Astronomija - komentari

...mislim na one vernike koji svoja celokupna saznjanja baziraju na bibliji...

U tumačenju Boga najviše je odmakla hrišćanska religija. Njen doprinos je u shvatanju odnosa Boga prema čoveku i obrnuto. Bog ima aktivan odnos prema čoveku. Čovek se obraća Bogu molitvom, misaonom tvorevinom. Bog lako čita misli judi i materijalizuje ih. Evo šta je nauka utvrdila.

OTKRICE NA INSTITUTU MAKS PLANK
18.02.2007. Uredjaj za citanje misli
Medjunarodni tim njemackih, britanskih i japanskih strucnjaka na Institutu Maks Plank u Lajpcigu konstruisao je uredjaj koji moze da prepozna sto posmatrana osoba namjerava da uradi, a izvjestaj o tome objavljen je u casopisu Current Biology.
Od ucesnika u eksperimentu trazeno je da razmisljaju o oduzimanju, odnosno o sabiranju. Uz to zahtijevano je da u umu izvjesno vrijeme zadrze matematicke odluke. Skener je nekoliko sekundi pratio njihovu mozdanu aktivnost dok su razmisljali o rezultatu matematicke funkcije, a na osnovu tih analiza pravljena su predvidjanja. Racunar je bio programiran da prepozna odredjene uzorke aktivnosti u mozgu koje obicno prate specificne misli. Naime, kad se racunar na odgovarajuci nacin "uvjezba", on moze da prepozna odluke na osnovu mozdanih aktivnosti.
Pomocu sofisticiranog snimanja magnetskom rezonancom i racunarskih programa naucnici su uspjeli da otkriju namjere ispitanika u 70 posto slucajeva. Istrazivanje je pokazalo da podrucja u prednjem dijelu mozga pohranjuju namjere prije izvrsenja, dok podrucja u zadnjem dijelu postaju aktivna kad ispitanici postanu aktivniji i pocnu da obavljaju racunske operacije.

15.02.2007. Čitanje misli
Ukoliko na poslovnom sastanku imate naviku da smišljate neku pakost vašim partnerima, ubuduće morate imati na umu da to neće biti tajna, jer je tim vodećih svjetskih neurologa pronašao način da svakome "zaviri u mozak" i otkrije njegove namjere - objavili su britanski mediji.

To otkriće odmah je donijelo na dnevni red i neka etička pitanja o tome za šta se tehnologija "čitanja" mozga smije koristiti i da li ju je moguće upotrebiti i u kriminalistici. Postavlja se čak i pitanje da li će naši potomci biti kažnjavani zbog namjere da naprave neki zločin.

Koristeći skener sa velikom rezolucijom, istraživači iz njemačkog instituta "Maks Plank" su uspjeli da u mozgu uoče aktivnost mnogo prije nego što je čovjek svjesno odlučio da nešto uradi.

- Čitanje misli u stilu naučne fantastike još ne postoji, ali je učinjen dalji pomak u upoznavanju funkcija ljudskog mozga - izjavio je jedan od učesnika istraživanja.

Magnetna rezonanca i takozvane kognitivne metode se već koriste u kliničkoj praksi, uglavnom za određivanje oblasti za govor i pokrete u mozgu. Prije operacija se te oblasti precizno lociraju kako ih neurohirurzi prilikom operacija ne bi slučajno oštetili.

Da zaista sam od skoro na forumu krstarice.
Da zaista nisam do kraja pazljivo procitao sve sto je Proksimo napisao barem ne u meri u kojoj jedan takav tekst zasluzuje.
Ali osecam se prozvanim i moram da kazem sledece stvari. Zaista nisam imao nameru da bilo koga optuzim za plagijat, ali svako ko je citao knjigu Bozlja cestica slozice se da postoji neverovatna slicnost po formi obimu i sadrzini. Nisam imao nameru da kritikujem i omalozavam i ne razumem zasto su mnogi shvatili stvari veoma licno. Moj tekst je bila samo dobra namera da se skrene paznja na neke stvari koje sam primetio i koje mi se nisu svidele. Tekstovi su lepo sroceni zanimljivi ali cini mi se da u njima ipak hvali sustina stvari. Kada sam govorio o Njutnu i ostalim upravo sam pokusao da skrenem paznju na tu sustinu , sutinu prirode i nauke a ne na gomilu jednacina pojmova kojima dragi kolega Proksimo verovatno savrseno barata. Na pocetku treba da stoji pocetak a ne sredina ili kraj.Ali Izgleda da se ne slazemo sta je to pocetak Nisam od onih koji misle da znaju sve i znam da sigurnio nikada necu primenjivo poznavati ni deo teorija koje je spominjao dargi kolega Proksimo, mada sam po prilicno uveren da ih ni on ne poznaje barem ne u toj meri u kojoj to misli i pokazuje.
Svima onima koji misle da su licno povredjeni mojim prethodnim komentarom ja im se ISKRENO IZVINJAVAM . Nije bilo zle namere samo mislim da svko ima pravo na kreativnu kritiku mislim da ovaj forum zato i postoji. Na kraju na istoj smo strani i borimo se za iste ciljeve i vrednosti. Srecemo se sa istim problemima i zato moje komentare ne shvatajte kao vase omalozavnje i signal za baraznu vatru vec kao podstrek za dalji rad. Spreman sam na dalju saradnju naravno ako autor teme to zeli, u suprotnom se vise necu oglasavati.
A da, replika jednom od komentara upucenih meni DA ZNAM KOLIKO JE TESKO NAPISATI NESTO < NESTO DOBRO I DA AKO ZELITE MOGU VAM PRIKAZATI KAKO RADE HAMILTONOV I LANGRANZEV FORMALIZAM ali ne verujem da bi to nekog racionalno zanmalo.
BATKA

Pozdrav Domaćinu teme i ostalima ...

Ako smem da primetim, veoma tesko je odrzavati temu u nekom tempu samog izlaganja, pa bih ipak ostavio Autoru teme da uradi onako kako misli održavajući svoj ritam, a što se mene tiče nikada ne komentarišem: "... ja bih to ovako uradio da sam Proximo..."

--
Što se tiče Autora - Proxima, voleo bih da se što manje zamara )zasada) sa ostalima i da ga podržim u njegovom izlaganju, jer verujem da će mi njegov rad pomoći i stručno (poslovno) i privatno.

Srdačan pozdrav svima

proximo:
Bez ljutnje, druze, ti koji su smrtno ozbiljni, na ovom forumu, koji izbegavaju bilo kakavu salu, oni nisu profesori i u njihovim postovima neces naci smajlije kao ;-) :-)
Nisam obracao ni ja paznju na to dok nisi napisao svoj poslednji post. ;-)
Ja cenim zdravi (nezlobni) humor. On leči. Smajlije ne mogu ubrojiti ni u kakav vid literalnog izražavanja. (Jedino djeci mogu biti interesantni. Izvinjavam se ako to nekome smeta.)

Literarno izrazavanje se menja i razvija tokom vremena i generacija. Svaki novi oblik se starim generacijam cini nov i nepotreban i nerazumljiv a mladjim sasvim prirodan i normalan. Vreme neumoljivo gazi sve.

sry mtori 5/v\4]1|]| 5(_) |)30 54|)45/\/]|[3 ;) :lol:

@
Bata79
Ni mi tebe nismo želeli da uvredimo. Naša reakcija je bila spontana. Verovatno ti je sada razumljiva, jer kažeš da si se već malo upoznao sa problematikom ovog Foruma, posebno ove teme.

A da, replika jednom od komentara upucenih meni DA ZNAM KOLIKO JE TESKO NAPISATI NESTO < NESTO DOBRO I DA AKO ZELITE MOGU VAM PRIKAZATI KAKO RADE HAMILTONOV I LANGRANZEV FORMALIZAM ali ne verujem da bi to nekog racionalno zanmalo.
BATKA

Široko ti je ovo naše polje forumsko. Ja lično bih ovu tvoju temu rado video jer o njima ne znam ništa.
PS: LANGRANŽEV formalizam? Za Lagranža sam čuo, za ovog La(N)granža ne. Radi li se o istom čoveku?:-(

Citat:
Uprkos svojoj prividnoj jednostavnosti, dvojni sistemi često su veoma složeni. Oni se sastoje od jedne sjajnije, primarne zvezde i jedne sekundarne zvezde (pratioca). U većini slučajeva, mase tih zvezda se znatno razlikuju, što podrazumeva da one različito evoluiraju. Po Keplerovom zakonu poznato je da će dve tačkaste mase M1 i M2 kružiti oko zajedničkog centra gravitacije. Lagranž je rešio problem ekvipotencijalnih površi, tj. površi na kojima je gravitaciono privlačenje sistema M1 i M2 konstantno. Ograničena površina, čiji presek ima oblik 8, poznata je pod imenom Rošova površ. Kad je poluprečnik jedne zvezde u sistemu istog reda veličine kao i uzajamno rastojanje para, njena površina poprima oblik jajeta koji je takođe ekvipotencijalan. U graničnom slučaju, kad se jedna zvezda tokom svoje evolucije toliko uveća, da prepuni svoju Rošovu površ, počeća prelaz njene materije na pratioca kroz presečnu tačku »osmice« (Lagranžova tačka). Usled centrifugalne sile, prelaz materije nije radijalan, već spiralan, preko akrecionog diska.

Lagranž je uz Delambera,Ojlera,Bernulija, Laplasa...dao osnov Analitičke Mehanike

Mystic_
Pozdrav Domaćinu teme i ostalima ...

Ako smem da primetim, veoma tesko je odrzavati temu u nekom tempu samog izlaganja, pa bih ipak ostavio Autoru teme da uradi onako kako misli održavajući svoj ritam, a što se mene tiče nikada ne komentarišem: "... ja bih to ovako uradio da sam Proximo..."

--
Što se tiče Autora - Proxima, voleo bih da se što manje zamara )zasada) sa ostalima i da ga podržim u njegovom izlaganju, jer verujem da će mi njegov rad pomoći i stručno (poslovno) i privatno.

Srdačan pozdrav svima
Hvala na konstantnoj podrsci i razumevanju. Pokusacu da u sto skorije vreme nastavim dalje.;-)
Ristob
Ja cenim zdravi (nezlobni) humor. On leči. Smajlije ne mogu ubrojiti ni u kakav vid literalnog izražavanja. (Jedino djeci mogu biti interesantni. Izvinjavam se ako to nekome smeta.)
Znam da se nece naljutiti ni V.ilic ni Stnco ako kazem da su njih dvojica dva velika deteta i da to dok god su zivi neces isterati iz njih. Slicno mogu reci i za Insecta i za obera a verovatno i za Bato79 i naravno i za sebe. Od momenta kad osetimo zelju da sto pre odrastemo, sve smo blizi zelji da nikada ne prestanemo da budemo deca. ;-)

Da zaista sam od skoro na forumu krstarice.
Da zaista nisam do kraja pazljivo procitao sve sto je Proksimo napisao barem ne u meri u kojoj jedan takav tekst zasluzuje.
Ali osecam se prozvanim i moram da kazem sledece stvari. Zaista nisam imao nameru da bilo koga optuzim za plagijat, ali svako ko je citao knjigu Bozlja cestica slozice se da postoji neverovatna slicnost po formi obimu i sadrzini. Nisam imao nameru da kritikujem i omalozavam i ne razumem zasto su mnogi shvatili stvari veoma licno. Moj tekst je bila samo dobra namera da se skrene paznja na neke stvari koje sam primetio i koje mi se nisu svidele. Tekstovi su lepo sroceni zanimljivi ali cini mi se da u njima ipak hvali sustina stvari. Kada sam govorio o Njutnu i ostalim upravo sam pokusao da skrenem paznju na tu sustinu , sutinu prirode i nauke a ne na gomilu jednacina pojmova kojima dragi kolega Proksimo verovatno savrseno barata. Na pocetku treba da stoji pocetak a ne sredina ili kraj.Ali Izgleda da se ne slazemo sta je to pocetak Nisam od onih koji misle da znaju sve i znam da sigurnio nikada necu primenjivo poznavati ni deo teorija koje je spominjao dargi kolega Proksimo, mada sam po prilicno uveren da ih ni on ne poznaje barem ne u toj meri u kojoj to misli i pokazuje.
Svima onima koji misle da su licno povredjeni mojim prethodnim komentarom ja im se ISKRENO IZVINJAVAM . Nije bilo zle namere samo mislim da svko ima pravo na kreativnu kritiku mislim da ovaj forum zato i postoji. Na kraju na istoj smo strani i borimo se za iste ciljeve i vrednosti. Srecemo se sa istim problemima i zato moje komentare ne shvatajte kao vase omalozavnje i signal za baraznu vatru vec kao podstrek za dalji rad. Spreman sam na dalju saradnju naravno ako autor teme to zeli, u suprotnom se vise necu oglasavati.

Ovo je prilicno ljudski i inteligentno od tebe. U prvom postu sam primetio sujetu a ovde primecujem da umes da je kontrolises. ( Ne brini, svi smo mi sujetni na svoj nacin ali malo je takvih koji umeju to da kontrolisu. Dosao si na pravo mesto medju V.ilica, Stnco, Insecta, Obera ..., ljude koje imaju i razloga i imaju sa cime da se podizu ali se ne trude biti bolji jedan od drugog, medjusobno.) Na istoj smo strani, upravo tako, i jako me zanima cime se bavis. Jedan deo kritike koju si mi pripisao nisam prihvatio iz razloga sto zaista nisam citao " Boziju cesticu". Ali sudeci po tvom opisu ta knjiga je prilicno slicna knjizi " Big Bang od Sajmon Singa, slicna knjizi "Moc nauke" od Milorada Mladjenovica, slicna udzebeniku History od Science, History of Astronomy... U cemu je stvar??? U tome sto sam pri citanju takvih knjiga ili udzbenika prihvatio sistematiku pisanja. Od prostog ka slozenom. Krenuo sam od pocetka da objasnjavam nacine razmisljanja kojima su se koristili veliki ljudi. Zamisao mi je bila da svakog dana napisem po jedno izlaganje ali su se desile neke stvari u mom privatnom zivotu pa jako malo vremena imam i pisem onda kad zaista mogu. Ako mislis da mozes i imas vremena i volje, mozemo raditi zajedno na toj temi astronomije. Nece mi to smetati. Naprotiv, dve glave mnogo bolje misle od jedne siguran sam.;-) Ne zelim da odes bez javljanja, ostani ovde sa nama ako mozes i bori se sa nama za znanje na istoj strani.

proximo:
Mystic_

Hvala na konstantnoj podrsci i razumevanju. Pokusacu da u sto skorije vreme nastavim dalje.;-)
Ristob

Znam da se nece naljutiti ni V.ilic ni Stnco ako kazem da su njih dvojica dva velika deteta i da to dok god su zivi neces isterati iz njih. Slicno mogu reci i za Insecta i za overa a verovatno i za Bato79 i naravno i za sebe. Od momenta kad osetimo zelju da sto pre odrastemo, sve smo blizi zelji da nikada ne prestanemo da budemo deca. ;-)
Ja sam ljut nego šta! :D

stnco:
Ja sam ljut nego šta! :D
Šta sviraš?
e010.gif
Baš nemaš razloga da se ljutiš.:grin:

v.v.ilic:
Citat:
Uprkos svojoj prividnoj jednostavnosti, dvojni sistemi često su veoma složeni. Oni se sastoje od jedne sjajnije, primarne zvezde i jedne sekundarne zvezde (pratioca). U većini slučajeva, mase tih zvezda se znatno razlikuju, što podrazumeva da one različito evoluiraju. Po Keplerovom zakonu poznato je da će dve tačkaste mase M1 i M2 kružiti oko zajedničkog centra gravitacije. Lagranž je rešio problem ekvipotencijalnih površi, tj. površi na kojima je gravitaciono privlačenje sistema M1 i M2 konstantno. Ograničena površina, čiji presek ima oblik 8, poznata je pod imenom Rošova površ. Kad je poluprečnik jedne zvezde u sistemu istog reda veličine kao i uzajamno rastojanje para, njena površina poprima oblik jajeta koji je takođe ekvipotencijalan. U graničnom slučaju, kad se jedna zvezda tokom svoje evolucije toliko uveća, da prepuni svoju Rošovu površ, počeća prelaz njene materije na pratioca kroz presečnu tačku »osmice« (Lagranžova tačka). Usled centrifugalne sile, prelaz materije nije radijalan, već spiralan, preko akrecionog diska.

Lagranž je uz Delambera,Ojlera,Bernulija, Laplasa...dao osnov Analitičke Mehanike

Interesantno! Hvala na slikovitom objaŠnjenju, jer ja sam ipak samo praktičar, ali ovo mi daje potpuniju sliku.
--
U Srbiji i RS u BiH, pokreću se neki radovi (koje i ja pokušavam da uzmem) što se tiče referentne mreže, gravimetrijskih, astronomskih opažanja i određivanje geoida, tako da mi svaka slika potencijalnih, sferoidnih i fiz.površi zemlje znači i u teoretskom pogledu !

Hvala još jednom!

Insect:
Literarno izrazavanje se menja i razvija tokom vremena i generacija. Svaki novi oblik se starim generacijam cini nov i nepotreban i nerazumljiv a mladjim sasvim prirodan i normalan. Vreme neumoljivo gazi sve.

sry mtori 5/v\4]1|]| 5(_) |)30 54|)45/\/]|[3 ;) :lol:
Slažem se da se sve menja (na bolje) sa novim generacijama. Nije mi bila namera da nekoga omalovažavam. Imam istančan osećaj za lepo (u bilo kojoj umetnosti) i siguran sam da je forumsko komuniciranje smajlijima više ružno nego lepo, mada ga mogu opravdati (skraćenje teksta). Možete proveriti mišljenje forumaša o izražavanju smajlijima ako otvorite tu temu. Vreme ne gazi, nego nadovezuje novo na staro.
P.S. Nijesam mnogo mozgao oko zagonetke (anagram?) pa te molim da mi pošalješ na pp rešenje. (Neću se naljutiti ni ako bude uvredljivo, kako mi se čini na prvi pogled).

proximo:
Znam da se nece naljutiti ni V.ilic ni Stnco ako kazem da su njih dvojica dva velika deteta i da to dok god su zivi neces isterati iz njih. Slicno mogu reci i za Insecta i za obera a verovatno i za Bato79 i naravno i za sebe. Od momenta kad osetimo zelju da sto pre odrastemo, sve smo blizi zelji da nikada ne prestanemo da budemo deca. ;-)
Uklanjanjem gena starosti imaju šansu (i svi ostali) da večno ostanu deca, a to je verovatno iskonski čovekov san. Nisam ni ja baš prestar i preozbiljan; i ja se osećam dosta mladalački i volim zdravi humor. Što se tiče Boga, ozbiljan sam prema Njemu koliko ste vi ozbiljni prema nauci. Ja ne omalovažavam nauku, jedino skrećem pažnju da treba, u komp-genetičkoj eri, najstrožije voditi računa o zloupotrebi naučnih dostignuća, jer su posledice nesagledive po čovečanstvo, a mogućnost kontrole veoma reducirana.

Da naravno da smo svi ljudi od krvi i mesa sa svim svojim vrlinama i manama. Ali dobro neke stvari nikada necemo moci da promenimo.To je ponekad i prednost , zar ne? Bavim se istrazivanjima u oblasti gasnih elektricnih proboja inertnih gasova pod malim pritiscima. Neznam koliko si upucen u tu problematiku verovatno si nesto citao tome. Trenutno pokusavam da skrpim simulaciju jednog takvog u Ne gasnoj diodi na pritisku od 1mbar-a i polja reda ~20eV/mm. Neznam koliko ce ti to znaciti za dalji rad ali ako imas pitanja vezanih za eksperiment i teoriju vezanu za ovu oblast fizike rado cu pokusati da ti dam smisaon odgovor naravno ako ga znam.
Pozdrav svim gradjanima Slobodnog Sveta.
Batka

Back