AUTO PLACEVI - iskustva, preporuke, prevare

Nije tacno.
Posledica tvog neiskustva da napises ovakvu glupost.
Prodao sam drugaru auto sa original 154k km i on se naulagao resavajuci senzor DPF-a pa jos neki senzori su pocrkali pa kompjuter je nesto zezao i suma sumarum ga je izasao auto jos 400€ ali ja sam taj auto prodavao za 5300 a njemu sam ga dao za 4750 tako da je imao lufta da to napravi.
Nekada davno sam imao Mercedes A 2003 automatik koji mi je dugo stajao i dodje kupac i sa 3300 mi spusta cenu na 2700 a ja zaradjujem bukvalno 100€.
Dam ga samo da ga ne gledam vise u dvoristu a on me zove posle dva dana da pita kako se resetuju greske. Ja iznenadjen kakve greske a on kaze da su on i Kum nesto cackali po osiguracima i da im je popalio greske. Kazem samo sa dijagnostikom da se obrisu i to je to. Posle mesec dana zove me da mi kaze da mu platim popravku automatskog menjaca. Ja ga kulturno pitam "Kolika je cena bila na oglasu?" a on ce 3300 i opet ga pitam" A za koliko si ti kupio auto?" On ce za 2700.
Pa eto ti 600€ da popravis menjac!
Menjac radio i prebacivao kako treba i on ga je za mesec dana sredio. Kako je uspeo ne znam ali eto ti primera kako da se pokrije garancija.
Zaradim 100€ i jos da placam kvarove naredne dve godine?
Aha,kako da ne.
Jel sad vidis cemu onih 1000-2000 vise?

Ima i tu rupa u zakonu a to je da vlasnici registrovanih automobila ne moraju da daju garanciju.
Shodno tome mogu se registrovati kola i onda se doda trosak registracije u cenu i prodaje se takav.
Ma koliko auto bio dobar to je polovno i nema tu sta da se daje garancija tj moze al uz odredjenu sumu novca vise kako bi se eventualna garancija pokrila.
Zamislite Dunav osiguranje koje vam svake godine uzme 15000-20000 din za polisu a vi ne napravite 10 godina ni jedan jedini udes.
I ko se zali na njihovu 100%-entnu zaradu?
Zasto bi onda kod automobila trebalo da je drugacije?
Samo u ovlasceni servis i onda da se prica o garanciji.

ako je vlasnik DOO ili privatnik registrovan kao 45.11 trebao bi da podleze zakonu o zastiti potrosaca.

Ako pak DOO proda svom vlasniku auto, a ovaj ga registruje pa prodaje dalje, to bi trebao da je prekrsaj jer vrsi promet robe a nije registrovan.

Nije tacno.
Prodao sam drugaru auto sa original 154k km i on se naulagao resavajuci senzor DPF-a pa jos neki senzori su pocrkali pa kompjuter je nesto zezao i suma sumarum ga je izasao auto jos 400€ ali ja sam taj auto prodavao za 5300 a njemu sam ga dao za 4750 tako da je imao lufta da to napravi.
Postoji resenje za to, politi benzinom i zapaliti.

Dobro, ali kad ja kupim auto od nekog i prevedem ga na sebe šta me briga za njegove poreske probleme.

Delimicno te je briga.

Jer kod kupoprodaje zmedju dva fizicka lica prodavac je u obavezi da izmiri poreski dug od 2.5% na prenos vlasnickih prava, a bez toga ti kao kupac ne mozes registrovati auto na sebe.

Zato je nepisano pravilo da kupac plati taj porez u ime prodavca da ga ne bi vijao posle.

Srbija je cudo od zemlje.

Ovako. U civlizovanom Zapadnom svetu postoje dve vrste zivotinja:
1) Amerikanci - divlje zivotinje
2) Evropljani - domace zivotinje

U Americi kad kupujes polovan auto i pitas za garanciju prodavac ce te pogledati belo tipa, helouuu, koliko imas godina? Kupujes polovan auto. Valda znas u sta se upustas. Ali to su Amerikanci, sistem je takav i od malih nogu te uci da budes slobodan ali i odgovoran za svoje postupke.

Evropljani sa druge strane su navikli da nikad ne odrastu i uvek im treba zastita mame drzave koja ce ih uvek za rucicu voditi kroz zivot.

I postoji Srbija.

Srbija je takodje domaca zivotinja, ali kako. Nemcu, Svajcarcu, Italijanu, drzava je obecala da ce stiti svoje dete i STITI GA. Srbija je to isto obecala, ali ga ne stiti. Mi smo zapravo divlje zivotinje koje imaju iluziju i ponasaju se kao domace.

Delimicno te je briga.

Jer kod kupoprodaje zmedju dva fizicka lica prodavac je u obavezi da izmiri poreski dug od 2.5% na prenos vlasnickih prava, a bez toga ti kao kupac ne mozes registrovati auto na sebe.

Zato je nepisano pravilo da kupac plati taj porez u ime prodavca da ga ne bi vijao posle.
Po novom zakonu kupac svakako plaća porez na prevod.

Ako prodavac ne plati porez to se ugl zaturi pa su valjda prebacili na kupca što je i logično. Nekada se rezonovalo da prodavac ostvaruje dobit (što je suludo).

A provalili ste kako dule radi "prodao sam jednom drugaru auto" dakle izbegava plaćanje poreza na svoju delatnost što povlači krivičnu odgovornost.

https://www.glosarijum.rs/tag/izbegavanje-placanja-poreza/

Poslednja izmena:
Placa Dule porez i kad uvozi auto i kad ga proda ali je problem sto vi nemate pojma kako to funkcionise.
Ono sto ne znate je da se drzava niti iko nece obogatti od tog poreza jer to niko ne kontrolise na placevima i placa se 1000-2000 din kad se proda auto a sve legalno.
Kad bi se sve placalo onako kako treba cene bi vam otisle gore jos par stotki tako da vam je bolje da ne potrazujete porez jer uvek na kraju to sve plati krajnji potrosac tj kupac.
Ako fizicko lice prodaje sporadicno automobile onda se ne smatra da se time bavi kao delatnoscu. Ako proda fizicko lice 100 automobila godisnje a nije registrovan poreska ce mu zakucati na vrata.
Pa tako se nekad radilo ako nisi znao i ti po zakonu mozes tri automobila godisnje da registrujes na svoje ime a ostale mozes na prijatelje i poznanike. Nekad se placalo 10€ po autu da ga registruje neko na sebe i onda se islo u agenciju a danas se ide kod notara da se overi kupoprodajni ugovor.

Pa tako se nekad radilo ako nisi znao i ti po zakonu mozes tri automobila godisnje da registrujes na svoje ime a ostale mozes na prijatelje i poznanike. Nekad se placalo 10€ po autu da ga registruje neko na sebe i onda se islo u agenciju a danas se ide kod notara da se overi kupoprodajni ugovor.

veruj mi da znam sve iz poluprve ruke jer moj buraz se time bavio godinama. Do 2018 kada je emigrirao. Za svaki slucaj sve sto ima je prodao.

Sve na crn crno a kola je normalno uvozio na svoje ime. Da li je on znao direktora poreske, veruj mi nikad mi nije rekao.

Najbolji mi je bio kad ga je policajac na granicnom upitao, jel vi uvozite automobile. Kaze on: ne zasto? Pogledajte ovo: uvede ga u kucicu i izlista mu sve slike njega sa GP a sve u razlicitim kolima.

Zato sto je imao seme u Nemckoj i Sloveniji pa kad mu ostave auto koji moze da ide on sam ode pa ga doveze.

Na Naselju (tad jos nije bilo frke oko parkinga) drzao je ajde da kazem po nekoliko auta koje prodaje, mislim da sam najvise cuo 6.

Nije tacno.
Nekada davno sam imao Mercedes A 2003 automatik koji mi je dugo stajao i dodje kupac i sa 3300 mi spusta cenu na 2700 a ja zaradjujem bukvalno 100€.
Dam ga samo da ga ne gledam vise u dvoristu a on me zove posle dva dana da pita kako se resetuju greske. Ja iznenadjen kakve greske a on kaze da su on i Kum nesto cackali po osiguracima i da im je popalio greske. Kazem samo sa dijagnostikom da se obrisu i to je to. Posle mesec dana zove me da mi kaze da mu platim popravku automatskog menjaca. Ja ga kulturno pitam "Kolika je cena bila na oglasu?" a on ce 3300 i opet ga pitam" A za koliko si ti kupio auto?" On ce za 2700.
Pa eto ti 600€ da popravis menjac!
Menjac radio i prebacivao kako treba i on ga je za mesec dana sredio. Kako je uspeo ne znam ali eto ti primera kako da se pokrije garancija.
Zaradim 100€ i jos da placam kvarove naredne dve godine?
Aha,kako da ne.
Jel sad vidis cemu onih 1000-2000 vise?
https://www.polovniautomobili.com/a...z-b-180-d-avantgarde?attp=p0_pv0_pc0_pl2_plv2

u tvom opisu stoji

Kilometraža 186.707 km, Originalna kilometraža a auto je vožen uglavnom na otvorenom i vidi se po enterijeru da je tako jer je stvarno izuzetno sačuvan.

a na klipu koji si ti priložio 256.707 ?!?

Ja sam stvarno razočaran, pročitao sam dosta tema na ovom forumu, i čak planirao da sutra pozovem za drugi auto u ponudi...

Kilometraža 186.707 km, Originalna kilometraža a auto je vožen uglavnom na otvorenom i vidi se po enterijeru da je tako jer je stvarno izuzetno sačuvan.

a na klipu koji si ti priložio 256.707 ?!?
Jesi me nazvao da proveris za kilometre?
Eto danas je bio covek da vidi ovaj Mercedes a dosao je iz Smedereva sa saznanjem da ima 256k km a uz obrazlozenje da je stavljena manja kilometraza na oglas da bi se neko uopste usudio da nazove. Rekao je da mu se svidja ali da hoce da vidi jos neki Audi i pita za cenu a ja mu kazem kad odlucite koji hocete onda cemo pricati o ceni a ne vi odlazizte da gledate drugi auto a cenjkate se. To se radi kad hocete da kupite auto kao sto su juce uradili rusi koji su kupili Yaris.
Dok je stajalo 256k mesec i po dana nije zazvonio jednom telefon za taj auto a kako sam stabio 180k odjednom pocinju ljudi da zovu i svakom je receno da je presao 256k.
Ovo sto mario prica je samo njegov um jer moze da pomisli da ce neko doci da gleda auto a da prethodno ne nazove.
Znaci,nazoves i dobijes sve tacne podatke.
Ja nista ne krijem i kod mene kupis auto sa pravim kilometrima ali dovoljan je poziv i sve u tancine cujes.
Jel sad razumes zasto je na oglasu manja kilometraza?
Jednostavno hocete svi jeftin i dobar auto sa malo km a to ne moze a da je tako pogledaj posto je ovakav Mercedes preko ali da ima tu kilometrazu sto bi ti voleo a onda dodas jos nekih 2000-2500€ za troskove.

Poslednja izmena od moderatora:
Jesi me nazvao da proveris za kilometre?
Eto danas je bio covek da vidi ovaj Mercedes a dosao je iz Smedereva sa saznanjem da ima 256k km a uz obrazlozenje da je stavljena manja kilometraza na oglas da bi se neko uopste usudio da nazove. Rekao je da mu se svidja ali da hoce da vidi jos neki Audi i pita za cenu a ja mu kazem kad odlucite koji hocete onda cemo pricati o ceni a ne vi odlazizte da gledate drugi auto a cenjkate se. To se radi kad hocete da kupite auto kao sto su juce uradili rusi koji su kupili Yaris.
Dok je stajalo 256k mesec i po dana nije zazvonio jednom telefon za taj auto a kako sam stabio 180k odjednom pocinju ljudi da zovu i svakom je receno da je presao 256k.
Ovo sto mario serre je samo njegov kvaran um jer budala moze da pomisli da ce neko doci da gleda auto a da prethodno ne nazove.
Znaci,nazoves i dobijes sve tacne podatke.
Ja nista ne krijem i kod mene kupis auto sa pravim kilometrima ali dovoljan je poziv i sve u tancine cujes.
Jel sad razumes zasto je na oglasu manja kilometraza?
Jednostavno hocete svi jeftin i dobar auto sa malo km a to ne moze a da je tako pogledaj posto je ovakav Mercedes preko ali da ima tu kilometrazu sto bi ti voleo a onda dodas jos nekih 2000-2500€ za troskove.
Ok. Sad je malo jasnije. Iskreno sam se smorio skroz jer sam hteo da pozovem za focusa da se raspitam, i prosto je bilo čudno da bude gaf u snimku... Pozdrav

..U državi gde vecina mulja nije lako raditi pošteno.. Ne isplati se.. Zabluda je da na Zapadu poklanjaju dobra auta od 150-200k km ..Problem je što ih vecina kupuje sa oko 300k vrlo cesto sa kvarom gde su cene dosta niske pa ih vracaju ispod 200k km i onda ih takve prodaju Time formiraju neku trzisnu cenu koju prate I kupci i konkurecija ..
Tu onda imamo veliki problem ako se radi pošteno jer se nešto sto ima veću vrednost mora da takmiči sa nečim što ima manju..Ta razlika u vrednosti je i do nekoliko hiljada evra (npr passat klasa) .. Nemoguće je da vam neko šalje dobra auta sa malo km jer niko to nece da plati a zašto bi ih neko poklonjo kad moze da ih proda jako dobro i na zapadu.. Ono sto tu ne valja je sto država neće nista da uradi da bi odvojila one koji rade kako treba od ovih koji muljaju pa time zaštitila potrošače..

Poslednja izmena:
Srbija je cudo od zemlje.

Ovako. U civlizovanom Zapadnom svetu postoje dve vrste zivotinja:
1) Amerikanci - divlje zivotinje
2) Evropljani - domace zivotinje

U Americi kad kupujes polovan auto i pitas za garanciju prodavac ce te pogledati belo tipa, helouuu, koliko imas godina? Kupujes polovan auto. Valda znas u sta se upustas. Ali to su Amerikanci, sistem je takav i od malih nogu te uci da budes slobodan ali i odgovoran za svoje postupke.

Evropljani sa druge strane su navikli da nikad ne odrastu i uvek im treba zastita mame drzave koja ce ih uvek za rucicu voditi kroz zivot.

I postoji Srbija.

Srbija je takodje domaca zivotinja, ali kako. Nemcu, Svajcarcu, Italijanu, drzava je obecala da ce stiti svoje dete i STITI GA. Srbija je to isto obecala, ali ga ne stiti. Mi smo zapravo divlje zivotinje koje imaju iluziju i ponasaju se kao domace.
Sasvim je u redu da neko ko živi od toga daje garanciju..Iskustvo mu govori šta i sa koliko km ali onda će se morati platiti veća marza sto je opet jeftinije nego da laik rešava problem ..Ako želite zaštitu ona mora da se plati na neki način..Ovde koliko ja vidim bi zaštitu za dz a toga nema . ..

..U državi gde vecina mulja nije lako raditi pošteno.. Ne isplati se.. Zabluda je da na Zapadu poklanjaju dobra auta od 150-200k km ..Problem je što ih vecina kupuje sa oko 300k vrlo cesto sa kvarom gde su cene dosta niske pa ih vracaju ispod 200k km i onda ih takve prodaju Time formiraju neku trzisnu cenu koju prate I kupci i konkurecija ..
Tu onda imamo veliki problem ako se radi pošteno jer se nešto sto ima veću vrednost mora da takmiči sa nečim što ima manju..Ta razlika u vrednosti je i do nekoliko hiljada evra (npr passat klasa) .. Nemoguće je da vam neko šalje dobra auta sa malo km jer niko to nece da plati a zašto bi ih neko poklonjo kad moze da ih proda jako dobro i na zapadu.. Ono sto tu ne valja je sto država neće nista da uradi da bi odvojila one koji rade kako treba od ovih koji muljaju pa time zaštitila potrošače..
Neće tamo da ode kompletan trap na 300k km nego na pola miliona km i više, dakle vraćamo se na reciklažna dvorišta i krševe na kilo.

Ko vozi po evropi i vrati se u srbiju dobro zna šta i kako. U srbiji je habanje jedno 100 puta veće.

Švajcarac razbio kamen u bubregu na srpskom autoputu

autoput-300x198.jpg

Back