Arhiva recepata

hvala, Stano corn sirup sam radila po ovom receptu:
350g šećera (običnog)
150ml vode
2g limuntusa
1,5g sode bikarbone
šećer i voda se malo prokuhaju, dodati limuntus, poklopiti i poklopljeno kuhati 2-3min, maknuti sa peći dodati sodu razmućenu sa malom kašikicom hladne vode, dobro izmješati i ostaviti da se ohladi. Kad je hladno sirup je spreman za korištenje

Samo da podignem temu zbog novih članica:)A i Stana bi mogla da napise recept za cokoladnu masu
c033.gif

Evo i recept:)

TAMNA ČOKOLADNA MASA ZA OBLIKOVANJE

600g čokolade (kuverture)
200g škrobnog sirupa (glukoznog sirupa)
30g vode

Čokoladu ugrijemo na 40°C i mešamo dok se ne rastopi. Dodamo škrobni sirup, mlačnu vodu i polako promešamo. Ako mešamo predugo ili na previsokoj temperaturi, čokolada može da se usiri. Rubove posude očistimo i pokrijemo masu folijom. Tako nek odstoji otprilike 8 sati na sobnoj temperaturi. Masu ne stavljamo u frižider. Dobro umesimo dok ne postane meka i glatka. Ako je ne upotrebimo odmah, masu razdelimo na više manjih komada, zavijemo u foliju, vakumski zatvorimo i čuvamo u frižideru do godinu dana.

BELA ČOKOLADNA MASA

400G kakavovog maslaca
600g škrobnog sirupa
1000g mlevenog šećera
boje - po želji

Kakavov maslac ugrijemo na 35°C, dodamo škrobni sirup i pola mlevenog šećera. Promešamo masu ali ne predugo, da se ne usiri. Očistimo rubove posude i pokrijemo folijom. Kad je masa ohlađena na 22-24°C, stavimo ju na mermernu ploču (pult ili slično), dodamo ostatak mlevenog šećera i dobro umesimo dok masa ne postane elastična. Po želji možemo i da je obojimo. Masu možemo da uvijemo u foliju i držimo u frižideru do godinu dana.

Kakao maslac je jedan od glavnih sastojaka cokolade...vise je zut nego obican maslac i malo je tvrđi...Uglavnom se moze kupiti u apoteci,uglavnom je pakovan po 100gr....
Eto to mi je rekla moja komsinica poslasticarka(koja ima iskustva sa tim)
E sad dali se to moze naci i u Srbiji ,nemam pojma

Kakao maslac u Beogradu može da se kupi u Maxiju na Cvetnom trgu, pakovan slično kao soft margarini. Tamo sam ga videla pre oko mesec dana, nisam ga kupila jer nisam znala šta bih s njim a cena mu baš i nije mala čini mi se.

Marshmallow fondan

pola kg belog marshhmallow-a
1 kg secera u prahu
3 velike kasike vode
malo biljne masti (Crisco)

Marshmallow potopiti u vodu i staviti u mikrotalasnu. Potrebno je da se ne otope u potpunosti ali da budu vruci i lepljivi (oko 30 sec. na 600W). U ovu smesu dodate pola kg secera u prahu i dobro promesate a onda dodati i drugu polovinu i mesite prvo u nekom sudu za mesenje a onda na foliji za fondan (ili mushemi, bitno je da se ne lepi). Ukoliko je masa lepljiva namazati ruke biljnom mascu. Mesiti dok se ne dobije glatka masa kada je umesite uvijte je u prozirnu foliju da se ne bi susila.
MOLIM VAS ZA POMOC!
Danas sam probala da pravim ovu marshmallow masu i ocajna sam!
Na 100gr. bombona stavila sam 200gr secera i smesa mi je bas mnogo lepljiva, nisam dobila testastu masu i nista od nje ne moze da se uradi! Gde sam pogresila i sta tacno treba da uradim!
Molim vas da mi pomognete!

mozda si stavila mnogo vode ili masnoce,mozda da ostavis da se malo prohladi,ali u principu,kad god je nesto lepljivo dodas secer u prahu.
neka me iskusniji isprave ako gresim,ali ja tako radim

mozda si stavila mnogo vode ili masnoce,mozda da ostavis da se malo prohladi,ali u principu,kad god je nesto lepljivo dodas secer u prahu.
neka me iskusniji isprave ako gresim,ali ja tako radim

Evo isprobala sam! Hvala ti puno. Dodala sam jos secera i to prilicno.
Mislim da sam se zenula sa vodom, da sam dosta vode stavila, ali sad sam dobila odlicnu masu!
Jos jednom hvala ti puno!
Nisam znala da li smem da dodajem jos secera

evo mog recepta za fondan masu:
3 kesice zelatina (dr. oetker) preliti sa 125 ml vode i pustiti da nabubri posle par min otopiti zelatin na pari i dodati 250 ml bonbonskog (glikoznog) sirupa kojeg inace ima u puratosu u zemunu kad se sve to rastopi dodati 4 kasicice biljne masti ja licno koristim palminu mast i skloniti sa vatre pa zatim dodati i 2 kasike glicerina (kupuje se u apoteci) kad se ta smesa prohladi zamesiti je sa 2 kg prah secera po mogucnosti C secer u prahu nekako je najfinije mleven ostaviti pola sata i mozete ga odmah upotrebiti ako vam ne treba odmah stavite ga u kesu pa u dobro zatvorenu kanticu.Jedna napomena u zavisnosti od vlaznosti vazdiha nekad vam treba malo manje a nekad vise secera same procenite kolika vam je tvrdoca fondana :ok:

Secer u prahu je secer kao i taj "obican' samo sto je finije samleven.I da,jedna caka je veoma bitna,dodaje mu se skrob da se ne zgrudva,i taj skrob je izgleda jedino zasluzan za tu lepu masu koju dobijes dodajuci secer u prahu a ne obican secer.:)

U kucnim uslovima je teze samleti veliku kolicinu secera jer su masine za mlevenje manjeg kapaciteta i brzo se zagrevaju i onda bude krupan secer, pa treba opet i opet i bude za.ebancije do mile volje, zato je najbolje kupiti industriski mleven, a da je sitniji ja imam sito dosta sitno i bude bas kako treba.

Secer u prahu je secer kao i taj "obican' samo sto je finije samleven.I da,jedna caka je veoma bitna,dodaje mu se skrob da se ne zgrudva,i taj skrob je izgleda jedino zasluzan za tu lepu masu koju dobijes dodajuci secer u prahu a ne obican secer.:)

dragi mirko skrob nikako nije zasluzan za tu lepu masu cak joj i steti ali sta da se radi kad u svaki secer u prahu stavljaju sredstvo protiv zgrusavanja a to je skrob:besna:

Back