Astrologija : Za i Protiv

Требало би, Божо, да знаш да је погрешно закључивање управо основа људског хумора. Ја видим да су се неки већ насмејали.

Заиста, верујем да нико од вас антиастролога нема ништа против неке планете (у датом контексту, наравно, јер не искључујем да некоме од вас можда такође смета чињеница да се свемир не окреће око Земље, што и није тема овде :) ), већ вам смета то што неки људи придају значај њиховим позицијама. Иронично пежоративно, то заиста може да се сведе на фразу у којој се набрајају планете, па би било за очекивати да се и неко од вас насмеје. ;) Кех, можда вам фали `умора...

Sada mogu da nadjem 200 razloga zasto da ne verujem u nesto, a neko drugi ce naci 200 zbog kojih veruje. Sve je to subjektivno.

Pazi, mene kao kritickog racionalistu uopste ne zanima koliko razloga mozes da navedes zasto u nesto verujes, vec me iskljucivo zanima koliko ste ti i tvoje ideje podlozni kritici. U suprotnom, sve se svodi na opravdanja, a tu se slazem s tobom, opravdanja su generalno subjektivna.

E sad je pitanje zasto astrolozi nemaju kriticki stav? Zasto astrolozi, umesto da rizikuju svoje ideje zarad naucnog postignuca, gledaju da ih sto vise zastite?

Hocete naucne dokaze? Nema ih. Postoje neke statistike, al to nema puno naucne potpore. Ali cenim da vecinu ljudi vicnih astrologiji boli uvo za stav tih anti-astrologa, naucnika.

Za pocetak je dovoljan osnovni kriticki stav.

Bar ne vodimo astroloske ratove protiv neistomisljenika. Za razliku od nekih.

Ratovi misljenja su sasvim normalna pa cak i pozeljna stvar.

@M-r-v-i-c-a:
a) Osnova religije, astrologije, akupunkture, you name it, je vera.
A vera nije bas podlozna kritici, tako da tu sve otpada. Svako stiti ono u sta veruje, i to je ok. Sto i ne bi?
b) Nisam mislio na ratove misljenja, nego na ratove protiv neistomisljenika, aludirajuci na krstaske ratove, dzihad, i sve ostalo sto dolazi od posvecenika koji tripuju da su glasnici svojih bogova.

Nauka i kriticki racionalizam se zasnivaju na osporovim principima. Nista te ne sprecava da kritikujes i opovrgnes naucni metod ili kriticki racionalizam, osim, naravno, nedostatka dokaza i nekompetentnosti.

Sto se tice toga zasto je bitno ici protiv vere, to je zato sto je to jedini nacin da saznas da li si u pravu ili nisi; to je jedini nacin da usavrsis svoju ideju. Sve ostalo se svodi na zavaravanje sebe samoga.

Tacno.
Samo sto ja ne volim preteranu dozu sterilnosti koju mi kriticki racionalizam nudi.
Zamisli svet u kome je sve zasnovano na cinjenicama. Ne bi postojala umetnost, ko zna kako bi ljudi dozivljavali emocije, ne bi postojala duhovnost. Samo korist. Brave new world.
A ja ne zelim da zivim u takvom svetu. Hocu bre umetnost, ne nauku. x(
Ode ja u off topic... :D

Astrologija je, za razliku od religije, zasnovana na prilično merljivim pojmovima. Bog je imaginacija koja je nedokaziva već se u nju samo veruje. Astrologija se zasniva na uticaju planeta i zvezda na čoveka. Dakle ... postoji neka sila, samo treba da je izmerimo :). E upravo je u tome problem što niko nije dokazao postojanje bilo kakve sile koja bi mogla da vrši neki uticaj na čoveka. Jednostavno ... ne postoje ozbiljni dokazi. Postoji samo eventualna mogućnost i to je sve. Gravitacij je isuviše slaba sila da bi mogli ozbiljno da razmatramo njen uticaj (osim za Mesec, koji nam je tu pred nosem).
Ukoliko astrologiju želimo da posmatramo kao ozbiljnu nauku trebalo bi da je potkrepimo sa ozbiljnim dokazima i sa ozbiljnim merenjima, a ne sa tamo nekom statistikom. Dotle je ona za mene samo simpatična zabava i ništa više. Sa druge strane, ne možemo da zanemarimo njen ogroman psihološki uticaj na veliki deo zapadne populacije. Astrologija se indoktrinira u ljude od malih nogu i oni vremenom počinju da teže ka osobinama koje su im "zapisane" u zvezdama. Koristeći tu indoktrinaciju činjenica je da zaista možemo da proniknemo u mentalni sklop osoba koje su sklone astrologiji. Dobri astrolozi to koriste i zapravo su dobri psiholozi :)

Astrologija se indoktrinira u ljude od malih nogu i oni vremenom počinju da teže ka osobinama koje su im "zapisane" u zvezdama. Koristeći tu indoktrinaciju činjenica je da zaista možemo da proniknemo u mentalni sklop osoba koje su sklone astrologiji. Dobri astrolozi to koriste i zapravo su dobri psiholozi :)
Ma daj bre nema to nikakve veze sa usadjivanjem, znam odredjeni broj ljudi koji kada ih pitam koji su znak zastanu da se sete...da ti ne pricam o tome da imaju pojma koje osobine poseduje taj znak...

Astrologija je, za razliku od religije, zasnovana na prilično merljivim pojmovima. Bog je imaginacija koja je nedokaziva već se u nju samo veruje. Astrologija se zasniva na uticaju planeta i zvezda na čoveka. Dakle ... postoji neka sila, samo treba da je izmerimo.

Kako si sa ideje da je astrologija 'merljiva' presao na zakljucak da 'njena sila' postoji? :lol:

E upravo je u tome problem što niko nije dokazao postojanje bilo kakve sile koja bi mogla da vrši neki uticaj na čoveka. Jednostavno ... ne postoje ozbiljni dokazi. Postoji samo eventualna mogućnost i to je sve. Gravitacij je isuviše slaba sila da bi mogli ozbiljno da razmatramo njen uticaj (osim za Mesec, koji nam je tu pred nosem).

Ukoliko astrologiju želimo da posmatramo kao ozbiljnu nauku trebalo bi da je potkrepimo sa ozbiljnim dokazima i sa ozbiljnim merenjima, a ne sa tamo nekom statistikom.

Razlog zbog kojeg astrologija nije nauka je zato sto ne funkcionise. Prosto i jednostavno.

Drugim recima, testirana je i ne radi.

Razlog zbog kojeg astrologija nije nauka je zato sto ne funkcionise. Prosto i jednostavno.

Drugim recima, testirana je i ne radi.

bla,bla,bla...:zroll: pretpostavljam da si jos jedan klon koji se ubacio kako bi podigao diskusiju jer je pisanija na pdf-u malo opala.

Ovde vise od pola ljudi koji pisu se direktno ili indirektno bave astrologijom i zna sta ona predstavlja,a ti upadas sa pricicom da ne deluje itd.ajde smisli nesto originalnije pa se vrati.

bla,bla,bla...:zroll: pretpostavljam da si jos jedan klon koji se ubacio kako bi podigao diskusiju jer je pisanija na pdf-u malo opala.

Ovde vise od pola ljudi koji pisu se direktno ili indirektno bave astrologijom i zna sta ona predstavlja,a ti upadas sa pricicom da ne deluje itd.ajde smisli nesto originalnije pa se vrati.

Evo upravo zbog ovakvog stava astrologija nema ni trunke kredibiliteta. :lol:

Direktno i indirektno iskustvo o kojem ti govoris je daleko inferiornije u odnosu na rigorozan, kontrolisani test. Mogao bih o tome opsirnije (ali kontam da te ne interesuje), a mogao bih da ti pokazem na testove, ali kontam da ti to vec znas, ali odbijas da verujes. :mrgreen: S tim bi ti bilo najbolje da pustis nas koji zelimo da diskutujemo, da diskutujemo. A ti koji si vec ubedjen slobodan si, nije za tebe forum. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Sada prvi put vidim ovaj post, pa bilo bi lepo da odgovorim...
Ne kose se, u pravu si, da nije nauke umetnost se nikada ne bi ni razvila... Ali da je ovaj svet onakav kakvim nauka zeli da ga napravi ne bi postojala umetnost...jer ljudi ne bi brinuli o emocijama...a bez emocija umetnost ne postoji...
Ponovicu, Brave new world... B-)

Ma zasto tretiras nauku kao da je to neko zlo koje zeli da napravi ljude po svom receptu? Pa nije to religija.

Nauka je samo alat kojim mozes brze da eliminises greske u svom razmisljanju i naj nacin sto pre da se priblizis istini. Nista drugo.

Nauka ti ne uskracuje emocije. Ne znam odakle ti takvo razmisljanje. Pa ja se prvi ovde bavim umetnoscu i nisam uopste hladan tip osobe. :lol:

Pa ja se prvi ovde bavim umetnoscu i nisam uopste hladan tip osobe. :lol:

Da,da.Cak i laici uvidajaju povezanost umetnosti svih istorijskih epoha i zodijaka.Uzmi egipatsku kulturu ili helensku pa pronadji odakle su ljudi crpeli inspiraciju za svoja dela koja danas predstavjaju blago ljudske rase.

I ranije je bilo protivnika protiv tebe koji su negirali zodijak i dosta umetnickih dela su zapalili poput onih u Aleksandriji.Idi crtaj visibabe.

Ne smeta mi kada neko ne veruje u astrologiju, nikad se nisam trudila trudila da te osobe nesto razuveravam. 90 posto osoba u mom okruzenju, poznanici, kolege sa faxa su bili fascinirani kada su culi da se ja razumem u astro i svi su hteli da im kazem koju rec o njihovoj karti.
Ono sto je meni bilo fascinantno je koliko me dobro opisuje ascendent i njegov vladar. To me je kupilo! Sad ne mogu da zivim dan bez astro :D

Back