AU pair in USA

Pa slazemo se u sustini :) Samo si joj ti iznad sugerisala da sad donese potvrdu o zaposlenju, a cura nije zaposlena i konzul to zna.
Svakako da je trebala biti student u najmanjem slucaju (btw, ovaj program je najvise i namenjen za studentice da idu na program i usavrse se jezikom, drugom kulturom itd, kako bi po povratku imale bolja iskustva i nastavile sa faxom a potom i karijerom sto im daje bolji doprinos - ovo konzul uvek pita ''Sta planirate raditi kada zavrsite program i vratite se?''
Ako ona to nije znala da treba biti student ili zaposlena (a trebala je znati jer pise koji se uslovi trebaju ispunjavati da bi usla u program), onda joj je valjda agencija trebala reci. Kako su je uopce prihvatili onda? Ocigledno im je bila ok kandidat. Pa s obzirom da su je prihvatili i lepo je platila program, onda treba i da se angazuju za nju kada nastane problem. Za to agencije valjda i sluze.
Ako si prepusten sam sebi, pa onda mozes i samostalno jel, sto bi placali.

A ja sam s ovim agencijama saradjivala pre 5,6 godina, tada ih je bilo vise i neke su prestale s radom. I ne mislim samo na Srbiju nego exYu prostor.

Devojke,citam zadnje postove vezano za viziranje:dontunderstand:.Ja kada sam se raspitivala da se prijavim na program kod Ayusa agencije,bas su mi naglasili da je neophodna jedna od dve varijante,da si student ili potvrda o neplacenom odsustvu.Znam i druge devojke sa kojima sam razgovarala kada sam se raspitivala za program i sve su upoznate sa tim.Uglavnom,mislim da viza kada se aplicira ne predstavlja problem.Iza tebe stoji agencija,americka familija i sam program je vid kulturne razmene odobren od strane Stejt departmenta.Ja sam u procesu apliciranja!!!Jedva cekam da krenem u proces biranja familije :) Svima koji apliciraju srecno drzim fige :super:

Jovana B. Nisi me razumela potvrdu sa memorandumom izdaje agencija preko koje ides na program, to ti daje pred viziranje kad prodjes sve i nadjes familiju. A ti pretpostavljam pitas za firmu koja ti daje potvrdu da radis kod njih i neplaceno na godinu dana. Da li to proveravaju u ambasadi kad viziras pasos! E ovako informacije koje ja imam za to je da ne proveravaju, kad logicno razmislis ti kad odes na razgovor on traje ne vise od sat vremena pa i manje, odma dobijas odgovor da li si dobila vizu. Nema vremena i gde online da proveri da li ti radis u toj firmi to bi morali da zovu socijalno zbog dobrinosa i sluzbu za zaposljavanje, eventualno sto mogu da provere online je da li ta firma postoji i da li je aktivna primer nije ugasena ili je pod blokadom! :think:

ja mogu da vam kazem iz licnog iskustva sta vam treba. pre mesec dana sam dobio vizu za au pair za ameriku. idem u okolinu new york city-ja. Ja sam student, ali zato sto nisam cesto u srbiji, zadnji ispit sam dao pre godinu i po dana i zbog toga nisam nosio nikakvu potvrdu da studiram, vec samo potvrdu na memorandumu firme da sam obavljao probni rad i da me ceka radno mesto po povratku iz amerike (tako sam i ja sam planirao, a tako me je i agencija posavetovala. idem preko wizantiane i mogu reci sve pohvale za njih). to mi je prijatelj napisao i nije bilo nikakvih problema, niti ko to proverava. sve je to samo fiktivno. vice konzul me nije pitao sta cu raditi posle programa i da li cu se kuci vratiti. sto se tice amerike i programa samo me je pitao da mu kazem u koje mesto idem i nesto o porodici. malo me je ispitivao o mom boravku u nemackoj (jer sam tu vec ziveo i sada sam u nemackoj ali preko srbije idem za ameriku jer imam srpski pasos) i o mojoj majci (koja zivi u austriji) pa tipa kad smo se zadnji put videli, od kad ona tamo zivi, sta radi, sta sam ja radio u nemackoj. ja sam u nemackoj radio kao socijalni radnik sa problematicnim tinejdzerima, tako da pretpostavljam da je i to bio veliki plus. sve u svemu za nekih 5 minuta sam dobio vizu. u americi cu "cuvati" dva decaka koji su 11 i 14 god.

ernaanre zar nisi nikako mogla da nadjes nekog da ti da potvrdu o zaposlenju? I ja sam cula za novog lika u ambasadi, da dosta ispituje i da hoce da odbije! Preko koje agencije ides ? Zakazi odmah drugi razgovor i dobro se pripremi! I ja necu biti student kad apliciram, jer moram da zavrsim faks do kraja marta zbog kredita, ali sa devojkama iz agencije se dobro pripremam i trazim nekog za tu potvrdu o zaposlenju, a uzecu i potvrdu o volontreskom stazu na koji krecem kad zavrsim faks i dokaz o nekoj nekretnini na ime porodice, mozda cak prebacim nesto i na svoje ime ako budm mogla! Zelim ti puno srece, javi kako si prosla :)

Cao drustvo. Ja ne nemam iskustva sa ambasadom, ali i meni je bilo jasno da moram biti student ili da imam potvrdu o zaposlenju da je to jedan od najvaznijih uslova. Htela sam da obavestim sve devojke koje prate forum, da sam i ja usla u matching proces :D sa kako mi se cini jednom divnom porodicom u okolini NYC! :cool: Puno srece svima u potrazi za porodicom i onima koji cekaju vizu ili su na putu u USA! Moj savet je da se ne brinete oko toga, trazite ovde savete od iskusnih kao sto je Florrie i Jovane B. pa i mene nadam se da vec mogu da pomognem sa dobrim savetima i da slusajte svoje srce, prosto se oseti kad vam neko odgovara! :D Hvala puno Florrie i Jovana B. :D :heart:

Cao crvenkapice 018 ja sam cula za ovu agenciju prestige education, mislim da je isto sigurna sto se tice programa, ali jako nepovoljna u odnosu na wizantianu i ayusu koje su vec proverene. Kad sam se odlucivala za agencije, kontaktirala sam ih i jako su zahtevni, trazili su vise novca i plus da im ostavis kao neki depozit kao garanciju da ces da se vratis i onda kad se vratis to ti vracaju tako nesto ako sam ih ja lepo razumela tako da u sv slucaju wizantiana je bolji izbor ;) ...

Inace htela sam da pitam devojke koje su vec tamo, ili su bile, da nam daju neki savet sta da ponesemo od kuce vs sta da kupimo tamo? Hvala! :)

ne znam sta se desava u ambasadi, ali meni je prekjuce stigao e-mail da mi je viza ponistena i da ne pokusavam da odem za ameriku jer mi ulazak nece biti dozvoljen i da sto pre dodjem u konzularno odeljenje u beogradu radi dodatnog razgovora. ja sam istog momenta dosao iz minhena za beograd i desilo se to da su mi vizu ponistili jer su proveravali da li sam stvarno zaposlen da li sam prijavljen i tako to i zbog toga sto nisam onda kao ja sam njih slagao i to je razlog zasto su mi ponistili vizu. u odbijenici su mi napisali sa dam potencijali emigrant. mislim da taj kreten od vice konzula i ne zna sta je au pair program u stvari i koji je njegov cilj. interexchange mi je poslao letter of support u kome je detaljno opisao au pair program i moje kvalifikacije. porodica mi je takodje poslala letter of support, ali on to nije zeleo ni da pogleda. agencija(wizantiana) je u soku, kao i host porodica i ja, jer im se nikada do sada nije desilo da neko dobije vizu i da mu je nakon mesec dana poniste. samo sam hteo da vam napisem moje iskustvo da biste znali da su kontrole u ambasadi postale mnogo rigorozne i da se propremite sto bolje da ne biste dosli u istu situaciju kao i ja. srecno svima!!!

Cao deutscher90! Bas mi je zao i krivo, ne mogu da verujem u ovo sto citam! Hvala ti sto si nas obavestio i upozorio! Zelim ti puno srece i nadam se da ce agencija bas potruditi da to resi, i da ipak odes!!! :( Veliki pozz

Oh, wooooww!!!
Sta se sve desava, jako dugo nisam bila na forumu! Devojke, stvari se menjaju kao sto vidite. Meni se malo smucilo sve ovo. Ne bih da vas obeshrabrim, ali porodica vas posle odredjenog vremena pocne tretirati kao roba! Radis 8-10 sati dnevno za 200$, vikendima, ne vode te nigde,... Ja sam evo, vec skoro 8 meseci u Sijetlu! Nigde nisam mrdnula! A meni su rekli da je ovo kulturna razmena, Au pair- znaci "u paru", svuda te vode sa sobom, svuda ides s njima,... Ja jos nisam nigde otputovala niti ista videla od Amerike, sem ovog tmurnog grada! Nigde me ne vode sa sobom kad idu u restorane, na plivanje, host mama ce ici na spa vikend u Cikago, gde sam ja rekla da imam neko drustvo, nije me pozvala, verovatno cu ja ostati da radim kao konj! :( Poceli su bez pardona da ulaze u moje kupatilo, koriste moje peskire, kasne sa posla,... Moja drugarica u Santa Barbari isto! Vodili su je samo na planinu 10 dana-da bi radila 10 sati dnevno, ne videvsi ni p od planine, a uvece, naravno ne sme da izadje napolje od medveda. Druga drugarica je u DC, presla je u remach, jer je radila 12 sati dnevno, plus su joj kupovali junk food, pa se jadna ugojila, tretirali je kao *****, njoj su ponudili da je vode u SF, ali da joj odbiju od plate avionsku kartu i smestaj! UZAS!!! Nisu sve porodice takve opet, znam devojku koja je dosla sa mnom u Sijetl i vodili su je na Havaje sada u februaru, onda se secam, porodica pre ove koja me je kontaktirala, pokazala mi je slike kako su vodili devojku na Maldive! (Oni su bili bas bogati!) Takodje, moja fb drugarica koja je u Koloradu, upoznala sam je na akademiji, bila je sa porodicom u Las Vegasu, LA, San Dijegu, ta obala, cim je dosla!! Non-stop kaci neke slike sa putovanja po Americi, plaze, planine,... nebitno! Devojka koja je u Merilendu, bila je ovde na forumu do skora, sad je otisla, vec su je vodili na Floridu! Pre par godina, ovo nije bilo tako. Licno znam devojke koje su dosle pre par god kao Au pair ostale, da su putovale sa svojima, nekima su cak placali i koledze, i master i svasta nesto, roditelji. Sada vise toga nema, jednostavno, valjda je i njima kriza udarila i vrlo ce te iskoristiti koliko god mogu za tih 200$ sto te placaju. Samo bogate porodice ce te pocastiti boravkom u svom domu i njihovoj zemlji. Sto se tice viza, stvar je jednostavna: odbijaju i ukidaju vize, jer su skontali da ostajemo ovde. Sve one gorepomenute drugarice koje su dosle u dobra, stara vremena i ostale(pre 4-5 god i vise), nikad se nisu vratile. Neke su se udale, neke ostale na crno, upisale skole...Ta moja drugarica iz DC je slagala prosle god da radi i prosla je bez problema, jos je imala 26.5 god! Sama granica! A sada, ocigledno... Kao sto su prestali da daju vize apsolventima, tako ce stezati krug sve vise i vise, dok ne bude na kraju, samo nekolicina odabranih imala PRIVILEGIJU da putuje u Ameriku. Srbi su sada u tom stanju da ce uciniti sve da odu preko i oni to znaju. Zakljucak je da ne dolazite na ovaj program ako ocekujete da se provedete, da proputujete i da vam sve bude bajno, sjajno, kao na nekom dvoru-jer mi nismo guvernante, mi smo jeftina radna snaga. Roditelji ce biti fini s vama na pocetku, a posle ce se ponasati prema vama kao sto se svaki prosecan Amerikanac ponasa prema svom radniku imigrantu- bez postovanja, ljubavi i tople reci. Cast izuzecima bogatim porodicama koje ce vam pruziti to zadovoljstvo putovanja po Americi i organske hrane, ostalo ce vam sve biti s****e! :( Ako zelite da vam ovo bude odskocna daska za dalji ostanak u Americi, onda samo napred, malo cete se pomuciti, ali zrtva je neophodna. Ja jedva cekam da se ovo sve zavrsi, treba mi sunce!!!!!!!!! :) Da se osamostalim i otkinem od svih, jer ovo nije ono sto pise u ugovoru. P.S. Moj savet za ambasadu: BEZ LAGANJA! Nema vise laganja, to vreme je proslo ocigledno. U stvari, nemojte se ni prijavljivati na program ako niste student, ili radnik-sto je manje verovatno. Pozdrav i ostajte mi zdravo! :heart:

Zdravo devojke! :) Dugo pratim ovaj forum, prikupila sam dosta korisnih informacija, predala svu dokumentaciju u Ayusu prošle srede :) I sada čekaaaaaam... ;) Inače, plan mi je da idem u maju. Imam nekih želja po pitanju lokacije pa me tu zanima kako stvari stoje, pošto niko nije pisao o tome, bar ja nisam videla. Da li je problem da odbijam porodice koje mi se javljaju iz drugih gradova, pošto ja ganjam NY tamo mi je dečko, pa rekoh da spojim lepo sa korisnim... :) Nikome u agenciji to nisam napominjala niti ću porodicama, ali prosto nisam toliko zaintresovana za druge lokacije... pa da li postoji mogućnost da me skinu sa programa posle odredjenog vremena, ako odbijem popriličan broj porodica..? :roll: I imam još jedno pitanjce, meni je večeras stigao mail od April, devojke koja radi u Au Pair Care u SF, da se čujemo u petak preko skype-a da mi postavi par kratkih pitanja... :whistling: Pa me zanima da li je svima stizao taj mail za poziv za skype? Pošto sam ja pre čitala da su devojke zvali na telefon iz te agencije u SF, pa reko nisam li ja izuzetak :eek: I da značila bi mi neka korisna informacija šta obično pita ta teta, i toooo? :eek: Eto nadam se da nisam bila opširna.. da ćemo se još družiti, i da ću uskoro biti ubačena i ja u ceo proces, pa da mučimo muke zajedno! Pozdrav svima :bye:

Sanja87 dobrodosla:)) Evo da ti odg.na pitanja iz licnog iskustva. Lokaciju ne mozes da biras, ali ti niko ne brani da odbijas porodice i niko te zbog toga nece skinuti sa programa, ja sam odbila 12 porodica ali iz drugih razloga. Realno to moze da potraje jer ko zna odakle ce te porodice kontaktirati, ali mozda ti se ako ne bas iz NY javi porodica koja je u blizini ili u susednoj drzavi pa sto da ne prihvatis tako nesto, jer je
pitanje koja je verovatnoca da ti se javi bas porodica iz NY. To za mail je normalno sve devojke su tako dobile to je kao neki intervju da im se predstavis, pitaju te uopstene stvari, odakle si, da li imas iskustva u cuvanju dece, i da ispricas nesto o svojim iskustvima, da li vozis,...Vrlo brzo nakon toga ces dobiti mail, u kom ce pisati da si usla u matching proces, i onda krece cela prica. U svakom slucaju srecno u odabiru porodice, javljaj kako napredujes:)) Veliki pozdrav:)

Hvala Jovana i na dobrodošlici i na ovako detaljnom odgovoru :) Ja sam malo veći tremaroš, pa sam sva zabrinuta kako ću ja to sve :roll: Ali biću pozitivna :) Inače pratim forum, čitam, ali sam vam nikove i priče skroz pomešala :think: pa od kad si ti beše ušla u proces odabira porodica? Mislim kad si odbila 12? :D
E da i još nešto ''timon&pumba'' me je malo zabrinula sa ovom rečenicom ''Kao sto su prestali da daju vize apsolventima''??? :sad2: Ja sam apsolvent, ostalo mi je još poprilično do kraja, ali se vodim kao apsolvent... Devojka u agenciji mi je rekla da to ne bi trebalo da bude problem za ovaj program, nego su prestali da daju vize apsolventima za program work and travel??? Hm...? :dontunderstand:

Nema na cemu pitaj sta god te zanima, nema potrebe za tremom to je samo par pitanja uopsteno ono sto si i pisala o sebi vec. Ja sam u proces usla u decembru i onda su me uhvatili najveci praznici pa su me neke porodice drzale i po 10dana a drugi nisu mogli da me vide i bilo je tu svasta nesto, i konacno sam odabrala porodicu krajem februara. Idem u Cikago i cuvacu bebicu koja se jos nije rodila:) ako Bog da u maju bi trebalo da idem. Sto se tice iskustva timon^pumba i sama je rekla da je to njeno iskustva, a ja znam devojku kojoj je super i koja putuje sa porodicom sve zavisi koga odaberes sve je to kao igre na srecu, zato ti je moj savet da dobro odaberes porodicu i da ne ides ipak po svaku cenu u NY gledaj da to bude blizu ali da ipak i ta porodica bude normalna i da ima normalne zahteve!!! a sto se tice viza i mene jedino to plasi, ali koliko ja znam treba ti potvrda sa faxa i nemas frke. ili potvrda sa memoranduma.

Oooo preživela sam ovaj razgovor na skypu :) Devojka je stvarno bila prijatna, malo sam se zbunila na par trenutaka, ali ispalo je ok :hvala: Tako da uskoro ulazim i ja u ceo proces :)
Jovana kod tebe je baš potrajalo, ali eto nisi uzalud čekala, i ja priželjkujem jednog malog bebironca :D Neću biti toliko isključiva što se tiče lokacija, ali ono, bar bliže NY... :) Ili Čikagu, pošto on ima šanse da radi i tamo, a imam i drugare tamo, pa ako mi se javi neka fina porodica odande onda bih otišla i tamo... ;) Pa bi se onda i nas dve družile :) Jao jaooo kako sam daleko otišla :whistling: Sve u svemu, drago mi je zbog tebe :)
A crvenkapice što se tiče pisma, to mi je bio omiljeni deo za popunjavanje aplikacije, dobila sam par saveta da je dobro da je podugačko, pošto imaš sjajnu priliku da opišeš sebe, svoju porodicu, kao i šta očekuješ od ovog programa :) Imaš takodje i dosta primera kako bi trebalo da izgleda, samo izguglaj ''dear host family letter'', izaći će ti brdo nekih, pa će ti se javiti puno ideja :)

Back