Astronomija - komentari

v.v.ilic:
Nova je u stvarnosti dupla zvezda. (Ovaj termin ne mogu da prevedem kako ga nauka definiše jer ne znam). Dve zvezde oko sebe obilaze u tesnoj blizini.

nije nova dupla zvezda :) te dve zvezde su binarni sistem, a dvojna zvezda su 2 zvezde koje su tek opticki jedna blizu druge, dok su u stvarnosti totalno nevezane...
nek me proximo ispravi ako gresim...

Nova je ve skutečnosti dvojhvězdou
Bukvalni prevod ovoga je: Nova je u stvarnosti dvojna zvezda. Mi u našem jeziku nemamo kovanice ovakvog tipa (dvojzvezda) pa je slobodan prevod uz primedbu u zagradi apsolutno korektan. Drugo je pitanje naučnog naziva na srpskom jeziku ali se zna na šta se misli.

Sećam se da smo na fakultetu na trećoj godini dobili knjigu iz Elektronike na engleskom jeziku. Dali smo prevodiocu da nam prevede tekst i dobili smo: elektromagnetne livade Naravno da smo se u prvi mah zbunili neshvatajući o čemu se radi. Nesećam se u kom trenutku nam je palo na pamet da se radi o elektromagnetnim poljima!:lol:

v.v.ilic:
Nova je ve skutečnosti dvojhvězdou
Bukvalni prevod ovoga je: Nova je u stvarnosti dvojna zvezda. Mi u našem jeziku nemamo kovanice ovakvog tipa (dvojzvezda) pa je slobodan prevod uz primedbu u zagradi apsolutno korektan. Drugo je pitanje naučnog naziva na srpskom jeziku ali se zna na šta se misli.

Sećam se da smo na fakultetu na trećoj godini dobili knjigu iz Elektronike na engleskom jeziku. Dali smo prevodiocu da nam prevede tekst i dobili smo: elektromagnetne livade Naravno da smo se u prvi mah zbunili neshvatajući o čemu se radi. Nesećam se u kom trenutku nam je palo na pamet da se radi o elektromagnetnim poljima!:lol:
Ne brini nisi jedini koji muci muku sa prevodom termina na srpski. engleski nazivi su jos i prihvatljivi treba da vidis sta pisu Rusi u svojim clancima. Bukvalno su smislili svoj naziv za svaki pojam. Po nekada se dobrano nasmejem, ali mozda je i to bolje nego da se bezuslovno prihvataju Engleski nazivi.
pozdrav
\Batka

bata79:
Ne brini nisi jedini koji muci muku sa prevodom termina na srpski. engleski nazivi su jos i prihvatljivi treba da vidis sta pisu Rusi u svojim clancima. Bukvalno su smislili svoj naziv za svaki pojam. Po nekada se dobrano nasmejem, ali mozda je i to bolje nego da se bezuslovno prihvataju Engleski nazivi.
pozdrav
\Batka
Ja nisam siguran da je dobro da se svaki novi termin ima prevod u svakom jeziku. Pristalica sam da u nauci mora postojati univerzalan termin pa makar poticao iz madjarskog jezika. :D Recimo naziv: robot prvi je upotrebio jedan ceski pisac naucne fantastike (ne mogu sada da mu se setim imena) i taj termin je isti svugde u svetu.

Pozdrav svima!

Tek sinoc sam pronasao ovu temu i krivo mi je sto se tek sad uklucujem. Vidim da se ovde vec 3 meseca vodi rasprava o sukobu religije i nauke. U sociologiji sam imao jednu lekciju koja se odnosila bas na religiju. Pisana je u stilu koji je ovde dobro poznat, a koriste ga klan "ateisti" ;) :D Citajuci tekst nisam mogao da se ne slozim ni sa cim, ali na kraju je ispadalo da ja kao vernik vekovima kasnim sa shvatanjima. Ispit sam polozio, ali to me je to dugo mucilo. Posle nekog vremena uzeo sam ponovo da ga procitam i srecom odmah mi je upala u oci recenica koja kaze da religija sluzi da bi objasnila fenomene koje zdrav razum i nauka ne mogu da objasne. Tu je bila sustina nerazumevanja mene i tog prof. onda, kao i vas na forumu sada. On verovatno nikada nije mogao da shvati kako neko ima potrebu da veruje, kao ni vaznost duhovnog aspekta za jednu licnost, jer se oslanjao samo na intelekt, pa je na taj nacin i shvatao religiju. Po meni (dakle ovo je cisto subjektivan stav) religija treba da se usmeri iskljucivo na duhovni razvoj i sve elemente koji ga podsticu, kao sto su moral (vera nije uslov za njegovo postojanje i to treba razgraniciti, jer i ateisti mogu da budu itekako moralni) i post npr., a nikako da objasnjava pojave u prirodi. Na taj nacin nikada ne bi doslo do sukoba izmedju nje i nauke, kao sto nema ni izmedju fizike i psihologije npr. Sva ova rasprava je po meni nepotrebna, jer gospoda koja u ime vere negiraju zakone fizike ne bi bila ozbiljno shvacena od strane "ateista" (kojima se najvecim delom obracam jer vidim da se sa njima moze konstruktivno diskutovati) kada bi shvatili da se religija ne nalazi sa suprotne, vec sa iste strane gde i nauka.

E da, posto sam religiozan nasao sam se prozvanim da dokazem nepostojanje Deda Mraza (ovo je preuzeto, tj. nisam sam dokazao :D ).

Na svetu postoji otprilike 2 milijarde dece (osoba ispod 18 godina). Ipak, posto Deda Mraz ne posecuje Muslimane, Hinduse, Zidove i Budiste, kolicina posla za Novu godinu se smanjuje na 15%, odnosno sveukupno 378 miliona dece (prema Saveznom zavodu za statistiku). Prema proseku od 3.5 dece po kuci, Deda Mraz mora posetiti 108 miliona domova, ako pretpostavimo da u svakoj datoj kuci postoji barem jedno dobro dete.

Deda Mraz ima oko 31 sat Nove godine za rad, zahvaljujuci razlicitim vremenskim zonama i Zemljinoj rotaciji, i ako pretpostavimo da putuje sa istoka na zapad (sto se cini logicnim). Tako dobijamo da Deda Mraz poseti 967,7 kuca u sekundi. Prema tome, za svaki dobar hriscanski dom sa dobrim detetom, Deda Mraz ima oko hiljaditinu (1/1000) sekunde da zaustavi sanke, iskoci, uzme poklone, uskoci u dimnjak, napuni carape, nadje jelku, ostavi ostatak poklona pod jelkom, popne se natrag kroz dimnjak, uskoci u sanke i dodje do sledece kuce.

Pretpostavljajuci da je svih 108 miliona stajalista jednako rasporedjeno po Zemlji (samo u svrhe naseg proracuna), govorimo o 1,24 kilometra razmaka od jedne do druge kuce; iz cega proizlazi ukupan put od 120,8 miliona kilometara, ne ukljucujuci Deda Mrazove odlaske na WC ili pauze za jelo/pice. Iz navedenog proizlazi da je brzina Deda Mrazovih sanki oko 1080 kilometara u sekundi (3200 puta veca od brzine zvuka!). Za poredjenje, najbrze ikad stvoreno vozilo, svemirska sonda Odisej, ide "svega" 45 kilometara u sekundi (162000 km/h), a normalan jelen najvise 24 km na sat odnosno 0,0066 kilometara u sekundi.

Teret na sankama je takodje jedan vrlo interesantan element. Pretpostavimo da svako dete ne dobije nista vise nego jednu jedinu kutiju Lego kockica srednje velicine (oko 860 grama). Tada je ukupna masa tereta na Deda Mrazovim sankama nesto veca od 500 hiljada tona. Na tlu, normalan jelen ne moze vuci vise od oko 138 kg. Ako uzmemo da Deda Mrazov leteci jelen moze vuci 10 puta vise, Deda Mrazu bi trebalo oko 360 hiljada letecih jelena da povuku sanke. Masa tolikog broja jelena povecava sveukupnu masu sanki za oko 54 hiljade tona, odnosno za oko 7 puta mase Kraljice Elizabete (broda, ne vladarke).

Oko 600 hiljada tona putujuci brzinom od 1080 km/h stvara nezamisliv otpor vazduha - takav otpor kakav bi zagrejao jelene toliko jako koliko se zagreje svemirski brod koji ponovo ulazi u Zemljinu atmosferu. Prednji par jelena apsorbirao bi oko 14,3 kvintilijarde dzula energije u sekundi. Ukratko, taj par bi se, cim krene, pretvorio u nimalo lep prizor zivih baklji, izlazuci jelene iza njih, i dovodeci do lancane reakcije u kojoj bi svih 360-ak hiljada jelena izgorelo za oko 4,26 hiljaditina sekunde, odnosno tacno na vreme da Deda Mraz dodje do pete kuce na svom putu.

Deda Mraz bi, kao rezultat akceleracije (ubrzanja) sa 0 km/h na 1080 km/h u hiljaditini sekunde, bio izlozen akceleracijskoj sili 17,5 hiljada puta vecoj od one malog g, tj. 175000 m/s². Deda Mraz mase 115 kg (sto je vrlo malo za Deda Mraza) bio bi prikovan za kraj svojih saonica sa 1984906,9 kilograma sile, sto bi mu trenutno smrvilo kosti i organe pretvarajuci ga u kasastu ljubicasto-crvenkastu tekucinu.

Prema tome, ako je Deda Mraz ikada i postojao, sada je sigurno mrtav.

Tako, sad ste vi na redu da dokazete da Bog ne postoji ;) :D

ristob:
I ja sam postavio pitanje o Velikom prasku, pa nijeste odgovorili. Odgovor se može dati sada, bez čekanja kraja teme Astronomija. Pa, da čujemo:
Ako prije Velikog praska nije postojalo ništa, pa ni energija, kako se onda objašnjava pojava energije, kad fizika tvrdi da je energija neuništiva?
Inače, tvojim zadnjim postovima i sam prihvataš (namjerno ili slučajno) vjerovatnost da smo mi prije bića stvorena (od Tvorca, a time smo i roboti) nego što smo sami od sebe nastali.

Ne bih se osvrtao na motive doticnog u vezi pitanja o energiji, posto se ocigledno udubio u samu sustinu problema ;) , ali postoji jedna zanimljiva teorija koju je Hoking ukratko objasnio u "Kratkoj povesti vremena" koja kaze da moguce da je u vasioni zbir energija jednak nuli, posto gravitaciju mozemo da posmatramo kao negativnu en. jer deluje uvek privlacno. Da bi dva tela kod kojih sila teze dovoljno jaka odvojili, potrebno je uloziti dodatnu en.

E da, posto sam religiozan nasao sam se prozvanim da dokazem nepostojanje Deda Mraza (ovo je preuzeto, tj. nisam sam dokazao ).

Na svetu postoji otprilike 2 milijarde dece (osoba ispod 18 godina). Ipak, posto Deda Mraz ne posecuje Muslimane, Hinduse, Zidove i Budiste, kolicina posla za Novu godinu se smanjuje na 15%, odnosno sveukupno 378 miliona dece (prema Saveznom zavodu za statistiku). Prema proseku od 3.5 dece po kuci, Deda Mraz mora posetiti 108 miliona domova, ako pretpostavimo da u svakoj datoj kuci postoji barem jedno dobro dete.

Deda Mraz ima oko 31 sat Nove godine za rad, zahvaljujuci razlicitim vremenskim zonama i Zemljinoj rotaciji, i ako pretpostavimo da putuje sa istoka na zapad (sto se cini logicnim). Tako dobijamo da Deda Mraz poseti 967,7 kuca u sekundi. Prema tome, za svaki dobar hriscanski dom sa dobrim detetom, Deda Mraz ima oko hiljaditinu (1/1000) sekunde da zaustavi sanke, iskoci, uzme poklone, uskoci u dimnjak, napuni carape, nadje jelku, ostavi ostatak poklona pod jelkom, popne se natrag kroz dimnjak, uskoci u sanke i dodje do sledece kuce.

Pretpostavljajuci da je svih 108 miliona stajalista jednako rasporedjeno po Zemlji (samo u svrhe naseg proracuna), govorimo o 1,24 kilometra razmaka od jedne do druge kuce; iz cega proizlazi ukupan put od 120,8 miliona kilometara, ne ukljucujuci Deda Mrazove odlaske na WC ili pauze za jelo/pice. Iz navedenog proizlazi da je brzina Deda Mrazovih sanki oko 1080 kilometara u sekundi (3200 puta veca od brzine zvuka!). Za poredjenje, najbrze ikad stvoreno vozilo, svemirska sonda Odisej, ide "svega" 45 kilometara u sekundi (162000 km/h), a normalan jelen najvise 24 km na sat odnosno 0,0066 kilometara u sekundi.

Teret na sankama je takodje jedan vrlo interesantan element. Pretpostavimo da svako dete ne dobije nista vise nego jednu jedinu kutiju Lego kockica srednje velicine (oko 860 grama). Tada je ukupna masa tereta na Deda Mrazovim sankama nesto veca od 500 hiljada tona. Na tlu, normalan jelen ne moze vuci vise od oko 138 kg. Ako uzmemo da Deda Mrazov leteci jelen moze vuci 10 puta vise, Deda Mrazu bi trebalo oko 360 hiljada letecih jelena da povuku sanke. Masa tolikog broja jelena povecava sveukupnu masu sanki za oko 54 hiljade tona, odnosno za oko 7 puta mase Kraljice Elizabete (broda, ne vladarke).

Oko 600 hiljada tona putujuci brzinom od 1080 km/h stvara nezamisliv otpor vazduha - takav otpor kakav bi zagrejao jelene toliko jako koliko se zagreje svemirski brod koji ponovo ulazi u Zemljinu atmosferu. Prednji par jelena apsorbirao bi oko 14,3 kvintilijarde dzula energije u sekundi. Ukratko, taj par bi se, cim krene, pretvorio u nimalo lep prizor zivih baklji, izlazuci jelene iza njih, i dovodeci do lancane reakcije u kojoj bi svih 360-ak hiljada jelena izgorelo za oko 4,26 hiljaditina sekunde, odnosno tacno na vreme da Deda Mraz dodje do pete kuce na svom putu.

Deda Mraz bi, kao rezultat akceleracije (ubrzanja) sa 0 km/h na 1080 km/h u hiljaditini sekunde, bio izlozen akceleracijskoj sili 17,5 hiljada puta vecoj od one malog g, tj. 175000 m/s². Deda Mraz mase 115 kg (sto je vrlo malo za Deda Mraza) bio bi prikovan za kraj svojih saonica sa 1984906,9 kilograma sile, sto bi mu trenutno smrvilo kosti i organe pretvarajuci ga u kasastu ljubicasto-crvenkastu tekucinu.

Tako, sad ste vi na redu da dokazete da Bog ne postoji

Znam odakle si ovo i pokupio. Ima na mnogim sajtovima a sajt na kom sam zadnji put video ovo bio je B92.;-) I ovde nije rec o dokazivanju deda mraza vec o tome da li je moguce da deda mraz podeli paketice za jednu noc. To je bio zadatak na jednom fakultetu u USA. Pozitivno resenje se svodi na kvantnu mehaniku. Dakle nije dokazivanje deda mraza vec njegovih sposobnosti koje su mu dodeljene u mitu.

No, sto se tice deda mraza, od koga smo culi za deda mraza???
Baka, deka, mama , tata, drug drugarica... ljudi sa koji su bili u nasem okruzenju dok smo bili mali. Da li smo zaista videli nekad pravog deda mraza? Ne, da li smo ga culi? NE, da li smo ga dodirnuli bilo kojim culima??? Ne, nikada.
Od koga smo culi za Boga? Baka, deka, mama , tata, drug drugarica... zvuci poznato zar ne???
Da li smo zaista videli nekad pravog deda mraza? Ne, da li smo ga culi? NE, da li smo ga dodirnuli bilo kojim culima??? Ne, nikada.
Zasto sada kada smo porasli vec, ne verujemo da postoji deda mraz a verujemo da postoji bog???

proximo:
No, sto se tice deda mraza, od koga smo culi za deda mraza???
Baka, deka, mama , tata, drug drugarica... ljudi sa koji su bili u nasem okruzenju dok smo bili mali. Da li smo zaista videli nekad pravog deda mraza? Ne, da li smo ga culi? NE, da li smo ga dodirnuli bilo kojim culima??? Ne, nikada.
Od koga smo culi za Boga? Baka, deka, mama , tata, drug drugarica... zvuci poznato zar ne???
Da li smo zaista videli nekad pravog deda mraza? Ne, da li smo ga culi? NE, da li smo ga dodirnuli bilo kojim culima??? Ne, nikada.
Zasto sada kada smo porasli vec, ne verujemo da postoji deda mraz a verujemo da postoji bog???

Jel se ti zezas ili ozbiljno poredis Boga i Deda Mraza???

A ono jest, mozda i postoji Deda Mraz, samo je mnogo lud :D

Tako, sad ste vi na redu da dokazete da Bog ne postoji

Ti na pogresnom mestu trazis Deda Mraza. A iz kojih premisa si zakljucio da je Deda Mraz, iako je nekada bio ziv, sada sigurno mrtav?

Hej, lupi glavom malo o zid.
p025.gif

Deca i dalje dobijaju poklone od Deda Mraza!

markomm
Registrovan korisnik

Učlanjen:: 12.03.2006.

Kompletna racunica koju si izvodio za Deda Mraza moze se upotrebiti za dokazivanje nepostojanja Boga.
Tvoja osnovna greska u zakljucivanju je sto si postojanje i Prvog i Drugog sveo pod materiju.

Za sebe kazes da si vernik a Boga spustas tako nisko.

proximo:
Mrtav sam ozbiljan. Na konto toga mogu upotrebiti takodje sarkasticno pitanje jel se ti zezas ili ozbiljno mislis da deda mraz ne postoji a bog postoji???

Ok. Pa shvatanje Boga je cisto subjektivna stvar, tj. svaki covek ima slobodu da ga dozivi onako kako mu je dato. Problem je u tome sto ga neki stvarno dozivljavaju kao Deda Mraza i tu nastaje haos. Moja baba recimo misli da je Bog neki duh... Sve cesce se istice od strane religioznih filozofa, psihologa, pa i svestenika da je Bog u nama i ako se posmatra sa tog stanovista slozices se da religija ne moze doci ni u kakav konflikt sa fizikom. To postaju dve odvojene stvari, obe izuzetno bitne za covecanstvo i tako ih treba i posmatrati. Dakle ne treba pojmu Boga davati materijalnu dimenziju, jer se odnosi pre svega na duhovnu. Ovde ne pravim razliku izmedju Hriscanstva, Islama, Budizma itd. jer je to moj nacin shvatanja i zelim da verujem da se ne bi razlikovao ma gde se rodio i ma koje vere bio.

@markomm

Prvo da ti kazem da me je odusevila i bas nasmejala ona racunica sa deda mrazom posebno onaj deo kada irvasi lancano gore a deda mraz postaje tekucina. Savrseno sam u svojoj glavi zamislio tu sliku. A nakon toga i sliku male dece koja jos uvek veruju u deda mraza kako to unezvereno gledaju. :D :D :D

Dalje, lepo je videti nekog iz klana "vernika" ;) koji prica normalno. Sa religioznom osobom kao sto si ti ne bih imao problema da radim i komuniciram.

Ipak moram nesto da dodam vezano za poredjenje deda mraza i boga. Slazem se sa peoximovom analogijiom izmedju ova dva. Mozda deluje pomalo banalizujuce ili cak provocirajuce ali smatram da ima osnova. Iako u deda mraza mislim da nikada nisam zaista verovao, cak ni kao mali bar koliko se secam, u bog jedno vreme jesam. I to upravo iz razloga koje je proximo naveo. Iz okruzenja sam dobio ideju da bog postoji i da u njega treba verovati. Kasnije sam tu ideju samostalno odbacio jer mi jednostavno nije bila logicna. Slicno je mislim i sa odnosom hriscanstva ili recimo bilo koje druge danasnje religije i svih prethodnih religija. Bilo je toliko "pogresnih" religija u proslosti koje danas evidentno nisu tacne jer na Olimpu recimo nema bogova, Maje, Inke i svi ostali su nestali iako se se lepo molile svojim bogovima da ih zastite itd. Rimljani su prerasli Grke, hriscani su prerasli Rimljane pa zasto onda i hriscani ne bi bili nesto sto treba prerasti. Ako se pogleda koliko ima mrtvih religija sveta nije li logicno zakljuciti da je nesto pogresno u samoj toj ideji. Znate ono ako vam jedna osoba kaze da ste magarac ignorisite je, ako vam dve kazu zapitajte se a ako vam kazu tri krenite da njacete. To je jednostavno nesto sto je meni uvek smetalo kod religija.

markomm:
@v.v.ilic
:D :D Brale zezao sam se :D :D Pa ne mislis valjda da sam toliko nenormalan da ozbiljno dokazujem nepostojanje Deda Mraza??? :lol: :lol: :lol:

Sta ti je Deda mraz poklonio ove godine kad si toliko ljut? :D
Ovde u Cesku vise ne dolazi Deda Mraz. Sada dolazi Santa Klaus. A taj mi je iskidao zivce, digao pritisak na nivo trajnog lecenja, spustio vrednosti ljudskih cula na kriticnu granicu pa nosim naocare kada citam, nosim slusalicu u levom uhu da mogu boje da cujem, uskoro ce mi doneti i protezu da mogu da zvacem.....

Deda Mraz je bio mnogo darezljiviji. Meni je u prvoj polovini pedesetih godina donosio salonske bombone,kacio ih na jelku i par klikera staklenaca. Baka Ginu,majku i oca pogladio po dusi ser sam se ja strasno radovao!:( Tu je negde bio i Bozic Bata a u patikicama sam nalazio cokoladu.:cry:

Uloge su se posle promenile i Deda Mraz je poceo da zivi u meni a moj sin mu je pisao pisma sa izrazenim zeljama. Ostavljao ih je na livadi iza kuce a Deda Mraz ih nalazio i donosio poklone.

Sada se malo povukao, otisao u zimski san. Probudice se kada ovom mom sinu roda donese bebu! Zivece i u njemu par godina pa opet Jovo nanovo.

Vidis da Deda Mraz postoji.:p :p :p

Probudice se kada ovom mom sinu roda donese bebu!
Nadajmo se da mu nece doneti izmedju novembra i marta, jer bi se mogo zapitati, zar rode nisu na jugu??? Cija je ovo beba?;-)

Ja imam deda mraza, malog koji zivi u meni ali koji ne moze da ispuni svaku zelju nego mi samo daje mali tracak nade, da sve bice ok, da cu resiti ono sto treba biti reseno, da cu obuci dublje cizme za vece probleme, da cu videti zive i zdrave one od kojih sam daleko, sledeci put kada im dodjem, da cu moci da okujem u zvezde one koje sam pogresno shvatao, da cu moci da cekam rodu sa istoka sa prvim zracima sunca i da se radujem tom osmehu malog deteta koje mi bude donela... deda mraze deda mraze, ne skreci sa staze...

STOP!!!
ovo je otislo predaleko.

od sad, pa na dalje i ubudice ko postavi poruku koja nema veze sa proximovom temom bice izbrisan BRZINOM SVETLOSTI!

dakle, kome sta nije jasno, ili ko ima komentar na DOSADASNJE proximove postove, nek komentarise.

deda mrazove, bogove, pravoslavlje, hriscanstvo, jehove, evolucije i kreacije brisem ODMAH!!!

Pozdrav Insect!

I ja sam siguran da bih sa tobom mogao da radim i komuniciram bez problema. Rado bih prozborio jos koju rec na tvoj post, ali sam sprecen :evil:

@Obersturmfuehrer

Molim te da mi pojasnis malo te dopustene komentare na DOSADASNJE proximove postove, posto se ocigledno obilato bavio "zabranjenim" terminima. Mislim da li je dozvoljeno komentarisanje posta iznad tvog?

dosadasnji postovi 90% njih se svodi na bogove, kreaciju, evoluciju i slicna sranja.
ova tema je zamisljena kao tema koja ce da razjasni nedoumice u vezi proximovog eseja na temi Astronomija.
eto samo toliko....
sto se tice "dozvoljnih" postova, mislim da nije nista nejasno....

Pa taj proximov esej je jednim delom usmeren na odnos crkve i nauke, sto je po meni dobro posto nisam bas ponosan na stav crkve, kojoj pripadam, u tom vremenu. Nisu mi bas jasni proximovi motivi predstavljanja tog teksta (koji je za svaku pohvalu), mozda zelja da se obracuna sa necim na indirektan nacin, ali onda nije za cudjenje da ce se 90% postova odnositi na sukob religije i nauke gde ce neki vatreno braniti prve, neki druge, a neki (nadam se da nisam sam) iskazati sasvim drugaciji stav.
A i nisam nesto primetio da se proximo ljuti, cak naprotiv... Najgori je od sve dece :D

Obersturmfuehrer:
STOP!!!
ovo je otislo predaleko.

od sad, pa na dalje i ubudice ko postavi poruku koja nema veze sa proximovom temom bice izbrisan BRZINOM SVETLOSTI!

dakle, kome sta nije jasno, ili ko ima komentar na DOSADASNJE proximove postove, nek komentarise.

deda mrazove, bogove, pravoslavlje, hriscanstvo, jehove, evolucije i kreacije brisem ODMAH!!!
Treba li ovo da protumačim kao poraz? Koliko brzo!

Back