ATP - drugi deo

• Začetnik teme Začetnik teme Error
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Inace,da ispricam anegdotu za Jelenu Jankovic.....Premijerno na Krstarici :D :D :D

Setam ja tamo svojim poslom(neko mora i da radi),kad gle,JJ i njena mama u kupovini.....Ja se tu iznenadim,gle jece,zgodna je koliko hoces,doduse,sa glavom Aliena,ali da zanemarimo tu sitnicu :)

Elem,svrcka se tako ona,ja na desetak metara i prilazim,kad joj pridje moja kuma koja je tu radila kao promoterka Koka Kole.Ljubazno joj ponudi listic,na foru,izvolite,promocija kokiske......JJ je samo onako turobno pogledala,rekla smrknuto i odbojno " O Boze svasta",digla nos i okrenula glavu.

Nakon toga,ja sam se iznenadio,moja kuma je rekla e blago tebi,a ova je sa mamicom jos vise digla nos i otisla dalje.

Dalje,dva-tri meseca kasnije,dolazi nam JJ u zvanicnu posetu Delta Cityju....Sa sve kamerama,novinarima i obozavaocima....Sva nasmejana,rukuje se sa decom,mase svima,sva vesela,bila tu pola sata i otisla,takodje nasmejana....

I onda,samo neka mi neko kaze,ma neeeeeeeeeeeeee,to sto je ona vesela,to nije PR,to nije marketing,Jeca je car,Jeca je dobrica,Jeca je ovo,Jeca je ono.....A tek sta su mi pricali na partizanovom stadionu,stariji teniseri i treneri kako se JJ ponasa.....I na Olimpijadi,drug koji je tamo bio kako je govorio da su je izbegavali...Jer nije isla da gleda mec ni jedne nase ekipe......O tome svemu drugi put.

Pricao si to ranije. Nadam se da shvatas da je glupo da je ovako ogovaras.

Nisi svesna kako bih voleo da samo 5 minuta ''porazgovaram'' sa njim :lol:

Ne zelim da mu vidim facu do maja iduce godine

Sredim ti razgovor. :lol:

Ma ko ga sisa, mogu oni da pricaju sta hoce, Rafa prica na terenu i samo to je vazno. :cool:

Jedan je napisao da ga ne bi cudilo da ga Soderling odvali u 3 seta i to da Rafa osvoji maximum 5 gemova kao ipak su Raa i Soderling sada druga klasa :hahaha: :hahaha:

Rafa i Soderling i jesu razlicita klasa, vidjelo se to i danas. :worth:

Mats je genije sto se tice prognoziranja, pitam se da li ikad nesto pogodio. :think:

A ovaj nas komentator na ES bas nesto ne mirise Matsa, jedva je cekao sta ce sad da kaze posle pobede Rafe.
Ali najjaci mi je bio na Soderlingovu izjavu da ce doci i sledece godine i da se nada da ce to biti 3. sreca kad je rekao sad se Rafa verovatno misli "Aha, vazi, samo ti dodji". :hahaha:

Od sutra nastavljamo brojanje nedelja na prvom mestu (krecemo od 47) i tako ce biti najkrace do Mastersa u Kanadi.. dakle,potpuno opusten Kvins i Vimbldon

Meni definitvno treba odlazak u park da malo razbistrim glavu a onda cemo videti ''mala'' ostvarenja ovog neverovatnog momka

Evo,izvukao sam (nadam se) sve o cemu sam razmisljao od aprila i zaista izgleda impresivno (naravno,samo za par ljudi koji vole Rafu i za Srleta,ali za ostale me nije ni briga)

Za samo 5 godina i 2 meseca Rafa je od talentovanog osamnaestogodišnjaka došao do mesta među 10 najvećih tenisera Open ere... u velikom stilu

U tu godinu koja ga je i lansirala u teniski vrh Majorčanin je ušao sa nekog 50. mesta na ATP listi i niko živ nije mogao da očekuje ono što će te godine uraditi. Tokom februara i marta nanizao je,za svoje godine sjajnih 15 pobeda,a u Monte Karlu polovinom aprila osvaja svoju prvu veliku titulu. Vrhunac će uslediti u njegovoj prvoj poseti Parizu,gde je osvojio i svoj prvi Slem. Danas,u junu 2010. on je ponosni vlasnik 7 Gren Slem titula i rekordnih 18 Mastersa i zbog svega što je postigao između tog Monte Karla 2005. i Frenš Opena 2010. on je bez ikakve sumnje jedan od 10 najvećih tenisera Open ere (od 1968-e).

Ne znam ni odakle bih počeo,ali neka to budu ukupne titule.

ATP titule.. od Konorsa do Nadala :

1) Džimi Konors – 107
2) Ivan Lendl – 94
3) Džon Mekinro – 77
4) Pit Sampras – 64
5) Bjern Borg – 63
6) Rodžer Federer – 62
7) Giljermo Viljas - 62
8) Andre Agasi – 60
9) Ilija Nastase – 57
10) Boris Beker – 49
11) Tomas Muster - 44
12) Stefan Edberg – 42
13) Rafael Nadal – 40

Rod Lejver takođe ima 40 ali nije ga baš pametno ograničavati na Open eru pošto majstor ima skoro 200 titula u ukupnoj karijeri

Sa skorom 40 – 12 u ATP finalima on ima 77% uspešnosti,što je odlično

Uzastopne sezone sa bar 4 titule :

12 – Džimi Konors (1972-1984)
10 – Pit Sampras (1990-1999)
8 – Džon Mekinro (1978-1985)
7 – Bjern Borg (1974-1980)
6 – Rafael Nadal (2005-2010)
6 – Rodžer Federer (2003-2009)
6 – Giljermo Viljas (1974-1979)
6 – Ilija Nastase (1971-1976)

Lepo je dostići Federera u bilo čemu a ako ove godine osvoji i petu titulu prestići će Švajcarca

Gren Slem titule... od Federera do Nadala :

Rodžer Federer – 16
Pit Sampras – 14
Bjern Borg – 11
Andre Agasi – 8
Ivan Lendl – 8
Džimi Konors – 8
Rafael Nadal – 7
Mats Vilander – 7
Džon Mekinro – 7

Rafa je u Parizu postao tek 4. igrač koji je postigao 100 Gren Slem pobeda pre 24. rođendana a danas se,samo 4 dana nakon proslave,zauvek otresao Bekera i Edberga i nezadrživo ide ka onim najvećim teniserima. U narednih par dana uporediću njega sa Vilanderom i Mekinroom,ljudima kojima se danas pridružio

Rafa je samo jedan od petorice ljudi koji su uspeli da na nekom Slemu ostvare 5 trijumfa (Borg ih ima u Parizu i Londonu,Federer u Londonu i Njujorku,Sampras u Londonu i Njujorku i Konors u Njujorku)

Od svih ovih velikana,Rafa je do sedmog Gren Slema dosao posle samo 24 odigrana turnira (Borg je to postigao nakon 19 a Mekinro nakon 22 turnira)

Uzastopne godine sa bar jednim Slemom :

8 – Rodžer Federer 2003-2010
8 – Bjern Borg 1974-1981
8 – Pit Sampras 1993-2000
6 – Rafael Nadal 2005-2010
4 – Ivan Lendl 1984-1987
4 – Mats Vilander 1982-1985

Pistol Pit je jednom rekao da je svaka sezona sjajna ako se osvoji makar jedan Slem... Rafa to radi 6 godina za redom (neverovatan podatak upravo zbog godina koje ima) i pri tom obično dodaje i 3 Masters 1000 titule

Dolazimo i do segmenta u kojem je Rafa jednostavno brutalan!!

Šljaka :

Ukupan skor : 203 – 16 (92,5 %)
Odigrani turniri : 45
Finala : 31
Titule : 29

Svoj prvi meč na šljaci Rafa je dobio na svom terenu 2002. sa vajld-kardom i za 9 sezona pobeđen je samo 16 puta. Prvu titulu na šljaci uzeo je u Sopotu 2004. ali od 2005. on na ovoj podlozi ima 28 titula,čime je dostigao Ivana Lendla za samo 6 sezona. Rafa je danas kompletirao Clay Slam (3 Masters 1000 turnira na šljaci i Rolan Garos.. niko nikada ovo nije uradio pre,a pitanje je hoće li moći iko osim njega)

Bilans na šljaci od 2005. :

2005 : 50-2 (8 titula)
2006 : 26-0 (4 titule)
2007 : 31-1 (5 titula)
2008 : 24-1 (4 titule)
2009 : 23-2 (3 titule)
2010 : 22-0 (4 titule)

Ukupno : 176-6 (96,7 %)

Od 2006. on nije ni igrao turnire na šljaci koje su niže od 3. kategorije a i taj turnir je samo Barselona

Titule na šljaci :

45 – Giljermo Viljas
40 – Tomas Muster
30 – Bjern Borg
30 – Manuel Orantes
29 – Rafael Nadal

Titule na Frenš Openu :

6 – Bjern Borg
5 – Rafael Nadal
3 – Ivan Lendl
3 – Mats Vilander
3 – Gustavo Kuerten

Već dugo su Rafa i Borg dva ubedljivo najveća šljakera svih vremena ali nakon ova 4 vezana turnira koje je Rafa osvojio ove godine vaga polako ide na njegovu stranu. Šveđanin je iz 8 učešća u Parizu imao 6 titula a Rafa je na 5 titula iz 6 učešća. Obojica imaju 4 vezana trijumga ali ih je Rafa ostavrio od samog dolaska dok je Borg na debiju 1973. ispao u 4. rundi. Obojica imaju po dva turnira bez izgubljenog seta. Ne treba zaboraviti da Rafa sledeće godine ima još 3 ili 4 turnira pre 25. rođendana i Borg će definitivno biti iza njega po ukupnom broju titula

Rafa u Parizu trenutno ima 38-1

Borgom i Nadalom na šljaci ću se posebno pozabaviti

Na kraju,pored voljenog pehara Musketara usledila je nagrada i u plasmanu na završni Masters u Londonu.. drugu godinu za redom daleko pre bilo kog drugog igrača on je bukirao svoje mesto u završnici. Još važnije od toga,Rafa je zaustavio Federera (potpuno zasluženo zbog Švajcarčevog stava) na 285. nedelja na vrhu,samo jednu iza Samprasa. Majorčanin mirno može igrati Kvins i Vimbldon jer će prvo mesto držati najmanje do Mastersa u Kanadi koji počinje za dva meseca. Naravno,on ima fantastičnu priliku da upiše i drugu završenu sezonu kao broj 1 (nakon 2008.)

Brojanje od sutra započinjemo od 47. a Džim Kurijer je 10. na večnoj listi sa 58

Poslednja izmena:

Back