Ateisti pitaju vernike

Ako su apostoli citanjem molitve i mazanjem osvestanog ulja prizivali demone onda ok.
da li su apostoli ljubili krstove?da li su apostoli nosili brojanice i molili se uz pomoć iste?da li su apostoli nosili krstove oko vrata i i ste delili drugima?da li su apostoli ljubili ikone?da li su se apostoli molili mrtvim ljudima?da li su se apostoli klanjali mrtvacima i celivali iste?da li su apostoli kadili vernike tamjanom?da li su apostoli svetili vodicu?da li su apostoli radili ono što im je Hrist rekao da rade ili su radili ono što su im govorili"sveti oci?"

A sta ako Hrist nije zeleo crkve?
Sam je u jevandjelju rekao da ce sazidati Crkvu.
Zar boga ne treba traziti u sebi?
Treba. Sto ne znaci da je spasenje individualni cin, vec cin zajednice.
Da li je Hrist propovedajuci hriscanstvo mislio na mali milion struja?
Nije.
I o kakvom iskustvu crkve govoris?
U pitanju je asketsko-evharistijsko iskustvo.

Sto se tice prikupljanja novca, uvek je bilo ljudi koji su zloupotrebljavali svoj polozaj radi licne koristi, pa tako ih je bilo i u Crkvi. U svakom slucaju, nista novo.

Vreme današnjih crkvi polako prolazi... bivaju prevaziđene. Kakav materijal je koja crkva ugrađivala u duhovni hram pokazaće se u strašnom sudu. Po nekoj mojoj proceni sve će biti uništene. Nekad su bile potrebne sinagoge, skupovi jer drugog rešenja nije ni bilo. Forumi mogu da posluže kao zamena jer tada misli i molitve idu Bogu onako kako on želi samo preko jednog posrednika. Isusa Hrista.

Ja ti kazem da treba da se postuju pravila ,ako ti smeta ti onda ne idi,.sta drugo da ti kazem, nemoj samo da osudjujes.
A drugo u mnogim manastirima ima garderoba pa stavis maramu a preko pantalona dugacku suknju, da se dame slucajno ne osramote kada idu od kuce tako obucene,pa lepo kada izlazis ti se vratis na stari i niko nikom.

Je l tvoja zena u kod kuce nosi maramu na glavi i suknju do poda?
Ako ne nosi,sto se ble folira u crkvi?Je l samo u njoj treba da glumi finu i cistu ili takva treba biti non stop?

@Jestira
Vecina stvari koje navodis su periferne i ni blizu se ne doticu sustine pravoslavlja. Brojanice, krstovi, tamjan, svecenje vodice isl, nije postojalo kod apostola, vec se postepeno razvija zajedno sa bogosluzbenim zivotom Crkve. I to ne znaci da su te stvari nuzno pogresne.

Sto se tice postovanja svetitelja i njihovih mostiju, ne postoji kod apostola, ali zato postoji kod njihovih ucenika, apologetskih i misionarskih otaca ranog hriscanstva(tzv. apostolski oci).

A ono sto je sustina pravoslavlja jeste teznja da se obozimo, tj. da se nase postojanje identifikuje sa postojanjem Sina, a sve to kroz zajednicu sa Bogom preko bozanskih energija - sto i jeste ono zbog cega je Hristos dosao.

Ja ti kazem da treba da se postuju pravila ,ako ti smeta ti onda ne idi,.sta drugo da ti kazem, nemoj samo da osudjujes.
A drugo u mnogim manastirima ima garderoba pa stavis maramu a preko pantalona dugacku suknju, da se dame slucajno ne osramote kada idu od kuce tako obucene,pa lepo kada izlazis ti se vratis na stari i niko nikom.
Sto je debilizam na kvadrat i stvara kod vernika jako negativan utisak o Crkvi kao arhaicnoj insitutuciji koja savremenom coveku nema sta da ponudi.
Dok god mi obracamo paznju na potpuno nebitne stvari a stvarne probleme guramo pod tepih, nema sanse da nam bude bolje.

Pakao je samo zastrašivanje drugih kako bi se od njih ubrala vunica. Ceremonije su nepotrebne već jedino je važna ljubav u srcu osobe. Jedino je presudna ljubav a ne i formalno prihvatanje Boga. Pobožni bez ljubavi u svojim srcima najviše insistiraju na spoljašne ceremonije - baš zbog praznine u svojim srcima.
No, Bog jednako voli sve i ateiste i religiozne i to nezavisno od religije. Niko od ljudi ne odredjuje koje će mesto koji čovek dobiti. Svako dobija ono mesto na višim svetovima prema kapacitetu ljubavi u svom srcu. Čak i kada bi hteo neko da nas podigne višlje mi sami ne bismo mogli podneti tu snažnu ljubav i vratili bismo se tamo gde i pripadamo.
Osvrnimo se ovde oko sebe; Onaj ko traži birtiju ovde, brlog ili pripadanje kakvom gangu neće ništa bolje tražiti pa ni dobiti ni na višim svetovima.
Uostalom, što je toliko važno koje mesto dobijamo na višim svetovima kada ćemo se uskoro vratiti ovde da nastavimo započeto i to baš tamo gde smo stali - ne po mestu već po delima.
A što je to uopšte i važno. Zar nije važnije voleti život i ljude oko sebe. Kada volimo ljude oko sebe, nezavisno od njihove religioznosti, statusa i ostalog... mi jednostavno volimo Boga.
Zamislite ovaj beskonačni univerzum a još veće mnoge druge svetove iznad a da Boga baš briga za tamjan, jadjenje, slave, činodejstva i druge dečije igrice.
Strah nikoga nigde neće odvesti a ponajmanje Bogu. Čak ni vera već poverenje.
Nek svako zaviri u svoje srce i tu će naći svaki odgovor. Osetiće ga.

Ali su prevodjena i dopisivana do danasnjeg dana .
Tacno je da su se kanonska jevandjelja menjala u odredjenoj meri tokom prvih vekova, tako da se neke od najpoznatijih jevandjelskih prica ne nalaze u starim rukopisima. Takva je recimo prica o preljubnici koju su jevrejski prvosvestenici hteli da kamenuju, zapisana kod Jovana. Ona nije autenticna, sto ne umanjuje njenu teolosku vrednost.

No, kad su u pitanju Hristove reci o Crkvi(kao i sve sto o tome govore Dela, kao i neke od poslanica), nema podataka da su ti delovi ikada menjani. Sta vise, teoloski stavovi koji su u njima izlozeni se mogu pronaci i u vanbiblijskim ranohriscanskim tekstovima.
Bas su nedavno JS napravili novi prevod , pa se oko
toga svadjate sa njima .
JS nisu napravili nikakav novi prevod, vec falsifikuju biblijske tekstove, a sve to kako bi opravdali svoje verske doktrine. To sa prevodjenjem nema nikakve veze.
O tome imas detaljno ovde.

Poslednja izmena:
Sam je u jevandjelju rekao da ce sazidati Crkvu..
U kom jevandjelju. Citiraj.

Sva 4 kanonska jevandjelja su bila napisana do pocetka drugog veka, tako da ti je ovo zesca odvala.
Bice da je u pitanju sredina drugog veka. Medjutim, sledeca cetiri veka su doterivana, prepravljana. Originala nema, a pisana su na grckom jeziku. Bice da koleginica nije “odvalila”.

Vecina stvari koje navodis su periferne i ni blizu se ne doticu sustine pravoslavlja. Brojanice, krstovi, tamjan, svecenje vodice isl, nije postojalo kod apostola, vec se postepeno razvija zajedno sa bogosluzbenim zivotom Crkve. I to ne znaci da su te stvari nuzno pogresne.
Ako se ni blizu ne doticu sustine pravoslavlja, cemu sva ta sharada, to pojednje, kadjenje, krstenje i ostale nesuvisle radnje.

Sto se tice postovanja svetitelja i njihovih mostiju, ne postoji kod apostola, ali zato postoji kod njihovih ucenika, apologetskih i misionarskih otaca ranog hriscanstva(tzv. apostolski oci).
Ne postoji ni u “svetim spisima”. Deluje pomalo suludo, zar ne?

A ono sto je sustina pravoslavlja jeste teznja da se obozimo, tj. da se nase postojanje identifikuje sa postojanjem Sina, a sve to kroz zajednicu sa Bogom preko bozanskih energija - sto i jeste ono zbog cega je Hristos dosao.
A, reci, koliko ste se vi pravoslavci "obozili", da li 10, 50, 80 % ili nimalo. I, drugo, gde se ta bozanska energija trosi. Koliko znam u popisu energenata ne postoji bozanska energija.(???)

Ali su prevodjena i dopisivana do danasnjeg dana .
Bas su nedavno JS napravili novi prevod , pa se oko
toga svadjate sa njima .

Uzmite bilo koju knjigu koja je napisana npr sredinom proslog veka,i ako uzmete tri razlicita izdanja,uocicete sitne,ali postojece razlike.A kamo li knjiga koja je prvobitno rucno prepisivana,a prevodjena milion puta,stim da svka crkva tj.poglavar odobrava sadrzaj iste.:think:

da li su apostoli ljubili krstove?da li su apostoli nosili brojanice i molili se uz pomoć iste?da li su apostoli nosili krstove oko vrata i i ste delili drugima?da li su apostoli ljubili ikone?da li su se apostoli molili mrtvim ljudima?da li su se apostoli klanjali mrtvacima i celivali iste?da li su apostoli kadili vernike tamjanom?da li su apostoli svetili vodicu?da li su apostoli radili ono što im je Hrist rekao da rade ili su radili ono što su im govorili"sveti oci?"

Kazacu ti samo jedno, crkva je bila jedinstvena i sve to sto si sada navela bilo je i pre 1000 i vise godina.
Optuziti danas pravoslavlje za sve ovo sto si navela ,znaci optuziti citav zivot crkve uopste, i sve ljude milijarde ljudi dakle po tebi ce u pakao jer su prizivali djavole???

Pa očigledno da ne voliš da razmišljaš o pitanjima na koja nemaš odgovor. Tek kada budeš imao odgovor na svako pitanje možeš znati da si na pravom putu, do tada možeš samo da umiruješ savest i ignorišeš činjenice.
Pa evo sad ćete se ponovo ujediniti i formirati čvrstu "Božju crkvu".

Onaj koima odgovor na svako pitanje je Bog, a posto ja nisam Bog nemam odgovor na svako pitanje.
nas mozak ne moze pojmiti sve, kao sto ni more ne mozes usuti u jednu casu.
Da li ce se ujediniti nemam pojma, ali sam protiv toga ako se katolici ne odregnu mnogig novotarija.

Kod vernika ne stvara negativan utisak, stvara kod nevernika koji zude za modom.

Stvarno? Sta mislis kako je zeni koja se obuce sasvim pristojno, kojoj ne daju da udje u manastir dok ne obuce haljinu i ne stavi maramu? Ja sam prisustvovao tome vise puta i jako je neprijatno.

Kad vec hoce da odredjuju kako ce ko da se oblaci, kako to da za muskarce ne postoje nikakva posebna pravila?

Da sam zena, ne da ga ne bih poslusao nego bih otisao pravac kod vladike i napravio sra*nje, pa da vidim da mi sledeci put zabrani da udjem u crkvu/manastir.

Dosta je bilo negovanja gluposti i fanatizma!

U kom jevandjelju. Citiraj.
А и ја теби кажем да си ти Петар (стена), и на том камену сазидаћу Цркву своју и врата паклена неће је надвладати." (Матеј 16:13-18)
Bice da je u pitanju sredina drugog veka. Medjutim, sledeca cetiri veka su doterivana, prepravljana. Originala nema, a pisana su na grckom jeziku. Bice da koleginica nije “odvalila”.
Ukoliko imas dokaza da je nesto dopisivano u 4. veku, slobodno ih iznesi. Koliko je meni poznato, sve dopune su nastale u 2. i 3. a nikako cetvrtom. Pritom nema ni jedan dokaz da gore citirane reci predstavljaju interpolaciju, a to je, na kraju krajeva, jedino sto je bitno za ovu raspravu.
Ako se ni blizu ne doticu sustine pravoslavlja, cemu sva ta sharada, to pojednje, kadjenje, krstenje i ostale nesuvisle radnje.
To sto nisu sustina pravoslavlja ne znaci da su nesuvisle niti lose. One su nastale kao posledica razvoja himnografskih i bogosluzbenih tekstova i imaju svoju ulogu, a to je da vernicima omoguce da na sto laksi nacin shvate fundamentalne istine hriscanske vere, i jos vaznije - da tim istinama zive, a ne samo da ih teorijski poznaju.
Ne postoji ni u “svetim spisima”. Deluje pomalo suludo, zar ne?
Zbog cega?
A, reci, koliko ste se vi pravoslavci "obozili", da li 10, 50, 80 % ili nimalo.
Zavisi od svakog pojedinca.

Back