а говор се назива истинитим, уколико је израз истинитог сазнања. На сличан се начин истинитима називају природне ствари, уколико постижу сличност са идејама, које су у божијој мисли.
Trte-mrte i semanticke akrobacije.
Necemo da bezimo tako u semantiku. Evo da vidimo sta ti zaista mislis o ovom predmetu. Pogledaj sledecu recenicu:
"U junu 2008-me godine, Patrijarh Srpski Pavle je osudjen zbog pronevere vise miliona eura iz crkvenih kofera."
Po meni, ova recenica je
apsolutno neistinita.
Sta je ona po tebi? Neistinita? Istinita? Relativno istinita?
Reci sam.
У овом раду је набројано пет држава у Америци.
Mozda treba da te podsetim na tvoje prethodne reci:
3. У трећини држава САД избачен је дарвинизам из школства и прихваћен је креационизам а Америка је ИДОЛ демократије већини људи на Планети.
U radu koga citiras je navedeno pet drzava (od pedeset) u kojima je privremeno pokusano da se uvede kreacionizam pored evolucije (znaci, nigde se ne govori o "izbacivanju evolucije i prihvatanju kreacionizma).
U cetiri od pet slucajeva, pokusaj je propao, i kreacionizam je izbacen pre nego sto su casovi poceli. U petom slucaju, pokusaj je propao, ali tek nakon jedne godine casova u kojima su studenti imali pristup kreacionistickoj knjizi u skolskoj biblioteci (ali nije bilo predavanja na temu kreacionizma).
Da li je ovo, u tvom pojmu istine, isto ono sto si ti rekao?
Hocemo li jos jedan test?
"Na hiljade srpskih svestenika i monaha - preko jedne cetvrtine svih osvestanih pripadnika SPC - je u toku zadnjih nekoliko godina odvedeno na sudove zbog optuzba pedofilije."
Da li je ovo istina, Eremito? Ili nije?
Ako je istina relativna, zasto ovo gorenavedeno nije istina?
(Jer ako je "privremen pokusaj da se kreacionizam uvede pored evolucije u pet drzava" isto sto i "evolucija je izbacena a umesto nje prihvacen kreacionizam u trecini - sto bi bilo sedamnaest - americkih drzava", onda je i gornja recenica ekvivalentna recenici "jedan svestenik SPC, Pahomije, je odveden na sud zbog optuzba pedofilije").
Relativnost istine. Covece. Sve, ali sve, samo da ne moras da priznas da mozda po nekoj tacki nisi bio u pravu...