Ateisticki kutak

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako sam Te dobro razumeo, kažeš Isusovo učenje o Ljubavi prema neprijatelju, nema uticaj na društvo?

nema dovoljan uticaj na društvo, uticaj koji može da usmeri to društvo u pravcu boljitka. nema. istorija je pokazala da nikad nije ni imalo, niti će ga ikad imati.

Metodom žrtvovanja, za ono prema čemu se ispoljava Ljubav, u ovom slučaju, Ljubav se ispoljava prema neprijateljima, tj. grešnicima.

:dontunderstand:

Da li je problem u tome što ima malo vere?

mi imamo problem sa poštovanjem međunarodnih zakona, povelja, pravila, propisa, konvencija itd.;
a ne sa nečim što je ostavljeno na čoveku da u to veruje ili ne veruje.

kada pričamo u ovom kontekstu, nije problem vera u isusa. problem je vera u to da će postojati kritična masa pravih istinskih hrišćana koji će povesti društvo ka boljem. to je bajka. nemoguća misija. i nije to zbog prirode isusovog učenja (pa je sad ono kao neprimenjivo) nego je do prirode društva. i zato je argument da je potrebno isusovo učenje da bi ovo društvo išlo ka boljem nerealan (što ne znači da ono ne treba da postoji). čitam na obrazovom sajtu kako je u srbiji bilo najbolje i najprosperitetnije kad je svaki srbin od seljaka do kralja, tj. cara verovao u boga. to prosto nije tačno.

Koliko košta litra žestine u Srbiji, na crno, bez PDV-a?

P.S. To zlo što smo preživeli, dolazi 7 puta gore.

а колике су плате у Србији, а колике у Шведској или Данској? човече, њих полумртве пијане недељом ујутро комуналне службе купе са улица као снопље.

nema dovoljan uticaj na društvo, uticaj koji može da usmeri to društvo u pravcu boljitka. nema. istorija je pokazala da nikad nije ni imalo, niti će ga ikad imati.

:dontunderstand:

mi imamo problem sa poštovanjem međunarodnih zakona, povelja, pravila, propisa, konvencija itd.;
a ne sa nečim što je ostavljeno na čoveku da u to veruje ili ne veruje.

kada pričamo u ovom kontekstu, nije problem vera u isusa. problem je vera u to da će postojati kritična masa pravih istinskih hrišćana koji će povesti društvo ka boljem. to je bajka. nemoguća misija. i nije to zbog prirode isusovog učenja (pa je sad ono kao neprimenjivo) nego je do prirode društva. i zato je argument da je potrebno isusovo učenje da bi ovo društvo išlo ka boljem nerealan (što ne znači da ono ne treba da postoji). čitam na obrazovom sajtu kako je u srbiji bilo najbolje i najprosperitetnije kad je svaki srbin od seljaka do kralja, tj. cara verovao u boga. to prosto nije tačno.

Zašto društvo sebe ne usmeri u pravcu boljitka?

Da li si ikad osetio Ljubav tako, da sebe celog, do kraja, spreman si da žrtvuješ za to što osećaš?

Mi imamo problem sa zdravim razumom.

Tako sam i sam mislilo, kada sam jednom, dok sam bio klinac, čitao Jevanđelja u miru velike nužde.
Rekoh sebi, ovo je nemoguće.
Ali kada osetiš snagu Ljubavi, kada vidiš trajanje traga, koji Ljubav ostavlja za sobom, tada vidiš da nije pitanje šta je moguće, već kako je moguće.
A moguće je sa Ljubavlju, velikom, nesebičnom, koja nije sputana ovozemaljskim problemima, poput telesne smrti.

Teško da su gori od švaba

тачно, био сам у граду у Немачкој у коме су једну средњовековну цркву претворили у дискотеку, а катедралу у ресторан. кaкво је то стравично непоштовање не само Бога, него пре свега сопствених предака који су их саградили.

а колике су плате у Србији, а колике у Шведској или Данској? човече, њих полумртве пијане недељом ујутро комуналне службе купе са улица као снопље.

Nema plata veze sa time, jer kod nas je ta manufaktura veoma razvijena.

Kod nas je svaki dan nedelja, nikad da svane taj ponedeljak.

тачно, био сам у граду у Немачкој у коме су једну средњовековну цркву претворили у дискотеку, а катедралу у ресторан. кaкво је то стравично непоштовање не само Бога, него пре свега сопствених предака који су их саградили.

Poistovećuješ Boga živog, večnog i neuništivog, sa jednom zemaljskom građevinom?
Koja hula.

Zašto društvo sebe ne usmeri u pravcu boljitka?

Da li si ikad osetio Ljubav tako, da sebe celog, do kraja, spreman si da žrtvuješ za to što osećaš?

Mi imamo problem sa zdravim razumom.

Tako sam i sam mislilo, kada sam jednom, dok sam bio klinac, čitao Jevanđelja u miru velike nužde.
Rekoh sebi, ovo je nemoguće.
Ali kada osetiš snagu Ljubavi, kada vidiš trajanje traga, koji Ljubav ostavlja za sobom, tada vidiš da nije pitanje šta je moguće, već kako je moguće.
A moguće je sa Ljubavlju, velikom, nesebičnom, koja nije sputana ovozemaljskim problemima, poput telesne smrti.

moguće je na individualnom nivou,
nemoguće je za društvo.

i mi smo onu crkvu na bajlonijevoj pijaci pretvorili u diskać.
(ne znam čija je crkva, možda i nije crkva, al' neki verski objekat jeste)

ја сам то својим очима гледао. знам шта причам. код нас је Гуча једном годишње, код њих је гуча сваког викенда.

Kod nas je Guča svaki radni dan, po firmama i šire.
Ide dekada seksa, alkohola i rata, potom dekada droge i seksa.
Može i alkohol bez rata, a može i seks, droga i alkohol, ali ne može bez seksa.

Sasvim dovoljno, znajući da se društvo sastoji od individua.

e to je problem što tripuješ da će postojati dovoljan broj individua koji će isusovo učenje prihvatiti i ponašati se u skladu sa time,
tj. kritična masa u društvu, koja će povući to društvo ka boljem.

neće.

i pomiri se sa tim. :hahaha:

a sad da popijemo po jednu kafu, zapenili smo :lol:

Poistovećuješ Boga živog, večnog i neuništivog, sa jednom zemaljskom građevinom?
Koja hula.

то што је за тебе црква тек ''једна земаљска грађевина'' то је сасвим друга ствар. њиховим прецима су то биле највеће светиње које су градили вековима уз труд, љубав и одрицање. ако нису имали осећаја према грађевинама, бар су морали имати поштовања према прецима. друштво коме ништа није светиња, нестаће, удавиће се у себичности.

e to je problem što tripuješ da će postojati dovoljan broj individua koji će isusovo učenje prihvatiti i ponašati se u skladu sa time,

neće.

Ne tripujem išta, već verujem da Ljubav Isusa Hrista je večna i neuništiva, makar to značilo da jedan jedini tračak svetlosti ostaje na Zemlji.

Kod nas je Guča svaki radni dan, po firmama i šire.
Ide dekada seksa, alkohola i rata, potom dekada droge i seksa.
Može i alkohol bez rata, a može i seks, droga i alkohol, ali ne može bez seksa.

ја још нисам видео да људе из наших фирми износе у стању акутног тровања алкохолом. ако ти јеси, онда ок.

то што је за тебе црква тек ''једна земаљска грађевина'' то је сасвим друга ствар. њиховим прецима су то биле највеће светиње које су градили вековима уз труд, љубав и одрицање. ако нису имали осећаја према грађевинама, бар су морали имати поштовања према прецима. друштво коме ништа није светиња, нестаће, удавиће се у себичности.

To što su njihovi preci eventualno gradili, gradili su svojim dušama, verom u Isusa Hrista, u večnu Ljubav, a formalizovali izgradnjom zemaljske građevine, koja je trošna i propadljiva, kao i sve zemaljsko.

Društvo, kome je propadljivo svetinja, završiče kao ta svetinja.

Ne tripujem išta, već verujem da Ljubav Isusa Hrista je večna i neuništiva, makar to značilo da jedan jedini tračak svetlosti ostaje na Zemlji.

društvo je kompleksna stvar i ni jedna ideologija ili učenje ga neće povući ka boljem,
ako je istorija učiteljica života, onda valjda to treba da nam je jasno. s druge strane
ti si potpuno slobodan (što se mene kao ateiste tiče) da veruješ u to što veruješ.

neće.

у праву си, за савршено функционално друштво уопште није потребан Христос. он је чак сметња. то је Достојевски давно рекао. међутим, питање је где ће то друштво завршити.

To što su njihovi preci eventualno gradili, gradili su svojim dušama, verom u Isusa Hrista, u večnu Ljubav, a formalizovali izgradnjom zemaljske građevine, koja je trošna i propadljiva, kao i sve zemaljsko.

Društvo, kome je propadljivo svetinja, završiče kao ta svetinja.

нису трошне, још чврсто стоје. само је пропала љубав о којој ти овде причаш.

Ne mora biti akutno, može i hronično, i nije trovanje samo alkoholom, već i preljubom, bludom, prevarom, lukavstvom, sebičnošću, perverzijom, podlošću itd.

заменио си тезе. прича је била о друштвима северне Европе која су наводно пример савршеног система, среће и хармоније. о нама нико није ни говорио.

društvo je kompleksna stvar i ni jedna ideologija ili učenje ga neće povući ka boljem,
ako je istorija učiteljica života, onda valjda to treba da nam je jasno. s druge strane
ti si potpuno slobodan (što se mene kao ateiste tiče) da veruješ u to što veruješ.

Ti veruješ da je u pitanju ideologija, to je Tvoja vera.

Učiteljica može biti dobra, a može biti i loša.
Dobra učiteljica života je samo ona, koja je zasnovana na istini.

Rekoh da će Ti, kada malo ostariš, ateizam postati tesan, kao babi tange.
Nema u ateizmu išta više nego što ima u teizmu.

у праву си, за савршено функционално друштво уопште није потребан Христос. он је чак сметња. то је Достојевски давно рекао. међутим, питање је где ће то друштво завршити.

uopšte nije bitan isus,
smetnja ka izgradnji boljeg društva može samo da bude nametanje jednog učenja, ideologije ili filozofije; tj. da se isto postavi kao potreba bez koje nema napretka.

a savršeno funkcionalno društvo nikad neće da postoji iovako ioanko, tako da odoh da skuvam kafu, smorio sam se :cepanje:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back