Ateizam

Malo sam oduzila, ali stalno citam na ovom forumu, kako svi sa obe noge stoje na zemlji, zaklinju se u svoju nauku, ovi drugi u Bibliju i svi su hrabri. Hrabar je lako biti na recima, ali kad hrabrost svoju moras pokazati na delu (na tankoj liniji izmedju zivota i smrti)...e, to je podvig vredan i nauke i Biblije.

tampon zona?
ja mislim da ce tebi biti potrebna velika hrabrost

Ja sam agnostik. Moje dugo i bezbrizno vreme ateizma naglo je prekinuto, znate vec...onim uobicajenim dogadjajem, borba izmedju zivota i smrti...krajnje dosadna za ljude koji odlucno i suvereno vladaju zakonima fizike a narocito gravitacije. Moja borba za zivot je trajala celu noc, i zahvaljujuci znanju lekara...tu sam. Eh, ti lekari...svasta vide a tako su malo placeni.

Sta se te noci desavalo, to uopste nije bitno za ovo sto zelim reci...to je samo ipak moj dozivljaj koji nema znacenje za druge ljude. Mnogo sam citala posle tog dogadjaja... jedna stvar je zanimljiva. Svi do jednog, ko je imao slicno iskustvo, zivi zivot drugacije...sta to znaci? Shvataju vrednost zivota. U tom smislu, njihovi zivoti ostaju prividno isti, ali oni znacenje reci "zivot", uvazavaju sa dubokim postovanjem. [SUB]Dobili su poklon...bonus...koji zele da potrose sa zahvalnoscu. Zanemarljiv broj pada u [/SUB]depresiju. Zasto? Dugo je za pisanje. Neki posle vracanja u zivot odlaze u krajnost, posvete se Bogu ili kojoj vec religiji pripadaju, mnogi postanu agnostici kao i ja...ali nijedan vise nije ateista. Ne verujete? Verujem vam da ne verujete. Sumnjate? Znam da sumnjate...inace se ne bi nakrcalo ovoliko vas ateista na forum religije...sto mene stvarno ne iznenadjuje.

Biblija mi ne pije vodu kao i mnoge druge slicne knjige, tipa svet je ljubav i ljubav je svet...
Imam svoje neko vidjenje univerzuma, sveta koji me okruzuje i meni je to dovoljno.

Jednostavno sam htela da kazem, da je svako od vas ateista, samo dotle - dok ne dodje cas (nekom pre, nekom kasnije) da potvrdi ateizam. Najhrabriji medju vama ce sigurno odbraniti svoj ateizam (kazem - najhrabriji jer je to stvarno cas kad valja biti hrabar)...Vecina vas preostalih ateista ce u tom trenutku moliti svakog boga koga se budu setili iz prica...Moliti bilo kog boga ili da prezivi ili ako je situacija strasna...onda da vas sto pre uzme. Morbidno zvuci, zar ne? Ali ne birate vi situaciju kako cete otici sa ovoga sveta. Jedini koji ima mogucnost da bira, to je samoubica. Mi ostali...pa, zavisi kakav nam zivot priredi odlazak.

Malo sam oduzila, ali stalno citam na ovom forumu, kako svi sa obe noge stoje na zemlji, zaklinju se u svoju nauku, ovi drugi u Bibliju i svi su hrabri. Hrabar je lako biti na recima, ali kad hrabrost svoju moras pokazati na delu (na tankoj liniji izmedju zivota i smrti)...e, to je podvig vredan i nauke i Biblije.

Veoma mi je žao što si prošla kroz ovo ružno iskustvo,ali šta se dešavalo posle toga je veoma subjektivan osećaj i to ne znači da će bilo ko ,ko doživi slično krenuti tvojim putem.Inače mozak je the mostbig iluzionista ni Hudini mu nije ravan.Iskreno meni je veoma neobično da si ti postala neko ko ne može da spozna boga jer postojanje ili nepostanje istog ne može da se dokaže.
Tvrdiš da su ateiste na ovom PDF isključivo zbog sumnje.Ta tvrdnja ne stoji,jer dobrom delu nas je zanimljiva religija kao društveni fenomen,zatim zadiranje iste u neke sfere života gde joj svakako nije mesto.Na neki način si napravila logičku pogrešku i veoma si generalizovala.Svi smo mi različiti takođe i iskustva su nam različita.

Kolege ateiste ( copyright by Jakob :)) iliti braćo ateisti by me u parodičnom smislu
ovo bi moglo da nam bude obavezno štivo i ove linkove sam već postavljala,međutim nije na odmet da ih ponovo postavim.

http://www.viruscomix.com/page433.html :lol:

.Inače mozak je the mostbig iluzionista ni Hudini mu nije ravan.Iskreno meni je veoma neobično da si ti postala neko ko ne može da spozna boga jer postojanje ili nepostanje istog ne može da se dokaže.
Tvrdiš da su ateiste na ovom PDF isključivo zbog sumnje.Ta tvrdnja ne stoji,jer dobrom delu nas je zanimljiva religija kao društveni fenomen,zatim zadiranje iste u neke sfere života gde joj svakako nije mesto.Na neki način si napravila logičku pogrešku i veoma si generalizovala.Svi smo mi različiti takođe i iskustva su nam različita.

O mozgu kao stvarno vestom iluzionisti...hmm...ne bih se upustala u tu temu a savetovala bih i tebi...cinjenica je da je dovoljno ispitan ali to ne znaci da znamo sve o njemu.

Ne bih imala nesto specijalno da dodam ...osim...moze biti da sam napravila logicnu gresku...vrlo moguce....ali ti si vrlo lepo objasnila u dve reci, zasto si na ovom PDF.Da li je to pitanje semantike, ali kad kazes "zanimljiva religija"...to je slicno kao "zanimljiva geografija", "hemija za pocetnike" ili "1000zasto, 1000zato". Ja nisam sveznalica po pitanju religije jer nisam vernik, ali ima nekih tema u religiji koje sam odlicno proucila i samo toga se drzim. Tamo gde sam tanka sa znanjem...prepustam... :)

A - Teos(na Grčkom) i u bukvalnom prevodu znači BEZBOŽNIŠTVO!
Stanje nemanja teističkih verovanja ili aktivno neverovanje u postojanje božanstva a kroz istoriju se vrlo često vezuje za filozofske škole agnosticizma, materijalizma, empirizma ili racionalizma ali nije nužno pravilo.
Sam izraz je nastao u 16-om veku a sama spontana verovanja da božanstva ne postoje stara su koliko i sam teizam.
Filozofska kapiranja koja danas zovemo ateizmom su mnogo starija od hrišćanstva i javljaju se u Aziji otprilike u 6-om veku pre nove ere... kada su nastale i nove religije... Taoizam u Kini, Džainizam i Budizam u Indiji...

Postoje dve vrste ateizma:

1. Slab ateizam - implicitni ili negativni ateizam, stanje neverovanja u božanstva

2. Čvrst ateizam - eksplicitni ili pozitivni ateizam, stanje verovanja da božanstva ne postoje

Dakle, sam svoj majstor. Veruj u sebe i misli svojom glavom... jer, i na autobusu piše ''banca intessa'' al' nema šalter!:mrgreen:

Nije šija nego je vrat :roll: Isto je da li ne veruješ da bog postoji ili veruješ da bog ne postoji.
Ja sam ateista. Čvrst ko stena. Rodiš se, odživiš svoje - i nestaneš kao da te nikada nije ni bilo. Nema tu udela nikakvog božanstva, samo delovanje prirodnih zakona.

Ne podnosim da mi neko osporava pravo na taj stav, etiketira me ili osporava, jer ni ja nikome ne osporavam pravo da veruje u šta hoće. Vera ili nevera je lična stvar.

Nije šija nego je vrat :roll: Isto je da li ne veruješ da bog postoji ili veruješ da bog ne postoji.
Ja sam ateista. Čvrst ko stena. Rodiš se, odživiš svoje - i nestaneš kao da te nikada nije ni bilo. Nema tu udela nikakvog božanstva, samo delovanje prirodnih zakona.

Ne podnosim da mi neko osporava pravo na taj stav, etiketira me ili osporava, jer ni ja nikome ne osporavam pravo da veruje u šta hoće. Vera ili nevera je lična stvar.

Kao što reče starina Novak malom Radojici kad su ih ono navatali Turci:
- Reci to njima. :sad2:

Ja i kažem, ponekad i svađalačkim tonom. Čudne smo mi zverke u ovoj zemlji, skloni tome da idemo iz krajnosti u krajnost. Do juče su gotovo svi bili ateisti, a onda su, preko noći, ti isti doživeli neku magičnu transformaciju i postali vernici. Došlo je vreme, da je u državi Srbiji, u 21. veku postalo sramno biti ateista. Svašta.

Ja i kažem, ponekad i svađalačkim tonom. Čudne smo mi zverke u ovoj zemlji, skloni tome da idemo iz krajnosti u krajnost. Do juče su gotovo svi bili ateisti, a onda su, preko noći, ti isti doživeli neku magičnu transformaciju i postali vernici. Došlo je vreme, da je u državi Srbiji, u 21. veku postalo sramno biti ateista. Svašta.

Premda tvrde da je u tom periodu bilo sramota biti vernik,odnosno da su postali ateiste pod prinudom :roll:
Bezkorisničkogimena čitala sam malo tvoje postove na PDF politika i znam da si u Italiji.Kakav je stav prosečnog Italijana prema veri,religiji,ateizmu?

The inhabitants of the earth are of two sorts:
Those with brains, but no religion,
And those with religion, but no brains.

* Abu'l-`Ala' al-Ma`arri

We are all atheists about most of the gods that societies have ever believed in. Some of us just go one god further.

* Richard Dawkins

Time spent arguing with the faithful is, oddly enough, almost never wasted.

* Christopher Hitchens

:cool::cool::cool::cool:

Premda tvrde da je u tom periodu bilo sramota biti vernik,odnosno da su postali ateiste pod prinudom :roll:
Bezkorisničkogimena čitala sam malo tvoje postove na PDF politika i znam da si u Italiji.Kakav je stav prosečnog Italijana prema veri,religiji,ateizmu?

Crkva je svetinja, neverovatno moćna iako zvanično odvojena od države, a koliko su Italijani religiozni to je već druga priča. Društvo koje prolazi kroz očitu eroziju morala po mom mišljenju teško da sačinjavaju istinski vernici... daleko od toga.

Inače, gaje kult Madone i drže se tradicije kada je u pitanju proslavljanje verskih praznika; krštenje i sklapanje braka u crkvi su - obavezni, mise i slično - ali pravih vernika ima jako malo. To je bar moj utisak.

Iskopao sam jednu zanimljivu pesmicu :

First dentistry was painless;
Then bicycles were chainless
And carriages were horseless
And many laws, enforceless.
Next, cookery was fireless,
Telegraphy was wireless,
Cigars were nicotineless
And coffee, caffeinless.
Soon oranges were seedless,
The putting green was weedless,
The college boy hatless,
The proper diet, fatless,
Now motor roads are dustless,
The latest steel is rustless,
Our tennis courts are sodless,
Our new religions, godless.

Arthur Guiterman

Inace pesmica je iz 1936,freaky !

Sve istine sažete su u Bibliji. Stari i Novi zavet.
E, za vreme Sina Božjeg Novi zavet još nije bio štampan. :mrgreen:

Да, још није био штампан, јер га је Син Божји у то време тумачио. Иначе тамо на крају пише да се више ништа не додаје ни одузима од тих Завета. А ви се не плашите шта би вам се могло десити због тога.

Да, још није био штампан, јер га је Син Божји у то време тумачио. Иначе тамо на крају пише да се више ништа не додаје ни одузима од тих Завета. А ви се не плашите шта би вам се могло десити због тога.

Ti treba da se plašiš šta bi ti se moglo desiti. Nikada nisam kuckao jednu jotu iz biblije ovde. Samo sam kopirao. Da se izbegnu greške.
Ti si, međutim sebi dozvolio slobodu da po svojoj volji presipaš čitave delove Novog zaveta u Stari.
I kada su te upozorili, ostade tvrdog srca i jed i čemer iz usta ti izlažahu.
Zato ti kažem, pokaj se, posti i skrušeno pristupi da se pričestiš. Pre nego što bude kasno. :neutral:

a ko ovde pominje stari zavet genije?

Ja am citirao ljude koji su pricali na temu ateizma.

I ne, ne plasim se sta ce mi se desiti jerbo boga nema :rtfm: :cool:

Back