Ateisti pitaju vernike

To je kao da lutas slep po svetu bez vodica.
Jer odbaciti hiljadugodisnja iskustva crkve po svim pitanjima a uzdati se u svoj mozgic i traziti spasenje mimo crkve,je ravno propasti.
Hristois je ucio Apostole, poslao Duha Svetoga, ovi ucili pak druge i tako do sada, a ti sve bi da to preskocis i zanemaris.

probala sam ja tako ali nije išlo,na tom putu ja nisam pronašla duhovni hranu.Gledam mnoge koji pokušavaju isto ali nešto baš nevidim ni da imaju ni mir ni zdravlje a Hrist je to obećao onima koji Ga budu sledili
Nego probaj ti da zamisliš ono što sam tu predložila :)

probala sam ja tako ali nije išlo,na tom putu ja nisam pronašla duhovni hranu.Gledam mnoge koji pokušavaju isto ali nešto baš nevidim ni da imaju ni mir ni zdravlje a Hrist je to obećao onima koji Ga budu sledili
Nego probaj ti da zamisliš ono što sam tu predložila :)

mnogi su probali, ali im tolika zrtva za hrista teska, post je tezak, svakodnevne molitve teret,davanje milostinje kao smrt, a dobra dela da ne govorim,e onda se trazi laksi put gde ceskaju po usima.

Idi ti u sudnicu ili neku drzavnu ustanovu neprikladno obucena.
Sto se tamo ne pozoves na ljudska prava i slobodnu volju.
Samo vam crkva smeta,treba da se stidite koliko imate dvostruke standarde razmisljanja.

Ko kaze da se ja igde neprikladno nosim?Dovoljno sam pismena da znam osnovna pravila civilizovanog ponasanja.U dzamiji sam natukla one njihove nasukace preko cipela,ispostovala sam njihova pravila.U sinagoge,katedrale i u manastire nisam ulazila u kupacim gacama,ali pantalano ne smatram nepristojnim.A kad mi ni muslimani nisu trazili da se uvijam u carsafe,sto bi ovaj pravolavni bio kriticniji?Ti svoju zenu i cer uvij i u dimije ako ti dozvole,a usput se solidarisi sa njima pa se uvij i ti da vidis kako je to!

Ko kaze da se ja igde neprikladno nosim?Dovoljno sam pismena da znam osnovna pravila civilizovanog ponasanja.U dzamiji sam natukla one njihove nasukace preko cipela,ispostovala sam njihova pravila.U sinagoge,katedrale i u manastire nisam ulazila u kupacim gacama,ali pantalano ne smatram nepristojnim.A kad mi ni muslimani nisu trazili da se uvijam u carsafe,sto bi ovaj pravolavni bio kriticniji?Ti svoju zenu i cer uvij i u dimije ako ti dozvole,a usput se solidarisi sa njima pa se uvij i ti da vidis kako je to!

Ja ti kazem da treba da se postuju pravila ,ako ti smeta ti onda ne idi,.sta drugo da ti kazem, nemoj samo da osudjujes.
A drugo u mnogim manastirima ima garderoba pa stavis maramu a preko pantalona dugacku suknju, da se dame slucajno ne osramote kada idu od kuce tako obucene,pa lepo kada izlazis ti se vratis na stari i niko nikom.

Isus je rekao da uznes krst svoj i podjes za njim,njegovim stpama,a krst nije lak.U prologu citaj kako su noseni krstovi .
Tu se misli na težak put koji te čeka kroz takav život, ne da ti bukvalno uzmeš krst (kstić) i da ga staviš oko vrata i da prizivaš demone. Savremeni vernik je uveren da će biti spašen jer nosi najskuplji krst, i to četiri komada...
To što su znamenite ličnosti iz prošlosti sledili Hrista je dosta lepo i svaka im čast, ja im skidam kapu, ali to nije razlog da im se moliš (jer su mrtvi) i da ih uzvisuješ (jer su ljudi). Ono što možeš da naučiš od njih je moralan život, ali to se od njih ne uči, već se uče sporedne stvari.

Znas li da su i veliki isposnici isli u Crkvu pre nego sto su se voljom Boga odselili u pusta mesta.
Smatras li sebe toliko dostojnim da mozes bez crkve?
Ali šta ćemo sa onima koji to nisu? Šta ćemo sa onima koji nikada nisu čuli za vašu crkvu? Da ih sve spalimo? Koja logika....
To me može pitati i katolik. A odgovor bi bio isti. Crkva kao građevina u današnje vreme ne služi nizašta sem da priziva demone, a to i vidimo u praksi. Kakvi ljudi izlaze iz vaših crkvi? Isti kao i kada uđu - nemoralni... toliko o tome.

Tu se misli na težak put koji te čeka kroz takav život, ne da ti bukvalno uzmeš krst (kstić) i da ga staviš oko vrata i da prizivaš demone. Savremeni vernik je uveren da će biti spašen jer nosi najskuplji krst, i to četiri komada...
To što su znamenite ličnosti iz prošlosti sledili Hrista je dosta lepo i svaka im čast, ja im skidam kapu, ali to nije razlog da im se moliš (jer su mrtvi) i da ih uzvisuješ (jer su ljudi). Ono što možeš da naučiš od njih je moralan život, ali to se od njih ne uči, već se uče sporedne stvari.

Pa normalno dase na to misli, necu valjda da stvarno teglim krst.
Cini ti se sa vernik tako razmislja da ce noseci krst biti spasen, ja recimo trenutno ne nosim nikakav krst.
E vidis tu pravis gresku, Bogu su svi zivi , a crkva telo Hristovo nije samo zbor na zemlji nego i na nebu i svi su jedno u Hristu.
Zato, kao sto sam ti pisao pre, da covek ne izlazi smelo pred cara nego moli one koji su ugodili caru koji ga poznaju da iznesu molbe.

Ali šta ćemo sa onima koji to nisu? Šta ćemo sa onima koji nikada nisu čuli za vašu crkvu? Da ih sve spalimo? Koja logika....
To me može pitati i katolik. A odgovor bi bio isti. Crkva kao građevina u današnje vreme ne služi nizašta sem da priziva demone, a to i vidimo u praksi. Kakvi ljudi izlaze iz vaših crkvi? Isti kao i kada uđu - nemoralni... toliko o tome.

Ne znam sta cemo sa njima , ja ocigledno necu nista sa njima.za tebe ne znam.
Inace da se katolici nisu odvojili,i da protestanti nisu se otcepili od katolika bila bi to mnogo jaca crkva i ne bi se hulilo na Boga sa svih stranana njegovu crkvu.
A protestanti umesto da se vrate pravoslavlju i oni se jos vise udaljuju od izvora i tako da tu nema blagodati.

mnogi su probali, ali im tolika zrtva za hrista teska, post je tezak, svakodnevne molitve teret,davanje milostinje kao smrt, a dobra dela da ne govorim,e onda se trazi laksi put gde ceskaju po usima.
Nijedna žrtva za Hrista mi nije teška.
Zar stvarno nemožeš ništa da shvatiš iz onoga što pišem?
Nije problem u žrtvovanju,problem je u ispraznim ritualima koji privlače demone a sveštenici vernicima ne daju praktične i savete kako da im u životu bude bolje.

Pa normalno dase na to misli, necu valjda da stvarno teglim krst.
Cini ti se sa vernik tako razmislja da ce noseci krst biti spasen, ja recimo trenutno ne nosim nikakav krst.
E vidis tu pravis gresku, Bogu su svi zivi , a crkva telo Hristovo nije samo zbor na zemlji nego i na nebu i svi su jedno u Hristu.
Zato, kao sto sam ti pisao pre, da covek ne izlazi smelo pred cara nego moli one koji su ugodili caru koji ga poznaju da iznesu molbe.
To je na tvojim papirima možda tako, ali u praksi mi vidimo drugačiju sliku.
U Bibliji lepo piše ko je mrtav ko je živ, nema potrebe da mudrujemo i pametujemo.
Iako je Car, On će se spustiti na naš nivo u saslušati nas, kao pravi Otac, ne kao neko ko je nezainteresovan za nas. Za molitvu tj. razgovor ti ne treba posrednik.

Ne znam sta cemo sa njima , ja ocigledno necu nista sa njima.za tebe ne znam.
Inace da se katolici nisu odvojili,i da protestanti nisu se otcepili od katolika bila bi to mnogo jaca crkva i ne bi se hulilo na Boga sa svih stranana njegovu crkvu.
A protestanti umesto da se vrate pravoslavlju i oni se jos vise udaljuju od izvora i tako da tu nema blagodati.
Pa očigledno da ne voliš da razmišljaš o pitanjima na koja nemaš odgovor. Tek kada budeš imao odgovor na svako pitanje možeš znati da si na pravom putu, do tada možeš samo da umiruješ savest i ignorišeš činjenice.
Pa evo sad ćete se ponovo ujediniti i formirati čvrstu "Božju crkvu".

Back