Ateisticki kutak

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da se vratimo na temu :mrgreen:

a9fc8a58.jpg

b3da86f0.jpg

Poslednja izmena:
Odlicno stivo koje svaki ateista treba da procita, da vidi kako je ateizam funkcionisao.
Dimitry V. Pospielovsky. A History of Soviet Atheism in Theory and Practice, and the Believer
New York (1988)

1.Lepše bi zvučalo umesto ateističkog kutka,bezbožnički kutak.
2.Ni ja ne verujem u boga, ali da li mi možemo ne verovati?Nešto što se milenijumima propagoralo postalo je krv i meso,i bezbožnici i verujući slično misle i osećaju kada su u pitanju suštinske stvari.Kako Niče kaže kad je buda umro njegova senka još se vekovima pokazivali.Upućujem na delo ovog čoveka tragične sudbine:"Vesela nauka" str.133 aforizam:108 i 109,tu je lepo objasnio šta je mislio pod "senkom" a i šta za njega znači ateizam,jedno popuno drugačije poimanje sveta.
3.Hrišćanstvo je imalo kako dobrih,tako i loših strana.Izlišno je meriti čega je bilo više.Ono polako isčezava,sve ima svoje vreme,sveštenici,ili kako ih Niče na sebi svojstven lucidan način naziva "sveti paraziti",dovijaju se da ga održe u životu, ali to je uzaludan posao.Na mesto hrišćanstva će doći neka nova religija,možda je ona već pred vratima samo još uvek naše "oči" nisu se dovoljno razvile da je vide.E.From kaže da je potreba za religijom ili kako on to zove "okvirnom orijentacijom" ili jednostavno smislom nužna,smisao pokušava da da filozofija,ali je neophodna i religija kaoko bi se zadovoljio onaj emocionalni aspekt čovekovog bića,jer kako on kaže čovek nije samo glava.Davno sam čitao Dostojevskog,a uz to bio sam i mlad,ali čini mi se da i on spominje kao jedan od najvažnijih,ako ne i najvažniji cilj života pronalazak smisla,da ide dotle da smatra da ukoliko se ne nađe smiso teško se.....Dostojevskog sam pomenuo kako bi uspostavio bar neku ravnotežu i kako mi neko,nedaj bože,ne bi zamerio da se pozivam samo na bezbožnike.
4.Izvinjavam se na dužini izlaganja jer ja ne volim kad vidim opširno obrazloženje,ali nešto sam bio raspoložen.Sad koliko ovo ima smisla,to vi sudite.Možda ne govorim suvislo jer mnogo toga mi se vrzma po glavi,ne mogu da sredim haos koji je ostao od različitih tumačenja svega i svačega.
PS
Pozdrav i svako dobro onima s kojima imam slična uverenja.A drugima takođe svako dobro i mir božiji.:bye:

изгледа да онај стари назив кафане није био примерен домаћем схватању секуларизма.. па смо уместо ње добили ''атеистички кутак'' :lol: кутак или кафана, битни су друштво и музика ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back