- Poruka
- 18.275
WIBU:Finale svetskog prvenstva Italija-Francuska, sanse 50:50 posto! Astrologija ne moze da da odgovor na najprostije pitanje sa dva moguca izbora a kamoli na nesto komplikovano kao sto je ljudski zivot! Ili je meni promakla najezda astrologa u kladionice za vreme SP!
Ne, nisam imala nameru da vredjam, sorry ako je tako delovalo :-D
Iako mene licno mnogo vise zanima to u sta ljudi (ti, ili bilo ko drugi) zaista veruju, koje je njihovo vidjenje sveta i zivota od ovih vrlo cesto dosadnih i vec toliko ponavljanih kontra-argumenata na racun astrologije, koje cete - istini za volju- uvek moci da pronadjete, iz vise razloga ... Pod jedan, - zahvaljujuci mnogim ljudima koji se predstavljaju kao astrolozi i rade mnoge stvari koje nemaju veze (vrlo cesto) ni sa pamecu, a kamoli sa astrologijom, ... ali ... bla bla... toliko izvikano vec da smatram da je suvisno sto i ovo govorim... kao sto bi bilo suvisno navoditi i ostale razloge, vise manje licne prirode jer ce se neki pametnjakovic uvek naci, bilo da je astrologija ili nesto drugo u pitanju (-vrlo cesto sticem utisak da je u ovakvim raspravama astrologija maltene periferna, i da je sve po sistemu samo da bi se isterivala neka "pravda" i dokazivalo necije subjektivno misljenje, sa bilo cije strane) - koji ce tvrditi suprotno bez obzira koji da su razlozi u pitanju.
Hm, sta reci na ono sto si naveo ... astrologija trenutno definitivno ne moze, zbog svoje specificne prirode, stati rame uz rame sa egzaktnim naukama kao sto su matematika, fizika, hemija ... sta vec, jer ona po tom principu ni ne funkcionise,ali da kod nje ne mozes nista dokazati - definitivno je netacno jer se upravo na tome - znanjima do kojih se empirijski i iskustveno doslo- bazira i cinjenica da se ona odrzala vekovima, stalno se razvija i kolektivno se nivo znanja neprestano uvecava. Zar zaista mislis da milioni ljudi gube vreme na neka lupetaranja koja ama bas nikakvu osnovu nemaju ... ? (po tebi)
Nemam apsolutno nista protiv bilo cijeg misljenja, kakvo god da je - kao sto rekoh (a ispalo je da vredjam) - ni ne treba svi da smo isti i tome ne treba cak ni teziti. Ali onda lepo , dragi moji, izvolite se naoruzati validnim informacijama, pravim kontra-argumentima, a ne nekim polu-teorijama (uglavnom svojim) koje samo diletantima i laicima mogu delovati i "zvucno" i ubedljivo, po sistemu "nije li ocigledno".
Astrologija, kada se otkriju jos dve, pet, ili 25 planeta nece raditi nista sto do sada nije radila - to sto ti ne znas da se u astrologiji ne koriste samo Sunce, Mesec i 8 planeta suncevog sistema, nego i asteroidi, planetiodi, fiksne zvezde i sl. je samo dokaz da nisi cak ni kompetentan da raspravljas o ovoj temi, posto ne umes da odaberes valjan dokaz da bi odbranio svoje misljenje ili osporio tudje. Ne zameri, znam da deluje ostro ovo sto pisem ali ne shvati licno - kada budes znao o astrologiji koliko mnogi ljudi koji brane s razlogom i svoje znanje i svoje misljenje - i kada naucnim metodama pokusas da oboris to sve - imacemo o cemu da pricamo. Ne govorim ovo niti na ovakav nacin zato sto se osecam licno napadnutom, vec prosto pricam o cinjenicama, na kojima vi, "trezveni", toliko insistirate.
OK, astrologija ne moze da da odgovor "... na najprostije pitanje sa dva moguca izbora... ", sto nista ne govori samo po sebi. I ja, recimo, patim vec deceniju i kusur od migrena - pa mi ne pada na pamet da po forumima ili bilo gde javno osporavam znanje lekara i zvanicnu medicinu samo zato sto se one ne daju izleciti ; kao sto nisam nikad u zivotu ni cula slucaj da je neko to radio (iz tih razloga), ili pak prestao da ide kod lekara ili odbio hirursku intervenciju zato sto je jedan, dvoje ili pedeset dvoje njih umrlo na operacionom stolu, ili od raka, ili od ne znam cega.
Ili, - jos ocigledniji primer - astrologija se vrlo popularno naziva "zamajavanjem" i zaludjivanjem, obmanom naroda, ... a sta je politika, sta su mediji, sta je sa svim onim stvarima u koje navodno verujemo ili nam pak zaista deluju ocigledne ... da bi se posle ne znam koliko godina, decenija ispostavilo da je totalno drugacije, suprotno ...
Pljujte, ljudi, koliko hocete,... i mene, i astrologiju, i astrologe, i sta god da vam zasmeta ... Ali onda se dobro naoruzajte teorijom, dokazima iz prakse - ne onima koji govore o nazovi "astrolozima" (ako cemo tako, imamo mi i nazovi lekara, i nazovi biznismena, i nazovi svestenika - ne moramo takvu sortu ljudi da ogranicimo samo na polje astrologije), pre svega znanjem i iz astrologije, i iz astronomije, i iz mnogih drugih stvari, i sto je najbitnije - objektivnoscu i pre svega sirinom u pogledima i razmisljanju jer je krajnje vreme da se stane na put tako sveopste prihvacenom koriscenju duplih standarda. Jeste da je to opsti model ponasanja poslednjih decenija u nasem drustvu, cak i nesto sto se podsticalo, ali ......... dokle ce nam to biti izgovor ?
kao i za mnoge druge stvari, pojma nemas sta to znaci. ajde uzmi neku knjigu iz srednje skole ili vidi na netu, sta znaci ta rec, koje uslove neka delatnost mora da zadovolji da bi bila egzaktna.