Ateisticki kutak

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
нису трошне, још чврсто стоје. само је пропала љубав о којој ти овде причаш.

Ljubav nije propala, ne pričaj koješta, već je eventualno nestala vera u Ljubav.
Kao kada bi neki ljudi sada izgubili veru u istinitost zakona gravitacije, to ne znači da je zakon gravitacije propao.

A što se građevine tiče, propašće, pre ili kasnije, u to budi suguran.

uopšte nije bitan isus,
smetnja ka izgradnji boljeg društva može samo da bude nametanje jednog učenja, ideologije ili filozofije; tj. da se isto postavi kao potreba bez koje nema napretka.

a savršeno funkcionalno društvo nikad neće da postoji iovako ioanko, tako da odoh da skuvam kafu, smorio sam se :cepanje:

дакле све се своди на (чврсту) владавину закона. по мом мишљењу то није ништа друго него фашизам (можда само у новом облику).

Čovek je ušao u frizerski salon da se ošiša i skrati bradu kao i obično.
Započeo je neobaveznu priču sa frizerom.
Pričali su o raznoraznim stvarima i temama.
Iznenada su se dotakli teme o Bogu.
Frizer reče: “Znaš šta, ja ne verujem u Boga.”
“Zašto?” – upita ga čovek.
“Vrlo prosto, izađi na ulicu i shvatićeš da Bog ne postoji.
Objasni mi ovo, da Bog postoji, da li bi bilo toliko bolesnih ljudi na planeti?
Da li bi bilo napuštene dece? Da li bi bilo ratova?
Da Bog postoji, ne bi sigurno bilo patnje i bola.
Da ima Boga, sigurno ne bi dopustio ove stvari da se dešavaju.
Zato, nema Boga!”

Čovek je zaćutao. Zvučalo je kao da frizer ima pravo.
On sam nije imao kontra-argument.
Par minuta je prošlo; frizer je završio svoj posao.
Čovek je platio, zahvalio se i izašao iz frizerskog salona.
Ubrzo nakon što je izašao, napravivši samo par koraka, ugledao je čoveka sa dugom kosom i zapuštenom bradom. Izgledao je sav neuredan i nepočešljan…

Čovek je na trenutak zastao gledajući ga.
Odjednom se okrenu i vrati u frizerski salon, i reče frizeru:
“Znaš šta? Frizeri ne postoje!“
“Kako ne postoje?” – iznenađeno upita frizer.
“Pa fino ne postoje, jer da postoje ne bi bilo neurednih i zapuštenih ljudi kao što je onaj na ulici kojeg sam sad video.“

“Prijatelju moj, frizeri postoje, samo što ljudi ne dolaze k njima.”, uzvrati frizer.
“Tačno!”, potvrdio je čovek i nadodao:
“Isto tako, prijatelju dragi, i Bog postoji – samo što ljudi ne dolaze k njemu!”

ček stani, ja ću da ti prevedem, ljubimče moje :*

paralela je jasna - zlo postoji kao i neošišani zato što se ljudi udaljavaju od boga čineći zle stvari ko i onaj zarasli što neće da se ošiša, kapiraš?

zli ljudi čine zle stvari, bolesni, poremećeni... nema to veze sa verom.
ja ne želim, ne mogu ili neću da verujem, ali isto tako ne želim ni da činim zla dela.

Univerzitetski profesor postavio je svojim studentima ovo pitanje: Je li Bog stvorio sve što postoji?

Jedan od studenata mu je smelo odgovorio: Da, Bog je stvorio sve što postoji!

Bog je sve stvorio? - upita profesor još jednom.

Da, profesore, odgovori student.

Profesor će zatim: Ako je Bog stvorio sve, onda je stvorio i zlo. Budući da zlo postoji a uzevši u obzir princip da nas određuje ono što radimo, onda je i Bog zao?

Student je ostao ćutke, a profesor je pun sebe konstatovao kako je još jednom dokazao da je ono što hrišćani veruju zapravo mit.

Drugi je student podigao ruku i pitao profesora sme li ga nešto pitati.

Naravno, odgovori profesor.

Student ustade i reče: Profesore, postoji li hladnoća?

Kakvo je to pitanje? Naravno da postoji. Zar ti nikad nije bilo hladno?

Studenti su se zakikotali na kolegino pitanje.

Mladić je odgovorio: Zapravo profesore, hladnoća ne postoji. Prema zakonima fizike, ono što mi smatramo hladnoćom u stvarnosti je odsustvo toplote. Svako telo ili objekt prema proučavanju ima ili prenosi energiju, a toplota je ono što čini da telo ima ili prenosi energiju. Apsolutna nula znači potpunu odsutnost toplote. Sve stvari postanu inertne i nesposobne za reakciju na toj temperaturi. Hladnoća ne postoji. Mi smo stvorili tu reč da opišemo kako se osećamo ako nemamo toplotu.

Student nastavi sa pitanjima: Profesore, postoji li tama?

Profesor odgovori: Naravno da postoji…

Student će na to: Opet niste u pravu profesore… ni tama ne postoji. Tama je u stvarnosti samo odsustvo svetla. Svetlo možemo proučavati, ali tamu ne. Zapravo, možemo se poslužiti Njutnovom prizmom da pretvorimo belo svetlo u mnoge boje i proučavati različite dužine svetlosnih talasa za svaku boju. Ne možemo meriti tamu. Najobičniji zrak svetla može prodreti u svet tame i prosvetliti je. Kako možete znati koliko je određeni prostor mračan? Merite količinu prisutnog svetla. Nije li ovo tačno? Tama je pojam koji ljudi koriste da opišu šta se događa kada nema svetla…

Na kraju, mladić upita: Profesore, postoji li zlo?

Sad već pomalo nesiguran, profesor odgovori: Naravno, kao što sam već rekao. Vidimo zlo svaki dan. Najčešće u svakodnevnim primerima čovekove nečovečnosti prema drugim ljudima… u zločinima i nasilju širom sveta. Ove manifestacije nisu ništa drugo nego zlo.

Na to će student: Profesore, zlo ne postoji, ili barem ne postoji po sebi. Zlo je, jednostavno, odsustvo Boga. Baš kao i tama i hladnoća, to je pojam koji su ljudi stvorili da opišu odsutnost Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije poput vere i ljubavi, koje postoje baš kao što postoje svetlo i toplota. Zlo je posledica onog što se dogodi kada u čovekovom srcu ne postoji Božija ljubav. Baš poput hladnoće koju doživljavamo u odsustvu toplote, ili poput tame koja se događa kada nema svetla.

- Profesor je seo…

Mladić se zvao Albert Ajnštajn.

ne,ti pgresno kapiras neke stvari..religija je vracanje izvoru....moze se zloupotrebiti kao i sve u zivotu ali sama po sebi je pozitivna...

vera je pozitivna stvar, religija ne može biti. ona je sredstvo za manipulaciju.
možemo mi ovako u nedogled, prosto nismo na istim talasnim što se tiče ovakvih tema... ti možda jesi u pravu donekle iz jedne perspektive, ali sam i ja iz svoje.

Mladić se zvao Albert Ajnštajn.

To iz biografije "ludog Marićevog zeta"?
Mora da je ovo iz "predavanja" Miroljuba Petrovića...:mrgreen:
Inače:hladnoća "postoji" za tvoju informaciju i današnji fizičari je nazivaju ,zasad, "tamna energija" koji izraz važi i za "mrak"...
Zlo ili destrukcija postoji kao sila haosa i lepo se izračunava...
Samo se vi vernici zaglupljujte verom (koji će ti znanje-dovoljno da veruješ) dok nauka
grabi koracima od 7 milja...Idite u crkve po znanje-tamo ga, za vas,ima više nego na akademijama...

... Čovek je na trenutak zastao gledajući ga.
Odjednom se okrenu i vrati u frizerski salon, i reče frizeru:
“Znaš šta? Frizeri ne postoje!“
“Kako ne postoje?” – iznenađeno upita frizer.
“Pa fino ne postoje, jer da postoje ne bi bilo neurednih i zapuštenih ljudi kao što je onaj na ulici kojeg sam sad video.“

“Prijatelju moj, frizeri postoje, samo što ljudi ne dolaze k njima.”, uzvrati frizer.
“Tačno!”, potvrdio je čovek i nadodao:
“Isto tako, prijatelju dragi, i Bog postoji – samo što ljudi ne dolaze k njemu!”

NEMOJ DA FALSIFIKUJEŠ! z:shock:
Priča je dalje išla ovako:

Čovek reče Frizeru:
- Znaš šta? Firzeri ne postoje.
A Frizer reče:
- Dokle ću gubiti vreme sa ovim rodom nevernim i pokvarenim! :evil:
Ti, koji ne možeš svojom voljom jedne dlake na glavi belom učiniti tvrdiš da Frizer ne postoji. A ja ti mogu dlake učiniti belima i crnima i zelenima. Mogu ti ih nafrćkati kao afrikancim i ošišati te na nulu. Ja, Frizer, činim sve to.
Nego, ošišaj se pre smrti, jer neošišanima je bolje kamen vodenički oko vrata svezati. Ako ošišan uđeš u casrstvo Moje, gde su svi ćelavi i džukele se ne linjaju, ješćeš supu bez dlaka, a oni koji budu neošišani biće poslati kod Četkara koji će im ostatak večnosti naživo dlake čupati i praviti četke, a od stidnih dlaka one rapave krpe za zagorelo posuđe.

I čovek obrnu lice svoje ka zemlji i reče:
- Frizer moj, bog moj.

E, tako ide priča. :kafa:

pa ateisti odma kazu cima ima zla nema Boga...samo to primeni i shvatices besmisao ateizma

zato sto vernici misle o boguako o apsolutno dobrom bicu.
zato se i izjasnjavam kao ateista. verovanje u takvog boga je po meni apsurd. i mogu reci da je moje misljenje da takav bog ne postoji.
bog je apsolutan, prema tome ne mozemo ga okaraktrisati ni kao dobrog ni kao loseg.

To iz biografije "ludog Marićevog zeta"?
Mora da je ovo iz "predavanja" Miroljuba Petrovića...:mrgreen:
Inače:hladnoća "postoji" za tvoju informaciju i današnji fizičari je nazivaju ,zasad, "tamna energija" koji izraz važi i za "mrak"...
Zlo ili destrukcija postoji kao sila haosa i lepo se izračunava...
Samo se vi vernici zaglupljujte verom (koji će ti znanje-dovoljno da veruješ) dok nauka
grabi koracima od 7 milja...Idite u crkve po znanje-tamo ga, za vas,ima više nego na akademijama...

to toplo hladno, hladnoca je odsustvo toplote je tako glup rezon.
pazi ovo "zlo ne postoji, zlo je odsustvo boga" cime umesto reci dobro upotrebljava rec bog, implicirajuci dalje da je bog - dobro. time upravo pokazuje svoju veru u dobrog boga. time se vernik ogranicava samo na ovaj zivot, na ovaj svet koji poznajemo, ne vidi siru sliku
dobro i zlo su pojmovi koje razlikujemo mi smrtnici. bog je iznad toga.
a albert ajnstajn na kraju mu dodje slag na tortu kao - eto vam ga na :zcepanje:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back