ASTROLOGIJA-PREVARA!!!

WIBU:
Finale svetskog prvenstva Italija-Francuska, sanse 50:50 posto! Astrologija ne moze da da odgovor na najprostije pitanje sa dva moguca izbora a kamoli na nesto komplikovano kao sto je ljudski zivot! Ili je meni promakla najezda astrologa u kladionice za vreme SP!

Ne, nisam imala nameru da vredjam, sorry ako je tako delovalo :-D

Iako mene licno mnogo vise zanima to u sta ljudi (ti, ili bilo ko drugi) zaista veruju, koje je njihovo vidjenje sveta i zivota od ovih vrlo cesto dosadnih i vec toliko ponavljanih kontra-argumenata na racun astrologije, koje cete - istini za volju- uvek moci da pronadjete, iz vise razloga ... Pod jedan, - zahvaljujuci mnogim ljudima koji se predstavljaju kao astrolozi i rade mnoge stvari koje nemaju veze (vrlo cesto) ni sa pamecu, a kamoli sa astrologijom, ... ali ... bla bla... toliko izvikano vec da smatram da je suvisno sto i ovo govorim... kao sto bi bilo suvisno navoditi i ostale razloge, vise manje licne prirode jer ce se neki pametnjakovic uvek naci, bilo da je astrologija ili nesto drugo u pitanju (-vrlo cesto sticem utisak da je u ovakvim raspravama astrologija maltene periferna, i da je sve po sistemu samo da bi se isterivala neka "pravda" i dokazivalo necije subjektivno misljenje, sa bilo cije strane) - koji ce tvrditi suprotno bez obzira koji da su razlozi u pitanju.

Hm, sta reci na ono sto si naveo ... astrologija trenutno definitivno ne moze, zbog svoje specificne prirode, stati rame uz rame sa egzaktnim naukama kao sto su matematika, fizika, hemija ... sta vec, jer ona po tom principu ni ne funkcionise,ali da kod nje ne mozes nista dokazati - definitivno je netacno jer se upravo na tome - znanjima do kojih se empirijski i iskustveno doslo- bazira i cinjenica da se ona odrzala vekovima, stalno se razvija i kolektivno se nivo znanja neprestano uvecava. Zar zaista mislis da milioni ljudi gube vreme na neka lupetaranja koja ama bas nikakvu osnovu nemaju ... ? (po tebi)

Nemam apsolutno nista protiv bilo cijeg misljenja, kakvo god da je - kao sto rekoh (a ispalo je da vredjam) - ni ne treba svi da smo isti i tome ne treba cak ni teziti. Ali onda lepo , dragi moji, izvolite se naoruzati validnim informacijama, pravim kontra-argumentima, a ne nekim polu-teorijama (uglavnom svojim) koje samo diletantima i laicima mogu delovati i "zvucno" i ubedljivo, po sistemu "nije li ocigledno".

Astrologija, kada se otkriju jos dve, pet, ili 25 planeta nece raditi nista sto do sada nije radila - to sto ti ne znas da se u astrologiji ne koriste samo Sunce, Mesec i 8 planeta suncevog sistema, nego i asteroidi, planetiodi, fiksne zvezde i sl. je samo dokaz da nisi cak ni kompetentan da raspravljas o ovoj temi, posto ne umes da odaberes valjan dokaz da bi odbranio svoje misljenje ili osporio tudje. Ne zameri, znam da deluje ostro ovo sto pisem ali ne shvati licno - kada budes znao o astrologiji koliko mnogi ljudi koji brane s razlogom i svoje znanje i svoje misljenje - i kada naucnim metodama pokusas da oboris to sve - imacemo o cemu da pricamo. Ne govorim ovo niti na ovakav nacin zato sto se osecam licno napadnutom, vec prosto pricam o cinjenicama, na kojima vi, "trezveni", toliko insistirate.

OK, astrologija ne moze da da odgovor "... na najprostije pitanje sa dva moguca izbora... ", sto nista ne govori samo po sebi. I ja, recimo, patim vec deceniju i kusur od migrena - pa mi ne pada na pamet da po forumima ili bilo gde javno osporavam znanje lekara i zvanicnu medicinu samo zato sto se one ne daju izleciti ; kao sto nisam nikad u zivotu ni cula slucaj da je neko to radio (iz tih razloga), ili pak prestao da ide kod lekara ili odbio hirursku intervenciju zato sto je jedan, dvoje ili pedeset dvoje njih umrlo na operacionom stolu, ili od raka, ili od ne znam cega.

Ili, - jos ocigledniji primer - astrologija se vrlo popularno naziva "zamajavanjem" i zaludjivanjem, obmanom naroda, ... a sta je politika, sta su mediji, sta je sa svim onim stvarima u koje navodno verujemo ili nam pak zaista deluju ocigledne ... da bi se posle ne znam koliko godina, decenija ispostavilo da je totalno drugacije, suprotno ...

Pljujte, ljudi, koliko hocete,... i mene, i astrologiju, i astrologe, i sta god da vam zasmeta ... Ali onda se dobro naoruzajte teorijom, dokazima iz prakse - ne onima koji govore o nazovi "astrolozima" (ako cemo tako, imamo mi i nazovi lekara, i nazovi biznismena, i nazovi svestenika - ne moramo takvu sortu ljudi da ogranicimo samo na polje astrologije), pre svega znanjem i iz astrologije, i iz astronomije, i iz mnogih drugih stvari, i sto je najbitnije - objektivnoscu i pre svega sirinom u pogledima i razmisljanju jer je krajnje vreme da se stane na put tako sveopste prihvacenom koriscenju duplih standarda. Jeste da je to opsti model ponasanja poslednjih decenija u nasem drustvu, cak i nesto sto se podsticalo, ali ......... dokle ce nam to biti izgovor ?

WIBU:
Gresis ako tako mislis! Nauka je ziva stvar i sama sebe preispituje, samo je potrebno da potkrepis svoju tvrdnju eksperimentalnim opipljivim dokazima! Sto astrologija jednostavno ne moze jer nije egzaktna u pravom smislu te reci, i tu je problem u samom korenu! Ne mozes biciklom na mesec, nauka je alat koji ima svoju upotrebnu vrednost koja se materijalno ogleda, a astrologija nema jer ona spada vise u domen ideje i verovanja!
A zasto mislis da nije egzakta. Jesi li proverio? U astrologiji jos puno toga ima neotkrivenog, ali ono sto se zna funcionise perfektno. Posto se astrologija u velikoj meri preplice sa psihologijom, onda verovatno ni psihologiju ne smatras naukom, jer ona pogotovo nije egzaktna. A koliko znam, nisu joj zbog toga oduzeli status nauke :roll: . Problem je izgleda u necem drugom, a ne u navodnom odustvu egzaktnosti, zar ne?

Gravitacija je sila, a sila je dejstvo. Njen uzrok je masa. Tako da gravitaciona sila opisuje masu tj. ona je njena osobina! Veoma jednostavno!
Sto se tice velicine svemira sledi i to:
Svemir je beskonacan ali ogranicen! Nema pocetka ni kraja ali poseduje centar i on je u cetvrtoj dimenziji! Kako dobijes cetvrtu dimenziju? Ravan dobijes postavljanjem duzi upravnu na samu sebe. Trodimenzionalno telo npr. kocku dobijes postavljanjem ravni upravnom na samu sebe. A cetvrtu dimenziju tj. cetvorodimenzionalnu kocku dobijes postavljanjem trodimenzionalne na samu sebe i to je tkzv. teserakt! Ako bi radi lakse postavke redukovali nas trodimenzionalni sistem za jedan i zamislili da se nalazimo u ravni tj. na povrsini jednog velikog balona koji se naduvava, centar svemira tj. balona bio bi u trecoj dimenziji do koje ne mozemo fizicki dopreti jer smo sputani u ravni. A iduci po povrsini balona nikad ne mozemo doci do kraja. Ako sad povecas dimenziju za jedan dobices nase stanje stvari. Za to je svemir beskonacan ali ogranicen i izgleda kao da se sve galaksije udaljavaju od nas jer je trodimenzionalni prostor zakrivljen kroz cetvrtu dimenziju!
Sto se tice matematickog dokaza pogledaj teoriju prostora!
Eto tako malo cisto ako si radoznao sta je dokazivo a sta ne!

WIBU:
Gravitacija je sila, a sila je dejstvo. Njen uzrok je masa. Tako da gravitaciona sila opisuje masu tj. ona je njena osobina! Veoma jednostavno!
Sto se tice velicine svemira sledi i to:
Svemir je beskonacan ali ogranicen! Nema pocetka ni kraja ali poseduje centar i on je u cetvrtoj dimenziji! Kako dobijes cetvrtu dimenziju? Ravan dobijes postavljanjem duzi upravnu na samu sebe. Trodimenzionalno telo npr. kocku dobijes postavljanjem ravni upravnom na samu sebe. A cetvrtu dimenziju tj. cetvorodimenzionalnu kocku dobijes postavljanjem trodimenzionalne na samu sebe i to je tkzv. teserakt! Ako bi radi lakse postavke redukovali nas trodimenzionalni sistem za jedan i zamislili da se nalazimo u ravni tj. na povrsini jednog velikog balona koji se naduvava, centar svemira tj. balona bio bi u trecoj dimenziji do koje ne mozemo fizicki dopreti jer smo sputani u ravni. A iduci po povrsini balona nikad ne mozemo doci do kraja. Ako sad povecas dimenziju za jedan dobices nase stanje stvari. Za to je svemir beskonacan ali ogranicen i izgleda kao da se sve galaksije udaljavaju od nas jer je trodimenzionalni prostor zakrivljen kroz cetvrtu dimenziju!
Sto se tice matematickog dokaza pogledaj teoriju prostora!
Eto tako malo cisto ako si radoznao sta je dokazivo a sta ne!

... i to je dokaz za sta ... ? Vrednost astrologije se ne da dokazati zbog nekih aviona, balona i ravni ...?
A empirijski dokazi?

WIBU:
Pa zar to nije ocito, astrologija uopste nije egzaktna, pa samim tim i ne moze biti merodavna da bilo sta pokaze, dokaze ili predvidi sa sigurnoscu!

vidis, gresis - mnogo gresis.
egzaktnost neke delatnosti ne znaci da nam ona ne moze pokazati bilo sta. evo, uzmi psihologiju na primer ili filozofiju. u jednom trenutku ljudi su shvatili, nije sad bitno kako, da kosmos - planete, utice na nas. u coveku se javlja potreba da ispita, da prouci i vidi o cemu se tu radi, sto je i normalno. mnogo vekova je proslo od tada, i sada su mnoge stvari skapirane, a sve na osnovu posmatranja, statistike i analize. tako da taj skup podataka itekako moze nesto da pokaze. naravno, ne moze da se predvidi nesto sa sigurnoscu, ali to ne znaci da ne moze bilo sta pokazati. dakle, to sto astrolgija nije
egzaktna i sto ne moze da predvidi sled dogadjaja sa sigurnoscu, kao sto to moze u fizici; ne znaci da tu nema nicega, da je sve laz itd...
samo je potrebno biti otvoren prema astrologiji, ne iskljuciv kao mnogi, vec otvoren. jednostavno, ne treba od astrologije u ovom trenutku ocekivati egzaktnost...covecanstvo
jos mnogo treba da poradi na mnogim stvarima, najpre u nauci i tehnolgiji. e sad, posto
astrologiju svi plitko shvataju, jer se hvataju za horoskope iz novina, normalna je takva reakcija. astrologija je mnogo komplexna delatnost, a horoskop je samo jedan mali deo svega toga. astrologija najvise koristi i najbolje vidis da se tu, ipak, desavaju neke stvari, kada je u pitanju neka vrsta psihologije. mozda ne bi bilo lose da procitas neke elementarne stvari u vezi toga, da posmatras ljude oko sebe, pa tek onda da kazes da nam astrologija ne moze nista reci.
sto se tice, ostalih tela koje si naveo...slazem se da i to treba staviti u pitanje. medjutim, planete sa sve suncem, za sada, dovoljno objasnjavaju; ako ostala tela imaju uticaja, verovatno se radi o nekim minornim nijansama. sto znaci, da je proucavanje njihovih uticaja relevantno, tek kada se astrologija popne na jos veci nivo.

Fixa:
...medjutim, planete sa sve suncem, za sada, dovoljno objasnjavaju; ako ostala tela imaju uticaja, verovatno se radi o nekim minornim nijansama. sto znaci, da je proucavanje njihovih uticaja relevantno, tek kada se astrologija popne na jos veci nivo.

Proucavanje njihovih uticaja je uvek relevantno, samo sto postoje druge stvari koje su bitnije (Sunce, Mesec itd). No nebitno, ja sam samo htela da kazem da astrologija jeste na visokom nivou sto se teorije tice i svakako ide i razvija se u skladu s astronomijom.

Astral-Blade:
Astrologija je vrlo egzaktna i osnova njenog uticaja su PLANETE suncevog sistema, a ne to sto si ti u svom neznanju nabrojao. Procitaj neku dobru knjigu iz oblasti koju kritikujes (mogu ti preporuciti), pa onda dodji da diskutujemo. Stavi prst na celo pa se zapitaj, kako to da nesto sto je laz (po tebi) opstaje hiljadama godina i da je proucavaju ljudi iz svih drustvenih slojeva, ukljucujuci tu i univerzitetske profesore, inzenjere informatike, novinare, lekare... Nemaju druga posla, pa resili da trace svoje vreme :roll: , sto nekad iznosi i nekoliko decenija istrazivanja i neprestanog ucenja.

evo, jos jedan post u nizu tvojih proseravanja :roll:
astrologija nije egzaktna, pa jos i "vrlo" egzaktna" :lol: kao i za mnoge druge stvari, pojma nemas sta to znaci. ajde uzmi neku knjigu iz srednje skole ili vidi na netu, sta znaci ta rec, koje uslove neka delatnost mora da zadovolji da bi bila egzaktna.
Astrologija je vrlo egzaktna i osnova njenog uticaja su PLANETE suncevog sistema - ne bi bilo lose da procitas svoj post, pre nego sto kliknes "posaljite odgovor"; jer verujem, iskreno se nadam, da toliko retard nisi. a to sto nesto opastaje hiljadama godina, nikako ne moze da bude argument da nesto nije laz. da kojim slucajem nismo eksperimentalno dokazali, a posle i videli - mi bi i dalje verovali da je zemlja ravna ploca.

Joj, ljudi ..mnogo ste vi ovo zakomplikovali. Ne zna se vise ni ko pije ni ko placa ... :|
Jos ce na kraju ispasti da se za astrologiju ne moze cak ni utvrditi da li je vredna pomena ili ne ... a to zaista nije tesko.

Elle_77:
Proucavanje njihovih uticaja je uvek relevantno, samo sto postoje druge stvari koje su bitnije (Sunce, Mesec itd). No nebitno, ja sam samo htela da kazem da astrologija jeste na visokom nivou sto se teorije tice i svakako ide i razvija se u skladu s astronomijom.

kako je relevantno sada? ae mi objasni, posto ja ne znam.

Elle_77:
Joj, ljudi ..mnogo ste vi ovo zakomplikovali. Ne zna se vise ni ko pije ni ko placa ... :|
Jos ce na kraju ispasti da se za astrologiju ne moze cak ni utvrditi da li je vredna pomena ili ne ... a to zaista nije tesko.

nema tu nista komplikovano, stvar je vrlo prosta i jednostavna;
ali postoje ljudi koji svojim neznanjem komplikuju nesto sto je
jasno ko dan.

Fixa:
evo, jos jedan post u nizu tvojih proseravanja :roll:
astrologija nije egzaktna, pa jos i "vrlo" egzaktna" :lol: kao i za mnoge druge stvari, pojma nemas sta to znaci. ajde uzmi neku knjigu iz srednje skole ili vidi na netu, sta znaci ta rec, koje uslove neka delatnost mora da zadovolji da bi bila egzaktna.
Astrologija je vrlo egzaktna i osnova njenog uticaja su PLANETE suncevog sistema - ne bi bilo lose da procitas svoj post, pre nego sto kliknes "posaljite odgovor"; jer verujem, iskreno se nadam, da toliko retard nisi. a to sto nesto opastaje hiljadama godina, nikako ne moze da bude argument da nesto nije laz. da kojim slucajem nismo eksperimentalno dokazali, a posle i videli - mi bi i dalje verovali da je zemlja ravna ploca.
Opet vrsis nuzdu na forumu, a polemika ti je po obicaju u drugom planu. Ne postoji niko ko zna sve o astrologiji (u smislu da je nepogresiv), niti je ona do kraja istrazena oblast (daleko do toga), ali ono sto se do sad zna funkcionise zapanjujuce tacno (ti si zivi dokaz). Zato sam i rekao vrlo, tj. prilicno egzaktna.

Btw, podvukao si pogresnu rec :D . Trebalo je zapravo da stoji njenog proucavanja (lapsus, desava se, narocito u zucnim raspravama), ali to nema nikakve veze sa poentom celog posta. Mislio sam da bi i takvima kao ti to trebalo biti jasno.

astral-blade, znaci ti nisi svestan koliko si glup, majke mi. pocinje sve ovo da mi biva smeshno.
kada je nesto EGZAKTNO onda je EGZAKTNO, ne moze da bude manje egzaktno, vise egzaktno, prilicno, vrlo itd...to je pod jedan;
a pod dva, nema veze egzaktnost sa time sto astrologija funkcionise zapanjujuce tacno. lepo sam ti rekao, ako vec u svom recniku koristis tu rec, ne bi bilo lose da znas sta ona uopste znaci. nauci sta znaci kada je neka nauka egzaktna, pa se onda javi.

Bavite se astronomskim telima a nemate pojma sta ona predstavljaju, kakvi procesi se odvijaju i kakvi su sve uticaji tih tela! Neko sa tronedeljnog kursa ne moze ni da raspravlja o tome a kamoli da stvori upotrebnu vrednost u svojoj glavi!
Svako nek se bavi cim god hoce i to je njegovo pravo ali problem nastaje kad neko pokusa da ti proda maglu, ali kad su ovce za sisanje!
S obzirom na to da je ovde nekom lakse uterati nego objasniti, ne zelim dalje da izlizujem tastaturu!

WIBU:
Bavite se astronomskim telima a nemate pojma sta ona predstavljaju, kakvi procesi se odvijaju i kakvi su sve uticaji tih tela! Neko sa tronedeljnog kursa ne moze ni da raspravlja o tome a kamoli da stvori upotrebnu vrednost u svojoj glavi!
Svako nek se bavi cim god hoce i to je njegovo pravo ali problem nastaje kad neko pokusa da ti proda maglu, ali kad su ovce za sisanje!
S obzirom na to da je ovde nekom lakse uterati nego objasniti, ne zelim dalje da izlizujem tastaturu!

Slazem se, osim sto onda treba da se obratis ljudima koji su zaista posle tronedeljnog kursa "prodavali maglu", a ovde ja za takve -a da su ukljuceni u raspravu- ne znam.

Uostalom, slazem se da nema svrhe rapravljati, buduci da postoji nesto sto se zove naucno istrazivanje sto ili pobija ili dokazuje teorije, postulate i sl. o kojima si i ti, cini mi se, pricao. Ovo ovde je cisto palamudjenje i pokusaj da se na ... vidite kakav nacin, dokaze svoje subjektivno misljenje, ko god da je u pitanju i ciju god da stranu drzi. E, pa, upravo zbog toga nauka i postoji, naucna istrazivanja i naucni dokazi i sve se u praksi da ispitati tako da nista vise ne mora da bude bas toliko "okultno".

Jedino ne razumem zbog cega se pozivas na nase neznanje kada su "astronomska tela", kako ti kazes, u pitanju, -jer ja na zalost nisam stekla utisak da znas nesto vise o tome vec da samo na nekulturan nacin ubedjujes ljude u nesto u sta ih ne mozes ubediti ako imaju svoje formirano misljenje (ili znanje), kao ni ja ili bilo ko drugi - vec iskljucivo dokazima. Osim ako nisi, uz diplomu astrofizicara, barem jedan deo zivota proveo proucavajuci (bioloski) uticaj kosmosa na ljudski (ili bilo koji drugi) organizam ... u tom slucaju povlacim rec, a u ostalim slucajevima trazim NAUCNO objasnjenje i dokaze, ukoliko si sposoban da nam pruzis tako nesto. Ukoliko nisi, ono s "uterivanjem" i nije neki argument.

WIBU:

elle ti je fino objasnila, ja cu samo da dodam da postoji prilican broj doktora astrofizike sirom sveta koji se bave astrologijom godinama. a, cime se ti bavis kad mozes da kazes
"astronomska" tela?

Posto vidim da se razliciti ljudi javljaju na dve iste teme, ajde da ovde iskopiram nesto od onoga sto sam pisao u drugoj temi, da dodam jos nesto, pa da cujem vase misljenje.

"...Sunce sadrzi 99,86% ukupne mase suncevog sistema, a njegova masa je ekvivalentna masi 332.950 Zemlji...
Planete cine priblizno 0,135% mase suncevog sistema
Komete priblizno 0,01% --------II--------II-----------
Sateliti (svih planeta) oko 0,00005% -----II---------
(pa dalje ima za asteroide, meteoride, gas i prasinu, sto i nije tako bitno)
...Masa Jupitera skoro dva i po puta nadmasuje masu svih ostalih planeta zajedno..."

E, sada... Kuiperov pojas je pojas ledenih tela oko suncevog sistema (dalje od Plutona) koji sadrzi i komete za koje se pretpostavlja da su vece i od Plutona. Zbog cega se njihova energija u astrologiji ne uzima u obzir? Nemojte da mi kazete da se uzima, jer se ne zna ni koliko ih ima.
Sto se tice Meseca i Sunca... Mesec je previse blizu, tako da njegovo magnetno, gravitaciono i kakvo vec polje veoma utice na Zemlju (pa hajde da priznam, mozda i na psihu). Sunce je preveliko sto kompenzuje njegovu udaljenost (vidi podatke iznad). Jupiter jeste onakav kakav sam napisao iznad, ali je u odnosu na Sunce obicna mrva. Povezite to sa njegovom udaljenoscu i dobicete odgovor. Ali cak da prihvatim i to da Jupiter zbog svoje velicine utice na psihu coveka, sta cemo sa Uranom, Neptunom, Plutonom (narocito Plutonom) koji ne samo sto su maleni, vec su toliko daleko od Zemlje da bi vam se zavrtelo u glavi od brojke (mrzi me da trazim koliko je to)?
Ja sam spreman da prihvatim da "nesto" postoji, ali sumnjam da to ima veze sa planetama.

I kada smo se vec raspisali...
Glavni problem vidim u sledecem. Recimo da planete nekako "deluju" na ljude (hajde da ne spominjem nikakvu energiju):
1) Moramo priznati da to "delovanje" ima svoje granice, jer bi u suprotnom bilo neograniceno i onda bi svaka zvezda, planeta i sve ostalo van Suncevog sistema uticalo na ljude. Dakle, oblast "delovanja" jeste ogranicena.
2) Oblast "delovanja" nebeskog tela mora biti srazmerna njegovoj velicini. U suprotnom, opet, svako zrnce prasine u Suncevom sistemu bi uticalo na coveka.
3) Intenzitet "delovanja" nebeskog tela takodje mora biti srazmeran njegovoj velicini. U suprotnom, ukoliko bi sa jedne strane Zemlje na nekoj udaljenosti imali npr. Sunce, a sa druge strane na istoj udaljenosti imali zrno prasine, njihov uticaj bi bio isti.

Ako smo vec konstatovali da energija koja "utice" na ljude nije gravitaciona, zbog cega se onda astrologija ogranicila na Suncev sistem? Da biste stekli sliku o brojnosti zvezda u svemiru, pretpostavlja se da na svako zrno peska na Zemlji dolazi milijardu zvezda od kojih nase Sunce spada u one manje.

E, sada, imajuci u vidu ovo sto sam napisao sada, i one podatke o velicini nebeskih tela u Suncevom sistemu (kao i sve ostalo), dolazim do zakljucka da, ukoliko nebeska tela zaista uticu na ljude, svi mi bi trebalo da budemo isti jer je Sunce toliko dominantno da se ostale planete i nebeska tela ne bi ni primecivala, da Pluton sigurno (a i ostale planete) nemaju kapacitet da "deluju" na coveka...

Dodao bih samo jos neke podatke. Jupiterov satelit Ganimed i Saturnov satelit Titan veci su i od Merkura i od Plutona. A Pluton ima satelit Haron koji je zanemarljivo manji u odnosu na Pluton (zbog toga, Pluton ne rotira oko ose koja se nalazi unutar njega (kao sto je to slucaj kod ostalih planeta), vec oko ose koja se nalazi izmedju Plutona i Harona). Da li se i ova tri nebeska tela uzimaju u obzir u astroloskim proracunima? Pa cak i da se uzimaju, i dan danas se otkrivaju novi sateliti oko Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna, pa bi onda i njih trebalo uzimati u obzir.

Vidim da je potezano i pitanje opstanka astrologije hiljadama godina... Pa naravno da ce da opstane toliko kada se ne bavi pitanjem proizvodnje sesira u Kini, vec temom koja retko kog coveka moze da ostavi ravnodusnim.

A to sto se razni profesori (pa i astrofizike) bave astrologijom nije nikakav argument. Biti profesor nije karakterna osobina. I medju lekarima nadje se neki masovni ubica.

Koga nije mrzelo da cita, svaka mu cast :-)

PS. Nemojte samo da mi kazete da se ne razumem dovoljno u neke stvari. Da li moram da budem vernik da bih bio ateista? Ako hocete recite mi u cemu gresim, u suprotnom nemojte ni da odgovarate.

pa dobro sad.....diskutabilno je to......ne mozhete se bash drzhati te astrologije k`o pijan plota, malo mi je nezamisliwo da je swe zapisano/isplanirano/shta god za swako bicce.....a sa druge strane - neke uopshtene stwari mogu biti tachne....ali samo uopshtene; a da wam sad neko kao izgata ceo zhiwot-malo je nebulozno,zar ne?

Ja razumem prepisivanja, tudja citiranja ali ne razumem kako davati misljenja i razne insinuacije o necemu sto postoji od pre hriscanstva, a to je Astrologija! Vidim da ste dobro obavesteni od autora satanistickih razmisljanja konca dvadesetog veka. No ne lezi problem u tome da li je Astrologija osporavana jos u ranijim vremenima, stoljecima i tome slicno ali problem je u tome sto ta tezvana Gospoda pod navodnixcima pljuje i po hriscanstvu po svemu samo radi globalizacije i njihovih ciljeva.
Da bi ste zaista osporili Astrologiju kao pocetnu stanicu danasnje Astronomije, zaista bih Vam preporucio da se suocite sa iskusnim astrolozima pa onda zakljuciti da li je to prevara ili ne.
Koliko vidim obicno daju misljenja oni kojima je istina ne treba zbog svojih skrivenih strahova, vec osporiti je pod svaku cenu. Ali ni Vatikan koji u svojim najjskrivenim katakombama je jako dobro proucavaju tako dobro da bi se i samom coveku kosa najezila na glavi, pa su je osporavali do te mere da su ih spaljivali za vreme Inkvizicije, i opet je nisu do danas osporili!
I hvala dragom Univerzumu koji cuva Uciteljicu spoznaje!

Tijan

Back