Opet me (negativno) iznenađujete. Nijeste imali obzira ni prema mojim godinama, a znate da sam od mnogih sa Krstarice više nego duplo stariji. Ni da ste mi rođeni sinovi, nikad vam ne bih rekao to što ste vi meni rekli, bez trunke ustručavanja. No dobro, znajte da će vam se to u životu vratiti.
A zašto je vama bitan ovaj moj šahovski program? Da sabotirate temu. Pa, vaša je tema. Programom sam samo htio da ilustrujem koliko ja, kao skromni pojedinac, mogu da uradim na polju kompjuterike, a koliko će, tek, uraditi (i koliko su već uradili) čitavi timovi stručnjaka. Uostalom, već postoje mnogi roboti koji izvršavaju govorne komande i kosmički roboti koji sami sebe zamjenjuju djelove i praktično se samoreprodukuju. Znači, podaci o mom šahovskom programu za raspravu na temi astronomije apsolutno su nebitini, izuzev što sam ga pomenuo kao ilustraciju. Daću vam podatke o njemu, samo ne znam za kakvu svrhu.
Ja odgovaram na svako ozbiljno pitanje. Glupa pitanja ignorišem. (Deda Mraza su komunisti izmislili). Zapravo, vi ne odgovarate na mnoga pitanja, a i vaši odgovori nijesu Bog-zna kakvi. Mogu vama zvučati genijalno, međutim, mnogi će vam reći da, ni prosečnost, ne zadovoljavaju. (O pitanjima i odgovorima detaljnije ću u posebnom postu).
Moj šahovski program počeo sam raditi, još prije nego je postojalo personalaca, 1982 g. a 1985 g. bio je završen. Urađen je u programskim jezicima PL-u i ASSEMBER-u za koje vi, vjerovatno, nijeste ni čuli. Mada su tada šahovske programe u svijetu već radili čitavi timovi stručnjaka (kompjuterskih i šahovskih) prihvatio sam se tog posla kao pojedinac jer sam imao moćni PL alat (rekurzivne procedure i funkcije) i originalnu ideju da program ne zasnivam na Bazama podataka (kako su radili u svijetu) nego na šahovskim zakonima koje sam otkrio za ograničen broj pozicijama a kasnije sam prepustio samom programu da otkriva nove zakone i koriguje ih. Pojavom personalaca program je implementiran na C-u (1989 g). Implementacija na internet bila je mnogo lakši dio posla. Je li sada zadovoljena vaša radoznalost?