Ateisti pitaju vernike

A što ako je ipak,postojeći?
"Večni život" ipak nije postojeći, jer za njega nema logike ni dokaza ni potrebe. Čovek u večnosti bio bi proklet, ali ljudi ne razumeju koncept večnosti i velike brojeve. Smorio bi se radeći jedno te isto, jedini način da čovek preživi večnost bio bio da mu neko izvadi mozak i pretvori ga u kamen.

Kad budeš umro, ideš isto tamo gde si bio pre nego što si se rodio, i gde ti je bilo sasvim lepo.

"Večni život" ipak nije postojeći, jer za njega nema logike ni dokaza ni potrebe. Čovek u večnosti bio bi proklet, ali ljudi ne razumeju koncept večnosti i velike brojeve. Smorio bi se radeći jedno te isto, jedini način da čovek preživi večnost bio bio da mu neko izvadi mozak i pretvori ga u kamen.

Kad budeš umro, ideš isto tamo gde si bio pre nego što si se rodio, i gde ti je bilo sasvim lepo.

Антихрист ће бити најсавршенији ђавочовек у роду људском: сила ће његова бити огромна, моћ његова поразна, власт његова неодољива. Кроз све своје поклонике, и следбенике, и присталице, и робове, он ће трубити једно: Не треба роду људском Богочовек Христос! Не треба роду људском Христово Еванђеље! доле небо! доле Бог! човек је ваистину човек само кад је без Бога и против Бога, кад је без Христа и против Христа! Човек - самостални господар и врховни господар земље и неба! Човек - "чист човек"! без ичег божанског и оностраног! Све божанско је само отров, само опијум! Човек је довољан себи! и не треба му никакав други свет сем земаљског, и никакав други живот сем земног! Човече, буди сам себи Бог, јер никаквог другог Бога и нема! На непрегледном гробљу богова, ти си уствари једини Бог! Буди горд што си човек, јер си тиме Бог! И највећи си онда када себе сматраш Богом! Јер тиме показујеш и доказујеш да нико и ништа није веће од тебе у свету и световима! Човече, буди охол и срећан, јер си ти једини Бог у свима световима! А дотле - дижите споменике Јуди Искариотском свуда, свуда, свуда широм земље, и широм неба, и широм небеса над небесима! Споменике, споменике, споменике - Јудама Искариотским, њима, њима, само њима!

АВВА ЈУСТИН ПОПОВИЋ

"Večni život" ipak nije postojeći, jer za njega nema logike ni dokaza ni potrebe
.Pa ipak, jedna od osnovnih težnji transhumanizma čije su filozofske osnove materijalizam i ateizam jeste besmrtnost.
na primer...

Čovek u večnosti bio bi proklet, ali ljudi ne razumeju koncept večnosti i velike brojeve.
Opet, transhumanisti (po difoltu ateisti i materijalisti) ne misle tako.
Samo što oni pod besmrtnošću podrazumevaju nešto sasvim drugo od vernika.

pa je pitanje sledeće - šta ti podrazumevaš pod "večnim životom"? Čisto da vidimo da li svi ovde govore o istoj stvari, jer ako ne, onda nam baguje komunikacija.

Smorio bi se radeći jedno te isto, jedini način da čovek preživi večnost bio bio da mu neko izvadi mozak i pretvori ga u kamen.
Mislim da po verničkim kriterijumima, večni život nije vezan za imanje mozga :)

A yebiga, ispada da posle smrti ideš u p. materinu :mrgreen:

Znači,po tebi ,kad umreš ides u p. m. ha ahahaha

- - - - - - - - - -

.Pa ipak, jedna od osnovnih težnji transhumanizma čije su filozofske osnove materijalizam i ateizam jeste besmrtnost.
na primer...

Opet, transhumanisti (po difoltu ateisti i materijalisti) ne misle tako.
Samo što oni pod besmrtnošću podrazumevaju nešto sasvim drugo od vernika.

pa je pitanje sledeće - šta ti podrazumevaš pod "večnim životom"? Čisto da vidimo da li svi ovde govore o istoj stvari, jer ako ne, onda nam baguje komunikacija.

Mislim da po verničkim kriterijumima, večni život nije vezan za imanje mozga :)

A yebiga, ispada da posle smrti ideš u p. materinu :mrgreen:
Ha Ha Ha ,,,tek sad pročitah što si napisao ,I vidim da smo napisali isto...mogao sam napisati "u tri p m"

Otprilike se slažemo "gde ideš nakon smrti", samo što ja mislim na daleke eone pre rođenja, ne baš na period od par meseci pre rođenja. Mada, figurativno ga možemo zvati i p.m. ako nam to odgovara... u duhu je jezika, priznajem. :mrgreen:

Ako se malo prisetimo, bilo nam je sasvim lepo one godine kad je ubijen Cezar, ili one godine kad je Džingis Kan išao u turistička razgledanja, čak nam je bilo jako fino i onda kada su dinosaurusi šetali po dvorištu... po indukciji, ne vidim zašto nam ne bi bilo lepo kad ponovo odemo tamo?

Da, kažu da je Mark Tven tako prevazišao strah od smrti. Rekao je: Ne plašim se smrti. Bio sam mrtav milijarde godina, i ništa mi nije falilo...E, to što je verovao da univerzum postoji milijarde godina, govori da nije bio baš ortodoksni vernik- oni veruju da univrzum postoji nekih 6-7 hiljada godina. A imao je i smisao za humor...

ne kažnjava valjda Bog, sami se, valjda, kažnjavamo jer nam je egzistencija unutrašnje-izvanbožanska, opominjemo tako sebe i vraćamo ili udaljavamo za RE-Logein, čovjek podvojen živi tragično i pjeva jarčevu (Tragos) pjesmu (Odu) u Slavu Božanskog kad izađe iz hora, mase, tužan je i srami se jer je tu gdje jeste u sjeni, a da pri tom NIJE Istinski.

Pitanje je dali su ateisti isto vjernici, jer i oni vjeruju, ali u to da ,,B" nema, jer po čemu su oni sigurni.
i da li su vjernici zaista Vjernici jer se samo tako racionalno samoodređuju? Još puno je pitanja prije toga.

Što se Boga tiče ne radi on baš kao što čovjek radi, ne vidi on kako vide ljudi, itd. I da li Bog JESTE ili Bog NIJE? I koje je vjeroispovjesti?

www.filosofski.blogspot.com

Jedno nenormalno osnovno pitanje svih pitanja kpd normalnih ljudi,zdravorazumskih (ne sa f dijagnozom)- Zasto ste toliko sigurni da je biblija rec Bozija? Da li vasa biblija koju posedujete ima pecat,potpis ili nesto da je verna originalu? Da li se u originalu potpisao njen autot,Bog jer je to rec Bozija? Kako se to Bog javio kroz apostole,a vi toliki vernici i ni rec da ne progovori kroz vas? pa ni kroz patrijarha,Papu? Vibre niste sigurni sporite se i u cinjenici da li je Isus kao takav postojao,da li je sin ili muz Magdalenin,da li je razapet ili obesen? Kazete da ja sam siguran da je ovako,a zasto,gde ti je cvrst,neoboriv dokaz??? Samo knjiga,koja je uz to kopija kopije kopija,prepravljana milijardu jedan put.A kakp znate da nije prepravljana? Da ne pominjem nelogicnosti i nedoslednosti u njoj...

Da, kažu da je Mark Tven tako prevazišao strah od smrti. Rekao je: Ne plašim se smrti. Bio sam mrtav milijarde godina, i ništa mi nije falilo...E, to što je verovao da univerzum postoji milijarde godina, govori da nije bio baš ortodoksni vernik- oni veruju da univrzum postoji nekih 6-7 hiljada godina. A imao je i smisao za humor...

Ali zato se patrijarh Pavle ubi od plakanja pred smrt što će da umre...umesto da bude veseo...

"Večni život" ipak nije postojeći, jer za njega nema logike ni dokaza ni potrebe. ...
Ponovo cu napomenuti da u biblijskim fragmentima niko i nikada nije govorio o beskrajnim licnim zivotima,
nego je rec bila o uvecenju zivota organske materije na planeti Zemlji, bez koga ne bi moglo doci do stvaranja iole razumne vrste (ma sta to "razumne" znacilo).

"Podizanje mrtvih" pak odnosi se na ponovno vracanje stalno potiskivanih znanja svih empiricara koji su ikada ispravno saznavali realnosti i o zivotu kao bioloskoj i o zivotu kao drustvenoj formi.
A sto ni jedno ni drugo vecini covecanstva nikada nije bilo prijatno,
ni po pozamasnim finansijskim troskovima empirije,
ni po normama ponasanja koja njeni nalazi iziskuju od drustvenih zajednica, te time i svih pojedinaca.

... Čovek u večnosti bio bi proklet, ...
Sa druge strane popularno tumacenje ovh fragmenata u navodnom smislu produzetka licne egzistencije nije dobilo na popularnosti zato sto bi bilo bolno,
nego zato sto bi bilo ugodno, jer kroz jos koju godinu kada se budes primakao "svodjenju racuna" osetices jezu za koju nisi ni mislio da te moze stici.
Na zalost.

A sto J=E=Z=U da oseti, cega ce se to uplasiti :?:
Savakoj opciji sagledavanja sveta odnosno zivota je nesto lakse a nesto teze.

Lica koja se suoce sa cinjenicom licne smrtnosti (ubrajam tu i Sizifa i sebe) lako se nose sa pokusajima prodavanja roga za svecu.
Hocu reci ne placaju nikome za prazna obecanja, niti se povinuju sumljivim normama. Na neki nacin su slobodna.
Ali, sa druge strane, kako se vreme licnoga zivota primice kraju naravno da moraju osetiti jezu nistavila.

Plus sto, kome se posreci i u medjuvremenu, i u svojoj ruci bude drzao ruku nasmejanoga detenceta, mora se smraciti i pre toga.

Zivot trazi svoje zestoke cene i za ovako malo trajanja.
smoke.gif

Uteha treba onima koji ostanu, a onaj koji ode, on je OK.
Vidim da cemo stvari morati objasnjavati "medicinski"!

Pazi ovako:
Odrastao sam u svetu ljudi klasicnih vernika, pre nego sto su nastali ovi novopridosli iz "rodoljubivo-nacionalnih", finansijskih i drugih motiva.
I odavno, jos kao klinac, primetio sam da u momentima kada su bili pritiskuti zivotnim problemima, i kada im nije bilo ni do cega,
otvoreno su govorili da posle smrti nema nicega, sutnu te u raku i gotovo. - Dakle nije da nisu znali.

Medjutim, to se dogadjalo u momentima kada na njihv rad srca takav stav nije uticao - jer su bili besni, kovni itd.
A kada bi im rad srca radio normalno - tada bi obicno bili okrenuti sansi da zive vecno.

Zasto?
Zato sto kada (narocito u poznijim godinama) ljudsko bice pocne razmisljati o smrti rad srca mu se ubrza!
I sto je blize isteku vremena zivota sve je veca opasnost od srcanoga udara.

Naravno, nismo svi isti, te nam je to svojstveno u razlicitim merama. Ali je do nekle svojstveno - svima.
I to je u stvari ujedno i razlog zasto i neki poznati ateisti kada ostare promene stav.

Hocu reci kada-tada pozeleces da mozes ziveti vecno,
samo je pitanje da li ces vise drzati do principijelnosti ili do izbegavanja rizika od nesto ranijega kraja nego bioloske satnice.

Ili da prevedem:
Osnovni izvor uverenja u mogucnost vecnoga trajanja nije nerazumevanje nego: strah!
I taj strah je realno psiholosko-fiziolosko stanje - odnosno realna opasnost!

A sada da pojednostavim do kraja:
Tj. nije za svakoga zdravstveno preporucljivo da bude ateista!

Poslednja izmena:
Nisam ateista, ne podržavam ateističku misao ni 1%, ali ''nije zdravstveno preporučljivo biti ateista'' zbog rada srca je prejak komentar. Odakle ti to
1) Kao prvo ono sto se danas zoveisticka misao ne obraca paznju ni na ciji rad srca, niti oni drugi to cine.
2) Kao drugo ''nije zdravstveno preporučljivo biti ateista'' - nije navodjenje mojih reci,
jer one su glasile: "... nije za svakoga zdravstveno preporucljivo da bude ateista!"
3) Kao trece rekao sam odakle mi, ... tj. iz zivota, ... ili da kazemo iz prakse!.

4) I kao cetvrto: koliko imas godina?

Poslednja izmena:

Back