Arhitektura ili građevina??

Završiš građevinu ili arhitekturu, pa završiš na nekom gradilištu gde je blato do kolena,
ili se daviš u prašini. Po čitav dan si na poslu.....Radne subote, ako treba mora i nedelja.....
Kiša, vetar, sunce......Neki zadimljeni kontejner u kome je leti pretoplo a zimi hladnjikavo...........Nezadovoljni radnici......Pivo i rakija.......
Uvek može da ti nešto padne na glavu, da se nabodeš na neki ekser, upadneš u neku rupu......itd...
Ali ko šta voli.

Završiš građevinu ili arhitekturu, pa završiš na nekom gradilištu gde je blato do kolena,
ili se daviš u prašini. Po čitav dan si na poslu.....Radne subote, ako treba mora i nedelja.....
Kiša, vetar, sunce......Neki zadimljeni kontejner u kome je leti pretoplo a zimi hladnjikavo...........Nezadovoljni radnici......Pivo i rakija.......
Uvek može da ti nešto padne na glavu, da se nabodeš na neki ekser, upadneš u neku rupu......itd...
Ali ko šta voli.

3 sata nedeljno na gradilishtu ... Shef gradilishta i radnici su non-stop ..Zato se i uci fax ,da se ne prljash puno:grin:

Koja ti je to firma ?
Ili su ti tvoji inžinjeri neka zaštićena vrsta .
Čak i da je tako za ta tri sata ne može se izbeći ništa od ovog ovde nabrojanog.
Uvek si blatnjav, prašnjav.....

Tako je u svakoj firmi izuzev ako se neki inzh. baci na privatno preduzetnishtvo ... To je u stvari rezhija ,vezana za fotelju,shef gradilishta je veza izmedju njih i gradilishta .... radnik i blato su daleko

To je vezano za "enterijer" ...da ne ulazim u tehnichka objashnjenja ,mozda ne bi razumeo/la

Znam sta je enterijer, svakako je deo i toga, ali ne mislim na dekoraciju i uredjenje.
Mislim na korak pre toga, valjda je to deo projektovanja zgrade kad treba ispostovati pravila tipa velicine stanova, broj soba unutra, potreba da odredjene prostorije budu jedna pored druge isl.
Zasto je to stvar dogovora arh.i gradj.a ne samo arhitekte?

Znam sta je enterijer, svakako je deo i toga, ali ne mislim na dekoraciju i uredjenje.
Mislim na korak pre toga, valjda je to deo projektovanja zgrade kad treba ispostovati pravila tipa velicine stanova, broj soba unutra, potreba da odredjene prostorije budu jedna pored druge isl.
Zasto je to stvar dogovora arh.i gradj.a ne samo arhitekte?

Svakako za shta je objekat namenjen,pri projektovanju i proizvoljno odredjivanje povrshina prostorija ...Povrshine prostorija su odredjene po "pravilu" ,zna se da je dnevna soba najveca,wc najmanja i td ali sve zavisi od potreba i zelja investitora...Ne postoji posebna "nauka" koja se time bavi..
Ideja je stvar arhitekte dok to realizuje tim koji gradi ...Ako naknadno dodje ili postoje neke nepravilnosti shto se tiche projekta ili novijih, drugih zahteva investitora ,arhitekta je duzan da taj projekat "preuredi" ,a samim tim i glavni inz. gradjevine koji rukovodi poslovima gradnje mora to jer gradi po projektu... Investitor se dogovara s arhitektom,on s glavnim inzenjerom ...Sve je stvar dogovora...i para

Poslednja izmena:
danas sam gledala emisiju gde je pricao arh Vlada Slavica arhitekta Arene i sad nikako ne mozemo reci da su arhitekte "neznalice". Kako jedan arhitekta moze toliko znati o izgradnji, konstrukcijama itd (vise nego sto pretpostavljam da arhitekta zna) bas kao gradjevinac?

danas sam gledala emisiju gde je pricao arh Vlada Slavica arhitekta Arene i sad nikako ne mozemo reci da su arhitekte "neznalice". Kako jedan arhitekta moze toliko znati o izgradnji, konstrukcijama itd (vise nego sto pretpostavljam da arhitekta zna) bas kao gradjevinac?

Svaki arhitekta to zna.Projektovati neshto shta ne moze da se kasnije proracuna i gradi je glupost...Arhitekta mora da zna konstrukcije,statiku i beton (dovoljno,ne kao inzj gradjevine) ,materijale... da sve to prenese na crtezh ,da bude realno i izvodljivo.Mnogi misle da arhitekta crta napamet ali nije tachno.

Ajmo ovako: nabrojite dobre stvari gradevinca i gradevinskog fakulteta i dobre stvari arhitekte i arhitetktonskog fakulteta. A onda napishite i loshe stvari.

Ovo glup, nenznalica, inteligentan i tako nikum ne vodi.

Mane i vrline :

Gradjeviski fax i diploma : Tezak fax ,lakshi posao ( pojavom programa za gradjevinu svi proracune radi komp,samo unesesh podatke (statika,beton) ,inz samo proverava tachnost na kraju)...
Arh fax i diploma : Lakshi fax ,tezhi posao ...na faxu je sve shablon ...nema razmishljanja,kreativnosti sve do diplomskog ...a onda ti daju AutoCad s obzirom da te nisu nishta i nauchili u njemu i udaraj se u vugla ...ne radi komp ,morash ti ***..takav je i posao...

Na oba faxa prva i druga god su retro dok od 3. god rachunar,rachunar ,rachunar i rachunar...
Ima dosta da se pishe..naveo sam dve osnovne

Sta jos moze da radi arhitekta osim da crta u auto/archCAD-u, 3d max-u isl? Naravno, osim projektovanja velikih gradjevina jer to sigurno nece raditi neko mladji bez iskustva.

Danas u Srbiji ima nekoliko arh.fakulteta i visih i sa njih diplomiraju na stotine arhitekata, uglavnom devojke. Gde ce svi oni da nadju posao?

Sta jos moze da radi arhitekta osim da crta u auto/archCAD-u, 3d max-u isl? Naravno, osim projektovanja velikih gradjevina jer to sigurno nece raditi neko mladji bez iskustva.

Danas u Srbiji ima nekoliko arh.fakulteta i visih i sa njih diplomiraju na stotine arhitekata, uglavnom devojke. Gde ce svi oni da nadju posao?

Posao arhitekte nije vezan samo za gradjevinu,ti si dizajner svega i svacega ,sve sto je vezano za gradjevinsku industriju,automobilsku,informatichku i td ... Imash posla i u srednjim gradjevinsko-arhitektonskim shkolama,faxu,mada kao shto sam i ranije pisao svi nalaze posao preko grane poshto u nashoj zemlji nema posla ni za bilo koju drugu diplomu.

Back