Ateizam

Već nekoliko forumaša mi je skrenulo pažnju na neki tamo "njihov forum". Nisam tamo bio iako sam ateista. No, ništa nemam protiv da gazi trnje svako ko zastrani.
Ne slažem se sa tvojom poslednjom rečenicom, jer ispada da su ziloti otpadnici a da je ostatak prečišćen i fin. Svako treba malo da se okrene oko sebe, i ako je imalo objektivan, videće svašta.

Banovani su samo oni koji se nisu slagali sa cinjenicom da je otvarati temu "serimo po pravoslavlju" pravi način.
I koji se nisu slagali sa raznim debilizmima koji se propagiraju pod plaštom ateizma.
Neki ateisti odavde su takođe banovani, samo zbog drugačijeg mišljenja. :hahaha:

Ko je u ovoj priči zastranio ? :mrgreen:

Termin zilot-taliban-međed ima zadatak da bliže odredi način delovanja pripadnika jedne od organizacija(ovde ubrajam i Ateiste).

Banovani su samo oni koji se nisu slagali sa cinjenicom da je otvarati temu "serimo po pravoslavlju" pravi način.
I koji se nisu slagali sa raznim debilizmima koji se propagiraju pod plaštom ateizma.
Neki ateisti odavde su takođe banovani, samo zbog drugačijeg mišljenja. :hahaha:

Ko je u ovoj priči zastranio ? :mrgreen:

Termin zilot-taliban-međed ima zadatak da bliže odredi način delovanja pripadnika jedne od organizacija(ovde ubrajam i Ateiste).

Da li pod "jedne od organizacija" podrazumevaš i onu u kojoj si ti?

Masa ateista na rečenom forumu (čije ime ne smem pominjati) pokrenula je inicijativu da se stvari dovedu pod kontrolu i da se zaustavi vređanje sa bilo čije strane. Jacob je čak objavio i "zvanično saopštenje" koje je svima dostavljeno.... ako to nekoga uopšte interesuje. Dakle, taj forum je mlad, ideja organizovanog ateizma u Srbiji je mlada, samo je pitanje da li želimo da od toga ispadne nešto dobro za sve nas, ili će to biti još jedan podijum za ispoljavanje ekstremizma.

Pa suština ateizma je da prihvata argumentovane istine. I tu nema nikakvog filozofiranja. Neko dokaže da je 2=1 :D, ateista razmotri dokaze ako su u njegovom domenu, vidi da su ispravni i prihvati to kao činjenicu. Prosto.

Znaci nema odbijanja tacnih argumenata zbog sujete ili neke druge mane?
Malo me zbunjuje, kako ce neko proceniti tacnost argumenata, ako nije upoznat sa oblascu o kojoj se argumenti iznose?

Svaka cast, sad jos samo da dokazete da nema Boga. :mrgreen:
Već peti put pominješ to, dosad sam ćutao ali ne mogu da ne reagujem - o kakvom ti uopšte dokazivanju nepostojanja govoriš? PPP ti je odgovorio.... Ako je šala, nije zanimljiva posle pet ponavljanja na koje se niko ne nasmeje, a ako si ozbiljan - onda sam zabrinut za tvoje nepoznavanje formalne logike.

samo je pitanje da li želimo da od toga ispadne nešto dobro za sve nas, ili će to biti još jedan podijum za ispoljavanje ekstremizma.

To, u tome i jeste suština.
Ali to je već test za svest ateista Srbije, za svakog pojedinca.

Forum kao forum nije problem, nisam se ni registovao.
Samo je trulo što se tamo gaje guje u nedrima i još ih moderatori ohrabruju na takvo ponašanje.

To me podseti na Amfilohija kada je vikao : "Izdaja! Izdaja Braćo !!!" a kada su ovi počeli da pale i ruše: "Nemojte ljudi, kumim vas Bogom".
cvrc.

Poslednja izmena:
naravno da ne zavisi od odbacivanja religije...
ja iskreno nisam primetio da je neko napisao jednakost 'no religion=no war'.
cak i da jeste neko to napisao, to je njegovo licno misljenje i nikako ne treba povezati sa ateizmom.
ateizam nije nikakvo udruzenje/pokret sa usvojenim statutom i planom delovanja.
ateizam je neverovanje u boga/bogove/boginje - kraj - sve ostalo je statistika...

siguran sam da bi drustvo bilo moralnije bar zbog cinjenice sto ne bi postojala pojava manipulisanja i indoktrinacije dece tripovima o zivotu posle smrti.
samim tim bi se zivot malo vise cenio jer bi ljudi bili svesni da je ovaj zivot sve sto imamo i da je na nama da se potrudimo da ga iskoristimo na najbolji moguci nacin a ne da ga bacamo zbog suludog obecanja da nam sleduju zagorele device cim stisnemo dugme ili da trpimo gazenje od strane siledzija tesuci se da cemo zbog toga mi zavrsiti u raju a oni na rostilju itd itd...

Ako te dobro razumem u drugom pasusu kritikujes religiju zbog rata, iako si u prvom rekao da odsustvo religije ne znaci da se takve stvari nece ponoviti?

Stnco rece da se ateisti vode argumentima. :think:

Već peti put pominješ to, dosad sam ćutao ali ne mogu da ne reagujem - o kakvom ti uopšte dokazivanju nepostojanja govoriš? PPP ti je odgovorio.... Ako je šala, nije zanimljiva posle pet ponavljanja na koje se niko ne nasmeje, a ako si ozbiljan - onda sam zabrinut za tvoje nepoznavanje formalne logike.

:dontunderstand: Zar je tabu reci da nemate dokaza da Bog ne postoji?

:dontunderstand: Zar je tabu reci da nemate dokaza da Bog ne postoji?
Apsolutno nemamo ni jedan jedini dokaz da Bog ne postoji, pošto ne znamo šta je tačno Bog. Čuli smo za njega iz priče, ali priče i nisu baš konzistentne.

Takođe, nemamo dokaza ni da Deda Mraz ne postoji, iako je njegova pojava nešto bolje opisana.

(Ali radimo u tri smene na otkrivanju tih dokaza, za obojicu pomenutih).

Poslednja izmena:
Apsolutno nemamo ni jedan jedini dokaz da Bog ne postoji, pošto ne znamo šta je tačno Bog. Čuli smo iz njega iz priče, ali priče i nisu baš konzistentne.

Takođe, nemamo dokaza ni da Deda Mraz ne postoji, iako je njegova pojava nešto bolje opisana.

(Ali radimo u tri smene na otkrivanju tih dokaza, za obojicu pomenutih).

:lol: Hvala na informaciji, a sad mi objasni zasto koristis nauku da dokazes ateizam, kad nauka nije dokazala da Bog ne postoji?

Vidis? :mrgreen: Utopija...

Ekstremisti se cak i sa budistima svadjaju... fanatizam je to.
Nije mu da brani svoje, koliko da dokaze da tudje ne valja...
Nije utopija, ovo udruženje zaista postoji, i prati ga dobar glas među ateistima.

Što se tiče ovog drugog, recimo da se i slažem, pošto ateizam jeste nastao kao reakcija na teizam, da bogovi nisu izmišljeni ni ateizam ne bi imao smisao postojanja.

Ako te dobro razumem u drugom pasusu kritikujes religiju zbog rata, iako si u prvom rekao da odsustvo religije ne znaci da se takve stvari nece ponoviti?

Stnco rece da se ateisti vode argumentima. :think:

a da ipak detaljnije iscitas taj drugi pasus.
ja nisam napisao da religije izazivaju ratove.
religije ih samo cine izvodljivijim i jeftinijim a u ratu to su jako bitne stavke zar ne...
razlozi za rat su uvek politicke prirode a religije su odlicno pokrice za masu.
mislio sam da tako nesto ne moram da ti pojasnjavam ali, eto...

Znaci nema odbijanja tacnih argumenata zbog sujete ili neke druge mane?
Malo me zbunjuje, kako ce neko proceniti tacnost argumenata, ako nije upoznat sa oblascu o kojoj se argumenti iznose?

Vrlo jednostavno. Oko svakog iskazanog argumenta sjati se mnogo onih koji su upoznati sa tom oblašću (neko iz radoznalosti, neko iz zavisti) pa počnu da pretresaju i proveravaju i ako argumenti opstanu, onda i ja mogu da procenim da su dobri. I još ako se to primeni u praksi, onda ni ti ne možeš da im odoliš.:)

:lol: Hvala na informaciji, a sad mi objasni zasto koristis nauku da dokazes ateizam, kad nauka nije dokazala da Bog ne postoji?
Mislim da si malo izmešao početne postavke... nauka je korisna u kontekstu objašnjavanja prirode, i tu uzima posao bogovima koji su izmišljani iz istog razloga u nedostatku naučnih dokaza za prirodne pojave kroz istoriju. Razume se, objašnjavanje prirodnih pojava bila je funkcija u početku, dok je sa razvojem monoteističkih religija došlo do univerzalnije primene bogova, kao lek za strah od smrti, kao pomoć vladarima da ostanu na vlasti, i u raznim drugim funkcijama.

Naravno, nauka ne može dokazati nepostojanje bogova, ali zato može dokazati njihovo postojanje. Za početak tog komplikovanog zadatka bilo bi potrebno definisati njihovu funkciju, osobine, što praktično što filozofski, trebalo bi ih dovesti u okvir našeg kognitivnog i jezičkog aprata. Svaka od tih stavki graniči se sa nemogućom.

Vrlo jednostavno. Oko svakog iskazanog argumenta sjati se mnogo onih koji su upoznati sa tom oblašću (neko iz radoznalosti, neko iz zavisti) pa počnu da pretresaju i proveravaju i ako argumenti opstanu, onda i ja mogu da procenim da su dobri. I još ako se to primeni u praksi, onda ni ti ne možeš da im odoliš.:)

To se i desilo kada smo imali posetu :mrgreen:
Ali nije se dao ubediti.
A Ateista je. :mrgreen:

siguran sam da bi drustvo bilo moralnije bar zbog cinjenice sto ne bi postojala pojava manipulisanja i indoktrinacije dece tripovima o zivotu posle smrti.
samim tim bi se zivot malo vise cenio jer bi ljudi bili svesni da je ovaj zivot sve sto imamo i da je na nama da se potrudimo da ga iskoristimo na najbolji moguci nacin a ne da ga bacamo zbog suludog obecanja da nam sleduju zagorele device cim stisnemo dugme ili da trpimo gazenje od strane siledzija tesuci se da cemo zbog toga mi zavrsiti u raju a oni na rostilju itd itd...

ja iskreno nisam primetio da je neko napisao jednakost 'no religion=no war'.

pandkungfu

Govoris da ljudi odbacuju svoj zivot zbog religije.
Ako smo mi toliko podlozni indokrinaciji, da ljudi masovno veruju u boga/bogove,jer im je neko tako rekao, odakle ti ideja da se to nece ponoviti zbog neceg drugog, iako religije ne bude bilo?

Back