NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Враћени су на срећу јер причу о пореклу Вишеславове крстионице на Михољској превлаци код Тифта која је тада припадала Травунији не одбија археолог Марко Алексић као могућност као ни Коматина уз признање да је то била предаја српске науке на јако очигледну коинциденцију да је Вишеслав један једини познат у то време архонт Срба.Moram ovdje iznijeti jedno lično razmišljanje vezano za ovu temu.
Radi se o pominjanju i citiranju pokojnog Đorđa Jankovića u pozitivnom kontekstu u navedenom radu. Nikad ga u životu nisam ni sreo ni upoznao. Pročitao sam većinu njegovih radova, pogledao na YT skoro sve što je izašlo a da je on s tim imao neke veze i, moram priznati, sa velikim dijelom njegovih zaključaka se nisam slagao, smatrao sam ih presmjelim, nedovoljno potkrijepljenim dokazima. Razlog zbog koga nikad ništa ružno o njemu nisam rekao je taj što sam ga gotivio, bio mi je jedna od najdražih osoba koje sam ikad slušao i iščitavao vezano za istorijsku tematiku.
Iskreno se nadam da će ovo biti podstrek da se bar neke njegove ideje i kvalitetni arheološki radove vrate u okrilje srpske nauke.
Претпоставка Тибора Живковића да Порфирогенит пише родослов крштених краљева или архонта. Период пре су покушали објаснити са 4 немилостива краља која код Попа Дукљанина су прогонитељи хришћана тим пре их Порфорогенит у својој политићкој идеји не би ни помињао.
Међутим крштење Хрвата у време Поргиног оца па затим долазак франачког мисонара у време архонта Порге алудира на почетак државе продором франака на неким деловима још у доба Порфирогенита он даје податак о потчињености Хрвата Францима.
Дакле враћа се у садшњост или блиско време где каже да су Хрвати под својим кнезом Коцељем независни од Франака.
Он вешто прави сеобу да се део Хрвата населио у Панонију у сред аварског каганата.
Овде се ради о нитринском кнезу Прибини који је добо своју маркгрофовију од немачког грофа Блатонску кнежевину данас у Мађарској који покушава савез са Бугарима за борбу против Франака а онда ступа у блиске контакте са Хрватима у Далмацији.
Међутим он Коцеља смешта у северну Далмацију.
На Јанковића је утицало откриће Срејовића о хумкама код села Љутића у Пљевљима. То је уједно служило као потврда ДАИ и да се Срби нису населили кад и Југословени већ касније и да се другачије сахрањују. Југословени се спаљују а Срби су вероватно већ у 7. веку христијанизовани или неке елите.(О овом инсистирању на ДАИ нароћито од Словенаца за време Тита је говорио :@Slaven777 у оквиру друге теме во откиће се десило негде 70-их прошлог века)
Подсећало је тада на неке Балто групе. Јанковић је позван у својсву историчара јер код археолога нема антике , средњег века , праисторије јер те промене на терену у људском друштви нису уопште исечене годинама 700. и тд већ настају постепено и природно зато се у том делу археологија прилагођава историји што и мора.
Дакле он је знао за специгичне српске грудобране и керамику која стиже Дунавом и Савом која нема франачка обележја која је помогла при идентификацији Срба на Орловини код Малог Зворника
Наравно да није све што је претпоставио тачно и јасно али ја сам јако против етикетирања људи и вређања који су бар остали посвећени науци читав живот и као преогоњени и неподаштавани.