Asteroid

Ja iskreno ne verujem u takav kraj čovečanstva.U stvari ne verujem da će išta istrebiti čoveka.

Sve zive vrste na Zemlji imaju svoj nastanak, razvoj i kraj....

Tako je i sa ljudskom vrstom.

Od NECEGA ce vec izumreti.

Mocni dinosaurusi su 60 miliona godina vladali Zemljom i onda su nestali...

A covek postoji tek 4 miliona godina...

To te verovatno efikasno umiruje, nažalost ne pruža nikave garancije nikom
Ej nikom
Čak naprotiv..

Nisam rekao da ne verujem u katastrofe već u potpuno istrebljivanje čoveka.To sa moje tačke gledišta nije realno.Ali svakako ostavljam mogućnost manjih ili većih katastrofa koje mogu ubiti ogroman broj ljudi,ali ne u potpunosti istrebiti čoveka.

Sve zive vrste na Zemlji imaju svoj nastanak, razvoj i kraj....

Tako je i sa ljudskom vrstom.

Od NECEGA ce vec izumreti.

..

Mocni dinosaurusi su 60 miliona godina vladali Zemljom i onda su nestali...

A covek postoji tek 4 miliona godina...

Dinosaurusi su MNOGO duze vladali zemljom, oni su nestali pre 60-80 miliona godina.....

@tema

Nisam siguran da bi iko mogao da me ubedi da kamicak od, recimo, 1 km precnika moze da izazove takve katastrofalne posledice apokalipticnih razmera. :think:

I ja sam, kada sam prvo poceo da pratim te teme, bio zacudjen kako relativno mali objekti mogu napraviti tako veliku stetu. Ali poenta je u brzini - Zemlja i asteroidi imaju ogromnu medjusobnu brzinu, sto i malim objektima daje ogromnu energiju (PoznavalacStvari je malo vise objasnio) tako da oni zaista postaju opasni. Nije sve u velicini...:per:

I ja sam, kada sam prvo poceo da pratim te teme, bio zacudjen kako relativno mali objekti mogu napraviti tako veliku stetu. Ali poenta je u brzini - Zemlja i asteroidi imaju ogromnu medjusobnu brzinu, sto i malim objektima daje ogromnu energiju (PoznavalacStvari je malo vise objasnio) tako da oni zaista postaju opasni. Nije sve u velicini...:per:
Veliki problem je Zemljina atmosfera koja sprovodi energiju i vibracije sirom cele planete.

Asteroid ulazi u zemljinu atmosferi 400X brze od brzine metka!

Prakticno, probusi Zemlju!

I lava neometano sikne napolje u enormnim kolicinama i svuda po svetu para vatrena kisa...

Temperatura se na hiljade kilometara oko mesta udara poveca i do 500 stepeni celzijusovih, a digne se takav dim i prasina da mesecima na Zemlji i u danu vlada potpuni mrak..

Juce sam na Discoveryu gledao jednu emisiju o buducem sudaru Zemlje sa asteroidom, velicine onoga koji je iskorenio dinosauruse...

Emisija je toliko dobro napravljena da ja vec sumnjam da nam se "nesto" priblizava ali to nece jasno da kazu da bi izbegli paniku.

Naucnici tvrde da je sudar NEMINOVAN...

Na kraju emisije je jasno da ljudske vrsta nece preziveti taj sudar...

Prezivece NEKI insekti, glodari i ptice...

I odatle ce poceti nova spirala evolucije.

Bas me je potresla emisija. :eek:

Odavno nisam nesto slicno gledao.

ZAEBANO.....:sad2:

TO ME PODSEĆA NA NEŠTO....:think:.

NA PRIMER NA....

Ne mozes tako grubo dati brzinu asteroida. Imas nekih koji se krecu brzinom od 20 km/s, a imas nekih koji se krecu 10.000-20.000 km/s ... Nece svaki uci u zemljinu atmosferu istom brzinom. Naprotiv, brzine su jako, jako razlicite. I asteroid nikada ne moze da "probusi zemlju. Zemlja je masa silicijuma, gvozdja, ugljenika, ... Dok asteroidi imaju razlicite sastave, tipa, neki su vecinom od gvozdja, neki aluminijuma, kamena, a neki su samo od leda. Takodje, Zemlja je najgusca planeta u suncevom sistemu. Veoma ju je tesko "nagristi", a kamoli probusiti. Ne znam da li si govorio metaforicki, ali posto si rekao "prakticno", nagovestio si da donekle mislis tako.

I lava neometano sikne napolje u enormnim kolicinama i svuda po svetu para vatrena kisa...

Temperatura se na hiljade kilometara oko mesta udara poveca i do 500 stepeni celzijusovih, a digne se takav dim i prasina da mesecima na Zemlji i u danu vlada potpuni mrak..

Asteroi stigne do centra Zemlje? Jel si na to mislio kada si rekao da je probusi? Nisam siguran u to sto hoces da kazes. Moze on ici brzinom kojom god zeli al da probije 6500+km nema sanse. Napravice krater max dubine od 2km i to je to. Pogledaj malo kratere, ni jedan nije dubok toliko da probusi Zemlju. Ona lava koja "sikne' nastaje od topljenja ostataka Asteroida i delova Zemlje koji su se nalazili ma mestu gde je udario....

http://www.purdue.edu/impactearth

Veliki problem je Zemljina atmosfera koja sprovodi energiju i vibracije sirom cele planete.

Ova izjava je malo dupliranje, jer vibracije jesu energija.
Atmosfera ima nekoliko uloga pri udaru asteroida, a to je da ga usporava, zagreva, i na kraju moze da prenosi vazdusne udare koji su posledica eksplozije samog asteroida. Verovatno si mislio na te vibracije.
Naravno ona sve to i radi u isto vreme, a zavisno od brzine i velicine asteroida (i sastava itd) efekat ce biti ovakav ili onakav.

Sto se tice Blajbijevog komentara o busenju Zemlje, pretpostavljam da je mislio na busenje zemljine kore, tj sloja zemlje (sa malim pocetnim slovom), a sto moze osloboditi magmu i prakticno napraviti vulkansku erupciju (plus zemljotresi itd). Sve zavisi od sile udarca, mase tela itd.

Da nešto probuši Zemlju je malo verovatno. To nešto mora da bude jako tvrdo, jako brzo i jako masivno. Nisam siguran da postoji prirodni materijal takvih osobina. Nešto slično desilo se Marsu po jednoj teoriji. Površina Marsa po izgledu naime, podseća na dopola oljuštenu pomorandžu, ne zbog boje već zbog jedne raseline tzv dihotomije koja ga obavija, tako da izgleda kao da mu fali pola kore. To je navodno, posledica sudara sa telom velikog impulsa, koje ga je udarilo sa jedne strane, zarivši se duboko ispod površine, a seizmički talas nastao tim udarom odljusnuo je skoro celu polovinu površine sa druge strane i poslao je u svemir. Taj veoma drastičan udar, je ubio verovatni život na Marsu, ali ga nije prosvirao, da jeste, razaranja bi bila manja, a rupa bi se dosad već popunila.

Juce sam na Discoveryu gledao jednu emisiju o buducem sudaru Zemlje sa asteroidom, velicine onoga koji je iskorenio dinosauruse...

Emisija je toliko dobro napravljena da ja vec sumnjam da nam se "nesto" priblizava ali to nece jasno da kazu da bi izbegli paniku.

Naucnici tvrde da je sudar NEMINOVAN...

Na kraju emisije je jasno da ljudske vrsta nece preziveti taj sudar...

Prezivece NEKI insekti, glodari i ptice...

I odatle ce poceti nova spirala evolucije.

Bas me je potresla emisija. :eek:

Odavno nisam nesto slicno gledao.

Ko kaze da nece asteriod da nas udari? Sigurno da oce! Tu se ne postavlja pitanje. Okruzeni smo sa dva asteriodna prstena (veci i manji). Zamislite da se nesto makar slucajno desi u kolebanju jedna od ta dva prstena? Poleteli bi kao kisa na nasu planetu.

Ova izjava je malo dupliranje, jer vibracije jesu energija.
Atmosfera ima nekoliko uloga pri udaru asteroida, a to je da ga usporava, zagreva, i na kraju moze da prenosi vazdusne udare koji su posledica eksplozije samog asteroida.Verovatno si mislio na te vibracije.
Naravno ona sve to i radi u isto vreme, a zavisno od brzine i velicine asteroida (i sastava itd) efekat ce biti ovakav ili onakav.

Sto se tice Blajbijevog komentara o busenju Zemlje, pretpostavljam da je mislio na busenje zemljine kore, tj sloja zemlje (sa malim pocetnim slovom), a sto moze osloboditi magmu i prakticno napraviti vulkansku erupciju (plus zemljotresi itd). Sve zavisi od sile udarca, mase tela itd.

Naravno, malo lose sam se izrazio. Nisam bas pazio sta pisem. Blajbinger je napisao prakticno. To znaci da je mislio da je asteroid projektil koji moze da probije Zemlju. Bar ja tako vidim tu izjavu. A to nikako ne moze da se desi.

Ko kaze da nece asteriod da nas udari? Sigurno da oce! Tu se ne postavlja pitanje. Okruzeni smo sa dva asteriodna prstena (veci i manji). Zamislite da se nesto makar slucajno desi u kolebanju jedna od ta dva prstena? Poleteli bi kao kisa na nasu planetu.
Тај ,,други" прстен, јел имаш ти макар приближну представу о даљини истог, или гравитационом пољима између истог ,,прстена" и Земље?
Иначе како ти ,,замишљаш" да се то ,,нешто" деси, онако, макар и одокативно.
Глупост о киши не желим чак ни да коментаришем.

Тај ,,други" прстен, јел имаш ти макар приближну представу о даљини истог, или гравитационом пољима између истог ,,прстена" и Земље?
Иначе како ти ,,замишљаш" да се то ,,нешто" деси, онако, макар и одокативно.
Глупост о киши не желим чак ни да коментаришем.
Covek ocigledno ne razume skalu razdaljine na kojoj su objekti u univerzumu.

Pogledaj bar jednu emisiju na Disqavery u kojoj pricaju o tome da svakog casa moze neki asteriod da udari u Zemlju. Ne pricaj gluposti, gledas VB, farmu i tako to.
Hahahahahah, oprosti ali stvarno si me nasmejao. Verovatno sam procitao vise materijala na ovu temu, nego sto si ti knjiga u zivotu. Ovakav komentar moze doci samo iz usta nekoga ko nema pojma o zivotu.

Ti si pricao o kisi asteroida! Hej covece! Kisa? Ne postoji telo dovoljno veliko i na takvoj orbiti da moze uznemiriti i izbaciti objekte bilo iz primarnog pojasa, bilo iz Kajperovog, a da ne pricamo o Ortovom oblaku ... Razmaci izmedju asteroida su toliki da kada bi prolazio svemirskim brodom kroz njega, vrlo je verovatno da ne bi video, a kamoli naisao na nijedan asteriod. Razdaljine su ogromne. Dalje, svi vazniji objekti u suncevom sistemu su u stabilnim orbitama, tako da nema reci o tome da bi neki od njih divlje menjali orbite i slali objekte u unutrasnji sucev sistem. Takodje, naravno asteroidi udaraju u zemlju, kataklizme se desavaju, ali ovo se desava na skali od stotina miliona godina. Manji asterioidi padaju tu i tamo. Ali kataklizma o kakvoj ti pricas nema naucne osnove. Ne postoji objekat koji bi pomerio asteroide iz bilo kog pojasa sa njihove putanje. Postoje asteroidi koji u njihovoj orbiti presecaju orbitu Zemlje. Ti asteroidi su opasni. Iako su sanse da nas pogode male, kad tad ce se desiti, ali kao sto rekoh vremenske skale su ogromne. Svaki dan meteoriti ulaze u atmosferu zemlje, ali to ne znaci da ce napraviti katastrofu, jer su vrlo mali, komadici leda i kamena. Znaci, u nauci nema mesta senzacionalizmu. Samo suvoj nauci.

Ovakav komentar moze doci samo iz usta nekoga ko nema pojma o zivotu..

No comment. Ti imas svoj stav ja svoj. Zasto ti smeta tudji stav? Meni tvoj ne smeta niti bilo ciji. I ovo sto sam ja reko tj citirao astronome iz naucnih krugova. Mozda ti i oni smetaju, ne sumnjam. Postoje takvi kao ti. . pametnjakovici! zZ

No comment. Ti imas svoj stav ja svoj. Zasto ti smeta tudji stav? Meni tvoj ne smeta niti bilo ciji. I ovo sto sam ja reko tj citirao astronome iz naucnih krugova. Mozda ti i oni smetaju, ne sumnjam. Postoje takvi kao ti. . pametnjakovici! zZ
Ne smeta mi niciji stav, samo mi smeta kad me neko iz nevezuse nazove nekim ko gleda farmu, VB, itd (kakve to veze ima uopste sa ovom temom?) :roll: Takodje nicije misljenje mi ne smeta. Smeta mi kad ljudi lupe nesto bez argumenata. Ti si samo rekao to je tako, bez ikakve baze za svoju izjavu.

Sacekaj, hoces da kazes da se ostaci medjusobo ne sudaraju? Tj da se ostaci koje se nalaze recimo u Kajperovog pojasu ne sudaraju medjusobno? Ako to hoces da kazes, onda apsolutno gresis....

Pogledaj bar jednu emisiju na Disqavery u kojoj pricaju o tome da svakog casa moze neki asteriod da udari u Zemlju. Ne pricaj gluposti, gledas VB, farmu i tako to.
Не ударају астероиди тек тако.
А валидност Дискаверија је пре свега, бар у њихивим очима, одређена гледаношћу.
Отуд претеривања, адреналин, паника итд.
Иначе никакав пажње вредан, не астероид(то је већ повелика зверка од више десетина км пречника, каква није звекнула у последње 4 милијарде година, можда само неколико пута), већ ни метеор пречника (додуше они се пре кромпирасти него лоптасти) неколико километара неће пасти на Земљу.
Таква тела се могу уочити на време и прате се, а каменчићи од неколико стотина метара могу збрисати велики град, али то нема везе са уништењем људске врсте.

У еzгзактним наукам став се доказује тиме што се брани од постављених питањa, а позивање на став сам по себи...
Па за тако нешто је рецимо астрологија, бајање, враџбине, пророчанства итд.
После саме математике и квантне механике, астрономија је вероватно најматематизованија научна дисциплина.
Ако тај твој став не можеш математички да поткрепиш, а не можеш, онда је он тек нешто више од ништа, тј најобичнији маркетинг као ,,оно" црвено...
А веруј ми да се и начници баве маркетингом, чак и преварама.

Poslednja izmena:

Back