Ateisti pitaju vernike

Mene interesuje zašto je zako teško prihvatiti doslovno tumačenje Biblije?Isus je ponekad govorio simbolično ali je odmah u sledećim stihovima i objašnjavao šta je hteo da kaže.Jednostano On je izbacio trgovce iz hrama jer im tamo nije bilo mesto kao što nije mesto trgovcima ni u današnjim hramovima i to je suština.

Zato što suština je pometnja u hramu, a način na koji je to učinjeno je forma.
I to je zakon, važi za sve što je napisano.

Ono što evolucionisti zovu prelaznim formama ustvari su mozaični oblici koji su opšte poznata stvar u biologiji.Primer mozaičnog oblika je kljunar a od izumrlih životinja Arheopteriks.
Biološki rječnik: mozaički oblik (forma): jedna vrsta koja posjeduje kombinacije svojstava koja su karakteristična za dva ili više organizaciona tipa (npr. Arheopteriks sa kombinacijama tipičnih karakteristika za reptile i ptice)

znači kljunar tako iskombinovan sa više svojstava, gmizavaca, ptica, sisara, je direktna 'božja kreacija' ?

znači kljunar tako iskombinovan sa više svojstava, gmizavaca, ptica, sisara, je direktna 'božja kreacija' ?

ne nego je darvinova kreacija
takvih formi imaš kliko hoćeš:slepi miš,pingvin,kit,dabar..
pronađeni fosili pingvina isti su kao i današnji pingvin
Nema prelaznih oblika ni kod izumrlih ni kod živih vrsta.Postoje samo varijacije u okviru osnovnog tipa ili vrste.

zasto "verovatno" svi mi radimo gluposti, zasto mislis da bolje razumes duhovni zivot od svestenstva?

To što je neko obukao mantiju i postao sveštenik ne znači automatski da ga interesuje duhovni život.Savremena crkva se ne bavi mnogo Svetim Pismom nego
sama određuje šta je teološki ispravno a šta ne.Da ne govorim o tome da današnje sveštenstvo(čast izuzetcima a takvi su retki) živi kao najveći hedonisti i da
ih ne zanima mnogo što narod strada i što se nemoral širi na sve strane.I gde je tu duhovnost?Ako neki pop i hoće da ustene protiv svega toga, ne sme jer će izgubiti privilegije sistema u kom se nalazi.
Svako ko se imalo interesuje za istinu i uzme da proučava Sveto Pismo i živi po njemu imaće Svetoga Duha u sebi više od većine današnjih sveštenika.Nažalost.

U ostalom i sam Isus je rekao :"Jer vam kažem da ako ne bude veća pravda vaša nego književnika i fariseja, nećete ući u carstvo nebesko."

To što je neko obukao mantiju i postao sveštenik ne znači automatski da ga interesuje duhovni život.Savremena crkva se ne bavi mnogo Svetim Pismom nego
sama određuje šta je teološki ispravno a šta ne.Da ne govorim o tome da današnje sveštenstvo(čast izuzetcima a takvi su retki) živi kao najveći hedonisti i da
ih ne zanima mnogo što narod strada i što se nemoral širi na sve strane.I gde je tu duhovnost?Ako neki pop i hoće da ustene protiv svega toga, ne sme jer će izgubiti privilegije sistema u kom se nalazi.
Svako ko se imalo interesuje za istinu i uzme da proučava Sveto Pismo i živi po njemu imaće Svetoga Duha u sebi više od većine današnjih sveštenika.Nažalost.

U ostalom i sam Isus je rekao :"Jer vam kažem da ako ne bude veća pravda vaša nego književnika i fariseja, nećete ući u carstvo nebesko."

Ati si na osnovu toga zakljucila da je Isus bio samo obican covek?:)
A da ti mozes sama bez crkve da steknes spasene?:confused:

Vidi sta kaze Isus ako ces ga vec citirati:

Матеј, глава 23

1. Тада Исус рече к народу и ученицима својим
2. Говорећи: На Мојсијеву столицу седоше књижевници и фарисеји.
3. Све дакле што вам кажу да држите, држите и творите; али шта они чине не чините; јер говоре а не чине.

Poslednja izmena:

ma da..da se lepo popovi isteraju i crkve poruse a relikvije u svoj trezor za svaki slucaj...jel tako treba?

Матеј, глава 23

1. Тада Исус рече к народу и ученицима својим
2. Говорећи: На Мојсијеву столицу седоше књижевници и фарисеји.
3. Све дакле што вам кажу да држите, држите и творите; али шта они чине не чините; јер говоре а не чине.

tačno tako "što oni čine ne činite"

Isus je na Zemlji bio samo čovek a sve što je činio, činio je uz Božiju pomoć.

A ti misliš da ćeš preko takve crkve biti spašen?

Nesto cu ti kazati, bilo bi lepo da procitas temu rasprave na vaseljensim saborima ,pogotovo o prirodi Hristovoj, jer je ta nedoumica odavno razresena,a sektasi je stalno obnavljaju..
Samo preko crkve koja vodi poreklo od samih apostola i njihovih ucenika koji su rukopolaganjem i pripovedanje nastavljali Hristovu lozu.
Ostali su sa novim ucenjima i niti su rukopolagani niti imaju blagodat jer su skorijeg datuma i nastali.
Bar razuman covek moze to da vidi da bi odredio put svoga spasenja.

On je rekao da ne radite to i to, ali da se drzi i tvori sta ti kazu, sta sada izvrces reci.
A to sto su oni radili imas u nastavku jevandjelja,trazili ceona mesta na gozbama,nosili rese na haljinama itd

to što su radili oni onda,to rade i ovi danas(čast izuzetcima)
bukvalno možeš da ih vidiš na koktelima sa najvećim mafijašima

to što su oni "rukopoloženi" ne daje im za pravo da rade što hoće

kako blagodat može da bude u čoveku koji čini greh?

to što su radili oni onda,to rade i ovi danas(čast izuzetcima)
bukvalno možeš da ih vidiš na koktelima sa najvećim mafijašima

to što su oni "rukopoloženi" ne daje im za pravo da rade što hoće

kako blagodat može da bude u čoveku koji čini greh?

Znam ja da rade i mnogi danasnji to, zato sam i stavio bas taj citat.
Ali znaj da ce za to da budu osudjeni.
Jer sud Boziji ce poceti od doma njegovog, a ako svestenici kao neko iz doma Bozijega ko je ostavljen da upravlja njime dok se on ne vrati bude osudjen sta tek mi gresnici treba da ocekujemo.?
Inace zato je ostavljeno pokajanje i ispovest da bi se takvi pa i mi pokajali, a na nama je da sto manje osudjujemo.
Jer je kazano ne sudi.

savremeni vernik se ne bavi mnogo Svetim Pismom nego
sam određuje šta je teološki ispravno a šta ne. Da ne govorim o tome da današnji vernici (čast izuzetcima a takvi su retki) žive kao najveći hedonisti i da
ih ne zanima mnogo što narod strada i što se nemoral širi na sve strane.I gde je tu duhovnost?
uzmi u obzir kada kritikujes da budes objektivnija.

aaa znači sveštenici nisu grešnici :dash:

Bio neki Ciga kojeg je opština najmila da sakuplja i spaljuje crkotine koje se nađu u ataru. Ciga je prihvatio posao, ali je slabo radio. Kada to dosadi predsedniku opštine, pozove Cigu i krene da ga grdi kako je najgrđe umeo. A Ciga će pomirljivo:
- Polako, gosn precedniče. Ako se vidi da se mi zvanični ovako svađamo, šta li će tek da radu prosti paori...

Back