Ateizam: Uvod u ateizam

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

cvrle77

Iskusan
Poruka
6.858
Ovo pisanije ce probati da pruzi generalni uvod u ateizam kao i bolje razumevanje istog. Koliko god cu pokusati da budem neutralan, zapamtite da je ovo ipak jednostrano glediste. Pozvao bih Vas da procitate i izvucete sopstvene zakljucke.

Da bih vam bolje docarao stvarnost, zamislicemo ovo kao razgovor izmedju teiste (vernika) i ateiste (ne-vernika). Sva pitanja ce biti upucena od strane teista, koja se konstantno provlace kroz forume, grupe, blogove.

Takodje, sva pitanja ce biti upucena iz hriscanskog ugla gledanja. Tako da kad govorim o religiji, mislim na hriscanstvo, judaizam i islam, kao najdominantnije, koje u njuhovu veru uvlace entitet boga, kao nad-bice, kreatora svega.

Šta je ateizam?

Ateizam je okarakterisan kao odsustvo vere u boga. Ovo odsustvo verovanja u boga, generalno dolazi kao namernan izbor, ili iz nemogucnosti u verovanje religijskih ucenja koja doslovno izgledaju nemoguca. Znaci, to nije jednostavno ignorisanje religioznih ucenja.
Neki ateisti idu dalje od jednostavnog neverovanja u boga, oni aktivno veruju da jedan odredjeni bog, ili bogovi, ne postoje. Samo odsustvo verovanja, opisano je kao pozicija slabog ateiste, gde je nasuprot tome, verovanje da bog ne postoji pozicija jakog ateiste.

Ako posmatramo ljude koji nikad nisu bili izlozeni konceptu boga, oni su stvar za posebnu debatu, bez obzira da li su oni ateisti ili ne, nije predmet ove teme.
Medjutim, vrlo je vazno da primetite tu razliku izmedju slabog ateizma, koji je skepticizam, i jakog ateizma koji explicitno veruju da bog ne postoji. Takodje, nemojte pretpostaviti da su svi ateisti nakllonjeni jakom ateizmu. Postoji vidljiva razlika. Neki ateisti veruju da nijedan bog ne postoji, dok drugi veruju da jedan specifican bog ne postoji.

Ali zar nije neverovanje u boga isto sto i verovanje da bog ne postoji?

Naravno da nije. Neverovanje znaci da osoba misli da nesto nije istina. Ne verovati da nesto nije istina nije isto sto i verovati da je nesto lazno. Neko jesdnostavno moze da nema nikakvu predstavu da li je nesto istinito ili lazno. Sto nas dovodi do agnosticizma.

Sta je onda agnosticizam?

Sta znaci termin freethinker? (Neko ko razmislja slobodno)

Sta je filozofsko opravdanje ili osnova za ateizam?

Zar nije nemoguce dokazati da nesto ne postoji?

Sta ako je boga u biti nemoguce detektovati?

Bog je jedini. On je vrhovno bice, kreator univerzuma. On po definiciji mora postojati.

Sta ako ja uspem lokalno da dokazem da bog postoji?

Ali svi znaju sta se podrazumeva pod recju bog?

Ok, ako ustanovimo sta znaci bog, i uspem logicki da dokazem da postoji, da li ce to biti dovoljno za tebe?

To onda znaci da tebe nista nece ubediti da bog postoji?

Ok, ti mislis da postoji neko filozofsko opravdanje za ateizam, ali zar to opet nije isto sto i religiozno verovanje?

Ok, mozda nije religija u strogom smislu te reci. Ali opet, verovanje u ateizam ili nauku je opet cin verovanja, kao sto je i religija?

Ako ateizam nije religija, onda je definitifno anti-religija?

Ali ako ne dozvoljavas da religija ima pravo glasa u drzavnom aparatu, to je isto kao i ateisticka drzava?

A molitve u skoli? Ako nema boga, sto onda maris ako se ljudi mole?

Pominjao si hriscane koji su organizovali donacije. Sta je sa ateistima? Zar nema nekih ateistickih skola i humanitarnih organizacija? Zar ateisti ne protestuju protiv religijskih donacija?

Rekao si da ateizam nije antireligijski. A da nije mozda oblik podume protiv onih koji se dizu?

Kako se ateisti razlikuju od drugih ljudi?

Obicni? Zar nemaju ateisti manje moralne standarde od teista?

Da li postoji nesto kao sto je "moral ateista"?

Zar nisu onda ateisti zapravo teisti koji odbijaju da priznaju postojanje boga?

Da li ateisti zele da veruju u boga?

Ali naravno da ateisti ne vide dokaze o postojanju boga, njihove duse nisu otvorene da to vide.

Da li je onda za ateistu smisao zivota bez smisla?

Kako se ateisti tese u vreme opasnosti?

Da li se ateisti plase da ce biti biti dokazano suprotno?

A kako je losa?

To nisu pravi vernici, samo su tvrdili da su vernici, kao izgovor.

Ocigledno da bi ekstremne forme verovanja trebalo preispitati. Ali posto niko nikada nije dokazao da bog ne postoji, ne verujem da bi sve ostale osnovne forme verovanja, bile glupost.

Ako je ateizam tako dobar, zasto postoji toliko mnogo teista?

Ali mnogo je kultura razvilo religiju. To mora nesto da znaci?

A sta je sa brojnim naucnicima i filozofima koji su zakljucili da bog postoji?

I da li ti stvarno kazes da to sto je religija rasirena, ne znaci nista?

Cak i ako religija nije istina, ako nista vise, bar siri svoju vaznu poruku. Koja su nacela ateizma?

Pokusacu da prevedem ceo tekst i dopunim sve u sledecih nedelju dana, ako bog da :per:

Ovo pisanije ce probati da pruzi generalni uvod u ateizam kao i bolje razumevanje istog. Koliko god cu pokusati da budem neutralan, zapamtite da je ovo ipak jednostrano glediste. Pozvao bih Vas da procitate i izvucete sopstvene zakljucke...
Cvrle zamrsio si se kao pile u kucine.
A to radi ovaj svet vec 25/26 vekova.
Termini "bog", "teizam", "ateizam" su ti samo smetnja,
Jer hteo ti ili ne da budes neutralan, upotrebljavas znacenja termina iz bilizih vremena, koja su ideoloski indoktrinirana.
Sto vise takvih pitanja - sve si dalje od odgovora.

Poenta je u tome da moras prevesti smisao u jasan nacin izrazavanja.
Naime sustina ove price je u:
- zakonitostima postanja i postojanja,
a srz je u znanju o:
- najmakrkantnijim silama tih zakonitosti.

Dakle, sustinsko pitanje nije da li su teisti ili ateisti u pravu, nego:
* da li je iko imao tacen predstave o ovim zakonitostima i njihovim silama!
Sve ostalo su nebuloze.
E, sada mozes da pocnes...
A lepo sam ti govorio da obratis paznju na 6-ti vek BC.

nije poenta brojnost, nego deo "ako je ateizam tako dobar...". ako pitanje nije hipotetičko, a nije, ko je pravio takvu komparaciju i na osnovu čega? ima tu još besmislenih pitanja, pa tako molim moderaciju da ili zaključa ovu temu ili da joj promeni naziv jer ovo sigurno nije uvod u ateizam :hahaha:

nije poenta brojnost, nego deo "ako je ateizam tako dobar...". ako pitanje nije hipotetičko, a nije, ko je pravio takvu komparaciju i na osnovu čega? ima tu još besmislenih pitanja, pa tako molim moderaciju da ili zaključa ovu temu ili da joj promeni naziv jer ovo sigurno nije uvod u ateizam :hahaha:
Dobro, brojnost nije poenta, ali je jak argument.

Uvek ima i besmislenih pitanja, ali je bitno da su vecina na mestu. Mislim da ne treba zvati moderaciju u pomoc, vec dokazivati Cvrletu, po tvojoj oceni, na besmislenost manjeg ili veceg broja pitanja. Moderacija ce reagovati ako neko vredja sagovornika ili spamuje temu, ali ne i da blokira raspravu o sustini jedne vazne drustvene pojave koja je pokrenuta u ovoj Cvrletovoj temi.

Dobro, brojnost nije poenta, ali je jak argument.

Uvek ima i besmislenih pitanja, ali je bitno da su vecina na mestu. Mislim da ne treba zvati moderaciju u pomoc, vec dokazivati Cvrletu, po tvojoj oceni, na besmislenost manjeg ili veceg broja pitanja. Moderacija ce reagovati ako neko vredja sagovornika ili spamuje temu, ali ne i da blokira raspravu o sustini jedne vazne drustvene pojave koja je pokrenuta u ovoj Cvrletovoj temi.

argument za šta?
meni većina pitanja nisu na mestu, već su ili besmislena ili pretenciozna, samo fali utah sa svojom serijom pitanja tipa zašto ne postoji fakultet za ateizam.

Hogariuse,
dok sam citao ove svete reci:

gotovo da sam te video u pristojno tamnom svecanom odelu!
Bez bureta i treznog.
Tvoje "uvlacenje" pod kozu kod nas Odinovaca ne prolazi. Moraces da podvijes rep, ako ti je potrebna vikinska zastita.

argument za šta?
meni većina pitanja nisu na mestu, već su ili besmislena ili pretenciozna, samo fali utah sa svojom serijom pitanja tipa zašto ne postoji fakultet za ateizam.
Ja tebe ne pitaz zasto brojnost nije argument. Ne mogu vise da odgovaram na pitanja. Hajde, argumentuj da vecina pitanja nisu na mestu, vec su ili besmislena ili pretenciozna, i zasto ti nedostaje Utaha, nasa draga Jutica.

Tvoje "uvlacenje" pod kozu kod nas Odinovaca ne prolazi. Moraces da podvijes rep, ako ti je potrebna vikinska zastita.
Hvala na ponudi (inace rec je bila o ironiji),
ali vikinsku zastitu uzivam od pravih Vikinga.

Skandinavski bogovi su bili izmedju ostaloga i vladari, a pojam za boga je etimoloski vezan za pramac broda.
Za ono/onog koje/koji predvodi, odnosno usmerava.
Kod kuce sam hogariuse - na svakom pedlju planete zemlje - svoj na svome.
I zastitu uzimam samo od onih koji imaju sta da ponude u konkretnim pojmovima i konkretnim pojavama.

"Vazna drustvena pojava" koju si ti bio pomenuo tu nema stihove.
Dzaba joj svecana formulacija.

Poslednja izmena:
Ja tebe ne pitaz zasto brojnost nije argument. Ne mogu vise da odgovaram na pitanja. Hajde, argumentuj da vecina pitanja nisu na mestu, vec su ili besmislena ili pretenciozna, i zasto ti nedostaje Utaha, nasa draga Jutica.

naravno da ne možeš više da odgovaraš na pitanja, pošto naginješ ka militantnom ateizmu, pa ti onda ova faq ateizam tema izgleda smisleno :tease:

Hvala na ponudi (inace rec je bila o ironiji),
ali vikinsku zastitu uzivam od pravih Vikinga.

Skandinavski bogovi su bili izmedju ostaloga i vladari, a pojam za boga je etimoloski vezan za pramac broda.
Za ono/onog koje/koji predvodi, odnosno usmerava.
Kod kuce sam hogariuse - na svakom pedlju planete zemlje - svoj na svome.
I zastitu uzimam samo od onih koji imaju sta da ponude u konkretnim pojmovima i konkretnim pojavama.

"Vazna drustvena pojava" koju si ti bio pomenuo tu nema stihove.
Dzaba joj svecana formulacija.
A ti si se bas uvredio. Pa zar, moj Milane, moja jabuko sa grane, ja, kao viking, nemam pravo da ironisem, zar ja kao snazan i poznat sirom sveta ne mogu da ti ponudim zastitu kao naknadu za, recimo, proucavanje istorije nordijskih bogova. I zasto si sebi dozvolio da omalovazavas balkanskog Vikinga, a velicas metiljave Norvezane i ostale Nordijce. Zar tebi nije poznato da primaju nase gastarbajere ne zbog rada vec da im "popravimo rasu". E, moj MilanceE, kako covek moze da ogresi dusu. Hajde da popijemo po jedno pivce:pivce::pivce::pivce:. Tri puta bog pomaze! Da si ti svojima ziv, zdrav i vecno veseo. Pa, naraavno, i nama na PFu.

naravno da ne možeš više da odgovaraš na pitanja, pošto naginješ ka militantnom ateizmu, pa ti onda ova faq ateizam tema izgleda smisleno :tease:
E, bas si nevaspitan. Foliras da si pripadnik nekakvog naprednog ateizma, a u stvari pripadas "kezi i plazi" ateizmu, i kritikujes druge plemenitije vrste. Odgovore nisam dobio, znaci da ih ne znas. Burazeru, ajde da ti i ja popijemo po jednu turu piva, vazi?:pivce:Naravno, na moj konto.

Utah! Gde si? :hej: Nedostajes Fixi...
Tema je dobra,samo treba spomenuti i registrovane ateisticke organizacije.
Sto mi se rec daleko cuje!!! - Do Amerike, jbt.!
A ti si se bas uvredio. Pa zar, moj Milane, moja jabuko sa grane, ja, kao viking, nemam pravo da ironisem, zar ja kao snazan i poznat sirom sveta ne mogu da ti ponudim zastitu kao naknadu za, recimo, proucavanje istorije nordijskih bogova...
Nije stavar u uvredi, nego u ponudi.
Sve ozbiljne ponude odlaze sa vec mrtvima.
Za pomocnim sam racunarom i ne mogu trenutno da ti navedem ime... (kasnije cu).
Hajde sto se glavne teme moraju uciti od odavno umrlih,
ali i za po neko zrnce moci medju svaremenijim razmisljanjima uvek zakasnim.

A sta imamo na talonu?
Proucavanje istorije nordijskih bogova radi nabijanja rogova Norvezanima?
Moze li ateizam time nesto? Osim da mu Utah nabija rogove...

Poslednja izmena:

A sta imamo na talonu?

Ti su cuveni ateista...

A sta imamo na talonu?
E sve sam verova, cak i da si reprezent dostojan Jutice, ali nisam verovao da ovako moze da zakenjas stvar. Procitaj, llebac ti se ogadio, sopstveni tekst, pa razmisli da li je ovo dovoljno da pred homofilijskom amerikom representujes srpske vernike na celu sa vladikama Pahomijem, Kazevendom i igumanom Ilirionom. .

Popi jedno na iskap :pivce:, a ostala polako. Jer ne moras se uopste uzrujavati.
Sa 5 banki spadam u redja lica koja ti ovde svakako nisu konkurencija ni u kojem smislu.
Nego, cisto principa radi, interesuje me:
Zasto ti se stalno omakne da nudis kada i sam znas znas da ces se posle 5 minuta pokajati? :cool:

P.S.
Izgleda da je Cvrle otisao casom da prevede jos samo Ramajanu i Mahabharatu,
pa ce upotpuniti spisak ove teme.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back