Ateističke mudrosti

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa dobro, realno sve sto mozes da ucinis je da svrgnes jednog loseg vladara/cara/ lidera i dovedes drugog loseg ili jos losijeg. Ili kako to nas narod kaze sjasi Kurta da uzjase Murta, pa sta onda ima uopste i da se bunis :))))

Jeste, i zato ti otvoris novi zavet i procitas --

ne brinite se za život svoj, šta ćete jesti, ili šta ćete piti; ni za tijelo svoje, u što ćete se obući. Nije li život pretežniji od hrane, i tijelo od odijela ?
Pogledajte na ptice nebeske kako ne siju, niti žnju, ni sabiraju u žitnice; pa otac vaš nebeski hrani ih. Nijeste li vi mnogo pretežniji od njih ?

.....i odmah ti bude lakse :)))

Bude mi lakše?! :eek:
Zato što čitam knjigu u kojoj o pticama piše neko ko nema pojma o njihovom životnom ciklusu? :roll:
Može da bude lakše samo nekome, ko takođe nema pojam o njihovom životnom ciklusu.
Moj problem je što ponešto i znam o pticama.
Istu metodologiju primenjuju roditelji na maloj deci: "Deda Mraz će ti doneti poklon, ako pojedeš prekuvano povrće umesto sladoleda. Zar ti nije sada lakše?"
Osim toga, bistirca koja je to napisala, očigledno ne zna da bez hrane nema života.
Sve u svemu, treba da mi bude lakše čitajući nekoga ko razglaba o stvarima o kojima pojma nema? :hahaha:
Možda ako to shvatim kao komediju, pa se smejem. :roll:

pa dobro, realno sve sto mozes da ucinis je da svrgnes jednog loseg vladara/cara/ lidera i dovedes drugog loseg ili jos losijeg. Ili kako to nas narod kaze sjasi Kurta da uzjase Murta, pa sta onda ima uopste i da se bunis :))))

Što se ti buniš ako lokalni ateisti smatraju da je religija glupost ili negativan uticaj na čovečanstvo?
Možda ćeš oterati jednog, ali će doći drugi isto tako loš ili još lošiji. ;)

Realno, možeš da obrazuješ narod, kao intelektualno, tako i etički.
Treba dosta muke, ali su rezultati više nego vredni toga.

ja se uopste ne bunim :)), niti imam nameru da bilo koga teram, niti to mogu :)) ustvari, totalno su mi super vasi postovi :))

sudeci po nepismenosti na ovom forumu narod ces stvarno tesko obrazovati intelektualno:)) a zasto bi ga obrazovao eticki ako on i sam zna sta je dobro a sta zlo?

Čest je primer pripadnika avramskih religija o zloupotrebi nauke je upotreba atomske bombe na ljudima, na kraju II svetskog rata, u Hirošimi i Nagasakiju.
Jeste, tačno je da je čitava jedna generacija vrhunskih naučnika radila na razvoju i pravljenju atomske bombe.
Međutim, ono što se previđa je da naučnici nisu bacili atomsku bombu, niti su doneli odluku o upotrebi iste.
Zapravo, naučnici koji su učestvovali u projektu "Menhetn" (to je naziv za projekat koji je doveo do stvaranja atomske bombe) su sve vreme bili uveravani da su nacisti na pragu stvaranja atomske bombe.
Da li atomska bomba bila bačena na Nemačku? Nije.
Bila je bačena na Japan.
Ko je doneo odluku o upotrebi atomske bombe?
Tu odluku je doneo 33. predsednik S.A.D., Hari Truman, prezbetarijanac, hrišćanin. :bye:
Pa sta mene briga sto se Hari Truman izjasnjava kao hriscanin. Hrist mu nigde nije rekao da baca bombe. Bacio bi ih u svakom slucaju

Odnosno što reče neko ko se u S.A.D. zalagao za pravo posedovanja i nošenja oružja:
"Guns don't kill people, people do."

To znači da nauka samo opskrbljuje čoveka sredstvima, oruđima.
Religija mu govori kako da ta oruđa upotrebi.

aha, a jel ima uputstava za upotrebu ves masina, televizora itd ?

analogdigit
Citat:
Original postavio louiskrstic Pogledaj poruku
Nek ovo bude moj prilog mudrosti popa ateiste koji mari za novcem a ne za Bogom.
O kakvom popu atesti ti zapravo govoris ?
Nadam se da ovo nisi uzeo tako bukvalno.
Citat:
Oni koji su neko zrno peska ostavili na obalama života, ma kako veliki bili na svojim poljima delovanja i rada, nikako ne znači da mogu biti vodilja ostalim ljudima u smislu razumevanja života.
Stvarno?
Da. baš tako jer na duhovnim poljima Bog uvek ima svog predstavnika u nižim svetovima.
Ali zato oni koji propagiraju genocid, silovanje zena, prebijanje robova, ubijanje neistomisljenika, oni mogu da budu vodilja?
Ne treba skakati iz krajnosti u krajnost da bi se kontriralo već je uvek dobro potražiti pozitivan doprinos.
Uostalom nismo ovde da se prepiremo, Zar ne?

Again I say to you, that if two of you agree on earth about anything that they may ask, it shall be done for them by My Father who is in heaven. For where two or three have gathered together in My name, I am there in their midst. (Matthew 18:19-20 NAS)
Eto, sve sto treba da uradite, jeste da se skupi vas nekoliko, i da zamolite boga da zavlada blagostanje na zemlj! Zasto to ne ucinite! Zar vi vernici volite da gledate kako narod pati! I vi ste mi neki humanisti!
Ovo citirano iz Biblije ima i te kako dubok značaj ali budući da nisam sledbenik Biblije ne bi bilo ispravno da ja namećem tumačenje. Jer, da bi se dve ili tri osobe sakupile u Njegovo ime potrebno je da slede živog predstavnika Boga kao štosu to nekada bili Isus, Sveti Pavle, Rama, Kvecalkoatl i mnogi drugi a kao što je to danas Mahata, Živi ECK Master.
Podsetio bih da u Bibliji ima izrečene istine koja je važila od početka sveta i koja će važiti zauvek. Medjutim, rekao bih da bi se sve što je tako visoko vredno moglo smestiti na samo četrdesetak stranica.

Ipak, imajmo na umu da postoji stvarna duboka svrha zašto postoje sve religije kao i zašto postoji ateizam. Ateisti nisu lišeni njihovog sakupljenog životnog znanja i ljubavi prema životu. Istovremeno, religiozni nisu popili svu mudrost i znanje životza (Boga). Često ateisti vode visokoetičan život kakv nedostaje mnogim religioznim.

sudeci po nepismenosti na ovom forumu narod ces stvarno tesko obrazovati intelektualno:)) a zasto bi ga obrazovao eticki ako on i sam zna sta je dobro a sta zlo?

Teško, ali ne i nemoguće.

Dobro i zlo su relativni pojmovi. :bye:

Pa sta mene briga sto se Hari Truman izjasnjava kao hriscanin. Hrist mu nigde nije rekao da baca bombe. Bacio bi ih u svakom slucaju.

Mislio sam da je jasno iz primera. :roll:
Poenta je da se upotreba atomske bombe pripisuje nauci, što nije tačno.
Osim toga, da je Hari Truman bio pripadnik nekedruge religije, opravdano je postaviti pitanje da li bi i onda naredio upotrebu atomske bombe. :think:
Po principu koji navodiš, da li tebi Isus Hristos govori da budeš vernik i kako da budeš vernik?

aha, a jel ima uputstava za upotrebu ves masina, televizora itd ?

Nisam lepo objasnio.
Klikneš "Citiraj", pa onda delove teksta koje citiraš završavaš sa [/QUOTE], a počinješ sa
(na primer; ono što je iza znaka jednakosti zavisi od toga kog korisnika citiraš i oznake poruke koju citiraš).

What has 'theology' ever said that is of the smallest use to anybody? When has 'theology' ever said anything that is demonstrably true and is not obvious? What makes you think that 'theology' is a subject at all?
-Richard Dawkins

“Sasvim je moguće da možemo napraviti veće stvari od Isusa, jer ono što je napisano u Bibliji o njemu, pesnički je ulepšano.”

Albert Einstein; citiran od W. I. Hermanns, "A Talk with Einstein," X 1943, Einstein Archive 55-285; Alice Calaprice, ed., The Expanded Quotable Einstein, Princeton, NJ: Princeton University Press, 2000, str. 215.

Mark Twain:

“It ain’t those parts of the Bible that I can’t understand that bother me, it is the parts that I do understand.”

''A man is accepted into a church for what he believes and he is turned out for what he knows.''

"My philosophy, in essence, is the concept of man as a heroic being, with his own happiness as the moral purpose of his life, with productive achievement as his noblest activity, and reason as his only absolute."

Ayn Rand

v6ub0j.jpg

(1893-1981)

o Bogu ...

- "To da se Bog razvio od neke vrste spiljskog, himalajskog fantoma do sinajskog dobroćudnog grandseigneura u baroknoj varijanti, prividno bezazlenog sitog i preduzetnog gospodina iz osamnestog stoljeća, to je produkt očite degeneracije ovog nadljudskog bića.
Bio Bog jedan jedini ili ne, bio on dokaz za slabu nadarenost ljudske fantazije, on se izobličio do jezive negacije svih ljudskih pozitivnih svojstava, (...)."

- "Na svijetu danas ima najmanje trideset hiljada bogova. Kanibali u Africi zazivaju svoje bogove, kada peku svoju tetku za doručak, baš kao i evropski biskupi, kada blagosiljaju topove.
Jedan Bog čuva Srbiju, a drugi se druži sa Hrvatima.
I dok su čitave falange bogova pokrovitelji mnogoženstva, evropski monogamijski bog zasađuje grešnicima u ljudska srca nježan cvijetak estetskog i moralističkog „krasoćutja“, a boriti se protiv takvog ptičjeg strašila argumentima logike i estetike bezazleno je, kao što je glupo iz browninga opaliti u vreću punu mekinja. Za dvije-tri šake pilovine, što će se prosuti, šteta je metka."

o religiji ...

"Sve su ideje od Bude i od Krista postale dućani, države, carstva, kraljevstva, kasarne, ratovi, banke ili fabrike."

"Sve su nesunčane religije kobne zablude uma i srca ljudskog.
Sunce kao pojam, poganski je čist oganj, svjetlost u staklenim vedrinama, nepojmljiva vatra u azuru, i kretati se u plamenim krugovima oko sunčane svjetiljke, svakako je čovjeka dostojnije nego zvoniti na pobunu protiv zakona sunčane krvi.
Ne Kalvarija, nego podnevni trijumf."

o hrišćanstvu ...

- "Hrišćanstvo živi u samostanima, u relativno dobrim svratištima sa hladnom i toplom vodom, sa lijepom ženskom poslugom, hrišćanstvo tolerira pomalo preljub i divlji brak, odgaja vanbračnu djecu, gosti se po mogućnosti pijuckajući umjereno ali trajno: tu su kokošje juhe, kobasice, kolači, vino, a pomalo i sveti Toma, brevijar, pa litanije, već kako to sezona traži, pak će se pokazati da je Bog milostiv.

Sagriješiti se može, ali i pokajati, a glavno je da smo skrušeni pred biskupima. Savjesti nam nisu baš čiste, ali su mirne, a peru se na ispovjedima kao i noge, svake subote.
Hrišćanstvo, u jednu riječ, od mnogobrojnih vjeroispovjesti jedna je svakako od najudobnijih, a svojim psihoanalitičkim trikovima u obliku ispovjedi ono je i najokorjelijem zločincu ostavilo sve dobre izglede na nebeski uspjeh njegove kriminalne karijere."

o katolicizmu ...

- Za sve treba inspiracija. Blago ljudima koji vjeruju u dublji smisao Papinskog suvereniteta. Za ovu vrstu vjernika Krist je država. Solidno organizirana, sa generalima, barjacima i topovima.

Krist ima svoje tvrđave, svoje štamparije, svoje novine, svoj kapital, on potpisuje mjenice, on finansira burzovne transakcije, on igra hazardnu igru po političkim kartašnicama i bankama, piše knjige, djeli doktorate, vlada svim fakultetima, djeluje društveno, a od ovog raznovrsnog i mnogostranog aktiviteta stotine tisuća, milijuni kršćana postižu ugledne i unosne kršćanske karijere.
Krist se dakle pretvorio u solidno zemaljsko tijelo, on se očovječio, umjesto, obratno, da se čovjek obogočovječio i uzvisio iznad grešnih zemaljskih iskušenja, Krist je podlegao napastima đavolskim.

o pravoslavlju ...

- "Pravoslavlje Dostojevskog je rusko, a rusko pravoslavlje je Azija.
Kako spram tih teza stoji ruska oficijelna crkva, nije jasno, ali joj ta romansijerska propaganda očito nije nesimpatična. (...)

Ruski Hristos jeste na svijetu zato da bude artiljerist i da puca iz topova za oslobođenje balkanskih Slavena i čitavog čovječanstva. To mu je poziv."

Back