Ateizam

Ne razmisljam o tome da li postoji neki kreator. Ja ne znam da postoji, iz toga ne verujem. Mislim da je uzaludno provoditi vreme proucavajuci kako je nastao zivot i kako je stvoreno sve, zato sto ne verujem da to moze da se sazna i otkrije. Pitam se ponekad, ali izbegavam da razmisljam o tome. Ako sam ateista, ne znaci da moram da verujem u Big Bang. Ne kazem ni da ne verujem, ali necu da upijam sve naucne teorije olako. Za sada ne moze da se otkrije poreklo materije, i zato ne pripisujem bogu a ni Big Bang teoriji. Kada budu uverljiviji dokazi za bilo sta od ova dva, verovatno cu promeniti misljenje.
I da postoji neki stvoritelj zasto to pripisujete nekom bogu stvorenim ljudskom mastom?

Svidja mi se kako razmisljas.

Cak i da postoji neki kreator, ne bih mogao da kazem koji je, jer ih je prama religijama mnogo. Svaka religija bi rekla da je to upravo onaj Bog kojeg su oni predstavili. Ali ako realno razmisljamo, to znaci da nece svi biti u pravu (ako se ikada otkrije da li postoji kreator).

Ali ne opterecujem se da li bi to bio HRISCANSKI, MUSLIMANSKI ili tamo neki, vec sam siguran da kad bi se vec doslo do saznanja da Bog postoji, da bi to bio ISTINITI Bog.

Covek ti je lepo odgovorio, ako je istina uvreda onda imas pravo da se ljutis, religija je prva politicko-manipulativna organizacija koju je covek osnovao, to su agenti i posrednici izmedju coveka i boga koji u moru konkurencije pokusavaju da ubede korisnika kako je njihovo posredovanje bozija volja, imaju knjige koje su sami napisali i proglasili ih za apsolutne istine, ko ne veruje u te knjige za nagradu dobija pakao ili neke slicne vecne muke.

Sto se tice tvog pitanja, ja kao i svako drugi sam se rodio kao ateista, od svojih roditelja sam automatski nasledio prezime i religiju. Uredno sam krsten kao sto drustvo i tradicija nalazu, valjda tako mora, covek mora biti na neki nacin obiljezen da bi se znalo kom drustvu pripada. Onda sam poceo kreirati svoje misljenje i postavljati pitanja, kako je u mojoj okolini a i sire religija bila stvar koja se nasledjuje malo ko je znao bilo sta o toj stvari koju je nasledio, uglavnom se tradicija ne preispituje, tako da sam gotovo uvek ostajao bez odgovora. Deda mi je bio jako religiozan, u njegovoj blizini se nije smelo pominjati uzalud ime bozije kao ni psovati, tako da ja za razliku od mnogih istaknutih recimo hriscana nikad ne psujem boga ili bogove. Pre nego sto je umro bio je slogiran i vezan za krevet oko 10 godina, valjda nagrada za njegovu pokornost ili je mozda verovao u pogresnog boga pa mu se to obilo o glavu. Na sahrani pop je uzeo simbolicnu sumu od 8000 din, toliko je kostalo putovanje dedine duse od zemlje do boga, ne nije bilo koliko das, vec toliko kosta.

Mozda se stice utisak da je organizovana religija uticala na moju odluku da preispitam postojanje boga, mogu reci da jednim delom i jeste ali to nije ono sto je kreiralo moj konacan stav. Citajuci raznu literaturu pronasao sam samo ljudske ideje i ideologiju, dogmu gde je svako kriticko razmisljanje okarakterisano kao jeres i smrtan greh, vesto ogradjeni stavovi, koji zabranjuju individualno razmisljanje i skretanje od uobicajenog kalupa u kom je obican covek hermeticki zakalupljen. Pronasao sam bogove koji umiru skupa sa ljudima ili narodima koji su ih kreirali, umrli su kao i sto su stvoreni, tj umrla je ideja, mnoge od tih ideja su trajale cak i duze nego danasnje, kazu da se istorija ponavlja, neke nove generacije ce mozda danasnje ideje o bogu isto tako nazivati obicnom mitologijom.

Vecni zivot mi ne treba, nisam toliko pohlepan, bice ono sto mora biti. Volim zivotinje, ljude cenim samo na osnovu njihove licnosti, trudim se da budem objektivan, ako sam kojim slucajem mozda dobra osoba za to ne trazim apsolutno nikakvu nagradu. Nisam niciji rob, sve i da mi je neko poklonio zivot a za to da mi trazi vecnu pokornost, taj bi za mene bio samo obican robovlasnik, ako ja kao obicno ljudsko bice za neka svoja dobra dela ne trazim nikakvu kontrauslugu cak ni zahvalnost, zasto bi neko uzviseno bice koje je na nekom vecem nivou od coveka, zasto bi to bice/entitet trazilo da mu se molimo, da mu se klanjamo, da mu se divimo? To su samo ljudske karakterno negativne osobine prepisane bozanstvu, jer u svakoj nasoj ideji se nalazi deo nas samih.

Slobodno kazi gde gresim u razmisljanju, meni nije problem da preispitam neke svoje stavove, nadam se da je isti slucaj i kod tebe.

БРАВО! ХВАЛА! Ево како је могао овај човек лепо да одговори на моје питање.То сам хтео да чујем. Конкретно шта вас је променило а не атеистичке ставове и небулозе. Поштујем твој одговор видше од свих осталих заједно, зато што ти ниси само копирао са википедије шта је атеизам. Свака ти част.

"Covek ti je lepo odgovorio, ako je istina uvreda onda imas pravo da se ljutis, religija je prva politicko-manipulativna organizacija koju je covek osnovao, to su agenti i posrednici izmedju coveka i boga koji u moru konkurencije pokusavaju da ubede korisnika kako je njihovo posredovanje bozija volja, imaju knjige koje su sami napisali i proglasili ih za apsolutne istine, ko ne veruje u te knjige za nagradu dobija pakao ili neke slicne vecne muke. "

Са овим овде делом не могу да се сложим. Ово овде је једноставно твоје мишљење. Религија није то. Нисам сигуран сад у којој сам теми споменуо али зашто тако генерализујете?? Појавио се рецимо, један свештеник, и тражи паре за опрост грехова. По вама су сад одједном сви свештеници само обични лопови а религија масовна заблуда. А шта је са онима који нису такви? Ја морам рећи да и познајем неколико. Живе веома сиромашно и то им одговара. Неколико сам пута ишао код једног, веома доброг човека, који живи сам у мало сеоцету у цркви-брвнари. И сасвим му одговара то. Зашто не генерализујете према њему? Зашто не генерализујете према покојном патријарху српском Павлу? Који је био, па нема тог придева који њега може описати. Знате ли да је свуда ишао пешке? Чак и у последњим годинама свог живота. Нису се одувек возили блиндирани аудији и нису сви људи исти.

Onda se naredni put prvo dogovori sam sa sobom sta te zanima pa da ti odgovorimo. :mrgreen: Ateizam ima samo jednu interpretaciju, a to je da ateisti ne veruju u tvrdnje teista, a odgovor si dobio zasto je jevrejska mitologija besmislena i njeni derivativi. Ako te nesto vredja imas trouglic pa prijavi.

Хмм ја знам шта питам, једино ако ме ниси најбоље разумео. Занима ма конкретно зашто си ТИ прешао у атеизам и када. Немој молим те опет одговорити са механичким одговором који сервирате другима. Атеизам је бла бла бла због бла бла бла итд. Не занима ме шта је атеизам. Него зашто? Јел су те јурили можда католочки свештеници кад си био мањи? Јесу ли ти можда рабини тражили новац иначе си готов? Конкретан одговор. То ме занима.

Хмм ја знам шта питам, једино ако ме ниси најбоље разумео. Занима ма конкретно зашто си ТИ прешао у атеизам и када. Немој молим те опет одговорити са механичким одговором који сервирате другима. Атеизам је бла бла бла због бла бла бла итд. Не занима ме шта је атеизам. Него зашто? Јел су те јурили можда католочки свештеници кад си био мањи? Јесу ли ти можда рабини тражили новац иначе си готов? Конкретан одговор. То ме занима.

Mozda nisu konkretno njega, aj da pitamo Bruna i Galileja kako su prosli?

Mozda nisu konkretno njega, aj da pitamo Bruna i Galileja kako su prosli?

Питај и реци ми шта су ти рекли. А сад је већ толика генерализација да се то граничи са невероватним, ако су у средњем веку католици спаљивали јеретике онда мора да и сад будисти раде то исто. Мислим ипак су то "теисти" . . . :hahaha::klap:

Da su ti barem onako elementarno poznate neke istorijske činjnice tako nešta ne bi ni pomislio pitati. Pogleedaja malo...

...ovo...

U Mein Kampf-u Hitler je napisao:

''Ja vjerujem da ja djelujem u skladu sa voljom Svemogućeg Kreatora. Braneći se od Jevreja, ja provodim Božiju volju…''

Vrlo često drugima prebaciješ za navodno nepoznavanje činjenica a tvoji postovi su prepuni besmislica i paušalnih zaključaka.
"Treba pustiti svetske religije da se unište međusobno" i "crkva je oduvek bila samo firma za iskorištavanje ljudske gluposti" - neke od njegovih izjava. Kao i "Moramo postici da medju propovednicima ostanu samo fanatici, a u crkvi samo babe. Zdrava omladina Nemacke je sa nama".
A i koračnica hitler jugenda počinje sa Nicht Christus folgen, sondern Horst Wessel!

I to ne beznačajan...

Ovo je sa slavljenja Hitlereovog rodjendana 20 aprila 1939 u Berlinu...A rodjendan se slavio kod Nadbiskupa Cesare Orseniga

Pogledajte prilog 311268

I to je dokaz da je hitler bio hrišćanin. Samo me interesuje šta je ko na ovoj slici:

03C0C3AC-415B-4AC2-8F3D-064C835CF211_mw800_mh600.jpg

Poslednja izmena:

Od rodjenja sam ateista pa do danasnjeg dana, a inace nisu me proganjali nikakvi pedofili. Detinjstvo sam proveo bezbrizno bas onako kako bi trebalo da ga provedu sva deca, a roditelji me nisu gnjavili jevrejskom mitologijom i pricama kako treba da volim zamisljenog prijatelja vise nego ljude koji me okruzuju. U prvoj godini srednje skole je dosla nova nastavnica maternjeg jezika koja je bas nekako u to vreme postala clan Subotara pa nas je celo polugodiste gnjavila pricom o novim 'drugarima', a nekako se sve to poklopilo i sa pocetkom reformi kod nas (2000-te) kada je religija dozivela renesansu u Srbiji tako da su odjednom svi postali nekakvi ultra-vernici i tako sam resio da procitam Bibliju, da vidim to 'cudesno' delo. Inace do tog trenutka se uopste nisam bavio pitanjem postojanja nekakvih magicnih entiteta koji kontrolisu zivot na Zemlji, a kada sam zavrsio citanje tog 'cudesnog' dela nisam postao vernik jer samo delo nije nista drugo do skup zastarelih moralnih i zakonskih normi sa mitolosko-biografskim opisom jednog jevrejskog mesije kakvih je postojalo na desetine u to vreme i kasnije. Sami pisci pri tome nisu bili pazljivi pa su kroz brojne opisane scene prikazali da zapravo junak ovog dela ne zna mnogo o svetu koji ga okruzuje iako pretenduje da sebe predstavi kao 'kreatora univerzuma'.

Od rodjenja sam ateista pa do danasnjeg dana, a inace nisu me proganjali nikakvi pedofili. Detinjstvo sam proveo bezbrizno bas onako kako bi trebalo da ga provedu sva deca, a roditelji me nisu gnjavili jevrejskom mitologijom i pricama kako treba da volim zamisljenog prijatelja vise nego ljude koji me okruzuju. U prvoj godini srednje skole je dosla nova nastavnica maternjeg jezika koja je bas nekako u to vreme postala clan Subotara pa nas je celo polugodiste gnjavila pricom o novim 'drugarima', a nekako se sve to poklopilo i sa pocetkom reformi kod nas (2000-te) kada je religija dozivela renesansu u Srbiji tako da su odjednom svi postali nekakvi ultra-vernici i tako sam resio da procitam Bibliju, da vidim to 'cudesno' delo. Inace do tog trenutka se uopste nisam bavio pitanjem postojanja nekakvih magicnih entiteta koji kontrolisu zivot na Zemlji, a kada sam zavrsio citanje tog 'cudesnog' dela nisam postao vernik jer samo delo nije nista drugo do skup zastarelih moralnih i zakonskih normi sa mitolosko-biografskim opisom jednog jevrejskog mesije kakvih je postojalo na desetine u to vreme i kasnije. Sami pisci pri tome nisu bili pazljivi pa su kroz brojne opisane scene prikazali da zapravo junak ovog dela ne zna mnogo o svetu koji ga okruzuje iako pretenduje da sebe predstavi kao 'kreatora univerzuma'.

Ето видиш да није било тешко. То ме је занимало. Хвала. :hvala:

Ajd i ja da odgovorim. Rođen sam kao tabula raza, u detinjstvu nisam bio izložen uticaju verskih organizacija. (Imam utisak da većina verujućih prihvati veru u detinjstvu, kroz uticaj i autoritet roditelja). Oko četrdesete počeo sam da se pitam : Da li je moguće da nema ničega u veri ako evidentno postoji veliki broj ljudi obrazovanih i pametnih, a vernici su. I pročitao sveto pismo i dosta druge verske i filozofske literature, tragajući za nečim što bi opravdavalo veru. Uspeo sam da nađem samo kontradikcije i logičke nedoslednosti uz saznanje da su postulati vere koncipirani tako da ih je nemoguće oboriti. (Za razliku od nauke, gde naučna teorija mora biti opovrgljiva !) Čini mi se da, čak i ako postoji kreator univerzuma (ma šta to značilo) veoma izvesno je da ne može da ima one osobine koje se tradicionalno pripisuju stvoritelju. I na kraju, ako mi se podnesu odgovarajući dokazi, spreman sam da poverujem...

Ajd i ja da odgovorim. Rođen sam kao tabula raza, u detinjstvu nisam bio izložen uticaju verskih organizacija. (Imam utisak da većina verujućih prihvati veru u detinjstvu, kroz uticaj i autoritet roditelja). Oko četrdesete počeo sam da se pitam : Da li je moguće da nema ničega u veri ako evidentno postoji veliki broj ljudi obrazovanih i pametnih, a vernici su. I pročitao sveto pismo i dosta druge verske i filozofske literature, tragajući za nečim što bi opravdavalo veru. Uspeo sam da nađem samo kontradikcije i logičke nedoslednosti uz saznanje da su postulati vere koncipirani tako da ih je nemoguće oboriti. (Za razliku od nauke, gde naučna teorija mora biti opovrgljiva !) Čini mi se da, čak i ako postoji kreator univerzuma (ma šta to značilo) veoma izvesno je da ne može da ima one osobine koje se tradicionalno pripisuju stvoritelju. I na kraju, ako mi se podnesu odgovarajući dokazi, spreman sam da poverujem...

Занимљиво. Хвала лепо. :super:

морал је непроменљив :rtfm:
данашња малограђанштина не разликује духовност,веру,вероисповест,цркву(организацију),пренесено значење...укратко-нисте довољно духовно образовани да би могли да спознате,схватите:rtfm:

морал је непроменљив:rtfm:

Ne samo da nije identican u svim delovima planete vec se bez prekida menja.

данашња малограђанштина не разликује духовност,веру,вероисповест,цркву(организацију),пренесено значење...укратко-нисте довољно духовно образовани да би могли да спознате,схватите:rtfm:

Kompleks velicine je ozbiljan problem tako da bi trebalo da potrazis pomoc psihologa.

морал је непроменљив :rtfm:
Pa prosvijetli nas onda !

Ali ljudi su ti koji su stvorili duhovnost, veru i veroispovest, ljudi su ti koji menjanju znacenje. Nema tu preneseno znacenje.
какви људи:think:
....,па је баца небу под облаке:rtfm:
већ сам написао-обавезно,седи"Чича"машеее са облака,......,кад год данашње сатанизоване наказе пожеле:hahaha:-тако и слично малограђанштина тумачи Бога:whistling:

Ne samo da nije identican u svim delovima planete vec se bez prekida menja.

Kompleks velicine je ozbiljan problem tako da bi trebalo da potrazis pomoc psihologa.
ждерите,лочите,иживљавајте.....,свакако ИМ не требате другачији:rtfm:
,па вееелики стучњаци препоруче мало размене телесних течности,самообмане,.....,а пре тога ОБАВЕЗНО задобију поверење оваца:klap:

ждерите,лочите,иживљавајте.....,свакако ИМ не требате другачији:rtfm:
,па вееелики стучњаци препоруче мало размене телесних течности,самообмане,.....,а пре тога ОБАВЕЗНО задобију поверење оваца:klap:

Imas potpuno nakaradnu i iskrivljenu sliku sveta oko sebe sto je jos samo jedan pokazatelj da bi hitno trebalo da posetis psihologa.

Imas potpuno nakaradnu i iskrivljenu sliku sveta oko sebe sto je jos samo jedan pokazatelj da bi hitno trebalo da posetis psihologa.
да,да,меда и млека,драги телевизионери:rtfm::lol:
чињеница да вама слична преплашена малограђанштина:lol: не сме да призна истину(стварност) ме не изненађује:whistling::rotf:,шта више-"овце су за шишање,а с времена на време их прикољу":rtfm:

Ateisti, kako doživljavate činjenicu da je Hitler bio vatreni ateista?
bio je vernik
sedi 1
Занима ме када сте и зашто постали атеисти. Без вређања молићу. Озбиљно питам и немам намеру никога да нападам.
negde sa 13 godina ako se ne varam, da mislim da sam bila 7. razred kada sam definitivno resila da preispitam sve to u sta sam do tad verovala

rodjena sam u porodici vernika, koji su oduvek bili vernici, nije bilo onoga sad smo komunjare pa onda sad cemo malo da se igramo vernika, znaci oduvek su bili vernici, dok nije smelo javno o tome da se prica cutali su, kad je smelo progovorili su, a do tada sam se i ja vec rodila pa su rado meni sve o tome govorili, takodje sam krstena, svi smo pravoslavci
citala sam bibliju za decu kao mala, isla u crkvu sa roditeljima, slavila slavu, molila se ponekad kad mi je tesko (iako bezuspesno :lol:) i tako sve po redu....nije se psovao bog u kuci, kacila se ikona i postovalo sve to.....

onda je moja ljubav prema nauci, koju sam uvek gajila, pocela da ispoljava i svoju glavnu osobinu i pocela sam da pitam "a kako a zasto"....posto vera ne daje odgovore pocela sam dublje da ih trazim u nauci, i sve je bilo (i dan danas mi je) tako logicno, tako pitko, tako lako za shvatiti....za razliku od vere koja je u sustini vrtela jedan te isti odgovor "stvorio je bog to je tako" dalje nema, udaras u zid....

nista tu meni vise nije bilo logicno, sto sam vise pitanja postavljala to su se svi uplitali u kucinu oko mene oni koji bi se nasli na putu mog pitanja....i tako ja resih sa 13 da kazem sebi i drugima da sam ateista i da je vera u stvari jedna bajka, a crkva marketinska agencija sa odlicnim pr-om, tacnije najbolja marketinska agencija stvorena ikada....

onda sam se u sustini i razocarala u ljude kao grupu lakovernih koji bez postavljanja pitanja i trazenja logike idu za nekom ideologijom ne pitajuci nista, slepo prate, sto mi je mucno moram priznati i dan danas, neshvatljivo potpuno, ne razumem nedostatak radoznalosti

onda su usledile prepirke po kuci sa mamom (baka je do tad umrla vec, sirota sigorno bi se slogirala da je videla :lol:), kulminiralo je time sto sam po njenom nalogu morala da upisem veronauku, kako ona kaze "da se vratim na pravi put" to je prva i zadnja i jedina stvar koju me je naterala da uradim u zivotu, i obila joj se o glavu onog momenta kada me je prvi put pitala "kako je bilo na casu" a ja odgovara "nista malo smo ja i veroucitelj imali raspravu na temu homo erektusa" njena reakcija ":eek:" ..... paradoksalno ali ti casovi veronauke upravo su utvrdili moj ateizam :zcepanje:

srecom pa smo mi bili prva generacije tog famoznog povratka veronauke u skole, pa su samo prvu godinu shvatali to ozbiljno, ostale tri nismo ni imali mnogo predavanj, tek po neko....

jel da napomenem da sam sve cetri a narocito je zanimljivo za prvu godinu (posto su ostale samo prepisivali uspeh iz prve) uz svu borbu sa verouciteljem imala "istice se" :zcepanje:, za razliku od nekih koji su se deklarisali kao vernici....jer mi realno nije mogo nista, nikada nisam bila bezobrazna ili nevaspitana, to su bile kulturne diskusije izmedju nas dvoje...a kada je trebalo da se odgovra nesto iz datog predmeta sve sam znala, nisam ni morala da ucim, sto njemu nikako nije bilo jasno kako sad to ateista na mom casu koji sve zna bolje nego ovi vernici, kojima su realno roditelji bili svezi vernici pa nisu ni znali da prenesu znanje deci....i tako je ateista bio mentor vernicima - u prevodu sapucem odgovore da ne dobiju "ne zadovoljava" :zcepanje:

posle toga mama je digla ruke od teranja mene na pravi put, ali i dalje se sablaznjava na neke moje izjave i ne usudjuje se da se upusta u rasprave koja ja iskreno volim, zanimljive su mi, bas je neka :aha: uvek ih prekine izjavama "ajde metlo ne govori tako bogohulis" .... kao i svi vernici, slaba vajda od diskutovanja, sve se resava ljubljenjem krsta oko vrata :lol:

u slicno vreme i moji najblizi prijatelji pocinju da menjaju svoja razmisljanja, neki su bili vernici pre toga kao i ja, neki nisu ni znali sta su zbog roditeljskog preletavanja....ali se sacam da sam prva u drustvu rekla da sam ateista i da su posle ostali poceli da se otvaraju po tom pitanju.... tako da sad medju najblizim prijateljima svi su ateristi, takodje i partner kao neko ko nije samo ljubavni partner vec i najbolji prijatelj, u stvari ja ne bih ni mogla sa neki vernikom da budem bliska, nema tu logike nikave, ne bi on shvatio mene, ne bih ja njega :lol:

imam poznanike i manje bliske prijatelje vernike, ali to nije toliko prisan odnos da bi ta razlika uticala na nesto....ako treba pomoc za spremanje slave nema frke stizem, ako treba da se ispustuje obicaj domacina nema frke, necu se krstiti, okretati pogace, drzati svece il sta god, ali cu mirno stajati sa strane dok se obred zavrsi, nema tu becenja ili izvoljevanja, domacinova volja....

ja napisah sagu :lol: koga mrzi ne mora da cita

Poslednja izmena:

Back