanse na visim obrtajima bolje kada je sema pomerena malo u "kasnije".

Spomenu da ima model od 2,4l iliti 2400ccm(kubika) ali DIZEL varijanta. Onaj od 3000kubika je benzinac. Logika je em manja kubikaza(registracija) em manje trosi(dizel)

a ne znam , ne bih da placam za 3000ccm 70.000 registraciju tako da....:thumbdown: ja mislio da kupiam taj od 3000 i da kupim neki manji motor da zamenim

a jel bi se poklopio motor od bx ? taj ima i od 1.4:mrgreen:

Poslednja izmena od moderatora:

Back