Ateizam

Ateizam je najveca glupost na svetu. Choveku je od pamtiveka bilo potrebno neko uzvisheno bice ili bica (politeizam) da u njega/njih veruje kako bi osetio to neko duhovno zadovoljenje i uzvishenje. To shto je biblija sama po sebi od prve do poslednje stranice puna simbolizma ne znachi da je sve ostalo simbolizam i da treba da se shvati kao neshto nepostojece
Ovde si trebao da dodaš "Primitivnom Choveku je od pamtiveka......", ali to vreme je davno poršlo. Sada je sve više slobodoumnih koji uviđaju da je mnogo toga ipak nepostojeće.

dobro ajde neka mada nisam video ni sujeverje,

reci mi dali su prvi ljudi bili religiozni ili ateisti?z:mrgreen:

Kako ne prepoznaješ sujeverje? z:shock:
Kad vidiš da će kuče da izvede gomilu složenih i besmislenih radnji nadajući se da će da dobije nagradu u obliku nečega za jelo, onda ti je to sujeverje.

Postoje eksperimenti sa golubovima. Golub u kavezu dobija iz jednog automata sasvim bezbeze u nepravilnim razmacima zrna pšenice. Pošto prođe neko vreme, golubovi će razviti veoma bizarne oblike ponašanja - skakutaće određenim redosledom sa noge na nogu, zavrtaće šiju i širiti krila, jer je njegov ptičji mozak povezao takvo ponašanje sa nagradom u vidu pšenice.

Molitva, kao i druga bajanja, je isto takav jedan oblik sujevernog ponašanja.
Verovatno su prvi ljudi bili religiozni u ovom smislu - smislu sujeverja. Kao i današnji vernici.

da je primitivizam izvor religioznog coveka, onda zivotinje treba da budu naj religioznijez:mrgreen:

E sada ga baš pretera. Primitivni čovek, čovek sa malo znanja o svetu oko sebe je prvo prošao kroz fazu animizma. Verovao je da sve stvari imaju dušu. Sa razvojem svesti je prošao kroz fazu totemizma, pojedinim stvarima je davao posebno natprirodno značenje. Onda je, opet sa razvojem svesti uvideo da mu neki tamo panj ništa ne znači pa je prošao kroz politeizam-izmišljao je boga za svaku pojavu kao prauzroka i klanjao mu se , prinosio žrtve da ga umilostivi. E onda dolaziš ti, i tebi slični,utešno je da je i to pomak na gore u razvoju svesti, koji ste izmislili samo jednog boga kome se klanjate i podnosite žrtve u vidu molitve da biste ga umilostivili da vas primi u Carstvo Nebesko. I na kraju evo sve više se javlja ateizam koji uviđa da je Bog obična izmisljotina i okreće se ka pravim vrednostima i istinama. Normalno i to je pomak svesti na bolje. Ne znam šta će biti posle ateizma. Pretpostavljam da će ženu, koja je u monoteizmu potpuno zapostavljena, izdići na nivo sveopšteg, a ne pojedinačnog, obožavanja. To je bar moja želja.Eto ja sam ateistički prorok.

Poslednja izmena:
Kako ne prepoznaješ sujeverje? z:shock:
Kad vidiš da će kuče da izvede gomilu složenih i besmislenih radnji nadajući se da će da dobije nagradu u obliku nečega za jelo, onda ti je to sujeverje.

Postoje eksperimenti sa golubovima. Golub u kavezu dobija iz jednog automata sasvim bezbeze u nepravilnim razmacima zrna pšenice. Pošto prođe neko vreme, golubovi će razviti veoma bizarne oblike ponašanja - skakutaće određenim redosledom sa noge na nogu, zavrtaće šiju i širiti krila, jer je njegov ptičji mozak povezao takvo ponašanje sa nagradom u vidu pšenice.

Molitva, kao i druga bajanja, je isto takav jedan oblik sujevernog ponašanja.
Verovatno su prvi ljudi bili religiozni u ovom smislu - smislu sujeverja. Kao i današnji vernici.

gledao sam golubove, aliipak mislim daje radost u pitanju jer su siti,

mislim da netreba mesati sujeverje i veru , jer i ti verujes u evoluciju da je ispravna,zar to nije sujeverje?
a ja verujem u zivoga Boga zarto nije vera,
a neko pljuje kada mu macka prodje put,ilimisli dobice novac kada ga svrbi dlan, neko ne izlazi iz kuce na petak trinaesti, neko se vraca kuci kada mu predju put, itd eeeee to je sujeverjez:mrgreen:z:lol:z:dm:

gledao sam golubove, aliipak mislim daje radost u pitanju jer su siti,

mislim da netreba mesati sujeverje i veru , jer i ti verujes u evoluciju da je ispravna,zar to nije sujeverje?
a ja verujem u zivoga Boga zarto nije vera,
a neko pljuje kada mu macka prodje put,ilimisli dobice novac kada ga svrbi dlan, neko ne izlazi iz kuce na petak trinaesti, neko se vraca kuci kada mu predju put, itd eeeee to je sujeverjez:mrgreen:z:lol:z:dm:

Džaba si gledao golubove. z:shock:
Ja ti govorim o kontrolisanom eksperimentu.

Ja ne verujem u evoluciju. z:shock:
Smatram evoluciju uverljivom teorijom. No, kako tebi objasniti razliku između dva pojma. z:(

Verovatno je vera kada veruješ u boga živoga, ali kada smatraš da ćeš se izlečiti od zapaljenja pluća izgovarajući molitve, onda je to sujeverje.

Jeste, obredne radnje su izraz sujeverja. Kao i molitva, uostalom.

Džaba si gledao golubove. z:shock:
Ja ti govorim o kontrolisanom eksperimentu.

Ja ne verujem u evoluciju. z:shock:
Smatram evoluciju uverljivom teorijom. No, kako tebi objasniti razliku između dva pojma. z:(

Verovatno je vera kada veruješ u boga živoga, ali kada smatraš da ćeš se izlečiti od zapaljenja pluća izgovarajući molitve, onda je to sujeverje.

Jeste, obredne radnje su izraz sujeverja. Kao i molitva, uostalom.

uVERLJIVOM teoriom, opet vera ?z:mrgreen:

uVERLJIVOM teoriom, opet vera ?z:mrgreen:

Tvoj kapacitet obrade pojmova ne prelazi sposobnosti skakavca. Samo boki i sakakavci mogu da obrađuju maksimalno dve informacije istovremeno i da ipak ostanu živi.z:hm:
Ako je nešto uverljivo, znači da postoje načini da se proveri, da su ti načini iskorišćeni na adekvatan način i da se došlo do zaključka da je teorija OK.

Vera znači da veuješ u boga živoga koji je stvorio svemir pre nekoliko hiljada godina. Ovo ne samo da nije uverljivo, ni proverivo, već ti neprekidno stižu suprotne ifnormacije koje se mogu proveriti, ali ti i dalje veruješ nasuprot dokazima. E, to ti je vera. :dash:

Vjerujem da bih bolje prolazila kad bih se oslanjala samo na sebe umjesto ne tamo nekog gore.

A ne vjerujem u bibliju i to, ne vise.
P.S.Meni ime znaci Boginja.z:p
Sad ne znam, mislim da sam agnostik jer vjerujem da neceg ipak ima.

Uvek veruj u sebe,vremenom ce vera u sebe jacati kako si sve uspesnija,a bices uspesna sve dok verujes u sebe z:lol:

Tvoj kapacitet obrade pojmova ne prelazi sposobnosti skakavca. Samo boki i sakakavci mogu da obrađuju maksimalno dve informacije istovremeno i da ipak ostanu živi.z:hm:
Ako je nešto uverljivo, znači da postoje načini da se proveri, da su ti načini iskorišćeni na adekvatan način i da se došlo do zaključka da je teorija OK.

Vera znači da veuješ u boga živoga koji je stvorio svemir pre nekoliko hiljada godina. Ovo ne samo da nije uverljivo, ni proverivo, već ti neprekidno stižu suprotne ifnormacije koje se mogu proveriti, ali ti i dalje veruješ nasuprot dokazima. E, to ti je vera. :dash:

nedostatak znanja je problem nauke, jer je covekov um ogranicen i nemoze dokuciti sve tajne, niti ce dokuciti jer je mudrost ovoga sveta ludost ispred boga, a i bozija najveca slabost je jaca od coveka i nauke,

nauka se ne bavi istrazivanjem boga nego cinjenica , i nemam nista protiv nje, ali i ona mora primiti sve na veru,z:mrgreen:

Poslednja izmena:
Vjerujem da bih bolje prolazila kad bih se oslanjala samo na sebe umjesto ne tamo nekog gore.

A ne vjerujem u bibliju i to, ne vise.
P.S.Meni ime znaci Boginja.z:p
Sad ne znam, mislim da sam agnostik jer vjerujem da neceg ipak ima.
Mislim da i ovde po malo grešiš. Pronađi srodnu dušu, mušku naravno, pa se oslanjaj na nju. Pazi samo da ne bude verskog tipa jer se oni oslanjaju na Boga a sama si uvidela da je to dosta klimavo, pa će da ti se izmakne.

nedostatak znanja je problem nauke, jer jecovekov um ogranicen inemoze dokuciti sve tajne, niti ce dokuciti jer je mudrost ovoga sveta ludost ispred boga, a i bozija najveca slabost je jaca od coveka i nauke,

nauka se ne bavi istrazivanjem boga nego cinjenica , i nemam nista protiv nje, ali i ona mora primiti sve na veru,z:mrgreen:

Ovo iz Jacobizma a? z:mrgreen:

nedostatak znanja je problem nauke, jer jecovekov um ogranicen inemoze dokuciti sve tajne, niti ce dokuciti jer je mudrost ovoga sveta ludost ispred boga, a i bozija najveca slabost je jaca od coveka i nauke,

Niko i ne kaže da će čovek dokučiti sve tajne. No, jedna od tajni koju je dokučio, na primer, jeste da je starost svemira znatno veća od onih nekoliko milenijuma koje ti pominješ.
Ograničenost ljudskog uma mnogo se oštrije ocrtava u ovakvim slučajevima, kada taj um nije sposoban da prihvati jednu ovakvu jednostavnu činjenicu, nego u potencijalnoj nesposobnosti da nekada ovlada svim tajnama svemira.

Niko i ne kaže da će čovek dokučiti sve tajne. No, jedna od tajni koju je dokučio, na primer, jeste da je starost svemira znatno veća od onih nekoliko milenijuma koje ti pominješ.
Ograničenost ljudskog uma mnogo se oštrije ocrtava u ovakvim slučajevima, kada taj um nije sposoban da prihvati jednu ovakvu jednostavnu činjenicu, nego u potencijalnoj nesposobnosti da nekada ovlada svim tajnama svemira.

pa vec sam pisao o preciznosti datovanja a ti si toliko siguran u to?

cuspapaz:lol:

Back