AUTO PLACEVI - iskustva, preporuke, prevare

Suština je u tome da su se odmah nakon rata uvozom auta uglavnom bavile bitange i varalice u rangu taksista. Pune auto pijace ih bile.
Sad i ko hoće da radi pošteno, zbog te predrasude biva označen kao prevarant.

Ne znam, svaka, ali svaka trgovina je po definiciji dobrim dijelom prevara. Legalizovani šverc.
Mene više zanima šta ako ja kupim na auto placu auto za 10k eura. Da li to mogu platiti u kešu, koja cijena je u ugovoru i kako d.o.o.pravda tu uplatu, da li sve te pare polaže na banku?

Znači, ne radim u poreskoj, ali me zanima.

Zove mene jedna poznanica da pita koliko moze da dobije Polo 1.0 TSI 2019 u nekoj narandzastoj boji sa svega 60k km
Ona inace zivi 30 godina u Svajcarskoj i kao da vidi da li bi ovde u Srbiji dobila vise.
Njen muz inace drzi garazu tj servis u CH i razume se u kola a ima kupca koji mu daje cifru al kao da proveri da li bi dobili vise u Srbiji.
Ja odem na nase oglase i vidim da krecu od nekih 10k i tu ih ima desetak oko te cifre a idu i do 12k.
Ja joj to kazem kad ce ona da dobija u CH 19k€ i da nema govora o Srbiji.
E sad zamislite kako ti u Srbiji sa svim troskovima i zaradom prodavca kostaju 10k.
Tako i ovaj Focus koji je spomenut od strane drakce22 preko nema da se uzme ispod 16k a ja ga ovde sa sve zaradom prodajem za 12999.
Ali fora je u kilometrima gde sam na oglas stavio 169k km kao sto imaju gotovo svi Focusi tog godista na oglasima a u realnosti ima 220k.
Ali zato sto ima 220k ima nove diskove,nove plocice i ko zna sta jos novo i auto je bas dobar i utegnut.

Mene više zanima šta ako ja kupim na auto placu auto za 10k eura. Da li to mogu platiti u kešu, koja cijena je u ugovoru i kako d.o.o.pravda tu uplatu, da li sve te pare polaže na banku?
Na fakturi ni za jedan auto nece stojati cifra koliko si platio auto nego neka daleko manja.
To je tako zato sto se kola zavode na minimalne cene po katalogu i na njih se placa porez.
U kesu se svakako placa a ako hoces bas preko racuna onda moras da platis onu cifru sa fakture a ostatak moras u kesu da bi cena ostala ista.
Ukoliko hoces kompletnu cifru preko racuna na svaki dinar iznad one cene na fakturi se mora platiti PDV u iznosu od 20% i tad cifra ide fino gore.
To po zakonu znaci da je zarada a sto ona u stvari nije ali neko mora da plati taj porez a to prodavac nece biti tj mozda i bude ako je razlika tolika za koliko bi on spustio cenu automobila.

Na fakturi ni za jedan auto nece stojati cifra koliko si platio auto nego neka daleko manja.
To je tako zato sto se kola zavode na minimalne cene po katalogu i na njih se placa porez.
U kesu se svakako placa a ako hoces bas preko racuna onda moras da platis onu cifru sa fakture a ostatak moras u kesu da bi cena ostala ista.
Ukoliko hoces kompletnu cifru preko racuna na svaki dinar iznad one cene na fakturi se mora platiti PDV u iznosu od 20% i tad cifra ide fino gore.
To po zakonu znaci da je zarada a sto ona u stvari nije ali neko mora da plati taj porez a to prodavac nece biti tj mozda i bude ako je razlika tolika za koliko bi on spustio cenu automobila.
Hvala na odgovoru.

Pa to je muljanje reklo bi se nestade i veliki servis čim kupac dođe realno šta sve može da očekuje?
Sta je muljanje?
Nazoves i dobijes info da je presao 220k.
Ako ti odgovara,dodjes i vidis,testiraj,meri,drljaj,rokaj ,radi sta hoces,teraj u ovlasceni.
I sta je tu muljanje?
Tako slepci poput ....ha,ha,ha....pitaju jel uradjen veliki servis.
Ja im samo kazem da ako vec daju 13k sta im u zivotu znaci da urade veliki servis koji je 300€?
To samo ovi sa zmijama u dzepu misle da ce da ustede pa menjaju samo ulje umesto i vazdusni filter ili filter goriva.

Sta je muljanje?
Ako ti odgovara,dodjes i vidis,testiraj,meri,drljaj,rokaj ,radi sta hoces,teraj u ovlasceni.
I sta je tu muljanje?
Ja im samo kazem da ako vec daju 13k sta im u zivotu znaci da urade veliki servis koji je 300€?
To samo ovi sa zmijama u dzepu misle da ce da ustede pa menjaju samo ulje umesto i vazdusni filter ili filter goriva.
Znači da ako je u oglasu navedeno dobre gume one kada kupac dođe budu ćelave? Isto ko i kilometraža?

Sta je muljanje?
I sta je tu muljanje?
Nego Duka, koja je ovo fora sa zamjenom skroz staro za staro?
Ja nedavno bio na jednom placu i lik sabija cijenu mog dreša a povećava cijenu svog.
Jasno mi je da su tu brojke fikcija i da je bitno koliko treba da se doplati ali zar nije lakše da mi kaže da mu doplatim onoliko koliko je za keš jer mi je auto izgravitiralo ka nuli?

Pa ko mulja?
Nazoves i dobijes informaciju ali ti si ozgleda prepametan pa odlazis u drugi grad i trosis gorivo a da nisi ni nazvao da proveris o cemu se radi.
Ako kazem da guma ima 7mm onda ima 7mm a ako kazem 4 onda ima 4.
Ali ti izgleda volis da lazes ljude dok ti je stalno laz u glavi.
Vidis ,kod mene je nema i o autu svako zna sve kao i ja i ja neretko napisem ako vozilo nije onako kako sam ga opisao na oglasu i preko telefona da vam dodjem 100€ za izgubljeno vreme i troskove dolaska.
Jel ti to govori nesto? :zper:

Nego Duka, koja je ovo fora sa zamjenom skroz staro za staro?
Ja nedavno bio na jednom placu i lik sabija cijenu mog dreša a povećava cijenu svog.
Jasno mi je da su tu brojke fikcija i da je bitno koliko treba da se doplati ali zar nije lakše da mi kaže da mu doplatim onoliko koliko je za keš jer mi je auto izgravitiralo ka nuli?
Pa vidi,ne cinis ti uslugu prodavcu nego on tebi sto ti uzima tvoj stari auto i samim tim ga potceni jer nece da rizikuje da ima nesto od skrivenih mana jer obicno imaju jer da nemaju malo ko bi i prodavao takav auto.
Znaci nemas problem da kacis oglas,nemas komunikaciju sa raznoraznim likovima koji hoce da ti ubiju cenu....i samim tim to treba ceniti.
Ta prica gde ti precenis svoj auto misleci da ti cinis uslugu njemu automatski povlaci i dizanje cene s njegove strane.
Ja te zamene ne radim i ne zelim da razmisljam o tom autu a i ne zelim da potcenim neciji auto pa obicno kad sam radio zamenu da sam pucao na toj zameni. Zato i ne radim zamenu.

Pa vidi,ne cinis ti uslugu prodavcu nego on tebi sto ti uzima tvoj stari auto i samim tim ga potceni jer nece da rizikuje da ima nesto od skrivenih mana jer obicno imaju jer da nemaju malo ko bi i prodavao takav auto.
Znaci nemas problem da kacis oglas,nemas komunikaciju sa raznoraznim likovima koji hoce da ti ubiju cenu....i samim tim to treba ceniti.
Ta prica gde ti precenis svoj auto misleci da ti cinis uslugu njemu automatski povlaci i dizanje cene s njegove strane.
Ja te zamene ne radim i ne zelim da razmisljam o tom autu a i ne zelim da potcenim neciji auto pa obicno kad sam radio zamenu da sam pucao na toj zameni. Zato i ne radim zamenu.
Ne mogu da se složim. Ja i taj momak se ne znamo, zašto bi on meni činio uslugu?
Ja auto nisam precijenio. Prodao sam ga za keš u iznosu od 5.500 a on ga je procijenio na 4.100.

Pa ko mulja?
Nazoves i dobijes informaciju ali ti si ozgleda prepametan pa odlazis u drugi grad i trosis gorivo a da nisi ni nazvao da proveris o cemu se radi.
Vidis ,kod mene je nema i o autu svako zna sve kao i ja i ja neretko napisem ako vozilo nije onako kako sam ga opisao na oglasu i preko telefona da vam dodjem 100€ za izgubljeno vreme i troskove dolaska.
Viđao sam te muljatore sa kilometražom, ali oni stave i fotografiju komandne table gde se vidi tačna km i onda ko hoće nazove ko neće ne mora. Ti očigledno voliš da ti zvoni telefon i onda se osećaš važan kako imaš dobar auto najbolji na oglasu a u stvari to nije tako.

Poslednja izmena od moderatora:
ali oni stave i fotografiju komandne table gde se vidi tačna km i onda ko hoće nazove ko neće ne mora.
Daj jedan jedini oglas da se uverimo u ovo sto opet lazes.
Ti si stvarno malo bolestan covek.
Lazes kako ti odgovara a evo ja garantujem da ovo tvoje laganje nema osnovu a u to cete se svi uveriti kad ne bude mogao da okaci takav oglas jer ne postoji.
Tolika im je prosečna zarada po polovnjaku oko 2000 evra.
Tacno ali je tako na autu od preko 20000€.
Ja auto nisam precijenio. Prodao sam ga za keš u iznosu od 5.500 a on ga je procijenio na 4.100.
On tu cenu kao neko ko nije vlasnik ne bi postigao,pritom se razmislja zasto menjas auto jer to se obicno radi kad je nesto na izdisaju i hoce da se zastiti.
Secam se kad je jedan trgovac koji je imao plac govorio svim ljudima koji mu nude zamenu" Nadjete najjeftiniji takav auto na oglasima i onda jos spustite 200€ i to vam je cena vaseg auta.".
Ja nisam nikad potcenjivao neciji auto ali sam zato znao da lose prodjem u toj prici i zato ne radim zamene ali zato sto nemam obraz da kazem 4100 ali bih rekao verovatno 5000 ako je auto dobar.

Zamena se kod nas svodi na pricu ko koga zajebe. Npr. on je njegov auto spustio na 4100, a onda je jos i cenu svog auta podigao za 500-1000. To je meni glupo.

Ok je da se ukalkulise neka razlika, npr. da je dobio kes mogao je za taj kes da nesto uveze i da na tom autu ostvari zaradu, ali nije realno da spustas cenu tudjeg auta, a dizes cenu onog auta koji prodajes.

Pa ko mulja?
To je fer.
Cak je i bolje kupovati kod postenih preprodavaca, vise se razumeju u auta pa ga bolje opisu , bolje vide mane.
Dok vlasnici cesto ne vide ocite stvari, skoro sam probao neki auto- bruji lezaj tocka, nema snage - vlasnik nije ni video.
Doduse nepostenih preprodavaca ima vise, nahvali auto a ono kanta, nije otklonio kvaric koji je mogao za 2 minuta.

Sta je muljanje?
I sta je tu muljanje?
Interesuju se za auto, zasto to tebi smeta.
Ako je uradjen veliki servis znaci da se neko brinuo o tom autu i da je radio ono sto je trebalo i kad je trebalo.
Nije akan pa nabudzen.
Mada je svaki auto macka u dzaku i veca cena nije garancija niceg, sve je to gomila gvozdja i plastike.

To je fer.
Cak je i bolje kupovati kod postenih preprodavaca, vise se razumeju u auta pa ga bolje opisu , bolje vide mane.
Dok vlasnici cesto ne vide ocite stvari, skoro sam probao neki auto- bruji lezaj tocka, nema snage - vlasnik nije ni video.
Doduse nepostenih preprodavaca ima vise, nahvali auto a ono kanta, nije otklonio kvaric koji je mogao za 2 minuta.
Lezaj nije nista, to je najmanji problem.

Back