ASTRO CAFFE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma zezam se malo. :) Ali vidiš, i ti jedeš malo mesa...ima nečeg u tome.

Ja ne volim meso
Al mi organizam ponekad traži
A organizam treba slušati
Mnogi koje znam-su imali periode jedenja i ne jedenja mesa
Pred određene rituale se posti ali u istom sistemu postoje i oni gde je sama konzumacija deo rituala
Npr-Heruke-besne muške forme u Vadžrajana panteonu-traže kao ponudu malo mesa jer njihovo ime se prevodi kao "flesheaters"
NARAVNO-to ne znači da se bilo šta ubija zbog njih
Nudi im se meso koje bi jeli i ovako i onako

Poslednja izmena:
Zaboravih da te pitam gde si ih kupila još kad si ih prvi put spomenula.
Mada ja ništa od toga skoro ne jedem kupovno, sve sama pravim al' 'ajd' da vidim i to, kopka me :mrgreen:

pozdravljam vas sve :p

Zaboravih da te pitam gde si ih kupila još kad si ih prvi put spomenula.
Mada ja ništa od toga skoro ne jedem kupovno, sve sama pravim al' 'ajd' da vidim i to, kopka me :mrgreen:

pozdravljam vas sve :p

Elleonora:heart:
Kupio onaj moj koji je sebi uveo tri dana nedeljno da ne jede životinjske namirnice
Ima po bio špajzovima, većim marketima i sigurno kod tebe u Veru

Pogledaću ... a vi onda možete da pravite domaći humus, ja ga volim mada nešto izbegavam mazalice na hleb, ne znam zašto, u stvari više volim salate i tako to :p

U svakom slučaju dobrodošli u "sektu" :zcepanje:

Pogledaću ... a vi onda možete da pravite domaći humus, ja ga volim mada nešto izbegavam mazalice na hleb, ne znam zašto, u stvari više volim salate i tako to :p

U svakom slučaju dobrodošli u "sektu" :zcepanje:

Uuuuuuuu humus!
Obožavam!
Eno sam kupila leblebije a imam i taan!
Nego sam lenja buba ono da meljem i montiram i perem one mašine za mlevenje
Zato odem kod Libanaca i kupim
I to je bez aditiva jer ga prave za trenutnu konzumaciju
A volim i falafel

Sve zavisi kako se gleda na duhovnost. Ljudi koji su početnici na duhovnom putu gledaju da se što manje vezuju za princip nanošenja bola i/ili bilo šta što ima veze sa ubijanjem, a da vežbaju samokontrolu. Smatraju da je samokontrola put do spoznaje duhovnih visina samo zbog toga što će mati miran mozak. Džabe je imati miran mozak, ako u njemu nema ništa. Biti prazan ne znači i biti produhovljen.
U takvim duhovnim putevima zaboravlja se činjenica da je život borba. Ljudski organizam je stacioniran u materiji i misija je živeti i istražiti materiju. Koliko ćelija dnevno umre u ljudskom organizmu, a koliko novih se rađa? Treba prepoznati prvenstveno prirodu koja nas okružuje. Pojavljuje se kontradikcija u startu - čovek ne želi da povredi životinju i smatra da je iznad životinje tom analogijom (jer znamo da će životinja ubiti, primera za to imamo na pregršt), smatra životinju svojim prijateljem. A da li bi takav čovek ostavio svoju bebu pored lava ili tigra jedno nedelju dana? :think: Ako ne, onda kakvo je to prijateljstvo? Kakvo je to razumevanje? Čovek može da oseća afekciju prema životinji, ali životinja će prvo namiravati sopstvene nagone.
To je ono što čovek karakteriše životinjskom prirodom, animalizmom.

Kada i kod koga je animalizam uzeo maha? Kod britanaca, najviše, koji sebe nikada nisu povezivali sa bilo kakvim životinjama i često su se veoma okrutno ponašali prema životinjama. U mnogim civilizacijama se upravo priroda životinja izuzetno poštuje i ljudi su od pamtiveka sebe poistovećivali sa životinjama i njihovim principima.

Kod Srba to su bili vukovi. Šaolin se bazira na principima tigra, majmuna itd. Indijanci ukazuju veliko poštovanje životinjama i koriste ih do poslednje koštice. U mnogo čemu se tu javlja zoolatrija kao osnovni princip. Mnogi bogovi su imali životinjska obeležja. Zbog čega onda bežati od onog ''animalističkog'' i smatrati da su životinje niža vrsta? Zbog čega praviti tu podelu koja je popularizovana od strane industrijalnih debila V. Britanije?

Na primer u budizmu se životinje poistovećuju sa ljudima u punopravnom obliku. Princip je jednostavan i logičan - naneti bol drugom biću je ekvivalent nanošenja bola sebi u prošlom ili sledećem životu. koliko šamanističkih religija veruje u to da će konzumiranje srca životinje doneti snagu upravo te životinje čoveku?

Na primer kod slovenskog šamanizma, pa i totemizma, bogovi su i svaka biljka, a ne samo životinje. Ne obazire se čovek jedino na životinje u slovenskoj mitologiji, već i na biljke, useve, kišu, vetar... Sve ima svoj oblik duše i svoj put. Biti produhovljen ne mora nužno značiti sebe ograditi od sveta. To nije produhovljenost, to je izolacija i pomankanje duhovne snage da se izbori sa stvarima koje nisu okrenute ka duhovnom putu. nače je na naučnoj bazi dokazano da biljke osećaju bol.

Na primer, dotaknite list Mimosa Pudica biljke i uvidećete njenu reakciju na dodir.

mimpu_07.jpg

Iako biljka ne sadrži moždani sistem, i dalje reaguje kao živo biće. Dakle, biljke JESU živa bića.

Ako razmisliš o tome, svako seme je embrion, a svaka biljka praktično invalid. I ti dođeš i pojedeš invalida i njegove bebe. Sramota. :mrgreen:

Razmislimo još malo o biljkama - one jesu zapravi inteligentne jer mogu da zapamte, reaguju i osećaju vibracije. Biljke procesuiraju informacije spoljašnjeg sveta bez moždanih funkcija. Osim toga, ako pogledaš kako koren biljke napreduje, uvidećeš da izbegava svaku prepreku da dođe do cilja. Biljka oseća gde ima vode, oseća gde ima svetla i naginje na tu stranu. Biljke takođe koriste dopamin i serotonin.

Pogledajmo video :

Tu se dalje postavljaju definicije - do koje granice čovek ''nanosi zlo'' sebi i okolini. Da li možemo reći da je duhovnost ograničena na principe vitalizma? Da li možemo reći da čovek treba imati što manji udeo u životu ili da se treba ponašati kao biljka?

Kako god da se okrene, činjenica je da je čovek deo prirode i da se kao takav treba ponašati u skladu sa tom prirodom. Bežanje od prirode je odluka, a ne definitivni put ka spoznaji duhovnosti. Obično kažemo ''duhovna visina'' smatrajući i vodeći se upravo analogijom prirode (ono što je više je veće i moćnije), zaboravljajući činjenicu da duhovnost nije uslovljena materijalnim odredbama, i upravo zbog toga je moguće imati veoma širok, dubok ili visok pojam duhonosti bez obzira na to kakav se život vodi u materijalnom smislu.

Većina duhovnog posla je ''samokontrola'', što u svakom smislu uslovljava na udaljavanje od animalističke prirode i trenira suzdržanost. Upravo to, kako ja nazivan, suzdržano mudroserstvo je ono što ja smatram početkom za duhovni ''put''.

E, sad, ko voli da koristi preporučeni putić duhovni, to je već pitanje za osobu lično, no ja smatram da ''smanji meso da ti bude bolji duh'' nema nikakve veze sa duhovnošću već sa sopstvenom projekcijom čoveka koji smatra da se na taj način dolazi do samospoznaje, odnosno duhovnog puta.

Slažem se da bi biljke osećaju neku vrstu bola. No razlog zašto delimice prelazim u vegetarijance nije da ne bih nanosio bol životinjama već da bih pročistio svoj organizam od stvari koje donosi meso, a nisu dobre.

Zakon opstanka je surov
Kako god okreneš moraš nešto da ubiješ
Makar to bili i paraziti koji napadaju biljku-i nehemijska sredstva ih eliminišu-makar i ubijanje same biljke
Jer život je život!
Na apsolutnom nivou nema razlike

Ako pogledamo sa te perspektive, najbolji duhovni put je hrana na mlečnim proizvoidima. Ali i tu se upija DNK samih životinja, zar ne?

Jedino so i alkohol ne sadrže DNA životinja, odnosno nisu organska hrana.

Čak i konzumacija mleka ili meda sadrži DNK.

eukaryotic.jpg

Da li je duhovno ispravnije piti mleko krave ili pojesti prženo jaje? Kuvati tek ubrane biljke? Ispeći pečurke?

Nebitno je, ne vidim ništa loše u životinjskom DNK-a u nama, ali u industrijskom mesu i tekako vidim ;)

Ja te iskreno podržavam u nameri
Posebno ako nastaviš da kozumiraš neprerađene sireve i jogurt
Videćeš kako ti deluje na organizam
Za snagu ti preporučujem mahunarke-pasulj posebno
U bio špajzovima ima 100 vrsta pasulja-nisam ni znala da postoje-svih boja i oblika
Sočivo takođe
Ja ga spremam mediteranski sa puno belog luka,paradazja,paprike i šargarepe
I dodam mu testeninu-fuzile ili taljtele
Soju izbegavaj sem soja sosa
A inače začinjavam salate sa pečenom golicom i susamom

Poslednja izmena:
Upravo tako, stvar izbora i perspektive o ''dobrom i lošem''.

Ja sam izbacio iz upotrebe ''dobro i loše'', već posmatram balans dobrog i lošeg. Sve stvari teže ka balansu i to je najbitniji princip prirode. Kružni balans, spiralni balans, matematički balans, duhovni balans.

Tu se dojam o negativnosti i pozitivnosti gubi, dolazi se do neke vrste apstraktnog nihilizma. To je drugi korak u duhovnoj spoznaji iliti ''sve je svejedno''. Mnogi se zadrže na ovoj poziciji jer smatraju da je najbolja.

Upravo tako, stvar izbora i perspektive o ''dobrom i lošem''.

Ja sam izbacio iz upotrebe ''dobro i loše'', već posmatram balans dobrog i lošeg. Sve stvari teže ka balansu i to je najbitniji princip prirode. Kružni balans, spiralni balans, matematički balans, duhovni balans.

Tu se dojam o negativnosti i pozitivnosti gubi, dolazi se do neke vrste apstraktnog nihilizma. To je drugi korak u duhovnoj spoznaji iliti ''sve je svejedno''. Mnogi se zadrže na ovoj poziciji jer smatraju da je najbolja.

Ma svakom čoveku druga namirnica prija i druga šteti
Zato se npr. u Ayurvedi i homeopatiji prave lični profili
I mnogi su jako poboljšali stanje organizma pridržavajući se toga

U suštini sve šteti u velikim količinama. Na primer meni više štete peciva i razne vrste brašna no masna slanina, primera radi. Dobar i masan obrok mi da puno energije da završim baš teške poslove. Naprimer, četiri pržena jaja, slanina i zdenka kao doručak. Posle uz puno rada se te kalorije utroše.

Ako dva-tri dana ne jedem meso, imam strahovite glavobolje. Ali radim onako kako mi telo traži. Odjednom osetim potrebu da jedem spanać recimo, ili brokoli kuvan. Ili grožđe.

Skoro nikada ne dobijem želju da jedem lubenicu. Inače, omiljena hrana su mi breskve i paradajz :mrgreen:

Ljudi koje znam obožavaju pomfrit, ja ne mogu ni da mu priđem recimo.

U suštini sve šteti u velikim količinama. Na primer meni više štete peciva i razne vrste brašna no masna slanina, primera radi. Dobar i masan obrok mi da puno energije da završim baš teške poslove. Naprimer, četiri pržena jaja, slanina i zdenka kao doručak. Posle uz puno rada se te kalorije utroše.

Ako dva-tri dana ne jedem meso, imam strahovite glavobolje. Ali radim onako kako mi telo traži. Odjednom osetim potrebu da jedem spanać recimo, ili brokoli kuvan. Ili grožđe.

Skoro nikada ne dobijem želju da jedem lubenicu. Inače, omiljena hrana su mi breskve i paradajz :mrgreen:

Ljudi koje znam obožavaju pomfrit, ja ne mogu ni da mu priđem recimo.

Pa domaća slanina je zdravija od belog brašna koje se lepi za creva i ima kilo glutena
A od mangulice je i lekovita
Ti si Marsov tip-proteinski
A lubenice ne jedem
Vodurina sa semenkama od koje se naduje i podrigije:p:D:D:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back