Ateizam

endionuclease z:) hvala na odgovoru taman pomislih da si mene preskocio z:)

procitacu sta ste pisali al trebace mi vreme ...z:)

inace ja volim da nauku povezem sa verom a ne verujem bukvalno :mrgreen: kao neki da je Bog stvorio svet za 6 doslovnih dana nego je to simbolika... dan je jedan period koji ne znamo koliko je trajao...
a i to je potpuno nebitno za veru ...

a inace sam vernik

i meni je potpuno sve jedno za koliki je period Bog stvorio Zemlju na primer, to ne utice na moju veru...

Bitno je da verujem u Boga kao Tvorca z:)

a pitanje kako je nastala Zemlja? i svemir?

Zar nije logicno da je morao postojati neko ko je pokrenuo proces nastanka svemira ? z:)

kao na primer Bog kao prauzrok svega... kao neko ko je oduvek i zauvek u vecnosti z:)

pozz z:poz:

Poslednja izmena:
Radim na novoj liniji istrazivanja koja ce se polako uklopiti u buduce lekove za Alchajmerovu bolest, i koristiti za predvidjanje autizma dece. Izmedju eksperimenata, branim ga od onih koji bi da ga neistinama brane.

Ocekujem da mi nece uzeti to suvise za zlo. :)
Covece, da li si ti pogledao poruku na koju sam ja odgovorio, pa si ti poceo moj odgovor da kritikujes?
Boki je poceo pricu o sansama i verovatnocama. Ja sam mu po istim linijama onda i odgovorio. Sto grdis mene za to?

Opet, sta je tebi nejasno oko definicije pojmova "istina" i "neistina".
Da li ti razumes da laz ostaje laz ma ko je izgovorio, iz kojih god motiva? I da istina ostaje istina?

Ako je EU usred "monstrumske antireligiozne kampanje" - to ne menja nista. Ono sto si ti ovde citirao su i dalje neistine. Ako EU nije usred takve kampanje - to opet ne menja nista. Ono sto si ti citirao su i dalje neistine.

Sta je tako tesko razumeti u vezi ovoga?
Da li moram da crtam? Evo ti jedan misaoni eksperiment, samo jedan korak odaljen od stvarnosti:

Zamisli da sutra neki pravoslavni pop lupi glavu, malo skrene, pa pocne da prica kako je Zemlja u stvari ravna ploca, i kako su svi podaci koji se suprotstavljaju tome izmisljotina i zavera raznih satanista i ateista. Svi ti geografi i istrazivaci, od Magelana do danas, su samo deo velike svetske zavere da se od ljudi sakrije Bozja istina.

I sad taj pop pise knjige, i te knjige postanu popularne, i pocnu da se pojavljuju svuda po Evropi.

I onda se dese dva stvari.

Prvo, naucnici i razumni ljudi pocnu da se protive tom popu i njegovim knjigama, i da brane geografiju i astronomiju od njegovih gluposti. I oni pocnu da pisu knjige i tekstove u kojima pazljivo objasnjavaju zasto popovi argumenti apropo ravne zemlje nisu istiniti.

Drugo, svi ljudi koji mrze pravoslavnu crkvu pocnu da koriste ovog popa kao ulaz za napad na svo pravoslavlje. Pocnu da daju ukaze i izjave, i da koriste gluposti koje ovaj pop prica eda bi napali i ocrnili celu pravoslavnu ckrvu.

I sta sada? Pop se ne da zbuniti: on prosto ignorise naucnike i nauku, vec pokaze prstom na ove protivnike pravoslavlja i kaze "Eto, vidite! Ovi zlocinci mene napadaju! To je dokaz da ja govorim istinu! Zemlja je zaista ravna ploca!"

Da li ti ovo moze doci do nivoa primecivanja, Eremito? Kada ti prenosis kreacionisticke lazi u ime religije, ti omogucavas svakom protivniku religije da te napadne - i to uspesno, zato sto si istinu stavio na njegovu stranu. A na kraju price, istina pobedjuje.

Ako zaista zelis da odbranis religiju od EU, prestani da govoris neistine u ime religije. Onda EU nece imati nacina da napadne religiju. Ako hoce da je napadne, morace da izmislja lazi - a u tom slucaju, ti ces imati prednost, jer ce istina biti na tvojoj strani
:dash:

Ne, Eremito, to opet nije istina.
Ja ne prikazujem nauku kao jedinu istinu. To nikada, nikada, nikada nisam radio.
Ja prikazujem nauku kao jednu istinu, pored koje postoje i druge. Na istinitu nauku treba dodati istinsku veru. Ali istine ne potiru jedna drugu, vec se nadogradjuju i dopunjuju.

Ti prikazujes nauku kao laz, a naucnike kao lazove i prevarante (te sakrivaju kosture u Britanskom Muzeju, te izbegavaju da izuce stvari koje im se ne svidjaju, te lazu o prelaznim fosilima, ma sve laz do lazi cela ta nauka bre, kakvi su to ljudi ti naucnici). Bez i trunke stida pljujes po generacijama ljudi koji su zivot posvetili pokusajima da se razume svet u kome zivimo. Nisi, cini mi se, cak ni svestan da to radis.

A onda tu laznu nauku dopunjujes "verom" koja se svodi na tvoji licni ponos.

Ti tvrdis da je tvoje misljenje o religiji, tvoja interpretacija Biblije, jedino sto moze biti istinito. Po tebi, sve sto se sukobljava sa tvojim misljenjem je napad na Boga i religiju. Pa ako se sva nauka sukobljava sa tvojim misljenjem , onda nauka mora biti zla i ateisticka, jelte.
Ne pada ti ni na pamet, ni za jedan trenutak, da iko ko se tebi protivi moze imati drugaciju interpretaciju vere, mozda cak i samo malo drugaciju ideju Boga. Ako se neko ne slaze sa tobom, on mora biti ni pet ni sest nego bas sluga NSP, ili satanista, ili ateista, ili ko zna sta sve ne.
I to sve, opet, bez i trunke stida.
Iskreno, ako neko radi protiv religije, to si ti. Sa takvim prijateljima, religija ce propasti cak i ako nema nikakvih neprijatelja.

Заиста си мЛого напоран и невероватно опширан тако да си ме дефинитивно уверио да патиш од логореје. Ако се ти бавиш науком онако како се бавиш "доказивањем" на овом пдф - нећеш далеко догурати. Нагомилавањем великог броја километарских постова - ниси добио квалитет, напротив, добио си покушај да затрпавањем безброј раштрканих мисли обезвољиш саговорника да ти одговори, тј. да дигне руке од расправе са тобом. Бзвз...

Али бескрајно сам ти захвалан што си ми преко својих исписаних мисли омогућио да упознам и схватим шта је то научни фундаменталиста и талибан . Нисам никада размишљао о научЕЊацима на овај начин, нити сам икада и помислио да би један атеистички научник могао да ме толико УТВРДИ У ВЕРИ као што си ти учинио - и хвала ти на томе.

1. ИСТИНА ЈЕ РЕЛАТИВАН ПОЈАМ - довољно ти је чак и на гуглу да укуцаш ту
реч и добићеш солидну дефиницију.

2. ИСТИНА НИЈЕ У ТВОМ ПОСЕДУ самим тим што је релативна. Твоје понашање
као и Резолуција Савета ЕУ је фатална грешка. Људи па и деца највише воле
забрањене ствари, тако је вазда било. Постоји нешто што се зове СЛОБОДА
ИЗБОРА и СЛОБОДА ВЕРОИСПОВЕСТИ, тако да креационисти имају право да
верују у шта год хоће - њихов проблем, имају право да пропагирају своје
виђење света и Бога - њихов проблем. А ти а и Савет ЕУ немате право
да забрањујете - забрањено је забрањивати.

3. У трећини држава САД избачен је дарвинизам из школства и прихваћен је
креационизам а Америка је ИДОЛ демократије већини људи на Планети.
Чак је у Америци штампана и нова Библија у коју је убачена реч КРЕАЦИЈА...
зар није корисније да ти и теби слични усмерите своје отровне стреле на Америку??? А? Не смете ни да зуцнете - јер ћете добити по лабрњи! Него си овде нашао да ми хистеришеш на креационизам - као да тај покрет у Србији има било какво упориште. (Да те обавестим, надам се да ће то да те
развесели: емисија тог неког Петровића-креационисте на радио-Светигора
је укинута и одбачена јер је тај лик почео да лупа и да се меша у тумачење
Светог писма СПЦ). Иначе, у међувремену(пре свега захваљујући теби)
погледао сам нека снимљена предавања тог лика - на мене је оставио утисак
обичног шарлатана иако је и он неки инжењер, тј. научЕЊак.

4. Као што знаш Црква забрањује читање јеретичких књига - и баш зато их и
читам.... разне Алистере Кроулије... па и креационисте, зашто да не...

Nije problem u citiranju, problem je u citiranju toga kao istine, a odbacivanju svega sto se sa time ne slaze.

Strah? Panika? Gde?
Sta je, po tebi, odgovarajuca reakcija na netacne informacije?

Zamisli da sutra dodje neki sektas ovde, pa pocne da prica svasta o pravoslavnoj crkvi. Razne potpuno nebulozne stvari o doktrini crkve, o Svetim Ocima, sve po redu.

Sta bi ti radio? Cutao? Ili bi mu odgovorio - ispravio greske, naveo tacne podatke.
Sta bi mu odgovorio kada bi on na to rekao "Sto sav taj strah i panika, ja samo citiram"?

Zasto to ne proveris?
Jer autori velike vecine onoga sto si citirao nemaju nikakve veze sa naukom.
Je li?
Ok, evo da probam.

"U svim pravoslavnim manastirima se nalaze iskopani tajni tuneli izmedju muskih i zenskih celija. Monasi i monahinje se sastaju u podzemnim sobama, gde vode orgije. Kada monahinje zatrudne, onda popiju tecnosti koje dovedu do abortusa, a abortirane bebe se sahranjuju u posebnim podzemnim sobama povezanim sa tim tunelima."

(Verovao ili ne, ovo je stvari primer. Ovu bedastocu mi je mrtav-hladan pricao jedan baptista ovde u Americi. Procitao u nekoj knjizi - i veruje covek, sta ce. "Ne moze da proveri, sta on zna". )
Sta bi ti rekao kada bi neko ovo napisao, pa kada se ti pobunis, odgovorio sa "Nikome nece skoditi vise informacija"?
Eremito, neistina nije informacija.

Kada ti kazes da naucnici sakrivaju kostur u Britanskom Muzeju, to nije informacija: to je blacenje ugleda svih naucnika koji rade na ovom polju, jer po tvojim "informacijama", oni su svi lazovi i prevaranti.
Kada kazes da geolozi nisu objavili nista o Karipskom basenu jos od 1901-ve godine, to nije informacija. To je laz, koja direktno negira postojanje hiljada knjiga i desetina hiljada studija - i sav rad hiljada geologa i drugih naucnika koji su na ovom podrucju radili vise od sto godina.

Reci da se desilo nesto sto se nije desilo, da postoji nesto sto ne postoji, da ne postoji nesto sto postoji, ili da se nije desilo nesto sto se jeste desilo nije i ne moze biti informacija.

1. СПЦ прихвата све научно доказане истине - очигледан је проблем са
научницима-талибанима који су умислили да су "пророци" НСП и Њу Ејџа а то
је случај са тобом.

2. Ово крупно болдовано је до сада најдуховити коментар у фазону "замисли"
ахахаха...
rofl.gif
алоооо....... ти се човече налазиш на пдф Религија Крстарице
а то је најбогохулнији форум на српском језику са безброј секташких и
увредљивих тема на коме они који се усуде да озбиљније одговоре бивају
и бановани тј.уклоњени...

Како сте смешни, бре... па деценијама у назад је код нас постојала атеистичка државна школа - и шта сте на крају добили... хехехе, пуне цркве и веронауку у школама... и цело ово квази-брижно наклапање се своди на покушај пропалих комуњара да веронауку избаце из школског система - али надам се да би за тако нешто требало и Парламент да гласа. Код нас се НЕ УЧИ КРЕАЦИОНИЗАМ него постоји веронаука и у томе је цака- ВАМА ВЕРОНАУКА СМЕТА ЈЕР СТЕ БЕЗБОЖНИ, СМЕТА ВАМ БОГ!!!

Jes. Sada je u državne škole uvedena veronauka, Srbija je izrešetana bombama, vlada beda, kriminal i nezaposlenost, Kosovo je otpalo od Srbije. Neto dobitak je otprilike minimalan. :confused:

Poslednja izmena:
Jes. Sada je u državne škole uvedena veronauka, Srbija je izrešetana bombama, vlada beda, kriminal i nezaposlenost, Kosovo je otpalo od Srbije. Neto dobitak je otprilike minimalan. :confused:

Ахам, у праву си - баш ти хвала што си ми отворио очи а нисам до сада знао да су за све што нас је снашло КРИВИ:

1. СПЦ која је потпуно скрајнута од 1945. године
2. "четници" - који не постоје, и
3. ВЕРОНАУКА која је уведена као изборни предмет
после бомбардовања (значи необавезна)
icon_baby.gif

Ево какав је научЕЊачки систем резовновања и закључивања... невероватно.

Ахам, у праву си - баш ти хвала што си ми отворио очи а нисам до сада знао да су за све што нас је снашло КРИВИ:

1. СПЦ која је потпуно скрајнута од 1945. године
2. "четници" - који не постоје, и
3. ВЕРОНАУКА која је уведена као изборни предмет
после бомбардовања (значи необавезна)
icon_baby.gif

Ево какав је научЕЊачки систем резовновања и закључивања... невероватно.

Jes, crkva je skrajnuta 45, ali čim se povampirila, počele su i nevolje.
Četnici su poznati po tome da zbrišu kad je gusto i da se pojave kao strvinari kad ima šta da se dere.
Veronauka je zamena za sve ono što je upropašćeno u poslednjih četvrt veka.

Jes, crkva je skrajnuta 45, ali čim se povampirila, počele su i nevolje.
Četnici su poznati po tome da zbrišu kad je gusto i da se pojave kao strvinari kad ima šta da se dere.
Veronauka je zamena za sve ono što je upropašćeno u poslednjih četvrt veka.

Ето видиш, и ко после да верује теби као атеисти када се бавиш овако безочним лажима. Свако нормалан иза овога мора да сумња у све што напишеш па макар то било да "сада пада снег" - прво морам да погледам кроз прозор... ***...

Ето видиш, и ко после да верује теби као атеисти када се бавиш овако безочним лажима. Свако нормалан иза овога мора да сумња у све што напишеш па макар то било да "сада пада снег" - прво морам да погледам кроз прозор... ***...

Nije obavezno da sneg istovremeno pada i kod mene i kod tebe... :neutral:
A šta sam to slagao? z:shock:

Jok. Gledao sam previše televiziju uopšte. Tako sam video i ono:
"Ja faša kralj!"

Јес' вала, ја не пропуштам документарне говоре аустроугарског каплара... ударам главом о патос од смеха када чујем тај таленат и тај "српски"... а и певали сте:

"Ми имамо три јуначка сина
Енвер-Хоџу, Тита и Стаљина"... или

"Друже Тито - ти си вођа,
сруши круну Карађорђа!"

...
2mw5iio.gif
2mw5iio.gif
2mw5iio.gif
и још се после представљате као нормални...а до дан-данас плаћамо ваша глупирања...

Јес' вала, ја не пропуштам документарне говоре аустроугарског каплара... ударам главом о патос од смеха када чујем тај таленат и тај "српски"... а и певали сте:

"Ми имамо три јуначка сина
Енвер-Хоџу, Тита и Стаљина"... или

"Друже Тито - ти си вођа,
сруши круну Карађорђа!"

...
2mw5iio.gif
2mw5iio.gif
2mw5iio.gif
и још се после представљате као нормални...а до дан-данас плаћамо ваша глупирања...

Ima ona narodna priča o Eri kad se vratio iz vodenice i krenuo da bije ženu što mu nije dobro zavezala džak sa pšenicom, pa je putem morao tri puta da ga ponovo vezuje. z:shock:

(Primećujem da imaš probranu kolekciju partizanskih pesama. Ja ni jednu od citiranih nigde nisam ni čuo ni pročitao z:mrgreen:)

нити сам икада и помислио да би један атеистички научник могао да ме толико УТВРДИ У ВЕРИ као што си ти учинио - и хвала ти на томе.

Ok, posle ove poruke se konacno razumemo. Ti verujes da je istina relativan pojam:

1. ИСТИНА ЈЕ РЕЛАТИВАН ПОЈАМ - довољно ти је чак и на гуглу да укуцаш ту реч и добићеш солидну дефиницију.

Po toj definiciji, mozes da tvrdis sta god hoces i da to zoves istinom.

Recimo, mozes mene da zoves "ateistickim naucnikom". Sad, sto ja nisam ateista, to nije bitno - istina je relativna.

Ne znam samo da li si potpuno razmislio o tome sta ovo u stvari znaci.

Ako je istina relativna, onda to vazi za sve istine, zar ne? Ili samo za one koje ti izaberes?

Recimo, da li postoji Bog? Ili postoji ili ne postoji. Ja bih rekao da postoji samo jedan istinit odgovor. Ali po tebi ne - po tebi je istina relativna. Moze istovremeno da postoji i da ne postoji.

Sta tvoja sabraca u veri misle o tvojoj izjavi? Sale, Boki, Sumaheru, Jedite kod Dzoa - sta mislite, da li je istina relativna stvar, drugacija za svakog coveka?

Постоји нешто што се зове СЛОБОДА ИЗБОРА и СЛОБОДА ВЕРОИСПОВЕСТИ, тако да креационисти имају право да верују у шта год хоће - њихов проблем, имају право да пропагирају своје виђење света и Бога - њихов проблем. А ти а и Савет ЕУ немате право да забрањујете - забрањено је забрањивати.

Naravno, Eremito. Svako ima pravo da veruje u sta god hoce, i niko ne moze da mu to zabrani. Ni EU nije pokusala da zabrani kreacionizam.

(Usput, tebi je mozda nejasno da ja ne volim ni politiku EU, ni pokret globalizacije, a pogotovo ne volim ovu novu "religiju ljudskih prava" koja se svodi na sebicnost i izolaciju pojedinca iz zajednice?)

Pitanje je samo sta ce se predavati u skolama. Da li ti smatras da svako moze da decu u javnoj skoli uci cemu god hoce? Da astrolozi, recimo, mogu da pocnu da uce decu o astrologiji i citanju astroloskih karti, kao da se radi o nauci a ne o sujeverju?

To je pitanje oko koga EU vrsi raspravu.

Ja sam sa tobom vrsio raspravu oko istine, za koju verujem da je apsolutna. Sada, izgleda, vodim raspravu o prirodi istine.

3. У трећини држава САД избачен је дарвинизам из школства и прихваћен је креационизам

Krenuo sam da ti kazem da ovo nije istina.

Ni u jednoj od drzava SAD nije izbacena evolucija, niti je prihvacen kreacionizam. Stavise, ucenje religije u javnim skolama je u SAD zabranjeno (zato sto bi inace svaka sekta htela da predaje svoju religiju), a kreacionizam potpada pod religiju (po odluci Vrhovnog Suda SAD iz 1986-te).

Otud, nigde u SAD, ni u jednoj od drzava, cak ni u Alabami, neces naci nijednu javnu skolu (onu za koju placaju porezi) u kojoj se otvoreno predaje kreacionizam. Privatne skole - one za koje placaju roditelji - su uvek mogle, a i danas mogu, da predaju sta god hoce.

Ovo sam krenuo da kazem. :) Ali posto si mi rekao da je istina relativna, ja mozda "nemam istinu". Mislim, cinjenica je da je ono sto si rekao nije tacno - mozes sam da proveris ako hoces, lako je uraditi pretragu na Internetu, ili pozvati nekoga ko zivi ovde. Ali istina je relativna - ono sto ti hoces da bude istinito je za tebe istinito.

Pa ajde onda - reci mi, koje su to drzave SAD u kojima je "izbacen darvinizam i prihvacen kreacionizam", i navedi mi samo jednu jedinu javnu skolu u SAD u koju mogu da odem i da slusam cas iz kreacionizma.

Ako je to istina - cak i relativna - mocices da mi to kazes, zar ne?

зар није корисније да ти и теби слични усмерите своје отровне стреле на Америку??? А? Не смете ни да зуцнете - јер ћете добити по лабрњи! Него си овде нашао да ми хистеришеш на креационизам - као да тај покрет у Србији има било какво упориште

Dragi moj Eremito, ja zivim u Americi, i veoma sam aktivan ovde po ovom pitanju. Ovo je, u neku ruku, moj hobi - popularizacija nauke, pogotovo biologije.

Ovde postoje razne organizacije koje pokusavaju da se bore protiv sveprisutne kreacionisticke propagande, i za sada, nasa strana vodi - kreacionisti stalno pokusavaju da uvedu kreacionizam ili umanje prisustvo evolucije u skolama, ali uspevamo da ih manje-vise drzimo na odstojanju.

Nasim "otrovnim strelama" sastavljenim od naucnih cinjenica. :)

Tako da me opet - po ko zna koji put - optuzujes za nesto sto nije istina (osim mozda u tvom, relativnom smislu).

Po petstoti put, zasto ne pitas pre nego sto kazes? Mogao si da me pitas da li ja radim protiv kreacionizma u Americi, pre nego sto pocnes da pricas o tome kako se ja "ne usudjujem da ne bih dobio po labrnji". Ali ti nisi pitao, vec si samo odlucio sta ti zelis da bude istina.

Sto u stvari nije cudno, ako si relativista...

4. Као што знаш Црква забрањује читање јеретичких књига - и баш зато их и читам.... разне Алистере Кроулије... па и креационисте, зашто да не...

Ok, samo napred. Ali nadam se da ces mozda jednom procitati i nesto naucnih knjiga.

Mada, dogod smatras da je istina relativna stvar...nece to mnogo postici. :(

inace ja volim da nauku povezem sa verom a ne verujem bukvalno :mrgreen: kao neki da je Bog stvorio svet za 6 doslovnih dana nego je to simbolika... dan je jedan period koji ne znamo koliko je trajao... a i to je potpuno nebitno za veru ...

Upravo.

Vera treba da bude deo potrage za svojom unutrasnjom prirodom. Rad na tome da se bude bolje ljudsko bice.

Ne negacija cinjenica prirode.

a pitanje kako je nastala Zemlja? i svemir?

Zar nije logicno da je morao postojati neko ko je pokrenuo proces nastanka svemira ? z:)

Nije logicno, u stvari. Da je logicno, bilo bi stvar razuma, ne stvar vere. :)

Pogledaj prethodnu diskusiju, da se ne bih ponavljao - poruke broj 1587 i 1615.

Ok, posle ove poruke se konacno razumemo. Ti verujes da je istina relativan pojam:

Po toj definiciji, mozes da tvrdis sta god hoces i da to zoves istinom.
Recimo, mozes mene da zoves "ateistickim naucnikom". Sad, sto ja nisam ateista, to nije bitno - istina je relativna.
Ne znam samo da li si potpuno razmislio o tome sta ovo u stvari znaci.

Ako je istina relativna, onda to vazi za sve istine, zar ne? Ili samo za one koje ti izaberes?

Recimo, da li postoji Bog? Ili postoji ili ne postoji. Ja bih rekao da postoji samo jedan istinit odgovor. Ali po tebi ne - po tebi je istina relativna. Moze istovremeno da postoji i da ne postoji.

Ja sam sa tobom vrsio raspravu oko istine, za koju verujem da je apsolutna. Sada, izgleda, vodim raspravu o prirodi istine.

Само је АПСОЛУТ(Бог) АПСОЛУТАН.

На жалост, довео си ме дотле да морам да ти цитирам википедију:

Истина

Са Википедије

http://sr.wikipedia.org/wiki/Истина#searchInput

Истина је вредност која се реализује у процесу сазнавања, свакодневног и научног. Различите теорије тумаче овај појам као однос између сазнања формулисаног у судовима и објекта на који са те сазнања односе; разлика је у томе што какав карактер приписују том односу и шта се сматра критеријумом истине.
Неке "неокласичне" теорије истине сматрају да се истинитост састоји у непротивречности скупа судова или у користи коју појединац или друштво могу да стекну на основу сазнања.
Апсолутна истина је идеал коме се људско сазнање приближава низом релативних истина, не достижући га никада у потпуности. То је истина коју никакво накнадно сазнање није измјенило, кориговало итд.
Постоје разне теорије истине
1. Теорија коресподентности је најстарија и најзначајнија. Ова теорија је најближа захтевима здравог разума. Први ју је формулисао Аристотел у "Метафизици". По овој теорији истина је одговарање једног тврђења стварности.
2. Теорија евидентности
3. Теорија кохерентности
4. Теорија верификације
5. Дијалектичка теорија истине

Свака се поједина ствар апсолутно назива истинитом по њеном односу према уму од кога зависи. Зато се вештачки створене ствари називају истинитим по свом односу према нашем уму. Наиме, она се кућа назива истинитом која постиже сличност са обликом који је у градитељевој замисли, а говор се назива истинитим, уколико је израз истинитог сазнања. На сличан се начин истинитима називају природне ствари, уколико постижу сличност са идејама, које су у божијој мисли. Истинитим се наиме назива камен, јер постиже природу својствену камену према претходној замисли божијег ума. Тако је дакле истина првенствено у уму, а тек на другом месту у стварима, уколико се оне изједначују с умом као својим исходиштем ... Треба казати да стари филозофи нису говорили да врсте природних ствари потичу од неког ума, него долазе од случаја. А како су сматрали да истина уноси упоређивање са умом, били су присиљени истину ствари поставити у однос према нашем уму. Из тога су произилазила неслагања, о којима расправља Филозоф. До тих неслагања не долази, ако прихватимо да се истина ствари састоји у упоређивању са божијим умом.
Тома Аквински, Сума теологије[1]

Krenuo sam da ti kazem da ovo nije istina.

Ni u jednoj od drzava SAD nije izbacena evolucija, niti je prihvacen kreacionizam. Stavise, ucenje religije u javnim skolama je u SAD zabranjeno (zato sto bi inace svaka sekta htela da predaje svoju religiju), a kreacionizam potpada pod religiju (po odluci Vrhovnog Suda SAD iz 1986-te).

Otud, nigde u SAD, ni u jednoj od drzava, cak ni u Alabami, neces naci nijednu javnu skolu (onu za koju placaju porezi) u kojoj se otvoreno predaje kreacionizam. Privatne skole - one za koje placaju roditelji - su uvek mogle, a i danas mogu, da predaju sta god hoce.

Ovo sam krenuo da kazem. :) Ali posto si mi rekao da je istina relativna, ja mozda "nemam istinu". Mislim, cinjenica je da je ono sto si rekao nije tacno - mozes sam da proveris ako hoces, lako je uraditi pretragu na Internetu, ili pozvati nekoga ko zivi ovde. Ali istina je relativna - ono sto ti hoces da bude istinito je za tebe istinito.

Pa ajde onda - reci mi, koje su to drzave SAD u kojima je "izbacen darvinizam i prihvacen kreacionizam", i navedi mi samo jednu jedinu javnu skolu u SAD u koju mogu da odem i da slusam cas iz kreacionizma.

Ako je to istina - cak i relativna - mocices da mi to kazes, zar ne?

Ok, samo napred. Ali nadam se da ces mozda jednom procitati i nesto naucnih knjiga.

Mada, dogod smatras da je istina relativna stvar...nece to mnogo postici. :(

У овом раду је набројано пет држава у Америци. У питању је ОРИГИНАЛНИ НАУЧНИ РАД ЕТНОГРАФСКОГ ИНСТИТУТА СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ ЉИЉАНЕ ГАВРИЛОВИЋ ПОД НАСЛОВОМ ПРИЧЕ О ИСТИНИ И ТОЛЕРАНЦИЈИ КРЕАТОРИ И КРЕИРАНИ.

http://209.85.129.132/search?q=cach...cionisti+u+SAD&hl=sr&ct=clnk&cd=10&lr=lang_sr
http://www.etno-institut.co.yu/GEI/GEI_LV_1/gavrilovic.pdf.
Иначе тај научни рад говори у корист еволуционистима... хехехе... ја сам само извукао неке податке - па ако лаже та особа у јавно објављеном научном раду као што ти кажеш онда значи да људима који су научници не треба веровати више ни једну једину реч.

Poslednja izmena:

Back