Auto na lizing

dualcore

Ističe se
Banovan
Poruka
2.855
šta mislite o toj ideji?

pozitivna je stav što niste uzeli kredit,niste dali kuću pod hipoteku,verujem da ljudima koji su vratili auto sa lizinga nije lako ali mislim se pa nije to toliki fail i debakl u životu nego da te jure za kamatu,prete advokatima,sudom i robijom

i do 100€ mesečno

Od mene se nisu ovajdili ni bankari ni lizing kuce .O lizingu sam jednom razmisljao i odustao .Siguran sam da nisam pogrijesio .
Ustedio sam i kupio polovan auto koji me moze sluziti sledecih dvadeset godina .Ne patim za modelima i konjskim snagama
i kupim ono sto zadovoljava moje potrebe .Kola uvijek registrujem na svoje ime .Ne volim situacije kad sam nekome nesto
duzan ili kad je meni neko duzan i to je to .

lizing je najskuplja varijanta jer auto mora biti kasko osiguran i nije tvoje vlasnistvo vec vlasnistvo firme davaoca lizinga.

obicno za njim posezu firme koje dobro posluju sa ciljem da to podvedu pod troskove poslovanja

botr, ne lupetaj.

Lizing je zamišljen za ljude koji nemaju baš savršen bonitet u odnosu na one koji imaju. U takvoj situaciji bi im banka tražila zalogu na objektu (hipoteka) ili žiranta, što ljude dovodi u neprijatnu situaciju da moraju da nekog moljakaju za uslugu, ili prosto nemaju pomenuta dva obezbeđenja. Dalje, druga prednost lizinga je znatno niža kamata nego kod kredita u istom kreditnom rejtingu kupca, jer je manji rizik po banku.

Tihi, ono o čemu ti pričaš je rent, ne lizing. Tada se vozilo rentira firmi i firma ga ne vodi kao svoje osnovno sredstvo, odn. ne knjiži se kod kupca, već kod rent kuće, a kupac mesečnu rent naknadu knjiži kao 100% trošak poslovanja i time smanjuje svoju dobit, što nije slučaj sa finansijskim lizingom ili kreditom, gde bi kao trošak mogao da prikaže samo u visini godišnje amortizacije (10% za putnička ili 20% za teretna vozila). I konačno, rent se ne pojavljuje u kreditnom birou, što je mnogo bitno, ako uz auto hoćeš joše nešto da kupiš na kredit ili finansijski lizing.
I na kraju, kasko nije trošak banke, već osiguravajuće kuće. Ja vozim auto koji je moje vlasništvo, niko me ne tera, a plaćam kasko bez učešća u šteti sa svim mogućim rizicima, jer neću da se hvatam za glavu ako mi plamen zapaljenog vozila do mene zahvati auto, ili mi led uništi limariju, ili me prosto neki ludak raspali i pobegne. O krađi da ne govorim. Dakle, vrlo jedna pametna stvar.... No svako je svoj gazda pa sam sudi da li mu treba ili ne.

Postoje 2 vrste lizinga - finansijski i operativni lizing. Operativni je povoljniji nego finansijski , jer finansijski ide na teret tvog kreditnog zaduzenja a operativni na teret same firme.

Kod finansijskog lizinga na kraju perioda firma postaje vlasnik vozila a kod operativnog firma ili pojedinac vraca vozilo nazad lizing kompaniji ali ga takodje moze kupiti ili zameniti za drugo.

Finansijski lizing uglavnom biraju oni koji zele nakon isteka ugovor da zadrze vozilo , a operativni oni koji zele nakon isteka da ga zamene drugim.

Za firme je neuporedivo bolji operativni lizing jer se svi troskovi placanja rata i ostali troskovi u vezi vozila trose na rashodnoj strani tj knjize se kao trosak.

Vecina lizinga kod nas su - operativni. Prvo jer je rata mesecna manja a i manja je obaveza.

Drugo kod finansijskog mozes da opteretis 30% plate a kod operativnog 50%.

kad vozis auto na operativni lizing , u saobracajnoj pise da je vlasnik vozila Lizing kompanija a ne ti samim tim to znaci da ti prakticno rentiras vozilo od lizing kompanije za v reme trajanja lizinga.

Kada istekne lizing, oni tebi vracaju depozit a ti njima vozilo. Znaci vozilo nikada ni u jednom trenutku nije tvoje vlasnistvo vec je vlasnistvo lizing kompanije a ti si samo korisnik istog.

Lizing je ok fora za vlasnike vecih firmi koje posluju veoma dobro i imaju visok profit . Sto znaci na primer ako sa firmom zaradjujes 50.000 evra godisnje ti drzavi na ime poreza treba da das 15% da bi podigao tih 50.000 evra sa racuna firme tj nekih 7.500 evra. Onda vlasnik firme , odluci da profit smanji tako sto ce povecati troskove firme voznjom automobila na lizing, i onda umesto direktno iz svog dzepa automobil placa sa racuna firme + sve troskove za isti kao sto je gorivo gume i sve ostalo. Na taj nacin se smanjuje profit firme i automatski iznos poreza koji se placa drzavi.

Sto znaci da na primer , ako ti je lizing rata 300 evra mesecno to je na godisnjem nivou 3600 evra za auto + kasko 1200 evra + registracija 300 + gorivo kazi 3000 evra + gume recimo 800 evra 17tice - troskovi vozila izadju nekih 9000 evra godisnje

Samim tim profit firme na kraju fiskalne godine nije 50.000 evra vec 41.000 evra i placeni porez drzavi nije 7500 evra nego 6150 evra. Usteda je nekih 1500 evra na porezu a vlasnik firme je izbegao dvostruko oporezivanje voznjom auta na lizing , jer bi u slucaju da je uzeo isti auto na kredit morao prvo da plati drzavi 15% na profit a zatim pdv i akcizu na koriscenje vozila.

botr, ne lupetaj.

Lizing je zamišljen za ljude koji nemaju baš savršen bonitet u odnosu na one koji imaju. U takvoj situaciji bi im banka tražila zalogu na objektu (hipoteka) ili žiranta, što ljude dovodi u neprijatnu situaciju da moraju da nekog moljakaju za uslugu, ili prosto nemaju pomenuta dva obezbeđenja. Dalje, druga prednost lizinga je znatno niža kamata nego kod kredita u istom kreditnom rejtingu kupca, jer je manji rizik po banku.

Tihi, ono o čemu ti pričaš je rent, ne lizing. Tada se vozilo rentira firmi i firma ga ne vodi kao svoje osnovno sredstvo, odn. ne knjiži se kod kupca, već kod rent kuće, a kupac mesečnu rent naknadu knjiži kao 100% trošak poslovanja i time smanjuje svoju dobit, što nije slučaj sa finansijskim lizingom ili kreditom, gde bi kao trošak mogao da prikaže samo u visini godišnje amortizacije (10% za putnička ili 20% za teretna vozila). I konačno, rent se ne pojavljuje u kreditnom birou, što je mnogo bitno, ako uz auto hoćeš joše nešto da kupiš na kredit ili finansijski lizing.
I na kraju, kasko nije trošak banke, već osiguravajuće kuće. Ja vozim auto koji je moje vlasništvo, niko me ne tera, a plaćam kasko bez učešća u šteti sa svim mogućim rizicima, jer neću da se hvatam za glavu ako mi plamen zapaljenog vozila do mene zahvati auto, ili mi led uništi limariju, ili me prosto neki ludak raspali i pobegne. O krađi da ne govorim. Dakle, vrlo jedna pametna stvar.... No svako je svoj gazda pa sam sudi da li mu treba ili ne.

Znam sta je lizing, ali je klasican kredit mnogo isplativiji za sopstvenu upotrebu. Prvo, kod mnogih banaka ne moras da placas kasko ako si uzeo auto na kredit. Drugo, kamate su manje, i kao trece, auto je u tvom vlasnistvu. Lizing se isplati za firme koje ce da izakaju auto za vreme trajanja lizinga, i da ga ostave lizing kuci.

Znam sta je lizing, ali je klasican kredit mnogo isplativiji za sopstvenu upotrebu. Prvo, kod mnogih banaka ne moras da placas kasko ako si uzeo auto na kredit. Drugo, kamate su manje, i kao trece, auto je u tvom vlasnistvu. Lizing se isplati za firme koje ce da izakaju auto za vreme trajanja lizinga, i da ga ostave lizing kuci.

Slazem se da je za privatna lica bolja varijanta kredit, ali za firme je bolja varijanta lizing.

Ne zbog akanja vec zato sto se vozilo knjizi u firmi kao operativni trosak tj troskovi koriscenja vozila idu na rashodovnu stranu.

Back