Ateizam

Nije utopija, ovo udruženje zaista postoji, i prati ga dobar glas među ateistima.

Što se tiče ovog drugog, recimo da se i slažem, pošto ateizam jeste nastao kao reakcija na teizam, da bogovi nisu izmišljeni ni ateizam ne bi imao smisao postojanja.

Nisam rekao da je izmisljeno, vec da bi formiranje udruzenja na osnovu one goreiznesene ideje bilo... utopija.

Vrlo jednostavno. Oko svakog iskazanog argumenta sjati se mnogo onih koji su upoznati sa tom oblašću (neko iz radoznalosti, neko iz zavisti) pa počnu da pretresaju i proveravaju i ako argumenti opstanu, onda i ja mogu da procenim da su dobri. I još ako se to primeni u praksi, onda ni ti ne možeš da im odoliš.:)

Nije tako jednostavno. Recimo kruze price da virus H1N1 prevara, videcemo da li su tacne ili ne. Ako se ispostavi da su optuzbe tacne, ispasce da nas je gomila autoriteta preveslala za 2 milijarde dolara.
Ako su to mogli da ostvare, otvara se prostor za citav niz prevara. Kako ces onda moci da se oslonis na autoritete, kad nisi siguran da li su pouzdani ili ne?

Ateistima, koji zele da "preokrenu" vernike, ako sebe ne vidis kao propovednika ateizma, onda ti zaista ne treba. ;)

Nisam baš razumeo šta si hteo da kažeš. Niko vernike ne može da preokrene. Može samo argumentima da dokazuje da su neki verski stsavovi pogrešni, i da se čudi kako da to vernici ne uviđaju. Ateizam ne može da se propoveda. Ateista nema svoju prastaru, svetu, anahronu Bibliju u kojoj će da traži uglavnom pogrešne odgovore, već ima savremene naučne tekstove, koji nisu imuni od pogrešaka, ali je snaga nauke u tome što te pogreške i ispravlja.

Govoris da ljudi odbacuju svoj zivot zbog religije.
Ako smo mi toliko podlozni indokrinaciji, da ljudi masovno veruju u boga/bogove,jer im je neko tako rekao, odakle ti ideja da se to nece ponoviti zbog neceg drugog, iako religije ne bude bilo?

nisam ni rekao da se nece ponoviti...
u nasoj je prirodi da budemo skloni manipulaciji...
ali, hajde da prvo ovu indoktrinaciju ukinemo, da probamo dozvolimo deci da nauce da misle svojom glavom (koliko god to bilo moguce)...a kada se pojave novi vidovi indoktrinacije da se njima tada pozabavimo ili, ako je ikako moguce da ih predvidimo i resimo ih se i pre nego sto zazive...

Nije tako jednostavno. Recimo kruze price da virus H1N1 prevara, videcemo da li su tacne ili ne.
Nije prevara u smislu da ne postoji, nego prosto nije virulentan koliko se mislilo i/ili govorilo (i koliko su se neki nadali). U pitanju je ekonomija, i zgrtanje novca, a tu je teško naći pravednike. Niko ne spori da je dosta nauke fokusirano na zgrtanje novca, ali to već zadire u pitanja etike.

Kada ateisti govore o nauci, obično je fokus na naučnom metodu, koji nema veze sa ovim ekonomskim aspektom.

Mislim da si malo izmešao početne postavke... nauka je korisna u kontekstu objašnjavanja prirode, i tu uzima posao bogovima koji su izmišljani iz istog razloga u nedostatku naučnih dokaza za prirodne pojave kroz istoriju. Razume se, objašnjavanje prirodnih pojava bila je funkcija u početku, dok je sa razvojem monoteističkih religija došlo do univerzalnije primene bogova, kao lek za strah od smrti, kao pomoć vladarima da ostanu na vlasti, i u raznim drugim funkcijama.

Naravno, nauka ne može dokazati nepostojanje bogova, ali zato može dokazati njihovo postojanje. Za početak tog komplikovanog zadatka bilo bi potrebno definisati njihovu funkciju, osobine, što praktično što filozofski, trebalo bi ih dovesti u okvir našeg kognitivnog i jezičkog aprata. Svaka od tih stavki graniči se sa nemogućom.

Znaci sa velikom verovatnocom mogu reci da nikad nece postojati nikakav dokaz da Bog postoji/nepostoji. Zao mi je, sto ti moram reci Sizife, ali i ateizam je religija, jer se u sustini zasniva na necemu sto se ne moze dokazati. ;)

Nisam baš razumeo šta si hteo da kažeš. Niko vernike ne može da preokrene. Može samo argumentima da dokazuje da su neki verski stsavovi pogrešni, i da se čudi kako da to vernici ne uviđaju. Ateizam ne može da se propoveda. Ateista nema svoju prastaru, svetu, anahronu Bibliju u kojoj će da traži uglavnom pogrešne odgovore, već ima savremene naučne tekstove, koji nisu imuni od pogrešaka, ali je snaga nauke u tome što te pogreške i ispravlja.

Zanimljivo da izjednacavas nauku i ateizam. Oni nisu isto. :bye:

Nije tako jednostavno. Recimo kruze price da virus H1N1 prevara, videcemo da li su tacne ili ne. Ako se ispostavi da su optuzbe tacne, ispasce da nas je gomila autoriteta preveslala za 2 milijarde dolara.
Ako su to mogli da ostvare, otvara se prostor za citav niz prevara. Kako ces onda moci da se oslonis na autoritete, kad nisi siguran da li su pouzdani ili ne?

Oh, pa ti ode iz nauke u politiku. Nauka je da su virus H1N1 identifikovali Rusi 1933. god. (prema knjizi "Kratka istorija bezmalo svačega"). Nauka je stvorila i sredstvo za sprečavanje epidemije. Ovo što ti pominješ su moguće igre krupnog kapitala i zainteresovanih političara, i nema veze sa naukom.

ali, hajde da prvo ovu indoktrinaciju ukinemo, da probamo dozvolimo deci da nauce da misle svojom glavom (koliko god to bilo moguce)...a kada se pojave novi vidovi indoktrinacije da se njima tada pozabavimo ili, ako je ikako moguce da ih predvidimo i resimo ih se i pre nego sto zazive...

U ljudskoj je prirodi i da veruje u postojanje onostranog, kao i pandimenzionalnih bića i Bogova.
Samo je pitanje kakav ko ima nastup.

U svakom slucaju slažem se za nauku, sa napomenom da nije dokazala nepostojanje Boga.

Vidis tu se slazemo, donkle. To mozda ne mozda nije jasno iz ovakvog tipa izlaganja, ali vec sam nekoliko puta ponovio, religija ne moze da se iskoreni, zbog nase nesavrsenosti, jedino moze da se transformise, po mogucstvu na bolje.

Nije prevara u smislu da ne postoji, nego prosto nije virulentan koliko se mislilo i/ili govorilo (i koliko su se neki nadali). U pitanju je ekonomija, i zgrtanje novca, a tu je teško naći pravednike. Niko ne spori da je dosta nauke fokusirano na zgrtanje novca, ali to već zadire u pitanja etike.

Kada ateisti govore o nauci, obično je fokus na naučnom metodu, koji nema veze sa ovim ekonomskim aspektom.

Prevara je u smislu da su izmanipulisali ugovore, promenili definiciju "pandemije". Medjutim ovde govorimo o naucnim radnicima, neki su cak velikog kalibra.

Oh, pa ti ode iz nauke u politiku. Nauka je da su virus H1N1 identifikovali Rusi 1933. god. (prema knjizi "Kratka istorija bezmalo svačega"). Nauka je stvorila i sredstvo za sprečavanje epidemije. Ovo što ti pominješ su moguće igre krupnog kapitala i zainteresovanih političara, i nema veze sa naukom.

Ne zameri, ali vi stalno govorite o zloupotrebi religije. Samo ukazujem da ljudske mane postoje u svima nama ateistima, vernicima, naucnicima.

Ukaži mi na mesto gde sam to uradio?

Original postavio stnco

:bye:

Jesi li ti ateista u jevrejskog Boga ili samo ateista? :think:

Ako si ateista u jevrejskog boga, onda si već dobar komad ateiste. :D
Rekoh da je dokazano da nije postojao bog onako kako su ga zamišljali Jevreji, a mnogi drugi preuzeli.
Sutra će neko istrčati sa idejom da je bog stara gospođa koja je jednom prilikom za vrme popodnevnog čaja pustila nehotice nekoliko kapljica da padnu na pod i eto ti kako je nastao svet. To neće biti dokazno, a možda ni dokazivano kao pogrešno. Ali neće biti ni tačno.

Znaci sa velikom verovatnocom mogu reci da nikad nece postojati nikakav dokaz da Bog postoji/nepostoji. Zao mi je, sto ti moram reci Sizife, ali i ateizam je religija, jer se u sustini zasniva na necemu sto se ne moze dokazati. ;)
Ovo što si napisao je besmisleno na toliko nivoa da ne zaslužuje ni ozbiljan komentar. 'Ajd molim te probaj ponovo.

Masa ateista na rečenom forumu (čije ime ne smem pominjati) pokrenula je inicijativu da se stvari dovedu pod kontrolu i da se zaustavi vređanje sa bilo čije strane. Jacob je čak objavio i "zvanično saopštenje" koje je svima dostavljeno.... ako to nekoga uopšte interesuje. Dakle, taj forum je mlad, ideja organizovanog ateizma u Srbiji je mlada, samo je pitanje da li želimo da od toga ispadne nešto dobro za sve nas, ili će to biti još jedan podijum za ispoljavanje ekstremizma.

To je ono što sam predložio pre mnoooogo stranica ovde. Pustimo da se izduvaju i videćemo šta će ispasti. :)

Ako si ateista u jevrejskog boga, onda si već dobar komad ateiste. :D
Rekoh da je dokazano da nije postojao bog onako kako su ga zamišljali Jevreji, a mnogi drugi preuzeli.
Sutra će neko istrčati sa idejom da je bog stara gospođa koja je jednom prilikom za vrme popodnevnog čaja pustila nehotice nekoliko kapljica da padnu na pod i eto ti kako je nastao svet. To neće biti dokazno, a možda ni dokazivano kao pogrešno. Ali neće biti ni tačno.

Isti odgovor kao i Sizifu, ti se samo pretvaras da imas krajnji odgovor, a nemas ga. :bye:

Vidis tu se slazemo, donkle. To mozda ne mozda nije jasno iz ovakvog tipa izlaganja, ali vec sam nekoliko puta ponovio, religija ne moze da se iskoreni, zbog nase nesavrsenosti, jedino moze da se transformise, po mogucstvu na bolje.

ja bih ovo preformulisao u:
po mogucstvu da bude sto je moguce manje stetna i sa nultim politickim uticajem

Toliko o tome da Atesta kritički ispita argumente sagovornika, bez omalovažavanja, ispoljavanja svog ego tripa kao i obaveznog pozivanja na nauku.

Razumem da su religiozni talibani krivci za takvo stanje, ali ovakva reakcija je nešto najgore što je moglo da se desi.
Plašim se da će uskoro umerenih u obe organizacije biti taman da stanu pod jednu šljivu.

U ljudskoj je prirodi i da veruje u postojanje onostranog, kao i pandimenzionalnih bića i Bogova.
Samo je pitanje kakav ko ima nastup.

U svakom slucaju slažem se za nauku, sa napomenom da nije dokazala nepostojanje Boga.

Ma nije istina ovo uopštavanje, već: "u prirodi nekih ljudi je i da veruje....), ili je možda bolje, s obzirom na broj, reći: "u prirodi nekih ljudi nije da veruju u......". Činjenica je da sa saznanjem kako funkcioniše okolni svet, imamo sve više ljudi koji ne veruju u postojanje onostranog.
Ono tvoje uopštavanje obuhvata i mene, ali ja nisam taj.:)

Jes, nauka još uvek nije dokazala nepostojanje Boga.
Mene je oduvek zanimalo kako su oni Grci, Leukip i Demokrit, provalili Atom u V veku pne.
:mrgreen:
Provalili su po logičnoj šemi. (Pojma nemam što sam sad pomisilo na akvarijum).
Kad kreneš da lomiš pogaču u sve manje komade pojavljuju se sve sitnije mrvice. Može se pretpostaviti da postoji mrvia koju dalje ne možeš deliti. Jer hleb je od vode, brašna i soli. Ako dovoljno deliš, onaj najmanji komad biće bez vode, brašna ili soli.

Ovakvim razmišljanjima mogli su da se bave jer u njihovo vreme ne bi skočila tri inkvizitora i jato lajavih baba koje bi na pominjanje lomljenja pogače skočile: :"Blasfemija! Blasfemija!" z:shock:

Back