Astral, pa to nije moj zaključak ... mislila sam da je barem to jasno. Ja sam samo nagovestila na šta se svodi njihov način zaključivanja, barem po onome što sam mogla da pročitam na ovoj temi.
Što se izjave @proxima tiče, mislim da bih mogla da ga (barem donekle) demantujem i to dokazima koji nemaju nikakve veze s astrologijom. Postoji brdo naučnih disciplina u kojima takva (ako je uzmemo bukvalno i doslovno) dvosmernost ne važi ...
Da li je psihologija nauka? Rekla bih da jeste. Da li tu važi to "pravilo dvosmernosti" (uvek, mislim) ? Ne bih rekla. Da li medicina spada u nauke ? Ja bih rekla da. Da li je tu ovo pravilo uvek primenljivo ? Ne bih rekla. Barem ne doslovno. I gotovo sigurno ne onoliko koliko to ova gospoda misli.
Čak štaviše, mislim da bi prisutni koji zagovaraju određenu vrstu naučnog pristupa mogli prvo malo da se pozabave naukom uopšte - šta je to nauka, koji su njeni principi i uopšte kakve sve nauke i naučne discipline i pristupi u nauci postoje... a pre toga i svojim sopstvenim naučnim pristupom koji zagovaraju, a za koji bih ja rekla da nimalo nije naučan ako na osnovu jedne pojedinačne stvari (ili pojave) donose ovakve, ili
bilo kakve zaključke.
... uz napomenu da ja ne kritikujem stav već samo pristup stvarima (kao i često kod tebe :wink: ), i što je najbitnije nisam zagovornik teorije da je astrologija "sve i svja" i ne tvrdim da je nauka ... niti mi je cilj da je po svaku cenu branim ali zaista ne mogu ni da se složim sa zaista proizvoljnim zaključcima. A na ovoj temi ih je bilo i na ovoj i na onoj strani zaista mnogo
Mislim, nisam najpametnija na svetu

ali pogledajte sami i uvidećete da je zaista smešno ovako "eksperimentisati" ... Ali sad bi bilo predugačko da u jednom postu opišem sve, šta i kako ...
Za početak je bitno naglasiti da mnogi principi prirodnih nauka nisu uopšte primenljivi na društvene nauke, primera radi ... i uopšte na bilo koje nauke koje se bave isključivo
čovekom (kao pojedincem, u bilo kom pogledu, ili u grupi, kao društvo). A ovde kao da se tim principima pokušava objasniti bukvalno
sve, pa i astrologija (tj, ona se opovrgava, da budem preciznija :wink: ). ... ili nisam dobro razumela ... ?
Ni to nije isključeno :-D ali prosto imam utisak da je od samog početka "tema omašena" i to podebelo ...