Astralna projekcija

Dosta je minice sa tim,svuda to stavljas,citaj malo bwe. Nece to samo legnes i opustis se.
Baš naprotiv. Meni se upravo tako desilo prvi put. Koncentracija je najbitnija.
Skroz sam se opustio, ni o čemu nisam razmišljao osim o tome kako letim (to je bila neka moja vežba za opuštanje). Sledeće što se desilo jeste to da sam lagano klizio prema gore sve dok mi plafon nije bio na par cm od nosa. Ja još uvek ne kapiram da li je se to dešava u nesvesnom stanju, pošto su meni tokom celog "procesa" oči otvorene. Najgori osećaj je prilikom vraćanja u krevet kada se telo parališe. Meni je ovo iskustvo VEOMA jezivo, jer tada nestaju bukvalno svi zvukovi, kada pokušam nešto da progovorim osećam kao da samo otvaram usta (kao da sam nem). Jedino pozitivno iskustvo je bilo kada sam "odleteo" kroz krov kuće i gledao u istu sa velike visine (koja je bila kao kutija šibice)...i onda "vraćanje u telo" ogromnom brzinom sa pomenute visine.

p018_1_01.png

Poslednja izmena:
Original postavio Džek svih zanata
Pošto je moderator Valerija zaključala moju temu i uputila me na ovu, kopiram svoj uvodni post ovde.
Ne razumem razloge zaključavanja jedne regularne teme, ali ko će njima znati.....

Elem, idemo:
Ima jedna kafana, kafić, gde redovno navratim. Nekad pre posla, nekad posle. U toj kafani, ili kafiću, povremeno se pojavljuju dva lika, negde 50 tih godina.
Klimnem im glavom, viđamo se često tu, red je, oni uzvrate i po prvi put sednu blizu mene, tj, u kiflu iza moje. Budući da sam bio sam, ako ne računam Press, nisam mogao a da ne prečujem njihov razgovor. I sve što je dublje odmicao, slova u novinama su se gubila u izmaglici koncentracije na glasove iza sebe, da bi na kraju isčilela skroz a mesto novina se pojaviše prizori iz moje imaginacije, slikane neverovatnom pričom dvojice ljudi koji tik iza mojih leđa sedeše.
A evo šta zboriše:
Shvatio sam da su obojica astralni putnici, spominjali su neke termine, poznate, boga pitaj gde pokupljene, možda i ovde čak; možda sam i pogrešno skontao, jer sve navodi da su putnici kroz vreme…
Elem, svima je poznat biblijski mit o Samsonu i Dalili, onaj gde vrlog Samsona krampica žednog preko vode prevede. O tome su se raspravljali.
Jedan je tvrdio da je Samson tri puta slagao Dalilu o izvoru svoje natprirodne snage a četvrti put joj rekao istinu jer nije mogao svoju ljubav više da laže.
Drugi je tvrdio, tj, insistirao na tome da je Samson prozborio istinu tek kad mu je Dalila „dala“ da se omrsi.
Iz opuštene rasprave izbi svađa, čiji ja ubogi svedok bi. Najveći motiv svađe bi, sada se držite dobro, da su obojica spavala sa Dalilom, i da obojica znaju pravu istinu!
Kafa mi se ohladila, al’ sam zato vilijamovku, koji uobičajeno pijem uz istu, sljuštrio niz ždrelo brzinom tigra u napadu! Nisam verovao svojim ušima!
Jedan tvrdi da je teslaćio te i te godine i da „zna kurvetinu u dušu“ a drugi da je „odradio“ mnogo pre toga! Onda onaj prvi veli da nema šanse da se podala „onom papku Samsonu“ a drugi, režeći, odgovara „ta mu je dala i pre prve laži, pa ga navukla na onu stvar i jadnik se odao!“
Napominjem da nisu dotakli alkohol, da su normalni i kulturni ljudi (takve sam ih smatrao do danas) i da deluju kao ozbiljni likovi koje iz viđenja poznajem godinama.
I da, umalo ne zaboravih… kada su se strasti za susednim astalom stišale, obojica se složiše da je Samson bio „seljober sa drugog sveta, negde sa Tau Ceti-ja“ i da mu je energetski izvor bio sama kosa (nešto kao litijum jon baterije naših mobilnih) te da su Filistinci upravo tražili taj energent, a za Samsona ih boleo čmiljak.
Zato su i angažovali damu sa sumnjivim moralom.

Verujte, nisam se mogao čudu načuditi…
Sad mene interesuje, da li astralni putnici, ovde prisutni diskutanti, smatraju da su spomenuti likovi zaista putnici kroz vreme, da li se to može preko astralne ravni (materijalizovati se u prošlost) ili koriste neki vremeplov? Ili naravno lupetaju pod uticajem neke droge?
Ipak, ponavljam, deluju godinama sasvim pristojno, skroz OK…

Dakle, vaše mišljenje? Moguće ili ne?

Meni je to bas nedavno palo na pamet...
Mislim da je teoretski kad gledamo moguce ali ne bas tako materijalizovati se npr da izgledas ovako kao sad ...
Mislim da je covekova svest ta energija koja putuje negde skrivena u mozugu i omugocava rad svih ostalih organa u coveku...
E sad kazu da je miso najbrza na svetu brza i od svetlosti pa tako npr mislim da je teoretski moguce da se nasa svest vrati kroz vreme tj u neki nas prosli zivot, to je ustvari neka vrsta regresije, budjenje secanja iz proslog zivota gde kad odemo mozemo polako da saznamo sta smo bili pkupimo informacije itd...
Ali se bojim da to putovanje je malo opasno jer mislim da sto se vise zadrzavas u takvom stanju u taj trans, ako nema ko da te vodi usmerava u pozadini da te probudi secanja iz proslog zivota mogu prekriti ova iz sadasnjeg tako da ako dugo ostanemo tamo verovatno bi se posle zaglavili u predhodni zivot i vremenom ne bi bili ni svesni toga a sta bi bilo s nama ovde...
Mislim da bi mozda bilo moguce da nas zateknu mrtvim ili u neku duboku komu, ili pa cak mozda bi se uloge zamenile mozda bi ona svest iz proslog zivota presla u sadasnjost tako da bi se desila neka razmena gde bi se vremenom osecao taj lik iz proslog zivota pogubljeno uplaseno sve dok ne bi verovatno kao tamo vremenom ova secanja iz sadasnjeg prekrila prosla i eto opet smo na pocetku, to mi izgleda kao neki povratak...
Previse je zamrseno, moza je to opasno a mozda i nije, moguce je da se desi nesto da budemo izgubljeni ko smo i gde smo dok se sve ne slegne kako treba...
To je neka moja teorija, a sad ne znam ovi tvoji mozda vec imaju nacin da to ostvare, najbolje bi bilo da sledeci put kad ih vidis nekako da se ukljucis u razgovor polako, polako pa krenes na tu temu i da ih pitas oni ce ti najbolje reci o cemu je bilo rec...

Epa evo i mene zanima nesto o tome, ako neko zna nesto o tome nek napise i iznese svoj stav....

DaRkGuitaRist88,pa cuje se dosta prica sa dosta mesta,ali kome verovati?Licno ja ne bih verovao tim likovima,takodje(ne da kazem da su oni),psihoticni ljudi mogu delovati sasvim koherentno,nije nuzno da baljezgaju nepovezano itd.Jedan od dobrih saveta ljudi koji se ozbiljno ovim bave jeste biti otvorenog uma ali skeptican,cak i prema svom iskustvu.Treba eksperimentisati da bih imao cvrsto tlo,jer,taj realm,da se nezaboravi je pod velikim uticajem subjektivnog.Recimo verujes u nekakve opasnosti,demone,itd.i to ces sresti,kakve su ti emocije takva je i sredina u kojoj se nalazis.Mnoge "opasnosti" su preuzete iz knjiga,pitanje je koliko su autori vicni ili iskreni,verovati samo zato sto je neko nesto napisao je pod znakom pitanjaJedan iskusan "projektor"koga znam(25 godisnje iskustvo) je opisao da je prolazio kroz razne faze "verovanja" sretao bi recimo "demone" i verovao u njih ili barem uzeo mogucnost takvog necega,ali posle dosta iskustva shvatio je da mu se nista negativno ne desava(npr.jednom je jedno takvo bice probilo mu grudni kos kandzama,itd.sta se desilo-probudio se u krevetu normalno,bez posledica),ja sam imao svega par iskustava,tako da nisam nikakav strucnjak,tako da netreba ni meni da verujes na rec,imaj sopstveno iskustvo i eksperimente.Neverujem da postoji mogucnost da se nevratis u svoje telo,iz bilo kog razloga,najcesce ljudi imaju problem sa kratkim boravkom,koji se zavrsava protiv njihove zelje da ostanu,dacu ti primer,ako ti je besika puna u sred iskustva,nevezano koliko si daleko,trenutno se vracas u telo.Poz.

Evo jednog mog čudnog sna od noćas/jutros:
Prvo čega se sjećam je da sam bježao pred policijom u nekom pickupu, zajedno sa dvojicom snimatelja, a mislim da smo se vraćali sa snimanja nekog filma. Oko mene je bilo još par momaka i cura na motorima i oni su isto bježali. Policija je pucala po nama a mi smo se smijali. Sve se odvijalo u nekoj Američkoj pustinji u Arizoni ili Nevadi (sigurno znate kako to izgleda ako ste igrali San Andreas). Nakon toga se sjećam da sam natjeran, nemam pojma od koga i kako da uđem u neko masonsko ili satanističko (nisam siguran) društvo iako protiv moje volje. Rekli su me (opet, neznam ko jer nisam vidio nikakve face, ali čuo sam glasove) da radim neki test, a ja, iako nisam htio, test se radio sam od sebe, kako bi ja zamislio.
Tu sam osjećao velike tenzije i nelagodu, sličan osjećaj onom kad ugledate nešto u snu i trebate da bježite, ali vam se noge odsijeku i nemožete se micati, i onda sam sam se probudio, ali opet u snu (Inception :D )
Sjećam da se budim u sobi sličnoj ovoj u kojoj sad ležim, samo što sav namještaj baš i nije bio isti i sve je nekako neobično svjetlilo, kao da je slika bila iz Photoshopa :D
Polako sam otvarao oči, ali nikako nisam mogao do kraja. Tad sam mislio da je to stvarnost i jedino što trebam da uradim je da otvorim oči i ustanem i nastavim taj dan.
Ali nemam pojma kako, na um mi pade astralna projekcija i to kako sam nekad ranije čitao o tome, ali nikad nisam ništa konkretno uradio. I odjednom sam tačno znao šta da uradim, pogledao sam (kroz zatvorene oči) u "treće oko", i odjednom su počele veoma jake vibracije, tijelo mi se treslo i drhtalo, žmarci su prolazili kroz mene, a u ušima sam čuo zvuk nalik struji, ali nekako blaži i melodičniji, neznam kako da ga objasnim. Probao sam da "izađem" iz tijela, metodom zamišljanja svoje projekcije ispred sebe, i kako sam polako zamišljao vibracije su bile sve jače i jače. Neznam dokle sam stigao, ali sigurno nisam izašao prije nego što sam se (ovaj put za prave) probudio. Bio sam skroz WTF, a kroz tijelo su mi i dalje prolazili žmarci.
Jel zna neko objasniti da li je ovo samo neki čudan sam ili sam stvarno pokušao uraditi astralnu projekciju ili je bilo nešto potpuno drugo? Kako sam uspio imati san u snu i šta sve to znači?

Prvi deo je bio san,onda lazno budjenje,tu si stvarno bio blizu,sve sto je trebalo je da uradis jeste da uradis proveru da li si stvarno budan,kad bi video da nisi,pocela bi zabava:),vibracije su cesta stvar,mada ne obavezna,obicno prilikom indukovanja stanja,kada ti se telo uspava(SP-sleep paralysis),takodje,kao kod tebe,kada postanes svestan da sanjas,potpuno ili delimicno.Da,bio si blizu.

Naime, par puta mi se dogodilo nesto, za sta ni sama nisam bila sigurna sta je. Pre svega, kada bih se probudila, imala bih u glavi sliku sebe kako spavam.Realna slika, kao da je vec vidjena:think:...Zatim u toku sna bih se naglo trgla i skontala da se nalazim negde van svoje sobe, a ubrzo zatim bih se "vratila" i skapirala da sam, zapravo, u svojoj sobi.
Nakon duzeg istrazivanja, resila sam da probam namernu astralnu projekciju. Nakon uvodjenja sebe u dubok trans i nekih vezbica za odvajanje svog astralnog tela, mislim da sam uspela. Nisam se uspavala, ali sam se osetila paralizovano, nisam mogla da maknem ni jedan deo tela. Na pocetku sam videla neku svetlecu narandzastu tacku, zatim glasovi, i na kraju sam pocela da osecam svoje telo, negde van sebe.Shvatila sam da se nalazim u sobi svog prijatelja, inace sam planirala da tog dana odem do njega :eek: Videla sam ga na sekund i pomislila da on mene vidi, ali ipak ne...! Ne mogu da se setim detalja, ali znam da je u tom trenutku, moja majka, koju nisam ocekivala, usla u sobu i povukla me misleci da spavam. Istog trenutka sam osetila kako je srce prestalo da mi kuca, inace u toku projekcije je kucalo nenormalno brzo ( ne srce, vec njegove cakre). Nakon toga sa se neko vreme osecala porilicno lose, a zatim je naisao talas zadovoljstva i osecala sam se mirno i spokojno.
Eto, to je, za sada to...;)

Naime, par puta mi se dogodilo nesto, za sta ni sama nisam bila sigurna sta je. Pre svega, kada bih se probudila, imala bih u glavi sliku sebe kako spavam.Realna slika, kao da je vec vidjena:think:...Zatim u toku sna bih se naglo trgla i skontala da se nalazim negde van svoje sobe, a ubrzo zatim bih se "vratila" i skapirala da sam, zapravo, u svojoj sobi.
Nakon duzeg istrazivanja, resila sam da probam namernu astralnu projekciju. Nakon uvodjenja sebe u dubok trans i nekih vezbica za odvajanje svog astralnog tela, mislim da sam uspela. Nisam se uspavala, ali sam se osetila paralizovano, nisam mogla da maknem ni jedan deo tela. Na pocetku sam videla neku svetlecu narandzastu tacku, zatim glasovi, i na kraju sam pocela da osecam svoje telo, negde van sebe.Shvatila sam da se nalazim u sobi svog prijatelja, inace sam planirala da tog dana odem do njega :eek: Videla sam ga na sekund i pomislila da on mene vidi, ali ipak ne...! Ne mogu da se setim detalja, ali znam da je u tom trenutku, moja majka, koju nisam ocekivala, usla u sobu i povukla me misleci da spavam. Istog trenutka sam osetila kako je srce prestalo da mi kuca, inace u toku projekcije je kucalo nenormalno brzo ( ne srce, vec njegove cakre). Nakon toga sa se neko vreme osecala porilicno lose, a zatim je naisao talas zadovoljstva i osecala sam se mirno i spokojno.
Eto, to je, za sada to...;)
Pa možda je bila derealizacija - kad ti ceo svet deluje nestvarno, ili depersonalizacija, kad ne osećaš da imaš kontrolu nad svojim akcijama, nego onako "kao posmatraš" sebe odnegde... Ili nešto povezano sa snom, možda i lažno buđenje - san u snu (sanjaš da si se probudio a nisi)...
Ali astralna projekcija, prosto neverovatno... :D

Lady_Winterborn,da,rekao bih da je to to,astralna projekcija,nisam siguran da sam sve razumeo sto si napisala,paralizovanost i glasovi su cesta pojava,sleep paralysis(mehanizam koji sprecava da odigravamo telesnim pokretima desavanja u snu)glasovi su preludij sna,hipnogogicno stanje.
Astralna projekcija je stvarna pojava i osoba se moze izvezbati da je dozivi,naziv potice od misticnih grupa,itd.,i malo je netacan misle mnogi savremeni istrazivaci,mnogi ga ne koriste vec koriste izraz OOBE-izvan telesno iskustvo(popularisao Robert Monroe),drugi koriste izraz phasing(ideja da osoba jednostavno menja fokus paznje,fokus ovde i osoba je "materijalna",promenjen fokus i osoba je "tamo"),sam Monroe je mislim izmislio i presao na taj izraz posle visegodisnjeg iskustva dosao je do zakljucka da nista ne napusta telo,da je jednostavno u pitanju promena fokusa svesti,nadam se da ovo ima smisla.Postoje ljudi koji negiraju da je ceo fenomen ista drugo nego svesnost u snu,i to zovu lucidan san.

Pa to bi moglo da bude nešto tipa depersonalizacije u snu ili sličnog - u hipnagogijskim stanjima je sve moguće, pa zašto ne i to. Jedino me interesuje odakle vernicima u astralnu projekciju naziv "out of body experience"? Šta se to odvoji od tela pa bude "out of body". Privid OOB je poznata stvar, i u psihijatriji se naziva depersonalizacija - moguća je i derealizacija uz to, tako da sve oko tebe izgleda nerealno...

Depersonalizacija je specifični poremećaj doživljavanja sopstvene ličnosti i okoline u kojem bolesnik ima osjećaj de se promjenio, da nije više isti kao ranije, da su promjene sve izraženije. Često se zagleda u ogledalo (fenomen ogledala) da bi utvrdio napredovanje promjena na svome licu, tijelu. Postaje sve uvjereniji da su promjene prisutne, da to svako vidi, ne vjeruje kada mu drugi kažu da ne primjećuju nikakve promjene.

Pored ovog osjećaja na fizičkom planu, bolesnik primjećuje (ili osjeća) da se sam kao ličnost nekako promjenio, sebi izgleda i samog sebe osjeća nekako drugačije, nesvakidašnje. Ove promjene su obično u negativnom smislu usmjerene, postepeno prisiljavajući bolesnika da se povlači iz svog socijalnog okruženja, stvarajući sebi svoj imaginarni svijet. Javlja se kod shizofrenih bolesnika, kao i kod konverzivnih i paničnih poremećaja.
Zajedno sa depersonalizacijom se uvijek javlja i derealizacija.
Derealizacija je specifični poremećaj doživljavanja sopstvene ličnosti i okoline i psihopatološki fenomen kada bolesnik ima osjećaj da se okolina promjenila, da nije više ista kao i ranije. Spoljašnji svijet izgleda mu nekako drugačiji, promjenjen, izvitoperen, nepravilnih oblika predmeta. A i ljudi su se nekako promjenili, postali su čudni, neobični, ali ne zna razlog zbog čega se to desilo. Ponekad ima utisak da gleda kao kroz mutnu vodu, zavjesu, kao što je slučaj u napadu akutnog paničnog poremećaja.

Derealizacija se uvijek javlja zajedno sa depersonalizacijom, jer pored nerealnog doživljavanja okoline i ljude oko sebe, bolesnik primjećuje promjene na sebi i u sebi. Depersonalizacija se može javiti i sama.
FelineBoy,ovi opisi uopste ne odgovaraju fenomenu,nije u pitanju nikakav osecaj,osoba nije fizicki budna(kao sto je navedeno u delu o depersonalizaciji-gledanje u ogledalo itd.),po ovim opisima osoba ima "osecaj",osobi se svet cini drugaciji,dakle slicno kada posle dobrog filma izadjes iz bioskopa na svetlo dana i osecas se zapljusnut "drugacijom"stvarnoscu,vidis stvari kao i drugi ali drugacije ti izgledaju i znace-osecaj.Stvarno po ovim opisima ne vidim bitnu slicnost,oba ova fenomena koja opisujes su vise cisto stanja svesti(u smislu zaljubljen sam-ceo svet mi se cini...,ili paranoican sam ceo svet mi se cini...),jedan od istrazivaca na ovu temu je i dr.Stephen LaBerge,psihofiziolog(grana psihologije koja se bavi odnosom fizickih i mentalnih pojava i fenomena kod coveka),zar ne mislis da bih on prepoznao da je samo to u pitanju?Inace on se prema fenomenu odnosi kao o onom sto se zove lucidno sanjanje(osoba je svesna da sanja,cak moze i da dogovorenim pokretima ociju da signalizira -pokretanjem npr.gore dole da je postala svesna u snu,naravno oci su zatvorene).Nacin da se postigne astralna projekcija ili direktno iz budnog stanja u lucidan san(neprekinuta nit svesti) je vise manje isti,inace sto se tice lucidnog sna to se zove WILD(wake induced lucid dream).Sustinski osoba se budi posle recimo 4-5 sati sna,moze jos da spava ali i dobila je odmor,tako da postoji manja opasnost da izgubi svesnost tokom indukcije,sada lezeci,ociju sklopljenih,skoncentrise se na neku zamisljenu stvar(to moze da bude mantra-sto je jednostavno bilo kakav zvuk bez nekog intelektualnog ili emocionalnog znacenja za osobu,ovde ne ulazim u raspravu o misticizmu i samom pitanju shvatanja reci mantra sa nekog misticnog stanovista),iznova i iznova osoba u sebi ponavlja zvuk(moze i da u svesti drzi neki predmet,miris,bilo sta,poenta je biti skoncentrisan na neki jednostavan unutrasnji sadrzaj),naravno osoba treba da bude opustena,jer pokusava da uspava svoje telo,sebe,ostavljajuci tu nit svesnosti(inace bi se jednostavno uspavala i kasnije probudila),um luta,osoba vraca paznju na mantru,um luta,osoba vraca paznju,itd.Ako uspe,osoba se nadje "tamo".Sto se mene licno tice obe stvari (OOBE i Lucid dreaming),su ista stvar,kao sto rekoh nacin da se dozive je isti,postoje razlike,ali one nisu sustinske,dokaz za to je da lucidni san moze da se konvertuje u oobe i suprotno.Pitanje da li je u pitanju samo san je tu,ne znam,neki kazu da,neki ne,oni koji veruju da jeste izmislili su naziv lucidan san,oni koji misle da tu ima neceg vise, oobe.Svest je nenarusena u tom stanju,sve izgleda realno,cak hiperrealno,osoba moze da razmislja,da donosi odluke,cak i sumnja i teoretise dok je "tamo"(moj slucaj),naravno postoje i razni drugi opisi i iskustva.Postoji samo jedna stvar koju mnogi ljudi izbegavaju da izvedu a to je da zasuku rukave i steknu sposobnost sami,onda nek resavaju tu dilemu iz svog iskustva a ne teoretisuci samo.

Nije neophodno da neko bude bolestan da bi doživeo jedno ili drugo, to o čemu pričaš bi bili derealizacioni i depersonalizacioni poremećaj - tj psihijatrijske bolesti... I jedan i drugi umeju da se jave i kod npr bipolarnog poremećaja (u okviru druge bolesti). Depersonalizacija se često javlja kod potpuno zdravih ljudi kad se nađu u dramatičnoj situaciji iz koje naizgled nema spasa i sl, a izgleda da neki mogu i da se izvežbaju da sami sebe dovedu u to stanje...

Meni zamalo da uspe pre neko veče... Bilo je spontano, doduše čitala sam blog jedne forumašice vezan za astralnu projekciju to veče pa je verovatno podsvest usled teksta nešto iskombinovala. :lol:

Probudila sam se oko pet ujutru i probah opet da zaspim i posle nekog vremena se parališem i počeh da čujem neki zvuk vibracije ili nečeg sličnog.
Kad sam shvatila šta se događa, uplašila sam se i odjednom sve nestade, bilo je kao san, u stvari ono stanje između jave i sna.
Nakon tog pokušaja, koji je prekinut je benim strahom ( :( ), bilo mi je muka i bolele su me oči ceo dan, osećala sam se bolesno i malaksalo.
Je l' neko zna ima li to veze sa astralnom projekcijom mislim kao post negativna reakcija, neka nuspojava ili tako nešto? :mrgreen:

Poslednja izmena:
Od negativnih iskustava izdvojio bi trzaje fizickog tela prilikom spavanja kada dolazi do vracanja suptilnog tela u fizicko,tacnije vise je neprijatan osecaj,nekad toliko jak da se ima utisak da eksplodira bomba.

Ovo za zvukove je normalna pojava cesto se desava prilikom kontakta sa astralnim ravnima,ako nastavis uskoro mozes videti i kako izgleda zvuk.

Back