Ateizam-ubedjenje?

Искрено, питање је било са намером да се придружим осуди таквог наступа наставника. На силу се не уводи православље.
Обзиром да си ти то пренео, вероваћу да је истина. А додатак томе је то да сам лично чуо једног свештеника како се хвали да од 159-торо деце његових парохијана само деветоро не похађа верску наставу и да је тих деветоро "неки секташи и неверници". Моја вера се тако не намеће.
cuo sam slicne price.

kako smo svedoci,ovde na ovom forumu ima vishe ateista nego vernika..pitam se zasto je to tako...Ja znam zasto verujem i u sta verujem i ne trudim se preterano da ubedjujem nekoga u ispravnost toga...Ali na pdf religija ima mnogo nazovi ateista koji se iz sve snage trude da nam "objasne" kako smo u zabludi i kako smo izmanipulisani....pitanje za ateiste:da li vi to ljudi niste sigurni u to u sta (ne)verujete ili je nesto drugo u pitanju?kako lepo neko rece:ja kad bi video pdf "bezboznici" ne bi ni probao da ga otvorim a kamo li da ucestvujem u njemu...molim prisutne da objasne ovaj,po meni,fenomen...:dontunderstand:

ateista--covek koji je mnogo ljut na nekog vernika ili mnogo ljubomoran sto neki pop ima bolji auto od njega :aha:

ateista--covek koji je mnogo ljut na nekog vernika ili mnogo ljubomoran sto neki pop ima bolji auto od njega :aha:

ateista

Čovek čije šanse da vjeruje u Boga znatno variraju od situacije do situacije:

pri religijskim debatama - 0%
kad kasni na posao - 20%
na Božić, Uskrs, krsnu slavu - 40%
ako ga juri policija - 60%
ako nije dobro spremio ispit - 80%
pri gledanju utakmice na koju se kladio - 100%

нико не говори о Богу више од атеисте

kako smo svedoci,ovde na ovom forumu ima vishe ateista nego vernika..pitam se zasto je to tako...Ja znam zasto verujem i u sta verujem i ne trudim se preterano da ubedjujem nekoga u ispravnost toga...Ali na pdf religija ima mnogo nazovi ateista koji se iz sve snage trude da nam "objasne" kako smo u zabludi i kako smo izmanipulisani....pitanje za ateiste:da li vi to ljudi niste sigurni u to u sta (ne)verujete ili je nesto drugo u pitanju?kako lepo neko rece:ja kad bi video pdf "bezboznici" ne bi ni probao da ga otvorim a kamo li da ucestvujem u njemu...molim prisutne da objasne ovaj,po meni,fenomen...:dontunderstand:

Ateista-karijerista

Dok je "običan" ateista u fazonu "ja u boga ili nešto slično ne verujem, a ako nešto svevišnje i postoji mene to ne zanima" i nastavlja dalje sa svojim poslom i nikoga ne smara sa svojim stavovima i pogledima na hijerarhiju u unuiverzumu, ateista-karijerista je ono što Amerikanci i Britanci nazivaju "Pain in the ass", tj "bol u dupetu" (odnosno smor nad smorovima).

Elem, priča kaže sledeće: ateista-karijerista ima neodoljivu potrebu da do zla boga smara o nepostojanju bilo kkakve svevišnje duhovne sile. On (ili ona) to kategorički odbija i to je sasvim OK, jer ipak, svi mi imamo svoje poglede, verovanja, stavove i tako dalje. Međutim, ateista-karijerista mora non-stop da ponavlja kako ništa božansko ne postoji (čak i kada ga niko ne pita). Smara o pričama o sveštenstvu koje "zamljaćuje" narod sa "dosadnim besedama" o veri, bogu i ostalim religijskim temama, a njegova izlaganja zasenjuju svojom samouverenošću čak i špansku inkviziciju. Do kraja će se boriti da pobije svaki religijski stav, svaku, pa i najmanju naznaku nečega "uzvišenog" u bilo kojoj osobi na koju naiđe. Prosto čovek da pomisli da mu je to zanimanje.

Sve to jeste smešno, ali i žalosno na neki način. Tolikom svojom pričom o neverovanju samo pokazuje svoju slabost i svoju nesigurnost. I dok već pomenuti "običan" ateista jednostavno ne veruje i neće čovek da se opterećuje time (a nije mu zapelo ni da objašnjava zašto ne veruje), ateista-karijerista prezentuje svoj religijski stav, odnosno svoje neverovanje. Ceo koncept, cela teza kojom se on vodi nije ništa drugo do mlaćenje prazne slame, tj poziranje. Ateista-karijerista je ateista iz fazona, jer mu je nešto došlo da bude kul ili šta već - drugačiji.

http://vukajlija.com/ateista-karijerista/79919

Ateisti Srbije

Grupa koja se aktivno bori protiv religije bilo koje vrste i verovanja u bogove i slična natprirodna bića.

https://www.facebook.com/group.php?gid=48767957782

:hahaha::rotf: Da li je moguce da i toga ima??? :hahaha: Sto li su pa oni toliko ljuti na Boga pa ne zele da ljudi veruju u njega :roll: A osim toga, ako ga nema, zasto se uopste boriti protiv vere u njega? Znam dosta ljudi koji zive odlicno (mislim na dusevni mir) bas upravo zbog svoje vere. Pa cak i da su u zabludi, zasto im kvariti srecu? Oni su sa tom svojom verom srecni i pustis ih jer bez te vere bi najverovatnije patili i naneli neki bol kako sebi, tako mozda i drugima.

Pa cak i da su u zabludi, zasto im kvariti srecu? Oni su sa tom svojom verom srecni i pustis ih jer bez te vere bi najverovatnije patili i naneli neki bol kako sebi, tako mozda i drugima.
To je vrlo dobro pitanje, o kom su filozofi dosta razmišljali tokom prethodnih vekova.

U neku ruku je istina - iako su bogovi evidentno izmaštani, činjenica je da postoje ljudi koji u njima, i u pričama o njima, u očekivanju univerzalne pravde - nalaze neki svoj duševni mir.

Međutim, činjenica je takođe da oni mogu biti inspiracija i opravdanje za mnoge loše stvari, a na pravom mestu je praktikovanje i promovisanje potpuno pogrešnog modela mišljenja, koji se bazira na poverenju u autoritete, a ne na racionalnom mišljenju.

Istina je verovatno negde između...

:hahaha::rotf: Da li je moguce da i toga ima??? :hahaha: Sto li su pa oni toliko ljuti na Boga pa ne zele da ljudi veruju u njega :roll: A osim toga, ako ga nema, zasto se uopste boriti protiv vere u njega? Znam dosta ljudi koji zive odlicno (mislim na dusevni mir) bas upravo zbog svoje vere. Pa cak i da su u zabludi, zasto im kvariti srecu? Oni su sa tom svojom verom srecni i pustis ih jer bez te vere bi najverovatnije patili i naneli neki bol kako sebi, tako mozda i drugima.
zato sto ne postoji neko ko resi da ubije hiljade ljudi samo zato sto je ateista.
ali zato postoje religiozni ljudi koji su spremni da SAMO zbog svoje religije naprave zlocine.

Mislim da se vas dvojica niste najbolje razumeli... pretpostavljam da je Bubobubo mislio na veru kao primarni motiv, a jasno je da Pol Pot nije ubijao zato što je bio ateista, već iz nekih drugih razloga. Na drugu stranu, imamo dosta primera ljudi koji su ubijali zbog verskih predrasuda. Naravno, imamo i vernika koji su ubijali iz nekih potpuno ličnih razloga koji nemaju vezu sa njihovim religioznim osećanjem, tako da su praktično sve kombinacije moguće, osim što je teško zamisliti ateistu koji ubija zato što ne veruje u bogove.

To je vrlo dobro pitanje, o kom su filozofi dosta razmišljali tokom prethodnih vekova.

U neku ruku je istina - iako su bogovi evidentno izmaštani, činjenica je da postoje ljudi koji u njima, i u pričama o njima, u očekivanju univerzalne pravde - nalaze neki svoj duševni mir.

Međutim, činjenica je takođe da oni mogu biti inspiracija i opravdanje za mnoge loše stvari, a na pravom mestu je praktikovanje i promovisanje potpuno pogrešnog modela mišljenja, koji se bazira na poverenju u autoritete, a ne na racionalnom mišljenju.

Istina je verovatno negde između...

zato sto ne postoji neko ko resi da ubije hiljade ljudi samo zato sto je ateista.
ali zato postoje religiozni ljudi koji su spremni da SAMO zbog svoje religije naprave zlocine.

Cinjenica je da je religija bila puno puta dobar izgovor ljudima da drugima nanesu bol. Ubijanje zbog vere u Boga. Ne mogu govoriti u ime svih religija ali za vecinu za koje ja znam, ni jedna ne poziva na rat. Cak bih mogao da generalizujem i da kazem da se u slucajevima gde ljudi ratuju ili nanose drugom patnju iz religijskih razloga, radi iskljucivo o psihickom oboljenju licnosti. Takva osoba bi pronasla neki drugi razlog da ispolji svoju potrebu za agresijom isto tako cak i da nema vere u Boga. Poistovecivanje i vezivanje za odredjenu stvar (da li predmet, religiju ili bilo sta drugo) moze dovesti do takvih posledica. Ili jednostavno osobi nesto kvrcne u glavi i to je to.
Sa druge strane, imamo ljude koji su totalno srecni i bez religije. Majka pronadje dusevni mir u odgajanju svog deteta. Uziva u tome, vreme sa detetom je savrseno opusta.

Ne moze biti religija kriva za ratove. Ne moze biti ni zasluzna za srecu i dusevni mir. Sama religija je samo jedno pisano slovo u knjizi. Mrtva je. Ne sluzi nicemu. Tek kada covek otvori tu knjigu, ta religija dobija svoj zivot i to samo na nacin kako ce je taj pojedinac doziveti. Problem je u glavama ljudi, ne u religiji i Bogu.

Mislim da se vas dvojica niste najbolje razumeli... pretpostavljam da je Bubobubo mislio na veru kao primarni motiv, a jasno je da Pol Pot nije ubijao zato što je bio ateista, već iz nekih drugih razloga. Na drugu stranu, imamo dosta primera ljudi koji su ubijali zbog verskih predrasuda. Naravno, imamo i vernika koji su ubijali iz nekih potpuno ličnih razloga koji nemaju vezu sa njihovim religioznim osećanjem, tako da su praktično sve kombinacije moguće, osim što je teško zamisliti ateistu koji ubija zato što ne veruje u bogove.
Trebalo je da budem precizniji. Režim Pol Pota je ubijao budističke sveštenike, zato što je bio ateistički.
Da li je sada jasnije? ;)
Imajući u vidu izjave u stilu:"Borba protiv religije svim sredstvima.", meni uopšte nije teško da zamislim ateistu koji ubija zato što ne veruje u bogove.
Sizife, da sam na tvom mestu, ja bih išao na verovatnoću i udeo takvih ateista u ukupnoj populaciji ateista, pošto ćeš na polju dokazivanja egzistencije sigurno izgubiti. :cool:

Sizife, da sam na tvom mestu, ja bih išao na verovatnoću i udeo takvih ateista u ukupnoj populaciji ateista, pošto ćeš na polju dokazivanja egzistencije sigurno izgubiti. :cool:
Potpuno se slažem.... valjda se dovoljno poznajemo da znaš da ja sve držim na skali između 0 i 1.
:)

P.S. ".....In addition, Pol Pot killed many other Cambodians in his deadly cleansing of the “old society”. Educated and middle class people, Buddhist monks, police, doctors, lawyers, teachers, and former government officials were promptly executed, oftentimes along with their families."

остао си ми дужан одговора да ли су преци неверника (читај мајмуни) били на вишем нивоу свести од данашњег хм хомо сапиенса?

остао си ми дужан одговора да ли су преци неверника (читај мајмуни) били на вишем нивоу свести од данашњег хм хомо сапиенса?

Ne znam šta da ti kažem. Neke ekserimentalne životinje, čovek uspeva da nauči nečemu posle višestrukog ponavljanja.
Ni vernici ni nevernici nisu nastali ni od majmuna a ni od Boga.

Back