AUTO PLACEVI - iskustva, preporuke, prevare

Opel astra g 1.6 ekotek koliko se sećam, ima 5-6 godina od tada. Drugaru sam jurio neki deo kada je radio generalku i kada sam ukucao broj motora, izađe mi kuknjava :lol:
Baš je bio neki naš majstor, okačio i fotografije motora, sav u čudu al nisam posle mogao da nadjem, google je samo po broju motora to izbacivao. Fabrička greška, loša legura klipova.

Bas cudno jer to je jedan od jako dobrih motora koji se kod nas takodje odlicno pokazao ali je samo ustanovljeno da fabricki trosi ulje tako da je moguce da ti vlasnici sto su imali problema nisu kontrolisali ulje i da su tako vozili kola pa nije ni cudo sto im se desilo to sto se desilo. Vecina vlasnika opelovih automobila sa tim motorom nosi sa sobom tj u gepeku i litru ulja a u fabrickoj knjiyici pise da moye da potrosi i do 0,75L na 1000 km i da je to normalno.
Kod danasnjih automobila je potpuno normalna pojava da fabricki trose ulje dok je to nekad bilo nezamislivo i na takav detalj se odmah gledalo da je motor pred generalkom.

Haha na kraju ce Dule da pocne da nas ubedjuje da je i normalno stanje kad ti crknu dizne i auto trosi duplo vise :lol:

Uvek je u Srbiji , znak da auto trosi ulje bio znak dotrajalosti motora - a kod srpskih trgovaca je to "sasvim normalno" :lol:

Kada motor trosi ulje to je znak da je veoma mnogo presao i dosta propao - obicno propadnu dihtunzi i prstenovi mada i sve ostalo tokom upotrebe....

Kad motor propadne nacisto , onda auto trosi 1 litar ulja na 100 km , i to zato sto se ulje mesa sa gorivom i ne sagoreva

Najbolji znaci propasti motora je kad nabijes jaci gas ili vozis preko 110-120 km na sat a iz auspuha kulja crni gust dim - to je nesagorelo ulje.

Jednom ja posao sa burazerom iz Raske na Kop sa njegovim starim passatom karavanom dizelasem, trebali nesto da zavrsimo gore i on kao ajde da idemo mojim autom "manje trosi" i tamo sto smo posli da se penjemo auto mu zakuje i stane.

Da vidimo sta je - kad ono nema grama ulja u motoru :lol: Motor propao i sve mu posisao a on nije proveravao ulje.

Radio mu 2 put generalku al nista nije popravio stanje. Na kraju ga prodao bud zasto.

Poslednja izmena:
Nisam primetio da mi na novom jundaiju troši kap ulja, možda zato što sipaju Mobil1 fabrički ali sve je danas marketing. Očas posla te ubedi da je dan noć.

Nije nedostatak ulja, jasno se videlo na fotkama da fali sredina klipa. Opel nije loš auto ali posluje po jako lošim principima - kupuje delove na sve strane i ima slabu proveru kvaliteta.

Pa ponekad oce auto da potrosi nesto ulja al to je jako malo tipa pola litra na 15.000 km .

Sve preko toga je znak da je motor dotrajao tj da su propali dihtunzi i prstenovi i da mu se priblizava generalka.

Najbolji pokazatelj je kad je auto pod opterecenjem , npr kad vozis 10tak minuta uzbrdo , pod jacim gasom i auto trosi dosta ulja a na auspuhu izbija crn ili sivi dim

Evo npr moj auto 5 godina star isto gram ulja ne trosi.

Plus vozim na plin pa se majstori cude kako mi je ulje cisto kad ga menjaju.

Nije crno ko ugarak kao kad vozis na dizel i benzin.

To stoji, otprilike na malo bržim automobilima 150 ks+ sam primetio da ne potroši gram ulja do 5.000 a onda sukne litar do 10.000 km. Naravno mobil1 ful sintetika.
Trenutno najbolje ulje na svetu bez premca, vozim ga preko 10 godina u svim automobilima i svima preporučujem.

Smešno mi je kako ljudi kupuju u konzervama ulje sa nalepnicom ford ili opel kao original :lol:

@Mario

Naravno da je bolje da se odradi full generalna sa razbusivanjem bloka, zamenom klipova i svega ostalog. Jeste da kosta, ali si tada miran, jer prakticno imas nov motor. Polovan motor, ko zna koliko je presao, ko zna kako je odrzavan, moze da ti crkne za 20-30 hiljada.

To sto se istopio klip moze biti da je do prljavih dizni. Video sam takvu pojavu na cuvenom JTD motoru. Od prljavih dizni mlaz goriva je bio fokusiran na jednu tacku, sto je dovelo do povecane temperature u tom delu klipa, i klip se vremenom istopio.

Potrosnja ulja je sasvim normalna stvar. Danas potpuno novi automobili trose ulje. U pitanju su tzv. niskofrikcioni motori, tj karike ne dodiruju u potpunosti cilindre. Samim tim, takav motor bi trebalo da traje duze. Uobicajeno je da trosi 100-200 grama ulja na 1.000 km, ali znaju da trose i vise, a da je sve ok. ZNam za slucaj da je 2.0 ts trosio 700 grama ulja na 1.000 km. Urade mu kompletnu generalnu, a on i dalje trosi pola litra ulja na 1.000 km.

Tihi je covek generacijski zaostao jer auto ne sme da potrosi ni kap ulja od zamene do zamene jer ako potrosi to je auto zreo za generalku. Tako razmisljaju ljudi starije generacije i oni koji su imali svega par automobila u zivotu.
Nikakve ja trgovacke fore ne pricam nego lepo uzmes knjigu tj uputstvo za rukovanje svog automobila i videces da fabrika dozvoljava potrosnju ulja kao npr. Opel i to cak i do 0,75L na 1000 km sto je po fabrici sasvim normalno.
Tihi posto si nacitan i tako se prezentujes onda si trebao takodje da procitas da svaki automobil mora da potrosi neku kolicinu ulja od zamene do zamene jer ako ne potrosi onda mu podmazivanje nije u skroz redu. Na masinskoj obradi delova "Cubi" u Novom sadu lepo dobijes flajer na kom pise da motor da bi imao ispravno podmazivanje mora da potrosi neku kolicinu ulja. NAravno ne radi se o enormnim kolicinama kao sto misle neki koji idu iz krajnosti u krajnost nego o par deci na 10k km.
Eto kako razmislja nas Tiho jer on ima blokadu u glavi da ja razmisljam kao trgovac i da ne razmisljam realno (ustvari ne vidi da ja ovde nikom nista ne prodajem niti nudim) a u stvari je sasvim drugacije ali posto on ima razmisljanje starijih generacija koji ne mogu sve bas da shvate onda tako i stalno drobi gluposti i ponavlja se iz posta u post.:(

Tihi, muka mi je vise da slusam tvoje nebuloze. Jesi li ti uopste punoletan?

Fabricko uputstvo iz 1992. godine za Audi 100 C4, strana 134:

"Provera nivoa ulja

Normalno je da motor trosi ulje. Potrosnja ulja moze iznosti do 1,0 l na 1.000 km.

Zbog toga se nivo ulja u motoru mora kontrolisati u pravilnim vremenskim razmacima, najbolje pre svakog sipanja goriva i pre duzeg puta..."

Prestani da serres, leba ti.

Znaci MilosB, na 10.000 km , auto moze da potrosi 10 litara ulja i to je skroz normalno a? :eek:

mozda za neku totalnu lesinu .

ko mom burazeru sto mu na passatu iz 94te dizelu trosio 1 litar na 100 km ....

meni je samo jedan auto trosio ulje i to stari mitsubishi - i to iz razloga jer su propali dihtunzi na glavi motora bili zreli za menjanje ulje kapalo itd.

a dok je bio noviji tj 4-6 godina starosti nije trosio ni gram

po meni cim auto trosi vise od 0.5 na 1000 km zreo je za servis motor.

moja honda ne trosi gram ulja. barem nisam primetio

Poslednja izmena:
Tihi, muka mi je vise da slusam tvoje nebuloze. Jesi li ti uopste punoletan?
Fabricko uputstvo iz 1992. godine za Audi 100 C4, strana 134:
"Provera nivoa ulja
Normalno je da motor trosi ulje. Potrosnja ulja moze iznosti do 1,0 l na 1.000 km.
Zbog toga se nivo ulja u motoru mora kontrolisati u pravilnim vremenskim razmacima, najbolje pre svakog sipanja goriva i pre duzeg puta..."
Prestani da serres, leba ti.

Automobili ne smeju da troše ni gram ulja, ostalo su alfe, fijati, fordovi i opeli :)

Znači nikada neće biti normalno da motor troši ulje a kamo li litar na 1000 km. Pa takav se motor i u kazakstanu zove produvao :lol:
Taj 100 c4 ako je sa 5 cilindara je promašen motor, to se zna.

- - - - - - - - - -

Znaci MilosB, na 10.000 km , auto moze da potrosi 10 litara ulja i to je skroz normalno a? :eek:
mozda za neku totalnu lesinu .
ko mom burazeru sto mu na passatu iz 94te dizelu trosio 1 litar na 100 km ....
po meni cim auto trosi vise od 0.5 na 1000 km zreo je za servis motor.

Čekaj Miloše, takvi automobili imaju ugrađene duple rezervoare? Jedan za gorivo a drugi za ulje? :lol:
A nikad mi nije bilo jasno zašto je moj komša uvek dolivao ulje u bembaru pre nego što krene negde ali sad mi je Miloš to pojasnio :hahaha:

Automobili ne smeju da troše ni gram ulja, ostalo su alfe, fijati, fordovi i opeli :)

Znači nikada neće biti normalno da motor troši ulje a kamo li litar na 1000 km. Pa takav se motor i u kazakstanu zove produvao :lol:

- - - - - - - - - -

Čekaj Miloše, takvi automobili imaju ugrađene duple rezervoare? Jedan za gorivo a drugi za ulje? :lol:
A nikad mi nije bilo jasno zašto je moj komša uvek dolivao ulje u bembaru pre nego što krene negde ali sad mi je Miloš to pojasnio :hahaha:

znaci po Milosu normalna voznja je kad stanes na pumpu i kazes majstore natoci mi 2 litra ulja u motor i 20 litara goriva u rezervoar :lol:

- - - - - - - - - -

Lupas gluposti! Taj motor je nenadjebiv!

@Tihi

Potrosnja ulja je sasvim normalna stvar. To sto vi to ne mozete da shvatite je vas problem. Pre svega, ulje isparava, tako na svakom autu postoji iber lauf koji sluzi da odvodi uljna isparenja. Svaki auto mora od zamene do zamene da potrosi bar 50-100 grama ulja.

Poslednja izmena:
Samo kad su kosooki savrseni!:) Al ne vidim sta je to lose na Fiat i Lancia motorima a pogotovo na JTD motoru koji je jedan od najboljih dizel motora na svetu.
http://www.vecernji.hr/vijesti/hyun...a-zbog-greske-zracnim-jastucima-clanak-436547
Narode
da li ima neko slican problem sa ovim autom kao ja, imam KIU PRO CEED iz 2011 god kupljen u salonu ovaj redizajnirani model i od kada sam ga uzeo imam problem pali mi se lampica za ABS i rucnu kocnicu u toku voznje ili ih ne ugasi kad upalim auto i tada mi blokira bord kompjuter u brzini u kojoj se pojavi (ne pokazuje da se presalta u veci stepen npr ako se to desi u drugoj ja presaltam u trecu i treba u cetvrtu on mi i dalje pokazuje da presaltam u trecu) i volan bude ili meksi ili tvrdji. abs naravno radi i mijenjali su mi u servisu i komp i senzore za abs i za air bag i ne znam sta sve nisu radili ponovo softver instalirali i uporedjivali sa ispravnom i nikako ne znaju da rijese problem. IMA LI NEKO NEKU IDEJU ILI DA MU SE NESTO SLICNO DESILO?
POZZ
Evo ga jos jedan savrseni kosooki.

Poslednja izmena:
ma bre svaki auto ima neke probleme nema auta bez mane problema slabe tacke.

To ja prvi kazem - Accordu sta sam nasao da su mane jeste slab fabricki akumulator , i crkla mi je jedna gornja jabucica al to mojom krivicom jer retko kad sam kocio na po rupama i na lezicim policajcima isto minimalno sam kocio to zato sto ima ekstra udobno vesanje i kad pregazis rupu ili lezeci ne osecas, za razliku od na primer zenine ibice to kad bi uradio ostao bi bez oba bubrega..

Sve ostalo perfekcija .

Najgore kod svakog auta su tzv "auto duhovi" tj problem isa elektronikom , koji dovode do stanja da je auto generalno skroz ispravan u svakom pogledu - ali nesto opet ne radi .

Takvi kvarovi su najgori za resavanje i naravno , kad ti rikne motor, turbina, dizne, bos pumpa, dpf filter....

Tako me zabole ona stvar za Ameriku,Australiju i Englesku.
Da ti nisi neki Tihijev rod?:)
Mi zivimo u evropi pa gledajte malo kako se tu prodaju ti kosooki.

Ono sto ti ne kapiras jeste da su to jedna te ista auta koja se prodaju u Americi , Evropi, Japanu, Australiji i da medju njima nema ama bas nikakve razlike osim mozda strane volana.

Hyndai se dobro prodaje u Srbiji. Moj brat od ujaka iz Cacka radi u jednoj privatnoj firmi kaze izmenjali su lom auta u firmi i najbolji tj najpouzdaniji im bio neki Hyundai mislim da je Sonata ili tako neki.

On inace vozi Skodu Octaviu.

Back