Da ne bude zabune, direkcija je kretanje planeta po ekvatoru.
To se uzima kao dopuna Natalu da se vidi kada se i kako određuje preciznije. Tu možeš dodati i Progresiju i, naravno, Solarni horoskop.
Često sam radio samo natal + solar i oduzimao jedan podeljak za Sunce.
Pošto ni sada ne verujem mnogo programima, a ni sajtovima, matematički pristup i efemeride su i dalje najbolje. Problem je što može da se dugo crta, ali se uništava potencijalna greška jer većina sajtova i dalje drže Jugoslaviju kao izbor.
Koristim softver, ali smatram da je elementarno da neko ko se bavi astrologijom zna i ,,peške" tj bez softvera da izačuna pozicije planeta u natalu ( ako se astrologijom ne bavi na nivou razbibrige). Pitam se koliko bi mi vremena danas trebalo da ručno izarđujem natalne karte 4-5 osoba, sa sve prognostikama...
Lično, nisam uočila da je softver koji koristim sklon greškama, bilo da su u pitanju solarne progresije ili natalne pozicije, a da naročito mislim da je dobro koristiti mogućnosti 21. veka, jer ne pišem ti sada pismo i ne ližem markicu da je zalepim, nego pisanije do tebe stiže netom

To ne znači da nipodaštavam stare vrednosti, nego smo se kao ljudi ubrzali

Inače, Jugoslavija kao opcija ne postoji u njemu, a ne vidim kako bi to menjalo nečije pozcije u natalu sve i da je tako. Države se raspadaju, ali longitude i latitude se ne menjaju, tako da je apsolutno isto ako koristiš softver koji Sarajevo smešta u Jugoslaviju ili je smešta u Bosnu, nema uticaja na natal-rekoh longitude i latitude su takve kakve jesu.
- - - - - - - - - -
Elem, ako neko nije čitao, a zanimaju ga progresije malo da izučava ili osmotri pristup na sve to...Prepročila bih ,,Progresije" Blaški.