Astronomija - komentari

Insect:
Nisam cuo za to i iskreno sumnjam u istinitost toga. Starenje je vrlo kompleksna pojava da bi se mogla definisati genom, i to jednim. Poslednjih godina ima tako pompeznih naslova u raznim novinama da su otkriveni geni za sve i svasta.

Stnco da li sam ja to nesto pomesao ili je Glaksija jedan on onih casopisa koji stoje u rangu Treceg oka i Zone sumraka?
Ne, ne nikako. To je bio casopis za popularizaciju nauke koji je prestao da izlazi pre nekoliko godina. Citao sam ga od korica do korica, bukvalno, a popularno je iznosio nova naucna otkrica iz raznih naucnih oblasti. Casopis je finansiralo Ministarstvo nauke i licno mislim da je ukinut pod uticajem SPC posle niza clanaka pod nazivom "Najpoznatiji covek sveta". Oko tih clanaka se podigla velika bura, po obicaju, kada se cacne u osinjak, i dosta brzo posle toga je prestao da izlazi.

Pozdrav Proximu sa daljom podrškom .

Nastavljaš sa svojom temom...
Hvala Mystik;-)

Nisam cuo za ovo. Ali ne govorim ti o supstanci odgovornoj za zaljubljivanje sa nekog etickog ili moralnog stanovnista vec sa stanovnista nauke. Naime polako ali sigurno nauka osvaja i taj jos nerazjasnjeni ljudski organ. A ovo ti govorim iz tog razloga jer ti sada tu nalazis uporiste. Prema tome mislim da je krajnje vreme da se vi vernici ponasate po savetu pokojnog doktora fizike Branka Lalovica. Savet sam naveo negde gore. Ne znam stvarno zasto malo ne preradite, osavremenite religijsko ucenje. Nije dobro da pricate iste stvari kao pre recimo 1800 god. Prvo treba da se odreknete Boga stvaraoca a da vise govorite o Bogu pokretacu. Ja bih takvog Boga mogao da "svarim".

Cekaj samo da cuju za teoriju struna. Mogu sa 100% tacnosti da tvrdim sta ce bilo koji vernik reci u vezi toga. Necu svoje misljenje izneti ovde, napisacu ti na PP a ti posvedoci posle.;-)

proximo:
Ti si do sada najbolji primer jednog zatvorenog uma. Za stanje nase planete ne mozes kriviti naucnike jer su oni najmanje krivi za to Covek je otkrio formulu E=mc2 a oni koji su izigravali boziju pravdu su to zloupotrebili.. Nauka se trudi da sacuva ovu planetu i naucnici ulazu mnogo vise napora od vernika koji samo sede i veruju da ce biti bolje. To sto neka budala pokusa da bude pametna pa iskoristi neko naucno delo u negativne svrhe ne treba ni ne sme da se smatra krivicom naucnika. Ako vec si sposoban da sudis i osudjujes, ukljuci mozak i osudjuj tamo gde je potrebno. Koliko znas naucnika koji su postali masovne ubice? Koliko znas naucnika koji su otisli u zatvor zbog zlostavljanja svoje dece, zene, zbog silovanja maloletnika? Koliko znas naucnika koji su krivi za neki rat, ali koji su direktno krivi?( nijedan nije kriv, vec je krivica onih koji zloupotrebljavaju naucna dela).
Ajde sad postavi ova ista pitanja za vernika.
Crkva je glavni krivac za nepravilan odnos prema (novim) saznajima, što je vremenom prešlo u dogmatizam i osuđivanje svih zanja koja nijesu utemeljena religijom. U ovom pogledu Crkva je izvukla pogrešne zaključke iz Biblije. Biblija opominje da znanja mogu škoditi čoveku ako se zloupotrebe, a Crkva izvodi dogmu da su sva znanja opasna ako ne dolaze od nje. Crkva će morati ozbiljno preispitati svoje stavove prema nauci i znanjima, pogotovu onim koja dolaze od onih što se deklarišu kao ateisti. Naučnike nikako ne treba osuđivati za zla koja su nastala zloupotrebom njihovih saznanja. Verovatno nema ni jednog naučinka koji je svoj rad stavljao u službi zla. Međutim, danas je jako delikatna situacija. Nauka, tehnika i tehnologija se stravično usavrašavaju, a mogućnosti drastične zloupotrebe postaju ogromne. Kako postići da se nešto ne otme kontroli? Sida i ptičji grip su opomene. (Baš u ovakvoj situaciji čoveku je lakše kad zna da postoji Bog). Rad naučnika ne treba podcenjivati. I njima Bog dopušta da rade.
Što se tiče vernika, ateisti ih gledaju skoro kao parazite, a njihove verske umotvorine kao zabluđeni fanatizam. Međutim, nije tako. Ja tvrdim da se misaone tvorevine iz čovekovog mozga, posrednim putem, ostvaruju i realizuju u praktičnom životu. U tom smislu, doprinos vernika dobru čovečanstva, putem misaonih tvorevina, je ogroman. Pogotovu vernik ne sme da želi (niti misli) zlo nikome i ničemu. Ateisti bi trebalo fleksibilnije da gledaju na vernike, pogotovu da prestanu spočitavanje postojanja Boga samo glavama vernika. U ono što zna vernik lako se može uveriti svaki ateista.

ristob:
Crkva je glavni krivac za nepravilan odnos prema (novim) saznajima, što je vremenom prešlo u dogmatizam i osuđivanje svih zanja koja nijesu utemeljena religijom. U ovom pogledu Crkva je izvukla pogrešne zaključke iz Biblije. Biblija opominje da znanja mogu škoditi čoveku ako se zloupotrebe, a Crkva izvodi dogmu da su sva znanja opasna ako ne dolaze od nje. Crkva će morati ozbiljno preispitati svoje stavove prema nauci i znanjima, pogotovu onim koja dolaze od onih što se deklarišu kao ateisti. Naučnike nikako ne treba osuđivati za zla koja su nastala zloupotrebom njihovih saznanja. Verovatno nema ni jednog naučinka koji je svoj rad stavljao u službi zla. Međutim, danas je jako delikatna situacija. Nauka, tehnika i tehnologija se stravično usavrašavaju, a mogućnosti drastične zloupotrebe postaju ogromne. Kako postići da se nešto ne otme kontroli? Sida i ptičji grip su opomene. (Baš u ovakvoj situaciji čoveku je lakše kad zna da postoji Bog). Rad naučnika ne treba podcenjivati. I njima Bog dopušta da rade.
Što se tiče vernika, ateisti ih gledaju skoro kao parazite, a njihove verske umotvorine kao zabluđeni fanatizam. Međutim, nije tako. Ja tvrdim da se misaone tvorevine iz čovekovog mozga, posrednim putem, ostvaruju i realizuju u praktičnom životu. U tom smislu, doprinos vernika dobru čovečanstva, putem misaonih tvorevina, je ogroman. Pogotovu vernik ne sme da želi (niti misli) zlo nikome i ničemu. Ateisti bi trebalo fleksibilnije da gledaju na vernike, pogotovu da prestanu spočitavanje postojanja Boga samo glavama vernika. U ono što zna vernik lako se može uveriti svaki ateista.
U tvojim postovima je sve vise onoga sa cime se slazem. Ko zna mozda cemo se sloziti nekada i oko ovoga sto nisam podvukao a ko ce da popusti ko zna. Mene neki vernici stalno ubedjuju da cu poslednjih tri sekunde (???!!!!!) svoga zivota i ja da postanem vernik.:D. Videcemo da li su u pravu. Javicu ti.:D

stnco:
U tvojim postovima je sve vise onoga sa cime se slazem. Ko zna mozda cemo se sloziti nekada i oko ovoga sto nisam podvukao a ko ce da popusti ko zna. Mene neki vernici stalno ubedjuju da cu poslednjih tri sekunde (???!!!!!) svoga zivota i ja da postanem vernik.:D. Videcemo da li su u pravu. Javicu ti.:D
Kasnije ću odgovoriti. Zasad anegdota o popu Luki (poznat na ove krajeve). On je jdnom prilikom rekao: Kako su ovi današnji starci (nekada veliki junaci) mrcine - kukavički umiru, ležeći. Ja kad budem umirao poskočiću uvis i reći hop! Održao je reč.

Kasnije ću odgovoriti. Zasad anegdota o popu Luki (poznat na ove krajeve). On je jdnom prilikom rekao: Kako su ovi današnji starci (nekada veliki junaci) mrcine - kukavički umiru, ležeći. Ja kad budem umirao poskočiću uvis i reći hop! Održao je reč.
Kakav car...;-) ( ne mislim nista lose vec samo pozitivno ako je to uradio zaista.)

Evo prilog za Deda Mraza i leteće sanke.

"31.01.2007. Leteći automobil
Jedna kompanija u Izraelu konstruisala je prototip letećeg automobila, za koji tvrdi da bi jednoga dana mogao da svijet oslobodi saobraćajnih gužvi.
Letilice nemaju slobodne rotore, što znači da mogu da lete bliže objektima nego helikopteri kojima nije lako da manevrišu u skučenom gradskom ili planinskom prostoru.
Za sada je firma dobila jednu porudžbinu. Jedna izraelska medicinska služba želi da koristi leteći automobil za evakuaciju povrijeđenih. Manji model, zasad, košta oko milion i po dolara, a veći oko šest miliona."

v.v.ilic:
I otišao u nebo?:roll:

Yebo mater svoju, kud baš na moj rodjendan. U šezdesetčetvrtoj godini još nemislim da umirem.
Čoveče, ti imaš 59 godina! Po tvojim komentarima ovde, mislio sam da si dete u osnovnoj školi. Kad se misliš uozbiljiti? Još uvek dopušam mogućnost da pod tvojim nickom postuje i tvoj sin ili čak unuk.

ristob:
Čoveče, ti imaš 59 godina! Po tvojim komentarima ovde, mislio sam da si dete u osnovnoj školi. Kad se misliš uozbiljiti? Još uvek dopušam mogućnost da pod tvojim nickom postuje i tvoj sin ili čak unuk.
Da, imam upravo toliko godina. Moji postovi su ogledalo osobe kojoj odgovaram. Kada ti shvatiš da se na ovom Forumu ne nalaze deca od 4 godine već ozbiljni ljudi koji kritički gledaju na sve što im se servira (pogotovu ono što ti i tebi slični baljezgate), tada će porasti i nivo mojih komentara.
A leba ti, koliko ti imaš godina?

ristob:
Svaka mu cast. Ja sam zadivljen. Kada ga budem video na "onom svetu" cestitacu mu na tom podvigu.:D. Auh, za tren zaboravih, da je on otisao u raj a ja cu jadan u sred pakla.:D

v.v.ilic:
Tebi pakao ne gine!:wink: Ti em veruješ u nauku em voziš avion. A još decu u školi učiš da Bog postoji samo u glavama vernika: :lol: :lol: :lol:
Znas li, mozda, koliko ocenasa moram da izgovorim, da bih iskupio sve ove grehe? Ili mozda da se ne "svadjam" sa ovima koji sa Bogom razgovaraju svaki dan. Mogao bih preko njih nesto na urgenciju kod dragog Boga. Sta mislis ti o tome?:D

stnco:
Napisao sam ti odgovor na Ateizmu. Ako hoćeš iskopiraću ga i ovde.

stnco:
Znas li, mozda, koliko ocenasa moram da izgovorim, da bih iskupio sve ove grehe? Ili mozda da se ne "svadjam" sa ovima koji sa Bogom razgovaraju svaki dan. Mogao bih preko njih nesto na urgenciju kod dragog Boga. Sta mislis ti o tome?:D
Da si Katolik mogao bi i da kupiš pokajanje. Pop ti kaže to košta ovoliko i sve ti je oprošteno.
Kod nas pravoslavnih iskupljuješ se iskrenom molitvom. Broj očenaša nije odredjen. Oproštaj dobijaš u zavisnosti od količine iskrenosti u svojim molitvama.

Eto, toliko od mene, pa sad biraj...:D

PS: Možda će ti neko od vernika dati bolje objašnjenje. Ima ih ovde dovoljno, samo ne znam da li su iskreni vernici.;)

v.v.ilic:
PS: Možda će ti neko od vernika dati bolje objašnjenje. Ima ih ovde dovoljno, samo ne znam da li su iskreni vernici.;)

Original postavio xy

И нехотице сте дали два одговора, " све је у глави" и " нешто га потстакне" деца док су се родила имају све шаховске комбинације у глави и мозак им не служи да измишљају нови потез него да анализира ситуацију и да на њу одговори са потезом који је закључио анализом да је добар, наравно и друго дете ради то исто и тако се потстичу и стварају нове потезе, а то у ствари нису нови потези него потези који су већ у мозгу само их је требало анализом пронаћи. Према томе то није еволуција, јер ми не можемо еволуирати пошто нас је Бог створио по његовом угледу, али мозгом можемо анализирати све ситуације које се покажу да им је потребан одговор и с тиме стићи до самога Бога, као што је наведено и у Библији , да смо појели и са дрвета знања онда би то био случај, а овако морамо тражити анализом сваки потребни одговор, зато и правимо грешке јер нас средина у којој живимо спутава у анализирању, а мирноћа у манастирима или молитва у цркви нам делују као потстицај у томе. Разрадите ово мало боље и донесите закључак.
Ja ću odgovoriti i specijalno za tebe.

Podvukao sam ono što je najbitnije - sve je u mozgu. Sav ovaj nama poznati svet, ovaj koji sa nama živi, ispoljava se preko mozga. Sve što nam se događa, prethodno je bilo kao misaona tvorevina u našim glavama. Sve što kanimo da uradimo najprije imamo kao viziju. Naš realni život je skup naših vizija koje smo ostvarili. Znači - naš realni život je materijalizacija naših misli. Imamo slobodnu volju i to niko neće poreći. Ako imamo čiste,dobre, nezlobne misli, sa jasnim namerama i ciljem, to (dobro) će nam se i ostvariti. Ako u mozgu imamo smeće, prljave misli, zlobu... takav će nam i život biti. Da bi to bilo tako, više je nego očigledno da se o tome mora neko starati, odnosno, nemoguće je da bude slučajno. Bogu je lako (sve zna, sve vidi, sve čuje) da pristupa našim mislima. Sigurno može i da utiče na njih, što mnogi i registruju (podsvest, intuicija, nadahnuće, predosećaj, slutnja...).
Sve ovo je utemeljeno u Bibliji. Ona se još uvek tumači, a mnogi su je pogrešno protumačili. To je slučaj i sa nekim crkvenim dogmama. One će morati da se menjaju. Ateistima su značajne baš ove dogme koje su Bibliju pogrešno interpretirale, a preko kojih je, nažalost, i Crkva u negativnoj konotaciji.

Obersturmfuehrer:
blago nama sa ovakvim bogom...
zasto ponekad ne utice da se decoubica ili silovatelj predomisli i pokaje?
Ako čovek ne čuje ili neće da čuje glas Boga, Bog mu ne može pomoći.
Čovek se samo može, po slobodnoj volji, odlučiti šta da uradi, ali nije u poziciji da postavlja uslove i mijenja pravila.

ristob:

kako li sam znao da ces ovo reci...
a sta cemo sa negativnim stvarima koje dolaze kao posledica intuicije ili nadahnuca?

ristob:
Čovek se samo može, po slobodnoj volji, odlučiti šta da uradi, ali nije u poziciji da postavlja uslove i mijenja pravila.

drugim recima - ne pitaj nista, ne znaj nista, stavi djozluke i dozvoli da te jasu.
ovo je omiljeni argument svih vernika, a koji je plasiran od strane crkve upravo da se ljudi slucajno ne bi zapitali sta je to bog, i sta on predstavlja....

ristob:

Kao sto rekoh nekad ranije povodom toga necujenja ili nezeljenja da se cuje (cudne konstrukcije reci :)) bog bi ako je svemoguc i u svim nasim milsima trebao da zna koji kriterijumi za priznavanje njegovog prisustva bi svakome od nas trebali da budu dovoljni. Ne moze se ocekivati da ce jedan osnovac i jedan doktor matematickih nauka (jel se ovako zove titula?
a100.gif
) da se zadovolje istim objasnjenjem zasto je 1+1=2 (da ne pominjem neke komplikovanije stvari). Dakle kada pridjes malom detetu da mu objasnis zasto ne moze da dobije jos jedan keks pre rucka to ces morati da drugacije objasnis nego nekom odraslom coveku. Svestan sam da smo pri ovakvoj analogiji, mi ateisti/naucnici zapravo nerazumna deca, ali cak i kao nerazumno glupo dete trazim da mi se objasni na nacin koji cu ja razumeti ili jednostavno necu priznati niciji autoritet te je jedini nacin da ne uzmem zabranjeni keks greha da mi se to fizikci zabrani i ogranici sloboda misljenja. "kaslj"lomaca"kaslja"

Naravno napomena da ne vidim nas naucnike ateisticki opredenjene kao nerazumnu glupu decu.

Obersturmfuehrer:
a sta cemo sa negativnim stvarima koje dolaze kao posledica intuicije ili nadahnuca

drugim recima - ne pitaj nista, ne znaj nista, stavi djozluke i dozvoli da te jasu.
ovo je omiljeni argument svih vernika, a koji je plasiran od strane crkve upravo da se ljudi slucajno ne bi zapitali sta je to bog, i sta on predstavlja....

k035.gif

Podvukao sam ono što je najbitnije - sve je u mozgu. Sav ovaj nama poznati svet, ovaj koji sa nama živi, ispoljava se preko mozga. Sve što nam se događa, prethodno je bilo kao misaona tvorevina u našim glavama. Sve što kanimo da uradimo najprije imamo kao viziju. Naš realni život je skup naših vizija koje smo ostvarili. Znači - naš realni život je materijalizacija naših misli. Imamo slobodnu volju i to niko neće poreći. Ako imamo čiste,dobre, nezlobne misli, sa jasnim namerama i ciljem, to (dobro) će nam se i ostvariti. Ako u mozgu imamo smeće, prljave misli, zlobu... takav će nam i život biti.

Sa ovim se slazem. A sa drugim delom ne jer ne mislim da je neko pre svega moze da vodi racuna o tome o cemu si ti pricao. Ja nikada nisam video ni jedan jedini dokaz da neko drugi vodi racuna o toj pravdi ili nepravdi ( osim nadleznih organa za pravosudje). Imati slobodnu volju, i biti kontrolisan od boga su dve kontradiktorne stvari. Ako ce me neko kazniti za moja zlodela a ja imam slobodnu volju, zasto nebih izbegao tu kaznu? Druga stvar, nemoguce je da nas neko i kontrolise a mi smo jos uvek nepredivi, mi ljudi. Mozes predvideti ponsanje pojedinaca na osnovu psiholoskih obrazaca ponasanja, ali to ne znaci da mozes dugorocno da predvidis neke sitne stvari u ponasanju koje su bitne i koje cine zivot pojedinca.

Obersturmfuehrer:
a sta cemo sa negativnim stvarima koje dolaze kao posledica intuicije ili nadahnuca?
Bog realizuje ljudske misli bilo da su dobre bilo da su loše. Čovek svojom voljom odlučuje šta će biti u njegovoj glavi i koje misli će preovladavati. Bog sugeriše svakom čoveku šta je dobro za njega ali, ako čovek ne vidi te sugestije ili ih ne prihvata, Bog ga neće prisiliti na to. Znači: čovek odlučuje, Bog izvršava. To je zakon, a zašto ga je Bog tako napravio - ne znam.
Drugi dio je trivijalno pogrešan.

Back