botr, ne lupetaj.
Lizing je zamišljen za ljude koji nemaju baš savršen bonitet u odnosu na one koji imaju. U takvoj situaciji bi im banka tražila zalogu na objektu (hipoteka) ili žiranta, što ljude dovodi u neprijatnu situaciju da moraju da nekog moljakaju za uslugu, ili prosto nemaju pomenuta dva obezbeđenja. Dalje, druga prednost lizinga je znatno niža kamata nego kod kredita u istom kreditnom rejtingu kupca, jer je manji rizik po banku.
Tihi, ono o čemu ti pričaš je rent, ne lizing. Tada se vozilo rentira firmi i firma ga ne vodi kao svoje osnovno sredstvo, odn. ne knjiži se kod kupca, već kod rent kuće, a kupac mesečnu rent naknadu knjiži kao 100% trošak poslovanja i time smanjuje svoju dobit, što nije slučaj sa finansijskim lizingom ili kreditom, gde bi kao trošak mogao da prikaže samo u visini godišnje amortizacije (10% za putnička ili 20% za teretna vozila). I konačno, rent se ne pojavljuje u kreditnom birou, što je mnogo bitno, ako uz auto hoćeš joše nešto da kupiš na kredit ili finansijski lizing.
I na kraju, kasko nije trošak banke, već osiguravajuće kuće. Ja vozim auto koji je moje vlasništvo, niko me ne tera, a plaćam kasko bez učešća u šteti sa svim mogućim rizicima, jer neću da se hvatam za glavu ako mi plamen zapaljenog vozila do mene zahvati auto, ili mi led uništi limariju, ili me prosto neki ludak raspali i pobegne. O krađi da ne govorim. Dakle, vrlo jedna pametna stvar.... No svako je svoj gazda pa sam sudi da li mu treba ili ne.